В Бучанській міській раді 41% депутатів - прогулюють сесії та комісії

Фото: В Бучанській міській раді 41% депутатів - прогулюють сесії та комісії

Сесії у Бучі скликають за добу, а то й за кілька годин до початку. На це скаржаться депутати-прогульники. Вони твердять, що на позачергових сесіях часто розглядають дерибанні питання. 

Щодо прогулів комісій, то тут традиційно відсоток прогульників найвищий. Причини - хвороби, робота та інше.

Найзатятіший прогульник Бучанської ради - Андрій Подкідишев. Депутат від "Партії захисників Вітчизни" пропустив 46% сесійних засідань.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

 

Свої пропуски Подкідишев пояснює незгодою з політикою більшості в раді.

 

На чергових сесіях я був майже на всіх, хоча мені й було неприємно дивитися на колег, які, наче маріонетки, голосували за дерибанні питання. Вони в цей час думали не про людей, які їх обрали, а про свої кишені. Решта сесій були їхніми шкурними - позачерговими, на них запрошували за кілька годин до початку. Я просто не встигав, - розповідає Подкідишев.

 

Натисніть для збільшення

До слова, саме на позачерговій сесії депутати, після обшуків у мера Анатолія Федорука, похапцем виділили один гектар під забудову громадській організації, співзасновником якої є Ілля Кива. Через заступника “Всеукраїнського союзу ветеранів АТО” Армена Согомоняна, організація пов’язана з Арсеном Аваковим.

 

Про те, щоб скласти мандат я не думав. Мене обрали люди, вони мені довіряють і я відстоюю їхні інтереси. Особливо зараз, в світлі останніх подій, думаю, в Бучі настануть зміни на краще, - додає депутат.

 

Нагадаємо, саме Подкідишев викрив в раді схему виділення землі на ймовірно підставних осіб, подальший її продаж та розподіл коштів поміж депутатами.

Майже 40% засідань сесій ради прогуляв депутат від партії “УКРОП” Віталій Хвостенко.

Варто зауважити, що до Бучанської ради пройшли усього 2 представники від цієї партії, яка, за інформацією ЗМІ, співпрацює в регіоні з промерською партією - “Новими обличчями”.

Чотири депутати пропустили по 30% засідань. Це Іван Окоєв (“Свобода”), Олександр Ямненко (“Свобода”), Анна Ісламова (БПП) та Олександр Кравчук (“Партія захисників Вітчизни”).

Окоєв також нарікає на позачергові сесії, порушення закону “Про місцеве самоврядування” та недотримання регламенту Бучанською радою.

 

Бучанська міська рада давно стала ручним органом міського голови Анатолія Федорука і перестала представляти інтереси простих бучанців. Майже половина всіх проведених сесій були позачерговими. Більшість з них були проведені з порушеннями Закону “Про місцеве самоврядування в Україні” та регламенту ради. Дійшло до того, що на деякі сесії фракцію “Свободи” навіть не запросили. Піком цієї вакханалії стало проведення сесії 17 жовтня, коли Федоруку загрожувало відсторонення від посади, де приймалося рішення нібито про захист місцевого самоврядування. Розпорядження про скликання сесії та саме пленарне засідання відбулося в один день, що прямо суперечить Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”. Ярі захисники самоврядування так назахищались, що самі об нього витерли ноги, - коментує ситуацію в бучанській раді Окоєв.

 

Кравчук переконує, що був на роботі. До слова, Кравчук працює лікарем Бучанської міської поліклініки.

 

На чергових сесіях я був на всіх. Щодо позачергових - то на них, зазвичай, запрошують за кілька годин до їхнього початку. Це, як правило, післяобідній час. А у мене прийом як у лікаря з 14-ї години і я не встигаю знайти собі заміну, - говорить Кравчук.

 

Сесії пропускав і депутат від “Партії захисників Вітчизни” Руслан Данюк. Загалом він пропустив більше 30% засідань сесій.

 

Одна була чергова сесія, я пропустив через те, що їздив на поховання родича на Західну Україну. Решта 3 засідання були позачергові і я просто не встигав на них, - пояснює свої пропуски Данюк.

