Багатії та злидні Харківської міськради

Фото: Багатії та злидні Харківської міськради

14 депутатів-мільйонерів. Найбагатші депутати - з фракцій “Самопомочі” та “За Харків, за Відродження”. 6 депутатів - безхатченки. Доходи 5 депутатських сімей менші прожиткового мінімуму на одну особу. 

Депутат Давтян жив на заощадження, а депутат Худенко вирощував картоплю. З 84 депутатів шестеро не подали декларації.

Громадський рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” проаналізував декларації депутатів Харківської міськради за 2015 рік. Першу п’ятірку найбагатших депутатів очолив колишній кандидат на посаду Харківського міського голови від “Об’єднання “Самопоміч” Тарас Сітенко.

Натисніть для збільшення

Сітенко - керівник депутатської фракції Харківської міської ради "Об’єднання "Самопоміч". За фахом - лікар ортопед-травматолог, співвласник ТОВ "ДП Спринтер", яке зокрема займається оптовою торгівлею продуктами харчування. Крім того, Сітенко є співзасновником ще 26 підприємств, які займаються різноманітною діяльністю (торгівля, ремонт автотранспортних засобів, операції з нерухомим майном, наукова та технічна діяльність тощо). Загальна сума задекларованого річного доходу  депутата - майже 44 млн грн, з яких 43 млн грн знаходяться на рахунках у банках (чи інших фінансових установах). Заробітна плата “самопомічівця” у 2015 році - 45 тис. 836 грн. Це більше, ніж депутат задекларував за 2014 рік. Тоді його зарплатня становила майже 36,5 тис. грн, а загальний сукупний дохід - майже 25 млн грн.

Різницю між доходами за 2014 та 2015 роки майже у 20 млн грн депутат пояснює тим, що в різні роки від різних компаній надходять різні дивіденди:

 

Це залежить від компаній, долі в яких я маю, та від кількості дивідендів, що вони мені виплачують на рік. Одного року може бути більше, в іншій менше, - каже депутат.

 

Тарас Сітенко є головою постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, інвестицій, спортивних та іміджевих проектів.

Чотири наступні багатії міськради - представники промерської фракції "За Харків за Відродження".  

Депутат Олександр Лобановський за 2015 рік задекларував 4,7 млн грн доходу, який переважно отримав від відчуження цінних паперів та корпоративних прав. Заробітна плата з задекларованого доходу складає близько 43 тис. грн. Він є засновником та директором з розвитку ТОВ "Укр-Трейд", яке спеціалізується зокрема на торгівлі продуктами харчування.  Крім цього, Олександр Лобановський є співзасновником ще 19 підприємств, в деякі з яких вкладено депутатом по декілька мільйонів гривень, зокрема розмір внеску до статутного фонду ТОВ “Торговий дім “Індустріальний” та ТОВ ТД “Полтавський шлях” становить 3 млн 476 тис. грн.

В 2014 році Лобановський посів сьоме місце серед найбагатших мешканців міста Харкова (40 млн.дол.) згідно інформації журналу "Forbes-Україна", який був присвячений бізнесу Харкова. Його супермаркети "Клас" сьогодні серед основних торговельних об'єктів Харкова.

Нагадаємо, в 2015 році в будинку Олександра Лобановського проводився обшук слідчими Генеральної прокуратуриЗа інформацією в ЗМІ, обшук був пов’язаний із земельними схемами. Під час обшуку, який тривав понад дві години, народний депутат Анатолій Денисенко захищав воорота маєтку Лобановського. Слідчі прокуратури під час приїзду на обшук опинилися заблокованими двома вантажівками та депутатом Анатолієм Денисенком. Той пояснив, що Олександр Лобановський поїхав на відпочинок за кордон. А товариша-нардепа попросив наглянути за будинком у час його відсутності.

В 2012-2014 роках Олександр Лобановський був помічником народного депутата Анатолія Денисенка.

На сьогодні Лобановський - заступник голови постійної комісії з питань містобудування, архітектури та земельних відносин.

Депутат Валерій Арутюнов за 2015 рік задекларував близько 4 млн грн доходу, заробітна плата з яких - 261 287 грн. Частину коштів депутат тримає на рахунках у банку - 288 763 грн. Майже 801 тис. грн він отримав від відчуження майна. Крім депутатської діяльності вже багато років займається будівельним бізнесом, є першим заступником ВАТ "Трест Житлобуд-1" та при цьому є членом постійної комісії з питань містобудування, архітектури та земельних відносин Харківської міської ради. Під час прийняття рішень на засіданні комісії у Валерія Арутюнова може бути конфлікт інтересів.

