Щоб прожити, радикал продав елітну автівку

Фото: Щоб прожити, радикал продав елітну автівку

Найбагатший депутат Житомирської облради від “Самопомочі” заощадив 22 млн грн. Банкам не довіряє. Представниця БПП Костюшко має корпоративні права у 14 підприємствах. За її словами, це не її бізнес, а чоловіка, до якого вона не має відношення. 

Найбідніший “батьківщинівець” Ніколайчук за рік не заробив і копійки, а жив за спадщину та гроші, отримані після ДТП. Радикал Чернявський продав “Тойоту” і купив “Інфініті”, щоб прожити.

 

Найбагатший депутат заступник земельної комісії

Найбагатшим депутатом за рівнем доходів в Житомирській облраді є заступник голови бюджетної комісії депутат з фракції “Самопоміч” Віталій Ейсмонт.

Натисніть для збільшення

Він задекларував майже 6 млн грн доходу. Це дохід від підприємницької діяльності, надання майна в оренду, дивіденди та заробітна плата, отримана за основним місцем роботи у Асоціації виробників та постачальників газового обладнання та за сумісництвом у ТОВ "ДСТ ЛО ГРУП".

 

Мабуть, не найбагатший, а той, який все задекларував. Я давно займаюся бізнесом, який вказаний у декларації. Всі ці кошти зароблені чесною працею, розповідає Ейсмонт.

 

Депутат додає, що основне місце його роботи це "Асоціація виробників і постачальників газового обладнання", але окрім цього він ще заробляє тим, що здає приміщення в оренду.

Майже 3 млн грн доходів показав депутат від “Солідарності” заступник голови комісії з питань соціально-економічного розвитку Анатолій Подік.

Більше ніж 2,5 млн грн з цих коштів він отримав як дохід від заняття підприємницькою діяльністю.

 

Що я стільки заробив, я й не знав... Я ФОП, приватний підприємець... Ця цифра трошки неправильна.. Це ж кажеться, що все це доход, але ж там все, що попало на счьот. Займаюся проектними роботами, надання в оренду транспорту... Проектуємо все, ремонти, будівництво, капітальні ремонти в Житомирській області. Я цим займаюся з 2000 року, розповідає Подік.

 

З цих коштів Подік заощадив близько мільйона гривень, які тримає готівкою.

 

Багато благодійності в мене, багато в бізнес... Откладувать, я не знаю.. Щоб потом діти билися за гроші? Ми ж ремонти робимо, машини купляємо, щоб було чим їздить... на бензин, на все це. Воно так, розумієте, людина чує, 3 мільйона і це вже такі гроші! Але коли ти почнеш віднімать це все, що іде на затрати, то трошки інакше воно сприймається.

 

Майже таку ж суму доходів задекларував однопартієць Подіка член земельної комісії Анатолій Павленко, який працює начальником управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України у Житомирській області.

Проте, на цій посаді Павленко заробив усього 100 тис. грн. Решта коштів це переважно дохід від заняття підприємницькою діяльністю депутата та його дружини. Окрім того, дружина депутата отримала безоплатно у власність нежитлове приміщення, вартість якого зазначила більше 250 тис. грн.

Ще один депутат від “Солідарності” Сергій Диняк потрапив до ТОП-5 найбагатших за рівнем доходів. За рік він заробив 2,3 млн грн. Майже всі ці кошти зароблені депутатом у ТОВ "Юнігран", де він працює генеральним директором. Там же працює й дочка депутата, яка заробила трохи більше 50 тис. грн.

Диняк розповів журналістам, що офіційно отримав ці кошти як заробітну плату:

 

ТОВ “Юнігран” являється одним з найбільших виробників щебневої продукції в Україні і спектр роботи “Юніграна” дуже широкий. Щебень, тротуарна плитка... Нашу плитку кладуть по всій Україні, в Київській області і в Львові, і в Харькові. Ми входимо в п’ятірку найбільших виробників тротуарної плитки в Україні. В Ірпінь та Бучу ми теж поставляємо. Туди поставляє Ковальська, “Золотий Мандарин” І “Юнігран”. Плитка краще ніж асфальт. По-перше, вона довговічніша, по-друге, ремонтнопригодна, в будь-який момент можна розібрати, зробити земляні роботи й положить назад.

 

Про дочку, яка заробила усього 50 тис. грн сказав, що вона ще не має досвіду й тому отримує невелику зарплату.

 

Вона працювала помічником юриста, коли ще не мала диплому. Зараз отримала диплом, але ще не має достатньо досвіду. У нас середня зарплата на підприємстві 810 тис. грн. Я ж не можу своїй дочці платити більше ніж іншим, додає Диняк.

 

Більше 2,5 млн грн доходів отримав у 2016 році депутат від “Батьківщини” Микола Григорович. Переважно це дохід від заняття підприємницькою діяльністю депутата.

 

Чому депутати з найбільшими статками тримають гроші в готівці?

Віталій Ейсмонт очолив рейтинг депутатів не лише за рівнем доходів, а й за рівнем статків.

 

Натисніть для збільшення

Його заощадження складають більше 22 млн грн. Майже 2 млн грн депутат та його дружина тримають на банківських рахунках, решта це готівкові кошти в різній валюті та кошти, вкладені у підприємства.

У коментарі Ейсмонт зауважив, що не довіряє банкам і переважно тримає кошти готівкою:

 

Маю особистий досвід втрати грошей через банківські "кризи".

 

Ейсмонт та його дружина вклали кошти в 6 підприємств.

Депутатка з партії “Солідарність” Ірина Костюшко, яка очолює в раді земельну комісію, показала майже 15 млн грн статків.  Це готівкові кошти, кошти на банківських рахунках та частка в 14 підприємствах, відсоток в 9-х з яких має чоловік та син депутатки.

