Багатії та злидні Гостомельської ради: найбагатші депутати - члени бюджетної комісії

Фото: Багатії та злидні Гостомельської ради: найбагатші депутати - члени бюджетної комісії

Коваленко за рік заробив майже 5 мільйонів. Депутат дивується, що за рівнем доходів обігнав Прилипків. Обидві дочки селищного голови екс-регіонала Прилипка депутатки Дуднік та Прилипко мають дохід менше прожиткового мінімуму.

Прилипко продала нерухомості більш ніж на 4 млн грн, але не вказала цю інформацію в розділі видатки та правочини. Попри мільйонний дохід від продажу майна депутатка не задекларувала жодних заощаджень. Депутат Поповичук задекларував майже мільйон статків, при тому, що не заробив за рік ні копійки.

 

Хто з депутатів заощадив найбільше

Найбільші статки у депутатів сина та батька Сергія та Олега Мамчурів. Щоправда, в їхніх деклараціях вказані ті ж самі статки. Єдина відмінність у декларації сина - це 350 тис. грн. заощаджень дружини.

 

Натисніть для збільшення

Зважаючи на те, що Сергій Мамчур вписав до своєї декларації всіх членів своєї родини, включаючи дружину, батьків та сестру, його особисті статки складають усього 280 тис. грн. готівкових коштів та 5 тис. грн. вкладених у ТОВ "ГЛОБАЛ НЕТ ПОЛЮС" з більш ніж 3-х млн. грн. загальних статків родини.

При цьому заробив на офіційному місці роботи Сергій Мамчур за рік усього 25 тис. грн., що заледве більше 2-х тис. грн. на місяць.

Взяти коментар у депутата не вдалося, на телефонні дзвінки він не відповідає.

Батько члена бюджетної комісії Сергія голова бюджетної комісії Олег Мамчур показав заощаджень майже 3 млн грн. Власне, це ті ж самі кошти, що і в декларації сина, за винятком статків дружини Сергія Мамчура.

Олег Мамчур заощадив 500 тис. грн., при тому, що заробив на основному місці роботи 36 тис. грн, а його дохід від підприємницької діяльності склав 64 тис. грн.

До слова, дочка Мамчура старшого заробила за рік усього 19 тис. грн, що не завадило їй відкласти майже 1 млн грн. Стільки ж заощадила й дружина Мамчура, яка згідно декларації депутата не працює й не має офіційного доходу.

 

Були автоперевезення й автомийка, яка розташовувалася в Гостомелі. Дружина домогосподарка. Чого так мало дочка заробила, я навіть не знаю, вона працює на приватному підприємстві. Моє основне місце роботи ООО “Альф ЛТД”. Ми займаємося грузоперевезеннями. Відки такі заощадження? Мені ж уже 56 років, я копив все життя. Я ці кошти відкладав, - розповідає журналістам Олег Мамчур.

 

Член земельної комісії Роман Гамарник заощадив майже мільйон грн. за звітний період. Родина депутата банкам не довіряє й кошти зберігає готівкою - у доларах, євро та гривні.

Дохід від підприємницької діяльності депутата склав 200 тис. грн., а його дружина за рік заробила біля 300 тис. грн. Також дружина депутата отримала 500 тис. грн. від продажу нерухомого майна та 150 тис. грн. від продажу автомобіля.

Нагадаємо, кілька місяців тому у депутата в центрі Бучі вкрали елітне авто, яке було застраховане Каско. Страхова компанія компенсувала кошти за викрадений автомобіль.

 

Ми здаємо нерухомість в оренду. Дружина володіє салоном краси в Бучі вже 12 років, який дає непоганий прибудок. Надаємо посередницькі послуги. Володію магазином в Іванкові. Ми займаємося підприємництвом більше 20 років. Була здача в оренду автобусів. Був великий дохід, який дозволив заощадити велику суму, - коментує депутат Роман Гамарник.

 

Депутат Олег Поповичук показав у декларації 800 тис. грн. статків. З них, 15 тис. доларів - це кошти дружини депутата, решта - його готівкові збереження.

