Багатії та злидні Сумської міськради: найбільший капітал у “батьківщинівців” та як виживає депутат за 2 гривні на рік (ОНОВЛЕНО)

Фото: Багатії та злидні Сумської міськради: найбільший капітал у “батьківщинівців” та як виживає депутат за 2 гривні на рік (ОНОВЛЕНО)

Чоловіки депутатів-чиновниць Липової та Гробової в п’ятірці тих, хто торік заробив найбільше. Лайфхак від директора ЖЕКу Косяненко - як за рік не заробити і на прожитковий мінімум для родини. 

Найзлиденніший депутат Бутенко уникає спілування з ЧЕСНО.

 

Хто з депутатів має найбільші доходи?

Найбагатшим за рівнем доходів виявився депутат міської ради, член фракції "ВО "Батьківщина" Вячеслав Калініченко  із сукупним доходом близько 8,1 млн. грн. за минулий  рік.

Натисніть для збільшення

Вячеслав Калініченко, за попередній рік заробив близько 895 тис. грн. займаючись підприємницькою діяльністю. В Єдиному державного реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців основний вид діяльності депутата - оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів. Також Калініченко отримав 7 млн.грн. поворотної фінансової допомоги та майже 198 тис.грн. кредиту.

Друге місце посідає член фракції БПП Вячеслав Степченко. Дохід його сім’ї складає майже 2,1 мільйони в гривневому еквіваленті.

 

Ми з дружиною вже понад 10 років займаємося підприємницькою діяльністю, в нас є певні успіхи в цьому напрямі і з року в рік ми отримуємо приблизно однаковий дохід. Проте хотілося б уточнити, що дохід зазначений в декларації це не те, що ми отримали на руки, а це валовий дохід, тобто там є ще й видатки, - зазначив Степченко.

 

Степченко є підприємцем та директором ТОВ "СЕРВІС ГРУПП" з минулорічним доходом в 1,3 млн.грн. Дружина, Лариса Степченко, займаючись підприємницькою діяльністю за минулий рік заробила більше ніж 826 тис.грн.

Лідерські позиції у рейтингу також займає член фракції "ВО "Батьківщина" Світлана Липова. Її сім’я минулого року заробила майже 2 млн.грн. Депутатка працює директоркою департаменту фінансів, економіки та інвестицій міськради. Торік Липова отримала на цій посаді майже 287 тис.грн. Депутатка-чиновниця очолила рейтинг найбагатних політиків за рівнем доходів завдяки заробітку свого чоловіка. Він отримав від ПП “Медсервіс” поворотну фінансову допомогу у розмірі майже 1,6 млн грн. Цим підприємством він керує разом із сином.

У топ-5 найзаможніших депутатів потрапила також членкиня фракції "БПП "Солідарність" Вікторія Гробова.

Депутатка подавала декларацію як кандидатка на посаду директора департаменту освіти і науки Сумської ОДА. Торік у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ, депутатка отримала майже 200 тис.грн. заробітної плати. До рейтингу найбагатших депутатів за рівнем сімейного доходу потрапила, як і її колега Липова, завдяки чоловіку Анатолію Гробову, який заробив майже мільйон як приватний підприємець. Він торгує оптово деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

І закриває п’ятірку ще один представник фракції "ВО "Батьківщина", директор комунального підприємства "Міськводоканал" Анатолій Сагач. Його родина минулого року заробила трохи більше 900 тис.грн. Зокрема сам депутат на основному місці роботи заробив більше 260 тис. грн., дружина займаючись підприємницькою діяльністю отримала дохід в 540 тис.грн. Крім того родина Сагач задекларувала майже 110 тис.грн. компенсації за відсотки по іпотечному кредиту, процентів, бонусів тощо.

 

Моя робота була чесно написати все в декларації. А ви тепер читайте і думайте, фантазуйте і все. А те, що ви там на фантазуєте - це ваша особиста думка, не більше, - прокоментував нам походження своїх доходів Анатолій Сагач.

 

Не всі депутати, які мають найбільші доходи, як виявилося, мають найбільші статки. До топ-5 найбагатших депутатів за рівнем капіталу потрапили лише “батьківщинці” Вячеслав Калініченко та Анатолій Сагач.

 

“Батьківщинівці” заробили найбільші статки

До топ-5 депутатів, які накопичили найбільший капітал, уівійшли 4 “батьківщинівців” - Вячеслав Калініченко, Володимир Шилов, Ігор Кушнір та Анатолій Саргач, який і тут опинився на 5 місці.

Натисніть для збільшення

Топ найбагатших депутатів за заощадженнями, як і за отриманим доходом минулого року  очолює член фракції "ВО "Батьківщина" Вячеслав Калініченко, який вніс до статутного капіталу двох його підприємств більше 700 тис. грн. Крім того депутат позичив третім особам майже 8,5 млн.грн. та накопичив на рахунках майже 30 тис.грн.

Друге місце у цьому рейтингу посідає депутат Сумської міської ради, член фракції "ВО "Батьківщина" Володимир Шилов із заощадженнями 2,6 млн.грн. Зокрема ним внесено до статуних фондів трьох підприємств 320 тис.грн. та накопичено готівкою майже 2,3 млн.грн.

 

Грошові кошти зберігаю готівкою, адже банкам не довіряю. В минулому у  дружини та сина  зникали гроші з банківських рахунків. А взагалі  я з 90-их років займаюся підприємницькою діяльністю та на державних посадах майже не перебував, - каже Шилов.

 

Ще один бютівець Ігор Кушнір посідає третє місце із заощадженими майже 2,5 млн.грн. готівкою.