Володимир Золотарьов, є генеральним директором ПАТ "Завод Південкабель" (одне з найбільших підприємств з виготовлення кабельно-провідникової продукції в Україні), та є співзасновником ще 30 підприємств. За 2015 рік Золотарьов задекларував понад 3 млн 211 тис. грн доходу, з якого близько 2-х мільйонів припадає на отримані депутатом дивіденди, проценти, а 500 тис. грн було отримано за відчуження майна. Депутат у міській раді є головою постійної комісії з питань промисловості, економічного розвитку та власності.

Завод “Південкабель” у грудні 2015 року продав харківському метрополітену дротів на майже півмільйона гривень. Як пише видання “Наші гроші”, у жовтні 2015-го тролейбусні лінії Харкова переплатили “Південкабелю” 2 млн грн за мідні дроти, а у вересні того ж року “Південкабель” отримав контракт на 67 млн грн за постачання дротів для “Харківобленерго”.

Замикає 5-ку найбагатших депутат Ігор Аріх,  який задекларував більше двох млн. доходу. Депутат є головою наглядової ради ТОВ “АВТОКОМ”, однак за 2015 рік, згідно з задекларованими даними, депутат заробітну плату не отримував. Левову частку доходу (2 143 894 грн) він отримав як дивіденди й проценти. У своїй власності автомобілів не має, а ось у членів сім’ї є 3 автомобілі (два Porsche Cayenne та один Range Rover). У власності депутат має 2 житлових будинки загальною  площею 767,3 кв. м, квартиру 184,2 кв. м, садовий (дачний) будинок 42 кв. м. Члени сім’ї депутата володіють ще двома квартирами та житловим будинком. Ігор Аріх є співвласником ТОВ "Престиж Авто Крым" (яке після окупації півострову було перейменоване у ТОВ "Престиж авто Харків" та перереєстроване у Харкові). Також депутат є засновником ТОВ "ТМ-Віра", - яке є одним з найбільших харківських перевізників (розмір внеску депутата до статутного фонду підприємства становить 20 млн грн).

Ось, перелік депутатів, які мають найбільші фінансові активи (вклади в банках, цінні папери, внески до статутного капіталу підприємств).

Натисніть для збільшення

Депутатка від “Самопомочі” Наталія Коваленко є співзасновницею ТОВ "ТЕСЛА КАПІТАЛ МЕНЕДЖМЕНТ", у 2015 році на рахунок підприємства внесла понад 42 млн грн. У коментарі журналістам Громадського руху ЧЕСНО Наталія Коваленко розповіла, що задекларовані 42 млн грн - це не гроші, а оцінка майна, внесеного в статутний капітал підприємства.
 

Это не вносилось деньгами. Дело в том, что моя семья занимается бизнесом и это оценочная стоимость имущества, которая была внесена мной как владельцем этой недвижимости в уставный капитал предприятия. Я не имею отношения к государственной службе, я также являюсь частным предпринимателем и моя семья также занимается более 20 лет бизнесом. У меня был в собственности земельный участок - 8 соток и здание на нем. Оценка вкладов в уставный капитал юр.лиц осуществляется самими участниками этого лица, то есть общим собранием. Это стоимость была оценена вот в такую цифру, а насколько она соответствует реальной рыночной на данный момент, я не могу ответить, - каже депутат Наталія Коваленко.

 

Депутатка є членом постійної комісії міськради з питань забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян.

До декларування депутатами ставиться позитивно і вважає, що воно допоможе краще виявляти конфлікт інтересів у депутатів.

 

Декларирование должно быть, потому что должны люди видеть, кто и чем занимается, потому что мы - публичные люди и это абсолютно нормальные вопросы, которые нам задаются..., - вважає депутатка.

 

Наступні два депутати - представники фракції “За Харків за Відродження”.

Депутат Ігор Аріх у 2015 році до статутного фонду підприємств вніс більше 28 млн грн. Члени його сім’ї (син та дружина) внесли до статутного фонду підприємств трохи більше 10 млн грн.

Депутат Олександр Василенко є головою правління ПАТ “Завод Фрунзе”. За 2015 рік задекларував 1 166 199 грн доходу, з якого трохи більше як 166 тис. грн - це заробітна плата, а 998 тис. 692 грн - дохід від підприємницької діяльності. До статутного фонду підприємств депутат і члени його родини внесли за 2015 рік близько 14 млн грн.

На запитання щодо джерел походження своїх статків депутат, ймовірно, жартує.

 

Грабим население, прохожих (сміється)... но грантов от американского правительства я не получал в отличии от движения ЧЕСНО, - відповів депутат Василенко.