Примітно, що ані Поповичук, ані його дружина за рік не заробили жодної копійки. Як вдалося депутату Поповичуку заощадити 800 тис. грн., він пояснює так:

 

Я не працюю зараз. По трудовій на початку 2016-го року я закінчив свою викладацьку діяльність в Податковому університеті. Гроші - це частина майна маминої спадщини, яку вона отримала від діда на Житомирщині, яку згодом продала й кошти віддала мені. Було родинне рішення написати заповіт на мою маму, так як вона доглядала діда до смерті. Ми збираємо кошти, моя родина планує будувати будинок, бо ми живемо зараз в однокімнатній квартирі.

 

Більше півмільйона заощадили двоє депутатів - Тарас Мовчун та Юрій Марчук.

Депутат Тарас Мовчун працює завгоспом культурнооздоровчого комплексу в Гостомелі.  Він зміг заощадити 571 тис. грн. За рік за основним місцем роботи депутат отримав 22 тис. грн. Ще 60 тис. грн. Мовчун заробив,, працюючи за сумісництвом. При цьому, де саме депутат працює за сумісництвом, Мовчун в декларації не вказав, що є порушенням.

При таких статках, дружина депутата у 2016-му році бере кредит 26 тис. грн., який депутат декларує як не виплачений.

 

Якщо ви там бачили, у мене в Блиставиці... я поховав хрещену маму, вона всю спадщину заповіла на мене, перед тим чоловік її Іван заповів все мені. Коли теща померла, ми продали її майно й отримали кошти. Якщо треба буде підтвердження на паперах, можу все показати. У мене з сином проблеми і я комусь гроші позичав.. Лишилося пару тисяч кредиту.. Друга робота, за сумісництвом, я бачив, що там треба було вказати, але не зрозумів як вписати... Ми надаємо музичні послуги - весілля, озвучки, ми співпрацюємо з Леонідом Драпом, у нього відкрите ПП, - пояснює журналістам Мовчун.

 

Активісти розповідають, що Мовчун займається прийомом металу, з цього й живе.

Родина депутата Юрія Марчука задекларувала 550 тис. грн. заощаджень, які вони тримають готівкою. Дружина депутата за рік заробила 21 тис. грн. та отримала 12 тис. грн. страхових виплат. Депутат жодних доходів за рік не показав.

 

Я займався збором та перобкою вторинної сировини останніх років 15 та наданням транспортних послуг. Основний замовник був Гостомельський склозавод “Ветропак”. На жаль, зараз моя активна громадська діяльність співпала з тиском на мій бізнес і його довелося закрити. Замовник відмовився від моїх послуг з політичних причин. Це фраза дослівна і це був єдиний аргумент. Зараз я й моя родина живемо за заощаджені кошти у попередні роки. Дружина знаходиться у декретній відпустці по догляду за дитиною але в той же час продовжує працювати фрілансером, - розповідає Марчук.

 

Хто заробив за рік найбільше

Лідер по доходам депутат Руслан Коваленко. Він заробив за рік майже 5 млн. грн.

 

Натисніть для збільшення

Батько 4-х синів Коваленко зазначив у декларації, що свої мільйони він заробив від зайняття підприємницькою діяльністю. При таких великих доходах, депутат, згідно декларації, не заощадив жодної копійки.

 

Це оборот грошей за рік, я заплатив з цих грошей і податки. У мене лісопильне та стругальне підприємство в Гостомелі та транспортні послуги. Ці гроші постійно знаходяться в обігу. Я 5% кожний квартал сплачую податків. В цьому році ми сплатили 250 тис. грн. податків в місцевий бюджет, я думаю це не малі кошти, - каже депутат.

 

Коваленко жартома поцікавився в журналістів, може йому краще треба було не вказувати суми доходів, бо зараз як почнуть писати, що він найбагатший, депутати будуть ображатися.

Депутат також поточнив, чи справді він найбагатший в раді й запитав, які ж тоді доходи показав селищний голова Юрій Прилипко.

Зауважимо, що згідно з декларацією на сайті НАЗК в Прилипка майже 15 мільйонів боргу, 8 автомобілів та складський комплекс, площею 30,8 тис. кв. м. Своїми статками селищний голова поступається Коваленку.

