Гарячі вибори у Слов’янську на межі зриву?

Фото: Гарячі вибори у Слов’янську на межі зриву?

У першому турі виборів міського голови Слов’янська чинний мер від "Опозиційного блоку" Вадим Лях усього на 242 голоси поступився кандидату від ОПЗЖ Павлові Придворову

Кандидатка від "Партії миру та розвитку" Неля Штепа, звинувачена в посіпацтві сепаратистам, не зможе претендувати в другому турі виборів, бо за результатами першого туру посіла третє місце. Штепа поквапилася висловити підтримку Придворову, за що отримала на горіхи від своєї партії і ризикує втратити мандат депутатки міськради.

Нібито через коронавірус у переддень голосування міська ТВК замінює більше сотні членів, голів і секретарів ДВК. При цьому міській ТВК ледве вдалося зібрати кворум на засідання. Слов’янці на вулицях неохоче говорять про вибори, і очікувати на високу явку марно: боротьба точитиметься за кожен голос. 

Хто більше заплатив, той більше і отримав

Згідно з остаточним фінансовим звітом Вадим Лях у свою кампанію вклав 49 700 грн власних коштів. Інші фізособи йому докинули ще понад 621 тисячу гривень. 

149 тисяч без 1 гривні намагався перекинути Ляху його брат Лях Сергій Михайлович, але цей платіж був повернутий, бо перевищував установлені законодавством межі у 50 000.
Таким чином виборчий фонд чинного мера Вадима Ляха склав 521140 грн. 

Виборчий фонд Павла Придворова натомість перевищив 1 млн грн.
Майже 600 тисяч гривень він отримав від місцевої організації політичної партії, 50 тисяч гривень Придворову переказав Ігор Гринько. Аналітична система YouControl вказує Ігоря Гринька засновником кількох компаній – "Слов’янської меблевої фабрики", "Грандпромсервіс" та "Юридичної фірми Гудвілл".


Сам Придворов двома платежами завів на свій рахунок ще 390 тисяч гривень. 

Для порівняння, в остаточному звіті Нелі Штепи загальний розмір виборчого фонду– менше, ніж 125 тисяч гривень. Імовірно, з такими незначними коштами Штепа на перемогу й не сподівалася.

За два дні до другого туру виборів Штепа заявила про підтримку кандидата від ОПЗЖ Придворова.

Фото karachun.com.ua

У Слов’янську, де кандидати ідуть на перегонах з невеликим відривом, у день тиші журналіст ЧЕСНО зафіксував величезну кількість прихованої політичної агітації на білбордах за обох кандидатів, а також неприбрану з вулиць розклеєну політагітацію за одного з кандидатів. 

У день тиші напередодні дня голосування Штепа в Фейсбуку агітує за Придворова.

Партія, від якої Штепа стала депутаткою міськради, пообіцяла позбавити її мандата.

Але Штепа у відповідь зняла відео, на якому ще раз попіарила Придворова. 

Як пише "Радіо Свобода", Придворов до війни очолював місцеве молодіжне крило “Партії регіонів”, а Вадим Лях був одним із авторитетних членів тієї ж партії. Також Лях і Придворов у 2014 році були депутатами міської ради і брали участь у позачергових сесіях 28 і 30 квітня. На них ухвалювали рішення про підготовку до так званого "референдуму", легалізації загонів терористів і призначення так званого "народного мера" В'ячеслава Пономарьова окупованого терористами міста.

Саботаж у міському тервиборчкомі

Засідання у міській ТВК мало відбутися о 15:00. На ньому 18 членів ТВК мали затвердити заміни у складі дільничних комісій.

За словами голови ТВК Надії Петрової, заступник попросив провести засідання о 18:00. 

Для кворуму необхідна присутність 10 членів територіальної комісії. 

Проте ні о 18:00, ні о 19:00 ні заступник голови, ані секретар на засідання не прийшли.
Ще двоє членів комісії загубилися десь у місті. Начебто вони поїхали купувати термометри для дільниць для вимірювання температури у виборців, але застрягли в заторі.

Тим часом у приміщенні міськради почали збиратися члени дільничних комісій, яким потрібно отримати затверджені списки.

Річ у тім, що підготовче засідання на дільницях мають початися вчасно о 7:15 ранку. Це робиться для того, щоби вчасно можна було відкрити дільниці для голосування з 8:00 до 20:00.

Стурбована голова комісії протягом години видзвонювала членів ТВК, які або не брали слухавку, або розповідали їй про причини, чому вони не можуть прийти на засідання. 

"У мене частина комісії саботує засідання. Що мені робити? Насправді поважної причини немає ні в кого з них. Одні не можуть доїхати протягом двох годин із району, який знаходиться на відстані 20 хв їзди, заступник сказав, що в нього сімейні обставини. У секретаря раптом зламався ключ у замку, один член комісії просто підвівся й вийшов. Причому вони самі принесли заміни в складі ДВК, а внизу цих замін чекають представники ДВК. Що нам робити?" –  телефонує голова комісії до ЦВК.

У ЦВК радять викликати поліцію в випадку явного саботажу і нагадують, що час на очікування для проведення засідання ще є до кінця доби. 

Врешті один член комісії знайшовся і засідання провели за 16 хвилин, ухваливши кілька питань. У першу чергу затвердили заміни в складі ДВК, щоб члени ДВК мали більше часу підготуватися до дня голосування.

Водночас члени ТВК мали розподілити між собою всю роботу з приймання протоколів і встановлення результатів виборів. Голова комісії висловлює сумнів, що ті члени ТВК, які проігнорували сьогодні важливе засідання, у день виборів будуть належним чином виконувати свої обов’язки.

У повітрі запахло скандалом, пролунало слово “недовіра”, але зрештою вирішили попередньо розподілити обов’язки на 10 осіб замість 18-ти. А у день виборів діяти по ситуації. 

Песимізм слов’янців 

Журналіст Руху ЧЕСНО дорогою до ТВК розпитував місцевих жителів.
Найпростіше питання, чи підуть вони на вибори. І якщо підуть, то чи визначилися, за кого голосувати?

Наталія несе з ринку сумки з продуктами додому, неподалік від залізничного вокзалу Слов’янська. Помічає, що журналіст знімає на фото приховану агітацію кандидатів і зупиняється.
Вона не вірить у політику. Каже, що востаннє на вибори ходила 2014 року. Відтоді на краще, за її словами, нічого не змінилося, а стало тільки гірше.

Валерій – власник невеликого магазинчика автозапчастин. Магазин у нього закритий на карантин вихідного дня, на дверях висить аркуш із написом “Закрито”, але власник на місці й виходить на вулицю на розмову.
Валерій каже, що на вибори не піде, бо немає з кого обирати, мовляв, обидва кандидати – це "махрові сепари, яким насправді байдуже до Слов’янська".

"Знаєте, що місцеві сепари скуповують землю в Карпатах? Не знаєте? А я скажу вам, для чого вони це роблять і що при цьому говорять. Вони ждуть, що сюди прийде Росія, яка в них може все забрати. Тому вони вкладаються в туристичний бізнес на Заході України", – каже Валерій. 

За його словами, два роки тому “сепари” пристосувалися і тепер їхні бізнеси процвітають. Вони вивісили жовто-блакитні прапори, торгують своєю продукцією і нашим військовим і на ту сторону “гонять контрабанду”.

"А ви що, не знали, що куплену в Сєвєродонецьку плазму пронести через лінію розмежування під мишкою стоїть усього 200 грн?  А двокамерний холодильник пронести туди – такса 650 грн у кишеню охоронцям КПВВ...Та й тут на Семенівці в нас була закусочна, яка під обстрілами для терористів “Мотороли” носила їжу. А тепер біля неї зупиняються наші солдати й купують сосиски. Я їх питаю: “Вам хот-доги в горлі не застряють?” А коли вони дивуються, чого я так кажу, я пояснюю, що сепарів ця закусочна годувала безплатно, а ви тут тепер скуповуєтеся. І от як себе почувати патріотично налаштованому підприємцю, коли таке бачиш, як процвітають при Україні сепарські бізнеси за рахунок контрабанди?" – запитує Валерій.

Він зітхає і додає, що в Краматорську і Миколаївській громаді по сусідству зі Слов’янськом і то жити краще. Там, за його словами, роблять дороги й освітлення.

Вулицею іде вишукано вбрана пара середніх років. У чоловіка кепка і сіре пальто, жінка в елегантній куртці. Дуже охоче відповідають, чому не підуть на вибори. 

"В городе ничего хорошего не делается. Каждый под себя гребет и все. Посмотрите, вот наш клуб, его хотели выкупить за бесценок, но не получилось и его сожгли еще весной. Хоть бы крышей накрыли на зиму, а то совсем пропадет помещение. А то в городе и так нет помещений для детских кружков", – каже пані. 

На площі перед міськрадою літня пані, яка представляється Світланою Григорівною, навпаки запевняє, що піде на вибори обов’язково.

"Хоть мені й 84 роки, а я піду на вибори. То дурні люди, хто не йде. Якщо не йти, то ти тіряєш голос, а проголосують за тебе". 

Нагадаємо, журналісти Руху ЧЕСНО фіксують порушення “дня тиші” у містах, де відбувається другий тур. 

Також нагадуємо, 22 листопада 2020 року в 11 містах України відбудеться другий тур виборів на посаду міського голови, а саме у Львові, Миколаєві, Дніпрі, Черкасах, Рівному, Полтаві, Ужгороді, Дрогобичі, Слов’янську, Бердянську та Нікополі.

Рух ЧЕСНО слідкуватиме за ходом голосування і підрахунком голосів в режимі онлайн-марафону.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]