 

Рух ЧЕСНО є прозорим, щорічно публікує звіти про свою діяльність та фінансування.

 

Як виживають депутати-злидарі    

У 5–ти депутатів Харківської міської ради задекларований дохід членів сім’ї менший, ніж прожитковий мінімум в Україні на одну особу на місяць (який станом на грудень був 1330 грн на 1 особу).

Натисніть для збільшення

Незважаючи на те, що депутати від фракції “За Харків за Відродження” переважно є достатньо заможними, два представники фракції все ж таки потрапили до списку найбідніших.  

Депутат Андрій Жорник за 2015 задекларував 27 110 грн доходу. Сім'я депутата - це дружина та двоє дітей. Задекларований дохід членів родини складає  - 1 311 грн за рік. Попри те, що кожен з членів родини живе на 592 грн у місяць, у власності депутата є 3 земельні ділянки, загальною площею більше 44 га, квартира площею 177,9 м кв., 2 місця для паркування загальною площею 50,6 кв. м. У власності депутата немає задекларованого автомобіля. Заробляє на життя Андрій Жорник, працюючи заступником директора ТОВ «Авто ОВІ». Заробітна плата - 1883 грн на місяць.

Депутат міської ради Світлана Андрєєва, яка є директором готельно-ресторанного комплексу  "ДРУЖБА"відповідно до задекларованих даних, живе на одну зарплату.  У декларації зазначено, що за 2015 рік депутатка заробила 16 379 тис. грн. Крім того має доньку, однак в декларації в графі доходи членів сім’ї зазначено "0", а отже 2 особи живуть на 1364 грн в місяць.

Фото: сторінка Світлани Андрєєвої у Facebook

Як за такі гроші можна прожити удвох із дитиною і при цьому ще мандрувати - загадка.

Фото: сторінка Світлани Андрєєвої у Facebook

Спроба вийти на контакт з депутаткою, шляхом телефонної розмови з працівником її готелю була марною, авжеж особистого номеру телефону депутата не дали, однак пообіцяли, що зв’яжуться і це триває до сьогодні.

На повідомлення з проханням прокоментувати в Фейсбук депутатка також не відповіла.

Як не дивно, до списку злидарів потрапляє депутат від БПП “Солідарність” Олександр Давтян. У порівнянні з 2014 роком статки депутата значно зменшились, за 2015 рік депутат задекларував дохід в розмірі 22 023 грн, а за 2014 рік його задекларовані доходи становили понад 1 млн грн. Крім депутатської діяльності, Давтян не зазначив жодної іншої діяльності або місця роботи. Також, він є засновником Харківського обласного осередку ГО “Фронт змін”. Попри низькі доходи на місяць, Олександр Давтян має більше 6 млн грн фінансових активів (заощаджень), є співзасновником 14 підприємств.

Депутат Давтян навіть не пам'ятає точно, скільки заробив у 2015 році:

 

Это глупо, когда говорят, мол вы в 15 году заработали 3 тысячи или там 20 тысяч, я не помню. Я за 50 лет заработал миллионы и живу на них. Какая разница, сколько я заработал в том году? У меня деньги есть… Сейчас в стране война - три года бизнеса нет. Когда начался капитализм в нашей стране, я работал и зарабатывал большие деньги. Три года назад я задекларировал 5 миллионов. Я на эти 5 млн купил - 600 или 700 тыс. долларов. Сегодня 5 млн - это 190 тыс. долл. Я никогда не потерял ни одной копейки на инфляциях. Я заработал головой, горбом, у меня миллионы в долларах и я на них живу и могу сейчас не работать, у меня много сбережений. В 17 лет у меня была зарплата как у директора завода. Я за свою жизнь столько заработал, что хватит на несколько жизней, - відповідає депутат.

 

В графі “члени сім”ї” депутат зазначив свою дружину Інессу Давтян. Не зважаючи на те, що дружина депутата є співзасновницею 13  підприємств (до статутного фонду лише одного з них нею було вкладено більше 2 млн грнза 2015 рік, згідно з декларацією, вона не заробила нічого. Олександр Давтян має 4 об’єкти нерухомого майна, сім’я має 5 земельних ділянок, 3 житлових будинки загальною площею 983 кв. м. Депутат задекларував 3 автомобілі (Land Rover/Rang 2007 р.в.; Land Rover/Rang 2005 р.в.; Merсedes-benz S500 4matic, 2007 р.в.) У порівнянні з батьком син Олександра Давтяна - Дмитро Давтян, колишній член “Партії регіонів”, за 2015 рік задекларував 7 млн грн, з яких заробітна плата складає 52 тис. грн. Дмитро Давтян є першим заступником голови Запорізької ОДА.   
 

