Громадяни вимагають у Зеленського ветувати містобудівну реформу — Рух ЧЕСНО

Фото: Громадяни вимагають у Зеленського ветувати містобудівну реформу — Рух ЧЕСНО

Петиція з вимогою ветувати законопроєкт 5655 набрала понад 25 000 голосів у рекордно стислі строки. 

Це законопроєкт, головною авторкою якого є Олена Шуляк (“Слуга народу”).

“13 грудня після 18:00 нардепи підтримали реформу без обговорення і врахування зауважень різних сторін. Це суперечить позиції громадських організацій, ЗМІ, Асоціації міст України, які підписали спільну заяву. Петиція набрала голоси по суті одразу після голосування. Саме так блискавично суспільство відреагувало на нівелювання ключових правил демократії та парламентаризму. Вимагаємо у президента не підписувати законопроєкт і відправити його на доопрацювання. Не можна проводити відбудову України без участі громадян, ігноруючи публічні обговорення проєкту в комітеті. Не може бути так, щоб забудовникам було все, а громадянам нічого”, — наголосила лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

За скандальний законопроєкт нардепи віддали 228 голосів (мінімальна кількість для ухвалення — 226). При цьому “Слуги народу” провели це рішення завдяки Нестору Шуфричу та Олександру Качному, які фігурують в Реєстрі зрадників Руху ЧЕСНО та інших нардепів, обраних від проросійської партії ОПЗЖ.

ЄС, “Батьківщина” не підтримали проєкт, а з фракції “Голос” лише народний депутат Ярослав Железняк підтримав цю ініціативу.

Нагадаємо, критичні зауваження до законопроєкту подав не лише Рух ЧЕСНО, а й Головне юридичне управління Верховної Ради, яке наголосило на тому, що низка положень є неконституційними. Свої застереження і пропозиції надали й інші організації.

До нардепів з вимогою не підтримувати проєкт звернулися провідні громадські організації та ЗМІ: Рух ЧЕСНО, Центр протидії корупції, DЕ JURE, Автомайдан, “Наші гроші”, “Дзеркало тижня”, “Главком”, а також Асоціація міст України.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]