Мільйонери та жебраки Києво-Святошинської райради: найбагатший “укропівець” позичив усі заощадження третім особам

Фото: Мільйонери та жебраки Києво-Святошинської райради: найбагатший “укропівець” позичив усі заощадження третім особам

Найзаможніші депутати — у партії “Солідарність”. Жодної копійки торік не заробили троє депутатів. З-поміж злиденних — депутат від “Солідарності” Паламарчук. Саме він нещодавно напав на школяра.

Екс-голова Києво-Святошинської РДА Возний живе на утриманні дружини. “Укропівець” Вентов разом з дружиною позичили усі свої заощадження. У колишнього злидня і чинного голови райради Гедульянова з’явилися доходи. Екс-голова райради Тигов твердить, що Гедульянов головує незаконно. Депутат від “Радикальної партії” Михайлов тримає готівкою російські рублі.
 

Хто і як сколотив свої статки?

Найбагатший депутат за статками в Києво-Святошинській райраді — “укропівець” Андрій Вентов. Його родині вдалося заощадити майже 9 млн грн. Цей депутат також потрапив до злиднів, оскільки заробив за рік менше необхідного для його родини мінімуму.

 

Натисніть для збільшення

Примітно, що всі свої заощадження Вентови позичили третім особам, не лишивши собі жодної копійки. Зокрема, сам депутат позичив 110 тис. грн, а його дружина — 300 тис. доларів та 560 тис. грн. Депутат каже, що позичені кошти — це “кидок”:

 

Я чекав, я чекав цього дзвінка! (сміється) Думаю, коли ж вже хтось прочитає ту декларацію. Ну, насправді ситуація може й виглядає комічною, але, на жаль, так воно є. Ми консультувалися перед подачею декларації і нам сказали, що треба вказувати всі кошти,  в тому числі позичені в борг. Довго, якщо чесно, зважував, чи показувати чи не показувати гроші, які вже давно віддалися в борг й вже є відповідні рішення відповідних органів стосовно цих коштів. Але зрештою прийняли рішення все-таки його показати. Дружина займалася цим питанням, вона юрист і в неї були свої справи і ці гроші були віддані людині в борг. Зараз вже ця людина не в Україні. Тому, ми вже з цими коштами попрощалися і прийняли таку позицію, що таке життя…

 

8 млн грн заощадила родина колишнього очільника Києво-Святошинської РДА, а зараз голови фракції “Нові обличчя” Сергія Возного, який мешкає у Гостомелі на території Канадського селища, що межує з Біличанським лісом. Усі ці кошти — це власність дружини депутата, які вона тримає готівкою в різній валюті, — 3 млн грн, 100 тис. доларів та 70 тис. євро. До слова, заробітна плата депутата на посаді виконавчого директора ТОВ "Екоенергопром" склала усього 19 тис. грн, а його дружина як підприємець заробила 166 тис. грн.

Згідно з моніторингом декларацій депутатів за 2015 рік, Возний був найбагатшим депутатом райради.

Тоді в коментарях журналістам ЧЕСНО Возний зізнався, що знаходиться на утриманні дружини, оскільки його дохід на посаді виконавчого директора ТОВ “Екоенергопром” склав усього 6 тис. грн. за 2015 рік, тоді як його дружина заробила 3 млн грн.

Цього року від утримання дружини Возний вже відхрещується:

 

Декларація моя, але гроші не мої. Ну чого я на утриманні? Я отримую зарплатню. Я допомагаю дружині чим можу, отримую зарплату, сплачую податки і таке інше. Знаєте, кажуть, достатньо для того, щоб прожити. Це кошти не мої, а дружини, я її кошти не рахую. Дружина фізична особа-підприємець.

 

На запитання, чому річна заробітна плата виросла в нього від 6 тис. грн до 19-ти, сказав, що держава зобов’язала платити:

 

Я працюю на приватній компанії, національній. Ну, зарплату не підняли, а держава зобов’язала мінімальну зарплату збільшити до 3,2 тис. грн, можливо, так мені керівництво.. генеральний директор так і підняв.

 

Щодо партії, від якої Возний балотувався — “Нові обличчя”, то депутат сказав, що з партійним керівництвом не спілкується:

 

Були розбіжності, була написана заява про розпуск фракції але партія її так і не розглянула. Зараз стосунки у нас рівні — вони нас не чіпають, ми — їх. Я ніколи не тримався за політичні сили і взагалі вважаю, що цю раду треба розпустити. Вона на 80% складається з некомпетентних та випадкових людей, які невідомо для чого йшли в депутати.

 

Більше 6 млн грн заощадила родина депутата депутата від “Солідарності” Сергія Рибченка, який очолив ТОП-5 депутатів з найбільшими доходами. Майже всі кошти депутат та його дружина тримають у банках в різних валютах, окрім 227 тис. доларів, які подружжя зберігає готівкою.