Для того, чтобы искоренить коррупцию - надо заполнить первую декларацию всем абсолютно всем гражданам Украины. Тогда это будет посчитано. Например, я купил лодку за миллион. А мне говорят, где ты взял миллион? А я говорю - у Васи. А у Васи не было столько денег, потому что Васины деньги тоже посчитаны. А сегодня можно сказать - а мне теща подарила!, - зазначає депутат, та через це пропонує, щоб декларації подавали всі громадяни країни, а не лише визначене коло осіб.

 

У 2014 році журнал Forbes включив сімейство Давтян до рейтингу найбільш успішних сімейних бізнесів України. Їх інвестиційна група DAD заробила 583 млн гривень за 2014 рік. Якби не діти, впевнений Олександр Давтян, бізнесу такого масштабу у нього б не було.

 

Я будував імперію з надією, що все дістанеться їм. Якби тільки для себе, давно все продав би і жив спокійно, - говорить бізнесмен.

 

Нагадаємо, що Олександр Давтян у 2015 році за результатами моніторингу обл ради рухом ЧЕСНО потрапив через кількість прогулів до лав кандидатів на відкликання. Депутат нарікав на систему обліку в облраді і обіцяв розібратися, після чого Харківська облрада розписалася в тому, що не вміє обліковувати своїх депутатів.

Депутат Олександр Худенко, екс-”регіонал” і нинішній член фракції "Наш край", згідно з декларацією, заробляє на життя, працюючи директором ТОВ ЮФ "Потенціал". За 2015 рік задекларував 31786 грн. У графі "члени сім’ї" зазначив двох доньок, дохід яких складає 10 тис. 800 грн за рік. Попри не дуже великий дохід сім’ї (1182 грн на місяць на 1 особу), депутат вніс до статутних капіталів підприємств загальну суму у розмірі 1 405 601 грн.  Однак, має й грошові зобов’язання, так як за 2015 рік ним було витрачено на погашення позики (кредиту) 617 500 грн.

Депутат Худенко каже, що рік прожив тяжко і вирощував на городі картоплю.
 

А что, надо больше задекларировать? С трудом (прожил год). А что делать?.. Как-то вы вот звоните по телефону, начинаете выяснять вопросы… Декларация заполнена и заполнена в соответствии с доходами, с реальной картиной. Вот и все. А как мне удалось прожить? Ну как - на огороде картошку выращиваю и живу, - відповідає депутат.

 

Також потрапив до списку злидарів від руху ЧЕСНО депутат Андрій Кудінов, який є членом фракції "За Харків за Відродження", який задекларував за попередній рік 39319 грн, у декларації зазначив, що є  директором фірми "Діана", з членів сім’ї має дружину, доньку та матір, доходи яких в сукупності складають 20040 грн. Попри невеликий дохід (1236 грн на місяць), депутат має 2 автомобілі (Audi 100, 1994 р.в.; Volkswagen transporter 2007 р.в.), 2 квартири та будинок.

Член депутатської фракції "За Харків За Відродження", заступник директора КП "Жилкомсервіс" Тетяна Поздєєва відмовилась на запит надати свою декларацію, мотивуючи це тим, що в декларації міститься інформація з обмеженим доступом та не підлягає відображенню у відкритому доступі.

 

Така відповідь зовсім не відповідає вимогам чинного законодавства. Адже відповідно до ч.6 ст. ЗУ “Про доступ до публічної інформації” не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поданій відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", крім відомостей, зазначених в абз. 4 ч. 1 ст. 47 вказаного Закону. Тобто відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта громадянина України, місця проживання, дати народження фізичних осіб, щодо яких зазначається інформація в декларації, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації (крім області, району, населеного пункту, де знаходиться об’єкт), є інформацією з обмеженим доступом та не підлягають відображенню у відкритому доступі. Згідно ч. 7 ст. 6 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”  обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений, - каже Галина Чижик, юрист руху ЧЕСНО.

 

Інші п’ять депутатів, представники фракції “За Харків за Відродження”, серед яких Віталій Кривуля, Юрій Медведев, Тетяна Поздєєва, Семен Сирота, Надія Тимофєєва зовсім проігнорували запит щодо надання декларацій.

Нагадаємо, що в 2015 році Харківська міська рада на запит Руху ЧЕСНО щодо надання декларацій депутатів запросила майже 17 000 тис. грн. У 2016 році ситуація дещо змінилася, було направлено запити на ім’я кожного депутата міської ради, та майже всі декларації були отримані, однак, неохоче надають декларації представники промерської фракції “За Харків за Відродження”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]