Фінансова (де)мотивація: парламент вдарить гривнею по прогульниках

Фото: Фінансова (де)мотивація: парламент вдарить гривнею по прогульниках

У Верховній Раді вирішили дати бій прогульництву народних депутатів. Парламент розгляне у другому читанні ініційований “Слугою народу” законопроект №1035-2, що пропонує не відшкодовувати депутату витрати, пов'язані з виконанням ним повноважень, якщо той без поважних причин пропускає пленарні засідання або засідання комітету. Проект також передбачає зміну механізму електронної реєстрації нардепів та покликаний стимулювати їх брати участь у голосуваннях.

Як зараз

Станом на цю мить законодавство не передбачає якогось істотного покарання для народних обранців за прогулювання пленарних засідань і засідань комітетів. У ч. 5 ст. 33 закону “Про статус народного депутата України” лише записано, що за дні, в які депутат без поважних причин не виконує свої повноваження, за поданням регламентного комітету йому не провадяться виплати, пов'язані з виконанням повноважень. Рух ЧЕСНО в запиті до Апарату ВРУ поцікавився, до кого з нардепів 8-го скликання була застосована ця норма закону, які саме депутатські повноваження маються в ній на увазі, про які саме виплати йдеться та якою є загальна сума коштів, які не були виплачені народним депутатам упродовж 8-го скликання на виконання цієї норми. Проте в Апараті відповіли, що окремого документу з такою інформацією не існує.

Ініціатори змін

У серпні-вересні до Верховної Ради внесли три законопроекти щодо фінансового покарання нардепів за прогули: №1035, який зареєструвала група парламентаріїв від “Слуги народу”, №1035-1 авторства Альони Шкрум (“Батьківщина”) та №1035-2, внесений нардепками від “Слуги народу” Оксаною Гринчук і Людмилою Марченко. За підсумками розгляду Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВРУ рекомендував парламенту взяти за основу останній законопроект – №1035-2. Зараз він уже готовий до другого читання. Які ж зміни цей документ передбачає?

Зарплата по-новому та позбавлення виплат

По-перше, у законопроекті №1035-2 запропоновано змінити підхід до нарахування зарплати депутатам за участь у пленарних засіданнях. Зараз ч. 4 ст. 26 Регламенту ВРУ зазначає, що підставою для нарахування виплат нардепу за час участі в пленарних засіданнях є дані письмової реєстрації перед кожним засіданням. Автори ж законопроекту пропонують нараховувати депутатам зарплату на підставі того, як вони беруть участь у голосуваннях: парламентарію лише в тому разі нарахують зарплату за засідання, якщо він не менш як у 70% голосувань при прийнятті рішень на цьому засіданні натиснув кнопки “за”, “проти” або “утримався”. Дані щодо участі нардепів у голосуваннях (у відсотках) оприлюднюватимуть за кожний пленарний день на сайті ВРУ.

Участь у голосуваннях на “пленарках” – один із двох показників, за яким визначатимуть, чи є нардеп прогульником. Другий критерій – участь у засіданнях комітету, до складу якого входить депутат. Згідно із законопроектом, якщо нардеп протягом календарного місяця упродовж чергової сесії без поважних причин не бере участі у більш як 30% голосувань на засіданнях ВРУ або у більш як 50% засідань свого комітету, йому не відшкодовують витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний місяць. Йдеться про так звані “депутатські”, або “другу депутатську зарплату” – додаткові щомісячні виплати парламентарію в розмірі його місячної зарплати (не плутати з компенсацією вартості проїзду або оренди житла). Зараз зарплата нардепа разом із “депутатськими” в середньому становить близько 35 тисяч гривень “на руки” залежно від посади в комітеті.

Як прогульників позбавлятимуть вищезазначених виплат? Для цього буде потрібне рішення регламентного комітету, ухвалене на основі даних Апарату ВРУ щодо обліку робочого часу нардепів. А вже на підставі рішення комітету голова Верховної Ради видаватиме розпорядження про припинення виплат.

Одна із співавторок законопроекту №1035-2, депутатка від “Слуги народу” Людмила Марченко запевнила Рух ЧЕСНО, що ці зміни посилять контроль та стимулюватимуть депутатів не лише відвідувати парламент і реєструватись, а й брати участь у голосуваннях:

“Раніше була можливість у депутата не брати участі в голосуванні, він міг зареєструватись і піти у власних справах. Це не є правильна і професійна робота нардепа, це лише підтвердження того, що він не працює. Ми говоримо про те, що депутат має працювати і для цього є фінансова мотивація – заробітна плата. Ми пропонуємо порівняти й аналізувати дані реєстрації депутата та його участь у голосуваннях”.

Зміни в електронній реєстрації

Зараз перед відкриттям кожного пленарного засідання у ВРУ здійснюють два види реєстрації нардепів – письмову та електронну. Під час письмової, яка відбувається в кулуарах парламенту, народний обранець демонструє реєстраторам своє посвідчення та ставить підпис у журналі. У залі засідань відбувається електронна реєстрація, під час якої депутат реєструється за допомогою картки для голосувань та електронної системи "Рада" “в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою” (ч. 1 ст. 26 Регламенту ВРУ). 

Однак нардепи дуже часто обходять цю систему й імітують свою присутність в сесійній залі. Для цього картки відсутніх депутатів у слоти в пультах для голосувань розставляють їхні колеги по фракціях (умовно їх можна назвати ”кардхолдерами”).


Нардеп Антон Яценко тримає картки колег по депутатській групі “Відродження” у ВРУ 8-го скликання. Фото: Рух ЧЕСНО

Іноді за депутатів фальсифікують навіть письмову реєстрацію, як це, наприклад, було в попередньому скликанні з нардепами від Радикальної партії Олега Ляшка та Юлією Тимошенко.

Практика реєстрації відсутніх нардепів, на жаль, присутня й у ВРУ 9-го скликання.

У законопроекті №1035-2 нардепи переглянули принцип електронної реєстрації: тепер парламентарію перед відкриттям засідання потрібно буде натиснути кнопку “за”. Якщо депутат спізнився й не встиг зареєструватися, але протягом засідання брав участь у голосуваннях, його вважатимуть зареєстрованим. Ініціатори законопроекту кажуть, що саме такий механізм ставитиме під сумнів доцільність одним депутатам реєструвати інших, адже нова система аналізуватиме не лише реєстрацію, а й участь нардепів у голосуваннях.

“Варіант відсутності депутата, коли його картка є, не дає можливості казати, що нардеп виконував свої повноваження. Депутати будуть змушені брати участь у голосуваннях. 70% законопроектів мають бути проголосовані якимось чином – “за”, “проти” або “утримався”. Бо саме це підтверджує, що депутат працював, а не просто його картка була в системі “Рада”, – переконує нардепка Марченко.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО дослідив, що заважає “Слузі народу” побороти в парламенті кнопкодавство. А під час прес-марафону 10 жовтня Президент Володимир Зеленський розповів, що “слуги”-кнопкодави, яких на порушенні Конституції зловив Рух ЧЕСНО, “вибачалися і плакали”, й казали, що “такого більше не буде”.

3 вересня народні депутати направили до Конституційного суду законопроект Зеленського про внесення змін до Конституції України щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень нардепа. У проекті закону, зокрема, запропоновано позбавляти депутата мандата за неособисте голосування та відсутність без поважних причин на третині пленарних засідань ВРУ або комітету впродовж однієї сесії.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]