Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Єрмак Андрій

Єрмак Андрій Борисович

Рік народження: 1971

Опис політика

У 2020 році призначений головою Офісу президента України, бізнесмен та кінопродюсер, правник.

У 2023 році “Bihus.info” опублікували розслідування про колишнього бізнес-партнера голови ОП Артема Колюбаєва, компанії якого, після підвищення Андрія Єрмака, отримали близько 60 млн грн держпідтримки, а сам Колюбаєв з 2019 року почав активно входити в будівельний бізнес фігурантів реєстру держзрадників Віктора Медведчука та Вадима Столара.

У 2022 році після початку повномасштабного вторгнення Єрмак, разом із президентом Володимиром Зеленським та урядом, залишились у Києві попри спроби окупантів оточити столицю України. Пізніше сам очільник ОП зізнавався, що до останнього не вірив у вторгнення РФ, навіть попри попередження західних спецслужб.

За даними The Washington Post, Єрмак розсилав світовим лідерам фото вбитих українських дітей і зруйнованих будинків, щоб ті збільшили допомогу.

Єрмака також призначили головою Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань, який має допомагати громадянам у подоланні складних життєвих обставин у зв'язку зі збройною агресією РФ.

У тому ж році в розслідуванні “Bihus.info” зазначалось, що Єрмак впродовж перебування на своїй посаді сконцентрував центральну владу у своїх руках через призначення на державні посади людей, наближених до нього, зокрема колишніх бізнес-партнерів, радників чи давніх друзів. За даними “Української правди”, наприкінці 2022 року в Україні не залишилось жодного органу влади, на який не впливає голова Офісу президента.

У 2021 році Єрмака викликали на допит через так звану справу “вагнерівців” - спроби українських спецслужб затримати членів ПВК “Вагнер”, які були причетні до збиття Іл-76 у Луганську та збиття Boeing 777 біля Донецька.

За словами екскерівника ГУР Міноборони Василя Бурби, наказ про відстрочку операції, який призвів до її провалу, дав Володимир Зеленський через голову ОП Андрія Єрмака. Також у ЗМІ повідомляли, що зрив операції стався після доповіді в ОП через витік чи наявність “крота”.

У розслідуванні Bellingcat йшлося, що ініціатором перенесення операції затримання “вагнерівців” був саме Єрмак, оскільки це могло зірвати його переговори щодо припинення вогню на Донбасі.

У тому ж році розгорівся скандал через святкування Єрмаком свого дня народження на державній дачі, куди гостей доставляли гелікоптерами ДСНС. У Офісі президента спростовували інформацію про велике святкування.

Згодом журналісти дізнались, що серед гостей був громадянин Австрії та бізнесмен Карл Контрус, бізнес якого в Україні отримував державні замовлення та ремонтував українську залізницю, а у РФ його компанії ремонтували російську залізницю.

У 2020 році Володимир Зеленський призначив Єрмака головою Офісу президента замість Андрія Богдана. У ЗМІ призначення Єрмака пов’язували із конфліктом і внутрішньою боротьбою за вплив на Зеленського.

У тому ж році депутат “Слуги народу” Гео Лерос опублікував запис, на якому чоловік, схожий на брата Андрія Єрмака - Дениса, торгує державними посадами, зокрема на Київській митниці, Укрзалізниці та у Мінінфраструктури.

Після цього голова ОП звернувся до ДБР і СБУ через публікацію “плівок Єрмака” для встановлення їх достовірності. Брат Єрмака підтвердив їх достовірність, однак зазначив, що вони є нарізкою з вирваними із контексту фразами.

За цим фактом САП відкрила кримінальну справу через торгівлю посадами, однак згодом її передали поліції і перекваліфікували у шахрайство. ДБР своєю чергою повідомило підозру Гео Леросу через відмову спростувати наклеп на брата Єрмака.

У 2019 році приєднався до передвиборчого штабу кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Після перемоги на виборах Зеленський призначив Єрмака своїм помічником, основним напрямком роботи були міжнародні відносини, зокрема з РФ та США, а також переговори “Нормандської четвірки”. Єрмак також керував переговорною групою, яка повернула 35 українців-в’язнів Кремля.

У тому ж році Єрмака призначили членом Національної інвестиційної ради та членом наглядової ради “Укроборонпрому”.

Розслідувачі “Схем” після призначення Єрмака на посаду виявили у нього бізнес-зв’язки з політичною верхівкою РФ, зокрема з “єдиноросом” та однокурсником Путіна Рахамімом Емануіловим, з яким вони були співвласниками двох українських фірм: ЗАТ “Інтерпромфінанс Україна” та ТОВ “М.Є.П.”

У 2017 році став членом Української кіноакадемії, а згодом Європейської кіноакадемії.

У 2012 році розпочав продюсерську кар’єру, став засновником медійної компанії Garnet International Media Group. Був продюсером кінострічок Сквот32", "Правило бою", а також українсько-словацького фільму "Межа".

У 2011 році Єрмак разом з екснардепом та головою Нацбанку (призначений у 2020 році) Андрієм Пишним заснував ГО “Відчуй”, яка займається допомогою та соціальною адаптацією людей з порушеннями слуху.

З 2007 до 2014 року був помічником народного депутата 5, 6, 7 скликань від “Партії регіонів” та майстра спорту з боротьби Ельбруса Тедеєва.

У 1997 році заснував “Міжнародну юридичну компанію”, яка спеціалізувалась на захисті інтелектуального права та авторської власності та надавала юридичні послуги компаніям Інтер Медіа Груп, Disney, Pixar, Universal. В той самий час Єрмак став членом Міжнародної організації юристів (IBA) та членом Асоціації правників України.

Під час співпраці компанії з “Інтером” Єрмак познайомився та потоваришував із майбутнім президентом Володимиром Зеленським, який був генеральним директором телеканалу у 2010-2011 роках.

У 1995 році разом з партнерами заснував ЗАТ “Юридична служба “Б.Е.Р.С. і партнери".

У 1995 році закінчив Київський університет ім. Тараса Шевченка, спеціальність “юрист-міжнародник”. У тому ж році отримав свідоцтво про право зайняття адвокатською діяльністю, хоча адвокатською діяльністю почав займатись із 1991 року.

Народився 21 листопада 1971 року у Києві.

Посади

  • 2020-01-11 — ...
    Керівник Офісу президента України
  • 2019-05-21 — 2020-01-11
    Помічник Президента України

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу