Рік роботи мера Тернополя: між #зрадами та #перемогами

Фото: Рік роботи мера Тернополя: між #зрадами та #перемогами

Міський голова прозвітував: Тернопіль готовий до зими. Наступного дня снігоприбиральна техніка не впоралася. Мер замість двірника особисто розчищав сніг під міськрадою задля піару.

Землі під забудову продають за інвестиційними угодами. Експерти називають це завуальованою схемою. Надал не виконав свою обіцянку перед рухом ЧЕСНО прозвітувати в прямому ефірі. Мер Надал вихваляється, що систему Prozorro запровадили чи не першими в Україні. Насправді – Київ, Львів та Дніпро використовували її понад півроку. Секретарем у мера-“свободівця” став представник БПП. Двоє представників від пропрезидентської партії потрапили у виконком.

 

Чому мер подався у двірники?

Кожна зима – проблема для ЖКГ, оскільки на дорогах настає колапс навіть після незначного снігопаду. Знаково, що на наступний день після публічного звітування мера в палаці культури “Березіль”, де мер і його команда запевнили містян, що повністю готові до зими, почався сніговий колапс. Через нерозчищені від снігу дороги та двори було паралізовано роботу громадського транспорту та припинено вивезення сміття.

Фото: сторінка Сергія Надала у Facebook

Цікаво, що міський голова на своїй сторінці у Facebook розмістив фото, де він особисто розчищає сніг. В коментарях тернополяни нарікали, що замість того щоб керувати процесом прибирання міста, мер сам взяв до рук лопату.

До того ж, щоб згасити хвилю громадського обурення від неналежного утримання міста,  мерія запровадила безкоштовний проїзд у тролейбусах з 15 по 17 листопада. Очевидно, що така акція завдала збитків комунальному підприємству, яке безкоштовно возило людей. Також мерія пообіцяла компенсувати витрати на лікування травмованим.

22 листопада подав у відставку начальник управління ЖКГ Микола Лесів, проте він залишився працювати в управлінні ЖКГ на посаді головного спеціаліста. Дісталось і Владиславу Стемковському, заступнику міського голови, мер усунув його від координування роботи управління ЖКГ.

 

Наголошую, до ситуації сама ж міська влада і привела, довівши до банкрутства  комунальне підприємство, яке до того прибирало місто і віддало цю господарку дуже непевній конторі, яку пов’язують з заступником міського голови, - коментує Андрій Шкула, депутат міської ради.

 

 

Провадження відкрито відносно службових осіб підрядної організації, яка надавала послуги, і посадових осіб міської ради, які допустили таку ситуацію, – коментує начальник обласного управління поліції Олександр Богомол. За його даними, провадження відкрито за ч. 2 ст. 367 ККУ (службова халатність).

У міській раді збитки, зумовлені сніговим колапсом, оцінили у 2,04 млн грн, їх мерія виставила підряднику.

 

На сьогодні підрядній організації виставлено претензії, за рахунок недоданих агрегатів, які вони декларували в технічному завданні, на 450 тис. грн. Ще 1 млн 590 тис. грн нарахували за послуги, які за них виконали інші організації, – розповідає начальник відділу технагляду Олег Вітик.

 

Щоб подолати проблему прибирання міста, виконком затвердив новий план “Дорожня карта утримання шляхово-мостового господарства Тернополя взимку”. План озроблено з врахуванням роботи відповідних служб США та Канади.  Наступної зими містяни побачать, чи запрацюють нововведення.

 

“Відставка” Мединському?

На заключній сесії міської ради в 2016 році депутати вимагали відставки  начальника управління транспорту. Зокрема, звіт начальника Ігоря Мединського  розпочався зі скандування “Від-став-ка!” та подарунка – “лисої” шини. Свободівець Іван Зінь приніс до трибуни шину, як символ роботи управління транспорту та особисто його керівника в період снігового колапсу.

Фото: Тиженивик “Номер один”

 

Це Вам подарунок від усього депутатського корпусу та нашої профільної комісії. Це оцінка вашої роботи, особливо під час снігового колапсу, коли маршрутки у неповному складі та на «лисих» колесах виїхали на маршрути. Ви цим підставили не тільки міського голову, а й депутатський корпус у цілому, – сказав депутат міськради Іван Зінь та виніс до трибуни шину.

 

Проте мер прозвітував, що у сфері транспорту Тернопіль розвивається: придбано п’ять тролейбусів чеського виробництва. Також запроваджена автоматизована система оплати проїзду в електротранспорті.

До того ж, в місті була створена нова схема транспортних маршрутів громадського транспорту на підставі звернень тернополян. Встановлють нові криті зупинки та камери відеоспостереження у місцях підвищеної аварійності та на перехрестях, освітлють пішохідні переходи та розширюють велоінфраструктуру.

 

Генплан: чому змінили секретаря земельної комісії

Чимале обурення серед тернополян викликав пост голови земельної комісії ради та журналіста Андрія Шкули про фальсифікацію генплану.

 

 

Найгарячіші точки в місті зараз - це:  намір будувати авто мийку в частині скверу на перехресті вулиць Миру-Дружби та початок будови в парку  “Топільче” неподалік “Орнави” та суд щодо скасування рішення міської ради щодо виділення 35 сотих зеленої зони неподалік літака прокуратурі області під будову. Але в усіх випадках виділення землі під будову суперечить Генеральному плану міста, який визначає ці зони як “зелені” і житлова чи комерційна будова там неможлива! Зараз частина депутатів пробує отримати докази фальшування діючого Генерального плану, тому питання законності надання там ділянок досі відкрите, - коментує руху ЧЕСНО голова земельної комісії Андрій Шкула.

 

Фактично відбулось так, що депутати минулої каденції приймали рішення про відведення території зелених зон, змінюючи їх цільове призначення, що суперечило діючому Генплану.

На сесії ради 24 лютого розглядалось питання внесення змін до Генерального плану. Проте, спільними зусиллями депутатів та громадськості голосування за це питання перенесли на наступне пленарне засідання. Було створено робочу групу з представників кожної фракцій, голови земельної та архітектурної комісії, які мають опрацювати це питання і надати свої висновки та рекомендації.

До слова, мер не скликав сесію з грудня, що є порушенням, адже згідно Регламенту ради, сесія скликається не рідше ніж один раз на місяць. Імовірно, це пов’язано з тим, що питання Генплану наразі є дуже актуальним.

Примітно, що за кілька днів до сесії, мер скликав земельну комісію, хоча, згідно регламенту, такі повноваження має лише голова комісії. На цьому засіданні розглянули лише одне питання - обрання нового секретаря комісії.

Земельні питання Тернополя досліджували жураналісти програми "Гроші". У сюжеті йдеться про те, що десятки гектарів земель передано комунальним підприємствам без аукціонів чи конкурсів. Потім ці ділянки на підставі простої інвестиційної угоди було передано приватним фірмам для будівництва багатоповерхівок і торгових комплексів. Сергій Надал створив "цікаву" схему продажу землі під забудову. Згідно з цією схемою, міський бюджет отримає дуже мало коштів, хоча мер заперечує будь-які можливості хабарництва і авторитетно заявляє, що інвестиційна угода – найбільш вигідний шлях.

Юрист Олена Степанова, яка була членом робочої групи, що з’ясовувала, яким чином земельні ділянки передавались для комерційного будівництва, коментує для руху ЧЕСНО:

 

Ці інвестугоди – це завуальована передача земельних ділянок для комерційного будівництва. Внаслідок так званих “інвестиційних угод” місто не отримує вигоди.  Інвестугоди це одна зі схем уникнення земельного аукціону.  При ОДА в 2015 році було створено робочу групу, яка з’ясовувала, яким чином земельні ділянки передавались для комерційного будівництва. Було підготовлено проміжний висновок, який надіслано в Адміністрацію Президента та в контролюючі органи. Внаслідок цього зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання у період 2013-2015 років своїм службовим становищем посадовими особами Тернопільської міської ради та комунальних підприємств За результатами чого державі завдано збитків в загальній сумі понад 9,6 млн. грн., за ознаками кримінального правопорушення, передбачен ч. 2 ст. 364 КК України.

 

“Циганку” реконстурювали молоді архітектори

Мер запевняє, що у сфері ЖКГ Тернопіль невпинно розвивається. Надал прозвітував, що за рік проведені ремонти доріг, тротуарів, міжквартальних проїздів, прибудинкових територій,  освітлються двори багатоповерхівок, парків і т.д. Тема благоустрою є ключовою в мерів-”свободівців”, для прикладу, мер Івано-Франківська активно ремонтує міжбудинкові проїзди та встеляє бруківкою центр міста.

Цікаво, що в проплатах, які були здійснені управлінням ЖКГ Тернополя, різниця в часі між датами укладання договорів, актів виконаних робіт і оплати — не більше кількох днів. Це можна прослідкувати на порталі e-data. Таких випадків є дуже багато.

Одним із наймасштабніших архітектурних проектів міста стало закінчення повного оновлення набережної тернопільського ставу - “Циганки”. Концепцію реконструкції “Циганки” розробили молоді архітектори громадської ініціативи “URBAN.te”.

Фото: Антон Марчевський

Капітально відремонтований бульвар Петлюри на “Сонячному” масиві. Цікаво, що не ремонтували бульвар більше семи років. На території – нові зелені насадження, бруківка, два дитячі майданчики та спортивна зона. Також бульвар прикрасили новими ліхтарями, урнами та лавками для відпочинку. На ремонти з міського бюджету виділили близько 7 мільйонів гривень.

