Харківська облрада: чверть депутатів - кандидати на відкликання

До переліку прогульників потрапили Арсен Аваков та Михайло Добкін.

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад. За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або невиковання обов`язків можуть безпосередньо вплинути на дальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Адже виборцям дуже важливо знати, як їхні депутати відвідували раду протягом кожного року каденції, щоб розуміти, чи буде депутат ефективним в наступному скликанні ради.

Чомусь у відповіді на запит ЧЕСНО щодо прогульників сесійних засідань Харківська обласна рада вказала тільки пропуски депутатами сесій, не деталізувавши їхньої відсутності на сесійних засіданнях. Пропуски 50% сесій не можуть дати повної об’єктивної картини для того, щоб назвати депутатів-кандидатів на відкликання згідно з вимогами законодавства, але дають достатнє уявлення про недисциплінованість депутатів обласної ради.

Ось ті депутати-мажоритарники, що пропустили понад 50% сесій Харківської обласної ради з початку каденції до 1 березня 2015 року (клікніть на графіку, щоб збільшити).

Депутати-списочники не менше за мажоритарників прогулювали сесії в облраді.

Депутат-списочник від “Батьківщини” Арсен Аваков пропустив 6 сесій з 7-ми у 2011-му і 7 сесій з 8-ми у 2012 році. Чому політик пропустив сесії в 2012 році - цілком зрозуміло: він з кінця січня 2012 року перебував у розшуку.  Після обрання народним депутатом України за списками тієї ж “Батьківщини” Арсен Аваков 11 грудня 2012 року повернувся до України з Італії. Міністру внутрішніх справ, відомому своєю Фейсбук-активністю, надіслали через соцмережу прохання прокоментувати свою відсутність на сесіях у 2011 році.  Протягом трьох днів перед презентацією дослідження, передбачених на відповідь депутатами, згідно з методологією ЧЕСНО, відповідь про причини пропусків сесій від Арсена Авакова не надійшла.

Депутат-списочник від Партії регіонів Андрій Медведєв пропустив більше половини сесій у 2011-му, 2012-му, 2013-му і 2014 році. Він аж восени 2014 року вирішив скласти мандат.

На жаль, поширеною є практика, коли депутат місцевої ради переїздить до іншого міста і забуває про свої обов’язки перед громадою. Наприклад, у Полтавській облраді один з депутатів, переїхавши на роботу до Києва, зовсім забув дорогу до Полтави, проте формально він досі лишається депутатом.

Водночас колишній депутат-списочник Борис Данилів, обраний від “Батьківщини” сам склав мандат відразу, як переїхав до іншого міста на роботу в АР Крим:
“Я був депутатом, а тоді в 2012 році просто склав повноваження, бо змінив місце роботи. Натомість прийшов другий депутат по списку. А я в Криму пропрацював до так званого “референдуму”, зібрав речі та й повернувся в Харків”. Зараз Борис Данилів вагається, чи балотуватися йому до облради на прийдешніх місцевих виборах: “Скоріше ні, ніж так”.

Свої 6 пропусків сесій у 2012 році Борис Данилів пояснює тим, що облрада не відразу проголосувала за його заяву і не відразу знайшла йому заміну.

Депутат-списочник з “Єдності Харківщини”, колишній фронтзмінівець Олександр Давтян дивується, що в 2011 році пропустив понад 50 % сесій і має намір звернутися до прокуратури щодо можливої фальсифікації даних з відвідуваності депутатами сесій обласною радою.

“Тут такая ситуация, что это может быть манипуляция голосами. Не могло быть, чтоб меня не было на 5 сессиях из 7-ми. У меня есть миллион свидетелей. После каждой сессии я даю интервью своему телеканалу (телеканал Simon - прим. ред.). Но если они меня не регистрировали, значит они манипулировали моим голосом. Вот облсовет вам сейчас дал данные системы. Я прихожу, голосую карточкой, все. Это ж не факт, что моя карточка голосует - я нажимаю против, а они голосуют - за. А потом они говорят, якобы что-то там в электронике напутали, и потом дают сведения, что меня на этой сессии не было”, - обурюється на дані облради депутат Давтян.

“Вот депутат Глушко сидит возле меня. По данным облсовета, он якобы пропустил за 5 лет 20 сессий, а это на самом деле - идиотизм! И настораживает, что первые три года, кто пропускал сессии - это люди, которые в то время были в оппозиции. Я в прокуратуру сейчас буду писать, потому что это - фальсификация!”, - переконує Олександр Давтян.