Депутат Вадим Дубас задекларував майже 400 тис. грн. доходів. З них, 330 тис. грн. - це зарплата дружини депутата. На банківських рахунках у Ощадбанку депутат тримає 140 тис. грн., з яких отримує відсотки - 7,5 тис. грн.

Дружина депутата взяла у 2016-му році кредит в Іпотечній компанії "Аркада фонд" на 409 тис. грн.

 

У кредит ми купили квартиру в Києві. Були непогані кредитні умови. Дружина працює в банку “Аркада” керівником відділу фінансового моніторингу і має непогану зарплату, яку отримує офіційно й сплачує податки. Чесно кажучи, я шокований, що потрапив в ТОП найбагатших. Думав, що там будуть зовсім інші прізвища, якщо чесно, - говорить Дубас.

 

Депутатка Ольга Смолянчук задекларувала дохід 321 тис. грн. Щоправда, це кошти, які заробили її родичі - мама, яка є депутаткою в сусідній Ірпінській раді від партії УКРОП та сестра, яких Смолянчук внесла до декларації. Сама ж Смолянчук заробила за рік усього 1800 грн. Окрім цих коштів вона ще отримала 100 тис. грн. доходу від продажу нерухомого майна.

Грошових активів Смолянчук не задекларувала.

 

Я спочатку працювала в Гостомельському ЖЕКу юристом, але працювала там усього місяць. З 2017 року я працюю юристом на Тарному заводі, про заробітну плату тут я напишу в декларації за 2017-й рік. Окрім цього, 4 роки  я працюю на громадських засадах у приймальні народного депутата Ярослава Москаленка, - розповідає Смолянчук.

 

Стосовно коштів, отриманих за продаж нерухомого майна, депутатка зауважує наступне:

 

Я продала земельну ділянку в Гостомелі, за ці кошти я жила, поки шукала роботу.

 

Більше 300 тис. грн. доходів задекларував  за рік депутат член земельної комісії Сергій Жабченко. До цієї суми входить зарплата депутата в Державному науково-дослідному інституті МВС України - 209 тис. грн., що становить більше 17 тис. грн. на місяць, заробіток його дружини та сина. Грошових активів Жабченко задекларував 14,5 тис. доларів, які він зберігає готівкою.

 

Як виживають депутати з доходом нижчим прожиткового мінімуму?

Найгірша ситуація з доходами у депутатів Ольги Матусяк та Олега Поповичука. Ці обранці очолюють список злиднів Гостомельської ради з нульовим заробітком.

Натисніть для збільшення

Депутатка Ольга Матусяк не вказала жодного доходу - ні свого, ні чоловіка. Так само з заощаджень родини Матусяк самі нулі.

 

Чоловік у мене не працює, доходу не має, а у мене задекларована моя сума доходу - 129 тис. грн. Ми кілька разів заповнювали на роботі, мені мій співробітник допомагав. Разів 10 заходили на сайт, потім намагалися відправити, але в нас не виходило.. Можливо інформація не збереглася. Але я точно знаю, що вказувала дохід, - коментує депутатка Матусяк.

 

Депутат Олег Поповичук пояснює, що доходи в нього не нульові, дружина отримує соцвиплати на дитину:

 

Дружина зараз в декретній відпустці, отримує 800 грн. з копійками на місяць - це соціальна допомога. Можливо, ця інформація на сайті НАЗК не збереглася.

 

Навіть, якщо це правда, то за 800 грн. доходу на місяць сім’я з двох дорослих та дитини прожити де-факто не може.

Обидві доньки селищного голови Юрія Прилипка, депутатки Надія Дудник та Ольга Прилипко потрапили за рівнем доходів до злиднів.

Дудник задекларувала 10 тис. грн. соціальних виплат, які вона отримала, знаходячись у відпустці по догляду за дитиною. У підприємство ТОВ "Роял рентал сервіс", бенефіціарним власником якого вона є, Дудник вклала 33 тис. грн.

Готівкових коштів депутатка задекларувала 20 тис. грн. Чоловік Дуднік, очевидно, безробітний, заробітної плати не отримує й грошових активів не має. Швидше за все, знаходиться на утриманні у злиденної дружини, яка є секретарем земельної комісії.