 

Прогульники профільних комісій

Майже 43% профільних комісій пропустили 3 депутати Бучанської ради - Ігор Козак (“Батьківщина”), Олег Черненко (“Нові обличчя”) та Олександр Кравчук (“Партія захисників Вітчизни”).

 

Депутат від “Батьківщини” Козак, який виступає в судах захисником Гостомельського голови екс-регіонала Юрія Прилипка, пропускав засідання регламентної комісії. Як відомо, Прилипка судять за шахрайство і йому загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

 

Скоріше за все це були судові засідання, де я був захисником або інші поважні причини. Можливо, я хворів, - виправдовує пропуски Козак.

 

Натисніть для збільшення

Стільки ж засідань регламентної комісії пропустив і депутат від “Нових облич” Олег Черненко.

 

Я працюю в органах внутрішніх справ і мені повідомляли за 2 години до початку, я не встигав. Так виходило, що не встигав, - коментує депутат.

 

Журналісти поцікавилися, чи не плутає часом депутат сесії та комісії. Черненко сказав, що саме на регламентну комісію, яку очолює депутатка від БПП Катерина Цип’ящук, його запрошували за кілька годин до початку.

Депутатка повідомила журналістам ЧЕСНО, що претензії депутата Черненка необґрунтовані. На запитання, чи вчасно вона повідомляє про засідання комісії депутатка відповіла, що звичайно, повідомляє вчасно, хоча не уточнила, за скільки днів чи годин телефонує членам комісії.

 


Звичайно, вчасно. І депутату Черненку, звичайно, теж телефоную. Я вам відповіла по скарзі депутата Черненка: він не міг вам скаржитися по цьому питанню, тому що це абсурдно. Я особисто займаюсь роботою організації комісії. Якщо в вас є питання по роботі комісії, то приходьте, будь ласка, на комісію і задавайте питання й слухайте. Комісії постійно відкриті, - відповідає Цип’ящук.

 

На запитання, чи порушувала регламентна комісія питання проведення позачергових сесій і запрошення на них за кілька годин до початку, на що скаржаться прогульники, депутатка відповідати телефоном відмовилася:

 

Я вам іще раз повторюю - пришліть мені на електронну пошту перелік ваших питань, я з задоволенням, коли буду мати час, вам відповім на них, - каже голова регламентної комісії.

 

Депутат від партії “Нові обличчя” Андрій Великодній пропустив 37,5% засідань профільної комісії ради з питань містобудування. Саме на фірму Великоднього, яка займається благоустроєм в місті, було виділено 1,5 мільйони гривень на газони. У ЗМІ вважають, що укладання цього договору відбулось із конфліктом інтересів.

Андрій Великодній у коментарі по телефону повідомив, що пригадує лише 2 пропуски, щоправда, не зміг пригадати, скільки засідань було всього.
 

Коли пропуски були? Наскільки я пам'ятаю, у мене тільки два пропуски. Відсутній я був тільки за станом здоров’я. Хтось собі довідки бере, а я в лікарні не звертаюся - лікуюсь сам. Я ж приватний підприємець - то для чого мені довідку брати самому собі? А для ради… то це ж не кримінальна відповідальність - присутній ти чи неприсутній. Кворум є? Є! А як немає кворуму, то засідання не відбувається..., - каже депутат Великодній.

 

Майже 37% засідань комісії з питань соціально-економічного розвитку пропустив Руслан Данюк (“Партія захисників Вітчизни”).

Олександр Кравчук пропускав і комісію соціально-економічного розвитку. Він пропустив більше 36% засідань. Пропуски виправдовує напруженою роботою в бучанській поліклініці.

Двоє депутатів Анна Ісламова (БПП) та Олександр Таможній (голова фракції “Партії захисників Вітчизни”) пропустили однакову кількість засідань транспортної комісії - 33%.

Таможній пояснює свої пропуски тим, що комісію постійно переносили.

 

У нас в комісії є час, коли вона має засідати за графіком. Є план засідань комісій. Але голова комісії Дмитро Паустовський (Укроп) на свій розсуд переносить засідання комісії на інший день і повідомляє про це в останній момент. Тому, три рази я може й пропустив, бо мав на ті дні інші плани, - розповідає депутат.