 

Готівка що задекларована – це заощадження родини за попередні роки, в тому числі батьків, які залишили гроші у спадок для своїх онучок. Не зберігає кошти в банку, бо не довіряє нашій банківський системі, навчений гірким досвідом ще у 90-их.

 

П’ятим у рейтингу йде вже згадуваний нами Анатолій Сагач із накопиченими  майже 1,6 млн.грн. Зокрема депутатом накопичено збережено 185 тис.грн за договором страхування, на рахунках в банку майже 4 тис.грн. та готівкою майже 1,3 млн.грн.

З-поміж найзаможніших “батьківщинівців” СМР опинився єдиний “опоблоківець” Віталй Жиленко, який посідає четверте місце в рейтингу. Він заощадив майже 2,1 млн.грн. Зокрема ним внесено 624 тис.грн. у статуний капітал двох підприємств, накопичено разом з дружиною готівкою 570 тис.грн та позичено третім особам  900 тис.грн.

 

Зазначені кошти накопичені разом з дружиною від займання підприємницькою діяльністю, а щодо позичиного: ну позичив і ладно,  дав гарним людям для розвитку бізнесу, - повідомив депутат.

 

Злидні: що робити, коли чоловік не  розповідає про доходи?

Перше місце посів Денис Бутенко – член фракції "Об’єднання "САМОПОМІЧ", відповідно до автобіографії - тренер з панкратіону та греко-римської боротьби із доходом у напрочуд дивну суму – 2 гривні на рік. Проте депутат має у власності земельну ділянку площею 818 кв.м та житловий будинок площею 160 кв.м у місті Суми. Постає питання яким коштом зазначене майно обслуговується, адже жодних інших заощаджень задекларовано не було. 

 

Значит смотрите. До этого, до депутатства, до деятельности да этой политической, я работал подрабатывал, у меня накопился капитал. На данный момент у меня было где-то в районе 50 тысяч. Плюс-минус. На сколько я знаю по закону можно не декларировать если доход, ну эта сума,  не превышает сколько там  50 податковых минимумов, это сколько там, 1300 или 1000 с копейками, ну что-то в районе 1000 гривен. Поэтому я как бы не декларировал тошо у меня была,  я говорю,  на то время, на 2016 год, там в районе 50 тысяч. В данный монет у меня их уже, извините, они тоже не размножаются, они закончились. Сейчас, я в данный момент работаю. Работаю как раз в политической партии, являюсь менеджером, провидним менеджером политичної діяльності.  Вот как бы вот так, - коментує депутат Бутенко

 

Натисніть для збільшення

На другому місці серед "злиднів" Сумської міської ради депутат від "Батьківщини" Фірсова Ольга. Мати трьох дітей минулого року отримала дохід лише в 9 тис.грн. Чоловік депутатки жодних статків не задекларував. Окрім зазначеного доходу, сім’я Фірсових володіє лише земельною ділянкою в с. Ворожба Лебединського району Сумської області загальною площею 3,8 га. Іншого рухомого чи нерухомого майна, заощаджень та корпоративних прав родина родина в декларацію не внесла.

 

Мій чоловік заробляє, має майно, проте він відмовився надавати про це інформацію для внесення в декларацію. Я розумію, що вас зацікавило як за такий прожитковий мінімум я живу, але отак от я і живу, буває без хліба живу, що куска хліба у хаті нема, буває все, але нікуди не йду, не протягую руку, не прошу допомоги» - говорить Фірсова. Також депутатка  запросила представників ЧЕСНО в гості подивитися на її побут.

 

Необхідно зазначити, що в разі якщо  член сім’ї суб’єкта декларування відмовився надати будь-які відомості чи їх частину для заповнення декларації то такі декларації підлягають під обов’язкове проведення повної перевірки. При цьому суб’єкт декларування зобов’язаний був зазначити про це в декларації, відобразивши всю відому йому інформацію про такого члена сім’ї.

Директор ТОВ "Керуюча компанія "Коменерго-Суми", що надає послуги з утримання будинків в м. Суми, та член фракції "За Україну!" Євген Косяненко разом з сином посіли трете місце серед злиднів,  задекларувавши лише 4320 грн. доходу від зайняття підприємницькою діяльністю та заробітної плати. Проте Косяненко володіє чотирма земельними ділянками у м.Суми та с. Могриця Сумського району загальною площею трохи більше ніж 0,2 га та двома житловими будинками і гаражем. У власності депутата також автомобіль ВАЗ2105 1986 р.в., 600 тис.грн готівкою та корпоративних прав майже на 330 тис.грн.

Ще одна депутатка від "Батьківщини" потрапила до списку найбідніших – тридцяти однорічна Оксана Кубрак задекларувала лише 33 тис.грн. батьківських доходів. Сама ж  депутатка минулого року доходів не отримувала, заощаджень не має.

 

Все в мене вказано в декларації, якщо будуть питання у відповідних органів я все поясню, - так прокоментувала відсутність власних доходів Кубрак.

 

Порошенковець Дмитро Наталуха закриває список «злиднів». Минулого року Наталуха заробив на родину трохи більше 40 тис.грн., що складає по 1100 грн. на кожного члена сім’ї декларанта та менше прожиткового мінімуму більш ніж на 200 грн. Проте у власності депутата є  2 квартири загальною площею 135 кв.м., корпоративних прав на суму 15 тис.грн., а також кредит у сумі 330 тис.грн.

Нагадаємо, що громадський рух ЧЕСНО, у ході кампанії “Стеж за грошима”, моніторить електронні декларації депутатів міських та обласних рад по всій Україні. З методологією можна ознайомитись на сайті ЧЕСНО.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]