Журналсти вирішили поцікавитися в депутатки, звідки вона бере гроші на утримання чоловіка та двох синів, а також за що заправляє елітну автівку Ауді.

Надія Дудник, зачувши, що з нею хочуть поспілкуватися щодо декларації журналісти ЧЕСНО, сказала, що коментарів на цю тему не дає й спілкуватися з журналістами не хоче.

Голова земельної комісії - рідна сестра Дудник Ольга Прилипко заробила за рік 24 тис. грн. соціальних виплат, що вдвічі менше прожиткового мінімуму потрібного для її родини - чоловіка та дочки.

Цікаво, що депутатка задекларувала дохід від продажу нерухомого майна більш ніж на 4 млн. грн. Проте, в розділі видатки та правочини не зазначила, що саме й в якому населеному пункті вона продала, що є порушенням. При тому, що Прилипко отримала такий великий дохід, вона заощадила усього 150 тис. грн. готівкою.

Також депутатка зазначила, що вклала у ТОВ "Будівельно-інвестиційна компанія “Оріон” 164 тис. грн.

Відомо, що Ольга Прилипко займається будівництвом. Вона особисто вручала ключі мешканцям ЖК “Ягода”, які пізніше протестували через дорогий газ.

Депутатка має відношення до будівельної компанії ТОВ “Гостомельські липки”, на будівельному майданчику якої впав будівельний кран.

 

У моїй декларації все вказано, всі доходи, які маю, також вказано, все абсолютно задекларовано.. У вас є ще питання? Мене утримує чоловік!, - знервовано говорить журналістам Ольга Прилипко.

 

Журналісти перепитали, чи справді депутатка живе за рахунок чоловіка, оскільки його дохід в декларації не вказаний.  

 

Так, але  я працюю, у мене є офіційний дохід! Я працюю заступником директора ТОВ, але я зараз у декретній відпустці, - пояснює Прилипко.

 

З приводу продажі майна за більш ніж 4 млн. грн., депутатка сказала, що на ці гроші жила:

 

Я на них жила! От вам і відповідь, на які гроші я живу! Я хочу сказати, що я жила за ці гроші.. Щось більше до того, що сказала, добавити не можу...

 

Очевидно, що депутатка заплуталася в показах, за які ж кошти вона живе. Також було б цікаво дізнатися, як можна умудритися фактично “проїсти” за рік більш ніж 4 мільйони, які не відображені в заощажденнях.

Депутат Сергій Чемерис, який був довіреною особою мера Прилипка й загубив під час Революції Гідності на майдані документи, задекларував доходів усього 16 тис. грн. Це кошти, які заробила дружина депутата в ПП "Ладапроект".

Власних доходів депутат не задекларував. Не має родина Чемериса й жодних статків.

 

Так, я вказав доходи дружини .. Я проста людина ... ну що ви від мене хочете (Сміється) Я майор запасу.. А ви офіційно працюєте? Спасибі, що ви мене підтримуєте в скрутну хвилину, мені дуже приємно.. Офіційно ось так люди працюють, да.. ось так .. так буває у людей .. ось в житті буває .. і так я виживав як міг ..! Ви що думаєте, що депутат - це щось особливе?, - говорить журналістам Чемерис.

 

Самотній Володимир Філіпчук за рік заробив усього 17 тис. грн. Це близько 1,5 тис. грн. на місяць. Депутат не заощадив ні гривні.

 

Я працював офіційно в ТОВ “Дверний олімп”, розповсюдження дверей. Це була моя офіційна зарплата, офіційні надходження. Я там пропрацював майже рік. Зараз я працюю в іншій компанії. На даний момент зарплата більше, мене влаштовує. В декларації за 2017-й рік буде різка зміна мого бюджету, - розповідає журналістам Філіпчук.

 

Нагадаємо, рух ЧЕСНО вже проаналізував декларації депутатів Ірпінської  та Бучанської ради, зробив моніторинг відвідуваності депутатів Бучанської рад та Гостомельської рад. Ірпінська міська рада на жоден запит ЧЕСНО так і не надала інформацію про відвідуваність депутатів ради і не оприлюднює поіменне голосування, яке допомогло б виявити відсутніх та присутніх депутатів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]