13 кандидатів у нардепи не подали остаточні звіти — ЦВК оголосила попередження

Фото: 13 кандидатів у нардепи не подали остаточні звіти — ЦВК оголосила попередження

Центральна виборча комісія оголосила попередження кандидатам у народні депутати України, які зареєстровані в одномандатних виборчих округах на Черкащині та Херсонщині (№ 184 та № 197 округи) на проміжних виборах народних депутатів України 31 жовтня 2021 року. 

13 кандидатів після дня виборів не подали остаточного фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду. Як правило, це кандидати-клони або представники маленьких партій, які висували кандидатів, найімовірніше для того, щоб зберегти реєстрацію партії.

На одномандатному виборчому окрузі № 197 остаточні звіти не подали:

Голуб Владислав Володимирович (1992 р.н.) (самовисування);

Голуб Вячеслав Володимирович (самовисування);

Звягінцева Тамара Петрівна (“Християнський рух”);

Козачук Олена Олександрівна (“Молодий Харків”)

Кур’ят Петро Павлович (“Справжня Україна”);

Кухарчук Дмитро Васильович (“Національний корпус”);

Панкевич Богдан Романович (“Українськ Галицька партія);

Подчапко Антон Олександрович (“Могутня Україна”).

Громадський Рух ЧЕСНО аналізував проміжні звіти і на 197-му окрузі —  ті ж кандидати не подавали і проміжні звіти до ЦВК.

Водночас “нульові” проміжні звіти на 197-му окрузі подали Руслан Алексіюк, Сергій Василюк, Юлія Гершун, Вячеслав Резніков, Наталія Степушенко та Сергій Чередниченко. 

Читайте також: Вибори на Черкащині: “Слуга народу” витратила більше, ніж всі інші разом взяті

На 184-му окрузі проміжні звіти вчасно не подали четверо кандидатів: Лагута Геннадій Васильович (самовисування), Тетяна Лазарева (“Миколаївці”), Андрій Помазан (“Нові обличчя”) та Олександр Пономарьов (“Блок опозиційних сил”). 

Натомість остаточні звіти не надійшли від п'яти кандидатів:

Баркаренка Олега Георгійовича; 

Лагути Геннадія Васильовича (клона);

Лазаревої Тетяни Василівни;

Помазана Андрія Сергійовича;

Пономарьова Олександра Євгеновича.

Читайте також: Скільки зібрали та витратили кандидати у нардепи на Херсонщині?

Окрім попередження від ЦВК,  на кандидатів можуть чекати серйозніші наслідки у вигляді адміністративних протоколів. Їх складає та направляє до суду Національне агентство з питань запобігання корупції. У НАЗК підтвердили, що відповідні матеріали отримали від ЦВК й наразі з'ясовують всі обставини. Водночас ситуація ускладнюється тим, що, хоч кандидати і були зобов'язані відкривати виборчі фонди, однак це зробили не всі. Немає виборчого фонду — не може бути і звіту. 

А за невідкриття рахунку передбачено лише “попередження” від ЦВК. Станом на сьогодні відомо, що мав відкритий рахунок виборчого фонду, але не подав остаточний фінансовий звіт Олег Бакаренко (184 округ). Ймовірно, саме щодо нього як розпорядника власного виборчого фонду й складуть адміністративний протокол.

Нагадаємо, 31 жовтня в Україні відбулися проміжні вибори народних депутатів на 184-му та 197-му округах. В Черкасах переміг представник “Слуги народу” Віталій Войцехівський, а від Херсонщини у Верховну Раду пройшов "Слуга народу" Сергій Козир. 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]