Окрім грошових активів депутат показав корпоративні права у 8-ми підприємствах на загальну суму більше 700 тис. грн.

 

Я весь час бізнесом займався і займаюся, в мене багато і фірм є, з 90-х років. Торгівлею в основному. В основному йде общєпіт, нєфтєпродукти. Є нерухомість, надаємо її в оренду. Все задекларовано, все показано. Засуджений не був і не було ніякої справи.

 

Відомо, що Рибченко пов’язаний із будівельним бізнесом. У минулорічній декларації він показав доходу близько 1,3 млн грн, з яких майже 800 гривень його заробіток, в тому числі 250 тисяч — дохід від передачі в оренду майна, решта — доходи дружини, які вона отримала так само від здачі майна в оренду.

Відомо, що його ФОП займається наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Рибченко значиться серед власників елітної нерухомості у ЖК “Новопечерські липки”. Депутат повідомив, що цей об’єкт також здає в оренду.

Нагадаємо, що у паперових деклараціях, які подавали депутати до появи е-декларування, були відсутні пункти грошові активи та корпоративні права. Тому, багатіїв можна було визначити лише за рівнем доходу.

Депутат від “Радикальної партії” Євген Спіров показав більше ніж 5 млн грн заощаджень. Сім’я пенсіонера Спірова, який єдиний в родині має дохід і за рік отримав 12 тис. грн пенсії, потрапивши до числа депутатів-злиднів, мільйони тримає готівкою. Порівняти з минулим роком декларацію депутата неможливо, оскільки тоді він свою декларацію не надав.

Майже 2 млн грн статків показав голова райради депутат від “Солідарності” Вадим Гедульянов. 55 тис. доларів Гедульянов позичив третім особам, окрім цього депутат ще комусь позичив 50 тис. грн. Готівкою він тримає 152 тис. грн та 10 тис. доларів.

 

Ну, по-перше у попередню декларацію, як ви пам’ятаєте, кошти готівкові не вносилися. Це нововведення. Я вважаю, дуже правильне нововведення, бо починають виникати такі питання. Я з 2010 року займався бізнесом, був публічною особою, підприємцем. Хтось отримані кошти витрачає на фешенебельні якісь там автомобілі чи нерухомість, а в мене такої тяги не було, я зберігав ці кошти.

 

На питання про те, кому саме Гедульянов позичив кошти відповідати відмовився, сказавши, що це особисте, проте зауважив, що гроші дав своєму колишньому бізнес-партнеру, який вклав їх в бізнес.

У минулорічній декларації депутат показав самі нулі. Тоді він пояснив, що переписав свій бізнес в Одесі на кума, який дає йому кошти. Річна зарплата Гедульянова у 2016-му склала трохи більше 24 тис. грн.

Щодо ситуації з оспорюванням його головування в раді, Гедульянов каже:

 

Була пропозиція запропонувати Тигова також на голову для того, щоб зняти всі моменти, але, на жаль, Тигов не захотів залишатися присутнім і коли це чув, то просто розвернувся і пішов. Коли мене обрали, по суті, коли я склав повноваження, рішення, яке оскаржувалося в суді, втратило юридичну силу і будь-яке значення. Тобто є нове рішення, згідно з яким я дію. Тому, коли ви зараз сходу говорите про апеляцію, Тигов просто маніпулює тим, що наші люди звичайно не вникають в юридичні тонкощі.

 

Відомо, що Гедульянов став головою райради, змінивши на цій посаді свого однопартійця Олександра Тигова. Тигов вважає, що його з посади усунули незаконно й навіть звернувся до суду, який виграв:

 

Гедульянов незаконно став головою райради. Я виграв усі суди. Останній суд був 4 липня, Гедульянов його програв але йти з посади він не збирається. Я також не буду силою повертатися на посаду. Команда прогнила. Голова КОДА Олександр Горган сказав, що з осені планує навести порядок в районі. Стосовно збагачення Гедульянова, можу сказати, що він сидить на підрядах, дає підрядні роботи своїм фірмам і отримує відкати.

 

 

Найбільші доходи в депутатів від “Солідарності”

Депутат райради від партії “Солідарність” Сергій Рибченко у цьому рейтингу посів перше місце. За рік його родина заробила майже 1,4 млн грн. Більшість коштів — це дохід від заняття підприємницькою діяльністю його та дружини.

 

Натисніть для збільшення

Трохи менше мільйона гривень доходу показав депутат від “Батьківщини” Василь Ревчук. Майже 800 тис. грн з них — це дохід від надання майна в оренду, решта — заробітна плата його та дружини.

Згідно з моніторингом минулорічної декларації, Ревчук був третім у списку найбагатших депутатів райради. Порівняно з минулорічною декларацією, його доходи збільшилися більш ніж на 100 тис. грн.

Депутат від “Солідарності” Тарас Дідич заробив за рік 700 тис. грн. Майже всі кошти — це дохід від здачі майна в оренду. Депутат дивується, що потрапив до топ-5 найбагатших за рівнем доходів:

 

Та ви що? Як невдобно получилося (сміється). Я здаю нерухомість в оренду, у мене по кведам в підприємницькій діяльності записано — здача нерухомості в оренду. ФОП має право здавати майно в оренду. Здаю в оренду нежитлові приміщення — одне під “Нову пошту”, інше здається під банк. Ви можете порівняти мою декларацію з минулорічною, там майже такий самий дохід. Стала ціна по оренді — тому, так.

 

У 2015 році Дідич також потрапив до п’ятірки багатіїв райради з доходом понад 600 тис. грн. Майже всі ці кошти були також отримані як дохід від передачі в оренду майна декларанта і лише 96 тис. грн — від підприємницької діяльності.

Депутат від партії “УКРОП” Павло Реган показав майже півмільйона доходів.  

Переважно — це дохід від заняття підприємницькою діяльністю та дохід від відчуження нерухомого майна. На посаді заступника голови Реган заробив усього близько 20 тис. грн. Порівняти статки Регана з минулим роком немає можливості, оскільки в паперових деклараціях їх не вказували.

Депутат в коментарі ЧЕСНО пояснив, що кошти від підприємницької діяльності — це не чистий дохід, тобто це ті гроші, які знаходяться в обороті:

 

У мене є магазин продуктовий. Це те, що я декларую в податковій кожного року. Я на єдиному податку.

 

Замикає п’ятірку найбагатших із доходом більше 300 тис. грн депутат від партії “Солідарність” Сергій Заблоцький. Усі ці кошти депутат заробив за основним місцем роботи  у ПАТ "УКРТРАНСГАЗ".

 

Хто потрапив до числа злиднів

Жодної копійки у 2016 році не заробив депутат від “Солідарності” Олександр Паламарчук. Проте депутат показав грошові активи — 60 тис. грн готівкою та 31 тис. доларів, які він позичив третім особам. Він був серед тих, хто не показав свою декларацію за 2015-й рік.

 

Натисніть для збільшення

Депутат пояснює, що вирішив себе присвятити повністю громадській діяльності, а утримує його родина, яка має рекламний бізнес та займається торгівлею.

 

Дивіться, до цього працював і відкладав, і в нас ще був до цього з 2009 року сімейний бізнес. І вже в 2015 році, коли я пройшов депутатом, то я вже вирішив віддати себе повністю політиці. Зараз я ніде не працюю. Дуже багато роботи у мене як голови бюджетної комісії. Я спілкуюся з усіма головами сільських рад і депутатами місцевими особисто, приїжджаю до них на їхні населені пункти, щоб побачити всі проблеми особисто для того, щоб на засіданні бюджетної комісії враховувати всі інтереси й сказати, що я був особисто і знаю про проблему. Це дуже багато займає часу, — пояснює депутат.

 

Нагадаємо, в приміщенні сільради Гатного на засіданні регламентної комісії Паламарчук накинувся на школяра Сергія Чагарова з кулаками й погрожував йому за пост у мережі Фейсбук про елітний відпочинок депутата-злидня закордоном. Інцидент отримав значний резонанс і депутата виключили з партії.

 

Засідання регламентної комісії Києво-Святошинської райради щодо поведінки Паламарчука перетворили на показовий фарс із його відбілювання.

Так само нічого не заробив впродовж року депутат від “Радикальної партії” Максим Михайлов. Але депутат показав свої заощадження — 35 тис. доларів він позичив третім особам, 303 тис. грн, більше 10 тис. доларів та 10 тис. російських рублів готівкою.

Нагадаємо, Михайлов був депутатом Бучанської ради від партії “УДАР”, проте з пізніше він перейшов до “Партії регіонів”. Згідно з моніторингом ЧЕСНО Михайлов потрапив до числа кандидатів на відкликання через прогули засідань профільної комісії.

Ще один “радикал” Микола Михайленко не має жодних доходів. Але має заощадження — 10 тис. доларів.

Родина депутата від “Радикальної партії” Євгена Спірова за рік заробила усього 12 тис. грн.

Замикає п’ятірку злиднів за рівнем доходів “укропівець” Андрій Вентов. Попри мільйонні статки його дохід становить 60 тис. грн, ця сума менша прожиткового мінімуму для родини.

Вентов каже, що грошей ледь вистачає але він працює:

 

Складно дуже вистачає. Зараз якраз працюю над цим. Думаю, що в цьому році вже буде інша сума в декларації. Я запускав роботу, я ж працюю сам на себе, у мене приватне БТІ, також ми надаємо консультації. У мене немає будівельних підрядів, як у деяких, і ніхто мені роботу не дає, на якій можна за один раз стати мільйонером.


Нагадаємо, ЧЕСНО проаналізував доходи депутатів Києво-Святошинської районної ради за 2015 рік та зробив огляд тих політиків, які пройшли до Києво-Святошинської райради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]