 

Депутат від партії “Наш край” Анатолій Волковський пропустив близько 30% засідань профільної комісії з питань децентралізації.

Таку ж кількість пропусків має й депутатка від партії “Нові обличчя” Олена Березинець. Вона є членом комісії з питань освіти. Депутатка Березинець повідомила, що справді має два пропуски - й обидва за станом здоров’я, про що має відповідні довідки.

 

Я справді пропустила два засідання - обидва за станом здоров’я. У мене є довідки. Виконувати свої депутатські обв'язки можу. Що ви так хвилюєтеся за мене? Хочете, щоб замість мене Жежера виконувала обв'язки? Виборці від мене отримали лиш позитив. Аби ще так всі працювали, як я, то наша міська рада й наше місто Буча мали кращі результати життя, ніж є. Не хвилюйтесь за мене, таких, як я депутатів, тут ще не було… Виборці мої мною задоволені за виключенням вашої Жежери, - відповідає депутат.

 

До прогульників потрапив і депутат Бучанської ради Олександр Животовський (“Свобода”), один з “кіборгів” Донецького летовища, який до цього часу захищає Україну на Сході.

У зв’язку з тим, що це проміжний моніторинг і Животовський зараз перебуває в АТО, на графіку він не потрапив.

Депутат пропустив більше 46% засідань сесій та майже 64% засідань профільної комісії з питань соціально-економічного розвитку.

Животовський каже, що пропускав засідання з причин перебування в зоні АТО.

А на сесії не потрапляв через те, що на них належним чином не запрошують і не інформують.

 

Я на службі, в секторі "М". Якщо якусь сесію і пропустив, то лише через участь в так званому "АТО". Це якщо не брати до уваги позачергових, на які навіть не запрошували депутатів від “Свободи”. Ми живемо в 21 столітті, є Інтернет та телефон. Всі питання до сесії можу й на службі продивитись, порадитись чи спитати як щось не ясно, - говорить Животовський.

 

Животовський один з небагатьох, хто попереджав на сесії колег-депутатів та владу про наслідки голосування за виділення земельних ділянок в лісі, навіть якщо вони призначалися родинам АТОвців.

 

Я ще тоді знав, що родинами АТОвців просто прикриваються. Я намагався пояснити свою думку "колегам" з інших фракцій. Але, мабуть, комусь гроші затьмарили залишки совісті, бо рішення таки прийняли. Після сесії так званий капелан Анатолій Кушнірчук (“Бучанська варта”) потім розповідав АТОвцям, що нібито я не хочу сім’ям героїв землю давати. Довелось кожному пояснювати, що виділення землі в лісі протизаконно для будь-кого. Дуже неприємні відчуття були насправді. Бо наче хотів, щоб по совісті все зробили, а маєш чомусь виправдовуватись перед всіма, - коментує Животовський.

 

На питання чи готовий скласти мандат, депутат відповів, що наступний за списком “свободівець” з іншого мікрорайону, а на його переконання депутат має жити на окрузі, щоб оперативно вирішувати проблеми.

 

Я не розділяю в своїй свідомості громадську діяльність і війну на Сході. Різниця для мене лиш в методах боротьби. Там ворог явний, він використовує зброю, артилерію, техніку. Знищив вже купу підприємств, будинків, знищив тисячі життів. Тому й відповідаємо йому тими ж засобами. А тут ворог прихований. Виглядає так само як і інші люди, ходить з тобою одними дорогами... Але замість зброї в нього мандат. Цими мандатами без жодних танків в Україні був досягнутий такий же ефект як на Сході. 25 років країну й націю нищать як можуть ще й заробляють на цьому.  Тому москалі і корупціонери для мене є однакові. Але боротися з ними доводиться по-різному, - додає депутат.                                                        

 

ЧЕСНО вже проаналізувало прогульників Гостомельської селищної ради. Що стосується  Ірпінської міської ради, то 2 каденції поспіль на запити ЧЕСНО про відвідування депутатів рада не відповідає й відомостей про прогульників не надає.

Коцюбинська селищна рада не підпадає під моніторинг відвідуваності у 2016 році, оскільки позачергові вибори в раду пройшли 17 липня.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]