Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Юрченко Олександр

Юрченко Олександр Миколайович

Рік народження: 1988

Характеристики політика

  • ФАРи: 1

Опис політика

Народний депутат Верховної Ради України 9 скликання від партії Слуга народу, пізніше вийшов з фракції через корупційний скандал.

У травні 2022 року вступив у новоутворену депутатську групу "Відновлення України".

У 2022 році, напередодні повномасштабного російського вторгнення, після повернення йому закордонного паспорту народний депутат України Олександр Юрченко вилетів на відпочинок до Домініканської республіки. На то момент він мав статус обвинуваченого і його справу слухають по суті у Вищому антикорупційному суді.  Після повернення був затриманий за лайку та матюки на блок-посту тероборони.

Юрченко обіцяв, але не дотримав обіцянки здати розгорнутий аналіз щодо вмісту наркотичних речовин в організмі. Депутат Гео Лерос опублікував результати, які підтверджують, що Юрченко був у стані наркотичного сп’яніння.

У 2021 році у центрі Львова позафракційний нардеп Олександр Юрченко за кермом Ford Mustang в’їхав у Volkswagen Jetta, а потім напав на його водія. Також повідомлялось, що тест на наркотики нардепа виявився позитивним.

У 2020 році помічника Юрченка було схоплено під час отримання хабара. Нардепа виключили з фракції Слуги народу. Вищий антикорупційний суд України заарештував Юрченка за підозрою у хабарництві на два місяці з можливістю вийти під заставу у розмірі понад 3 млн грн. Через кілька днів заставу було внесено. 

У 2019 році був обраний народним депутатом 9 скликання по 211 округу (Київ, Голосіївський район) від партії Слуга народу як безпартійний. Член однойменної фракції до 17 вересня 2020. Член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. 

Попри законодавчу заборону політикам втручатися в освітні процеси, брав участь у шкільній лінійці та вітав учнів і їх батьків.

У 2018 році був автором та відповідальним місцевої ініціативи за збереження Совських ставків та членом ініціативної групи щодо повернення місцевого самоврядування в столиці.

З 2017 року є головою Громадської ради при Голосіївській РДА, у 2015-2017 роках був її членом. З 2016 року - співзасновник та голова правління ГО “Чорна Рада”.

У 2015 році балотувався до Київської міської ради від партії “УКРОП” як безпартійний по округу №3 (Голосіївський район), після того очолював Голосіївську районну партійну організацію “УКРОПу”.

У 2014 році Юрченко висувався від "Свободи" до Київради у 5-му окрузі в Голосієві, але програв "УДАРівцю" Артуру Баленку.

З 2013 по 2014 роки був заступником голови Народної ради Голосіївського району 

З 2011 році був членом комітету ГО “Люстрація”, з 2014 року - головою відокремленого підрозділу у м. Києві ГО “Всеукраїнська Люстрація”, що пов’язана за даними YouControl, зі "свободівцем", нардепом у Верховній Раді 7-го й 8-го скликань Олегом Осуховським

У 2009-2015 роках був головним адміністратором ТОВ “Кліффорд Чанс”.

З 2005 до 2008 року працював спочатку кур’єром, згодом - техніком-конструктором та архітектором 3 категорії у ЗАТ “Спеціальний науково-реставраційний проектний інститут “Укрпроектреставрація”.

Закінчив Київський національний університет ім.Т.Шевченка, Інститут післядипломної освіти за спеціальністю “Правознавство”, а також Відкритий міжнародний університет розвитку людини “Україна”, факультет інженерних технологій, кафедру дизайну.

З 1995 по 2005 здобув середню освіту в Гімназії “Успіх” №32 м.Києва. 

Одружений. 

Маркерні голосування

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Вересень 2020 — Травень 2022
    Позафракційні
  • Серпень 2019 — Вересень 2020
    Слуга народу

Депутатські групи

  • Верховна Рада 9
  • 2022-05-22 — ...
    Відновлення України

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Робота помічником для:

Верховна Рада 8, На громадських засадах
Верховна Рада 8, На громадських засадах
Верховна Рада 7, На громадських засадах
Верховна Рада 8, На громадських засадах

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу