Багатії та злидні Харківської міської ради: хто заробив за рік 100 мільйонів?

Фото: Багатії та злидні  Харківської міської ради: хто заробив за рік 100 мільйонів?

Кожен третій депутат - мільйонер за рівнем доходів. Представник “СолідарностіКуценко заробив найбільше. Минулорічний злидень Давтян став найбагатшим депутатом ради за рівнем статків.

Троє представників “Відродження” живуть за межею бідності. Вісім депутатів не мають жодних заощаджень.

 

Як багатіли депутати-бізнесмени

Лідером за рейтингом доходів у 2016 році з-поміж депутатів міськради є депутат від “Солідарності”  Сергій Куценко. Він задекларував понад 100 млн грн доходу.

Натисніть для збільшення

З такими доходами у нього чималі видатки. 47 млн грн витратив для купівлі цінних паперів та рухомого майна. Сергій Куценко - власник фармакологічної компанії ТОВ "Фіто-Лек".

 

На запити Громадського руху ЧЕСНО у приймальні Сергія Куценка не відповіли.

Нагадуємо, що ЧЕСНО відкритий до співпраці, і надає депутатам можливість висловити свою позицію.

З першого на друге місце у рейтингу доходів за 2016 рік опустився голова фракції “Самопоміч” - Тарас Сітенко. Порівняно з минулим роком його доходи зменшилися майже вдвічі - до 25 млн грн.

 

Ніякої політичної причини в тому, що доходи зменшилися, немає.  Просто кожен рік ми з акціонерами вирішуємо, яку суму дивідендів отримає кожен. Цього року вона менша. До того ж, значну частину коштів з банку я перевів до статутного капіталу, тому відсотки на них не нараховуються, - пояснює зміну позицій в рейтингу Тарас Сітенко.

 

Позиції нижче займають Андрій Бондаренко, Олександр Василенко та Олександр Лобановський. Всі троє - представники фракції “За Харків, За Відродження”.

Олександр Лобановський вже потрапляв до рейтингу ЧЕСНО за найбільшою кількістю доходів. Депутат - заступник голови постійної комісії з питань містобудування, архітектури та земельних відносин, у Харкові знаний як генеральний директор мережі супермаркетів “Клас”. Олександр Василенко - голова правління ВАТ “Завод Фрунзе”.

Андрій Бондаренко - вперше фігурує у рейтингу топ-5 з найбільшим рівнем доходів. Депутат - директор фірми ТОВ “Добробут”, що займається здачею нерухомого майна в оренду.

Зазначимо, що прес-служба політичної партії “Відродження” за більше ніж тиждень так і не спромоглася ні сконтактувати наших журналістів із депутатами, ні відповісти на питання у письмовому вигляді, ані телефоном. Подібне відмежування від спілкування із журналістами ЧЕСНО відбувається не вперше.

Окрім того, що “Відродження” не надає звітів про свою діяльність у міськраді на офіційні запити ЧЕСНО, так ще й не надає своїм депутатам права відповіді на питання, що порушуються у журналістських статтях.

Слід додати, що з жодною з інших, хоч і менш численних фракцій, проблем з комунікацією немає. Прес-служби і самі депутати з “Самопомочі”, “Солідарності” та “Нашого краю” контактують і не блокують повідомлення від журналістів ЧЕСНО.

 

П’ятірка найзаможніших: хто і як накопичив капітал

Окрім річних доходів у депутатів є ще й статки - це кошти, які вони накопичили за попередні роки. Колишній злидень Олександр Давтян з БПП виявився найбагатшим депутатом ради за рівнем статків у 2016 році.

 

Натисніть для збільшення

Олександр Давтян так коментує своє нове положення в рейтингах ЧЕСНО:

 

Чтобы заработать - нужно работать. В 2015 году я создавал вооруженные отряды для защиты Украины (от российской агрессии на Донбассе), и сейчас помогаю. В 2016 году немного занялся бизнесом. Год на год не положишь. я работаю с 15 лет, у меня 50 лет трудового стажа. Никогда не был чиновником и к растрате бюджетных средств не имел отношения. Я вообще человек состоятельный, но у меня минимальные запросы. Живу скромно, хоть и могу позволить себе многое.

 

Торік Давтян коментував свій матеріальний стан важкою працею протягом багатьох років підприємницької діяльності.

Депутат отримав майже 100 тис. грн від ТОВ “Охоронна агенція “Булат” , у якості поворотної фінансової допомоги.

 

Як депутати-злидні з “Відродження” заощадили валюту?

Лише троє депутатів мають дохід трохи вищий за мінімальний (на квітень 2017 становить 3200 грн).

 

Натисніть для збільшення

Представниця фракції “Відродження”  Світлана Андрєєва, як і двоє її колег, живе за межею бідності. Нагадаємо, що Світлана Андрєєва вже не перший раз потрапляє до рейтингу “злиднів”, як і її колега по фракції Андрій Жорник.

Не полишав рейтинг без зміни позиції Андрій Кудінов.

При низькому рівні доходів депутати мають немаленькі заощадження: Андрєєва - півмільйона гривень, Жорник - 140 тис. євро, Кудінов - близько 15 тис. доларів.

Андрій Жорник зазначив, що судити про бідність і багатство депутата лише за його доходами - не зовсім правильно. Сам же він буде намагатися покращити свій матеріальний стан.

 

Как есть, так есть. Буду стараться улучшить свое положение в следующем году. Я долгое время был главным менеджером Салтовского комбината. Были некоторые сбережения. Жена продала квартиру.

 

Також Андрій Жорник запевнив, що всі депутати фракції, з якими не вдається поспілкуватися ЧЕСНО, мають бажання спілкуватися з журналістами і є відкритими.

Депутати без матеріальних заощаджень та достатнього доходу можуть бути упередженими під час розподілу бюджетних коштів чи земельних ресурсів.

З методологією для визначення багатіїв та злиднів ради можна ознайомитися на сайті ЧЕСНО.

Нагадаємо, депутати з фракції ”За Харків, за Відродження” не надали звіту перед виборцями за виконані передвиборчі обіцянки. Третина депутатів всієї Харківської міської ради регулярно прогулюють засідання, з них шестеро могли втратити мандат, проте жоден депутат лав партії або міськради не покинув. А мер міста - Геннадій Кернес відмовився звітувати публічно у прямому ефірі з відкритим доступом для всіх охочих.Саме за такими стандартами вже звітували мер Хмельницького Олександр Симчишин та мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]