При журналісті ЧЕСНО депутат Давтян зателефонував до керуючого справами виконкому облради Сергія Клименка, за чиїм підписом облрада надавала відповідь на запит руху ЧЕСНО, і той відповів депутату: “Не могло быть такого года, чтоб вы целый год не ходили на сесии. Давайте мы проверим документы, я понял, о чем вы говорите. У нас же там фиксирует все электронная система, давайте, я разберусь”.  З нетерпінням очікуємо на продовження цієї історії, сподіваємося, пан Давтян зробить її публічною.

Позафракційний депутат-списочник, обраний від “Батьківщини” Іван Варченко не увійшов до списку кандидатів на відкликання і прогульників. Депутат упевнений, що обласна рада веде неточний облік присутніх депутатів, оскільки враховує лише першу реєстрацію депутата на сесії: “Якщо тебе нема о 10-й годині на першій реєстрації, коли лунає Гімн України, то відповідно тебе немає на сесії. Це маніпулятивна річ і варто вести облік за тим, в яких сесіях голосували депутати”.

Водночас депутат визнає, що і за даними  голосування на сесіях неможливо стовідсотково бути впевненим у присутності депутата, оскільки в раді трапляються випадки кнопкодавства: “У нас не сильно кнопкодавство було розвинуте, чесно кажучи, трохи регіонали покнопкодавили, потім трохи ще й наші (“Батьківщина” - прим. ред.) були кнопкодавили. Чесно скажу. Було. Але це не поширене явище. Багато хлопців принципово не кнопкодавили”.

Традиційно більший відсоток депутатів-прогульників дає інформація про відвідуваність ними постійних депутатських комісій. Інформація, надана Рухові ЧЕСНО Харківською обласною радою щодо пропусків депутатами комісій, дає повну і об’єктивну картину для того, щоб визначити кандидатів на відкликання. Такими кандидатами стала чверть депутатів облради.

Пропускають засідання комісій не лише списочники, а й мажоритарники.

Громадський рух ЧЕСНО додзвонився до колишнього депутата облради, обраного в мажоритарному окрузі в Харкові від Партії регіонів, Михайла Добкіна, який хоч і не став прогульником за даними облради про відвідуваність сесій, проте, за словами колег, пропустив фактично всі засідання комісії за час свого депутатства.

“На заседании комиссии я был за все время два раза. Я параллельно работал председателем облгосадминистрации и очень много времени уходило на текущую работу. Поэтому когда были два заседания очень принципиальные и даже дело было не в кворуме, а нужно было высказать свою позицию, - я на этих комиссиях присутствовал”, - пояснює відсутність на більшості засідань комісій екс-депутат облради.

На питання, чи не виникало в Михайла Марковича бажання і думки скласти повноваження депутата облради він відповів, що не хотів позбавляти представництва своїх виборців у мажоритарному окрузі:

“А у меня на округе было 560 тысяч избирателей. И я пошел на этот округ по мажоритарке, хотя мог пройти по списку, принципиально, потому что я в кресло губернатора попал из кресла харьковского городского головы. Я хотел, чтобы там их представлял человек, который знает не по наслышке их проблемы. Работая главой ОГА, я имел больше рычагов принести пользу, чем как депутат. Но я пошел не выборы, мне люди оказали высокое доверие, я избрался, причем я записался в комиссию, ну самую-самую гуманитарную. Я не могу себя там реализовать, я не вижу смысла тратить на нее время. Для вас как для общественников это будет звучать не очень правильно, но так я распределил свои обязанности в облсовете”, - пояснює Михайло Добкін, чому не складав мандат.

Поцікавилися також у колег Михайла Добкіна по комісії, як він відвідував засідання:

“Лише один раз на комісії був Михайло Добкін - на першому засіданні. Він прогулював усі комісії. І ще на одну прийшов тільки для того, щоб як голова обладміністрації тоді прозвітувати про річний звіт”, - каже депутат Іван Варченко про колишнього колегу по комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації.

Виявилося також, що Михайло Добкін у Верховній Раді принципово ігнорує обов’язки народного депутата і не ходить на засідання свого комітету:

“На сегодняшний момент я принципиально не посещаю заседаний комитета по местному самоуправлению и государственному строительству в Верховной Раде, где я обязан быть как депутат. Это связано с тем, что я не согласен с абсолютно недемократической, бандитской нормой, к которой прибег нынешний состав большинства ВР, когда оппозицию лишили права возглавлять те комитеты, которые всегда во всех европейских государствах традиционно закреплены за оппозицией. Я таким образом выражаю свой протест”, - додає нардеп.

Важко зрозуміти, в чому користь такого протесту з боку народного депутата для його виборців, адже виборці мають бути представлені своїм депутатом не лише в сесійній залі, але й при опрацюванні питань, які виносяться в сесійну залу після розгляду в комітетах.

ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Харкова та області (Пишіть на e-mail [email protected]).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Автор: Сергій Огородник - журналіст Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]