Однією з перемог, на думу мера, стало впровадження “PROZORRO”. За словами Сергія Надала, Тернопіль є першим серед інших міст, де впроваджується проект “PROZORRO”.  

 

Тернопіль - це точно не перше місто, в якому запрацювала ситема “PROZORRO”. Тернопільська міськрада почала проводити закупівлі в системі у жовтні 2015 року, тоді як, до прикладу, КМДА проводила закупівлі вже у лютому 2015. Львів, Дніпро та Київ почали значно раніше працювати за новими стандартами закупівель, - каже Віктор Нестуля, директор програми інноваційних проектів Transparency International Україна.

 

Вперше у Тернополі запроваджено бюджет участі. На даний момент 15 проектів, які обрали тернополяни, в процесі реалізації. Загалом проголосувало 5 539 тернополян, які сумарно віддали 14 365 голосів.

В місті триває реалізація програми сприяння ОСББ, відкрито ресурсний центр підтримки ОСББ за адресою вул. Коперника, 1.  

 

Виконком не підтримали “Народний контроль”, “Громадянська позиція” і “Самопоміч”

На виборах 2015 року “Свобода” не отримала більшість. Свободівці взяли 13 з 42 мандатів. Минулої каденції їх представництво було більш потужним - 31 з 60 депутатів. Отже, “Свобода” втратила більшість в раді і для партії настав час домовлятися з іншими.

Мер виніс кадрові питання на першій же сесії, чим порушив закон. Проекти рішень мали бути оприлюднені заздалегідь для громади і для депутатів.

Попри це виконком блискавично сформували, як і комісії. Проти запропонованого головою виконкому виступили “Громадянська позиція” та “Самопоміч”. Із фракції “Народний контроль” лише Петро Болєщук проголосував “За”, решта утримались. Зазначимо, що ці ж фракції не підтримали питання про створення лічильної комісії для проведення таємного голосування за секретаря і знаково, що саме ці фракції не отримали жодного місця у виконкомі.

Зауважимо, що до складу виконавчого комітету увійшли двоє нових людей, представників БПП “Солідарність” - Віктор Шумада та Володимир Дідич. Інші заступники Сергія Надала - Леонід Бицюра, Вікторія Остапчук, Владислав Стемковський, Іван Хімейчук були у виконкомі ще з часу минулої каденції мера.

 

Як мер звітує

Надал запровадив для себе традицію щорічного звітування у палаці культури “Березіль”, де він на відкритій зустрічі з громадськістю, разом із начальниками управлінь розповідає про пророблену роботу. Нагадаємо, що мер давав публічну обіцянку представникам руху ЧЕСНО прозвітувати в прямому ефірі місцевого телеканалу перед громадою, де він повинен був відповісти на запитання тернополян та експертів. Проте у листопаді 2016 мер відмовився, аргументуючи це тим, що основна проблема в нього - прибирання міста.

Також в мережі можна переглянути інтерактивний звіт Надала за 2016 рік, де проаналізовано виконання передвиборчої програми.  А ті, хто не користуються інтернетом, могли прочитати про досягнення мера в спецвипуску газети “Тернопіль вечірній”.

Окрім щорічного звіту, мерія повідомляє громаду про щотижневі досягнення команди у програмі “Тернопільська міська рада інформує”. Програма транслюється у громадському транспорті, в соціальних мережах, ЗМІ, на місцевих телеканалах. До слова, з міського бюджету витрачається близько 265 тис. грн. на рік за розміщення програми на каналі ТРК “СМАЙЛ” та “TV-4”.

 

​За даними порталу e-data

За результатами досліджень ОПОРИ, індекс публічності міського голови Тернополя в 2016 році зріс на 9% і становить 65%. Відповідно до методології дослідження, цей показник є задовільним.

Портал “Слово і Діло” оцінив рівень відповідальності мера, за їх даними, 62% обіцянок було виконано за весь час головування Надала.

Джерело: Слово і Діло

Про виклики 2017 року мер написав на своїй сторінці у Facebook. Надал зауважив, що мерії доведеться працювати у складних умовах, адже суттєво зросте навантаження на місцеві бюджети.

 

Нам доведеться повністю утримувати школи і медичні заклади, при цьому податкова база для наповнення бюджету не зазнала суттєвих змін. Набагато складніше буде шукати кошти для проектів розвитку міста. Новий рік принесе нам нові виклики, які вимагають прийняття оперативних і рішучих заходів, - пише Сергій Надал.


 


Також мер запевнив, що буде продовжуватись робота у напрямку енергоефективності, благоустрою, співпраці з бізнесом та громадою.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Тернопільської міськради та викрив маніпуляції з бюджетом участі.

Рік роботи мера - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект - частина "Політичної пам'яті" ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]