Костюшко коментувати телефоном походження статків відмовилася, лише зауважила, що кошти її чоловіка та членів родини не мають до неї жодного відношення. З приводу особистої зустрічі, депутатка поскаржилася на щільний робочий графік й просила телефонувати їй і з’ясовувати, чи не з’явилося в неї “вікно” для зустрічі з журналістами.

Анатолій Павленко, який потрапив до ТОП-5 найбільших доходів, заощадив майже 12,5 млн грн. Всі ці кошти депутат та його дружина тримають готівкою, окрім 200 тис. грн, які дружина депутата вклала в бізнес.

Більше 6 млн грн заощадив “батьківщинівець” Ігор Ходак. Кошти депутат та його дружина теж не довіряють банку. Родина депутата володіє корпоративними правами 8 підприємств.

Замикає п’ятірку найбагатших за статками член “Радикальної партії” та перший заступник голови Житомирської облради Сергій Крамаренко. Депутат заощадив 5 млн грн.

У коментарі ЧЕСНО депутат каже, що не вважає себе багатим:

 

Напевно підприємство “Металіст” приносить зараз найбільший дохід. Я не моніторю в щоденному режимі, більше в режимі звітності. За підсумками року в мене буде більш детальна інформація. Досвід підприємницької діяльності в мене близько 15 років. Я і власником бізнесу був і зараз залишаюсь. Я не думаю, що у мене якісь надзвичайно високі статки для моєї трудової біографії.  У мене колись був депозит і мені з великим болем вдалось його забрати, бо банківська система пішла в круте піке. Зараз немає стабільності.

 

 

Найбідніші депутати за рівнем доходів з “Радикальної партії”

Депутат від “Батьківщини” Олександр Ніколайчук, який працює заступником Олевського міського голови, не показав жодних доходів.

Натисніть для збільшення

 

Це не зовсім правда, там є 52 тис. за продаж спадщини і ще тисяч 67 страховий платіж по ДТП. А того року я не працював офіційно. Зараз я вже офіційно працюю і в мене є дохід понад 100 тис. грн. Я ж в облраді депутат на громадських засадах, пояснює, чому не вказав у декларації доходу Ніколайчук.

 

Усього 12 тис. грн за рік заробив депутат від “Радикальної партії” Павло Чернявський. Це вдвічі менше прожиткового мінімуму, необхідного його родині. Підприємець отримав невеликий дохід від надання майна в оренду, а його дружина отримала 11 тис. грн допомоги по безробіттю.

Чернявський під час розмови повідомив, що живе за рахунок заощаджень:

 

У мене є трохи бізнесу, є охоронна фірма, є частина в молокозаводі. Але воно зараз все збиткове. Живу  за рахунок заощаджень.  

 

Заощадити  Чернявському вдалось непогано, всі кошти він тримає в готівці:

 

Безумовно, не довіряю банківській сфері. Хіба мало гіркого досвіду? Це ж сума віртуальна, є люди які в мене позичили кошти, мої рідні.  Воно у брата, і там і там. Це життя.

 

Окрім того, депутат обласної ради трохи підзаробив на купівлі-продажу автівок:

 

Я продав автівку, яка коштує на 10 тисяч дорожче. Продав “Секвойю” і купив дешевшу “Інфініті”. Придбав за 20 тис.”Інфініті” і продав за 32 тис. “Секвойю”. Я поміняв клас авто на трохи нижче. Щоб я був молодший, то я б гнався за цими “понтами”, але так я думаю краще, я продав поки вона в ціні та купив дешевшу.

 

Однопартієць Чернявського депутат Ілля Смичок задекларував доходу трохи менше ніж 13,5 тис. грн. Проте, це кошти, які отримала його дружина аліменти та допомога по безробіттю.

Цікаво, що статки Смичка, який за рік не заробив ні копійки, складають 1,5 млн грн.

Смичок повідомив журналістам, що мало заробив, бо хворів:

 

Минулого року, якщо ви слідкуєте за мною, а не лише за моєю декларацією, то 2016 рік я весь прохворів. А що стосується готівки, то вся готівка задекларована абсолютно чесно і відверто, яку я заробив за 36 років життя. З 14 років я заробляв гроші і їх задекларував.

 

Однак, не дивлячись на малі заробітки депутата, його дружина протягом 2016 року придбала три елітні автомобілі.

 

Автівки продаються і купляються, продаються і купляються.  І у мене немає три авто на сьогоднішній день у родині. Коли купується автомобіль, і він нам не підходить ми міняємо. Не можна в декларації показати, що автомобіль проданий там немає такої графи, розповів Смичок.

 

Замикає четвірку злиднів за рівнем доходів депутат від “Самопомочі” Олексій Шавлович, який працює заступником директора КП "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської облради. Він задекларував майже 27 тис. грн доходу. Проте, це кошти, які отримала дружина депутата як дохід від підприємницької діяльності. Депутат отримав 730 грн допомоги по безробіттю.

Олексій  Шавлович розповів про свої доходи:

 

Дружина є ФОП займається торговельною діяльністю, працює одна. Найманих працівників немає. З  2011 по 2015 я працював інженером-енегетиком в міжнародній компанії ПрАТ “МТС Україна”, за даний період було отримано заробітної плати близько 40 тис. доларів. За цей період і було сформовано той невеличкий запас коштів, за які і прожили ми 2016 рік.  В зв’язку з фінансовою нестабільністю в 2015 році компанією ПрАТ “МТС Україна” було прийнято рішення щодо закриття регіонального ТУ в якому я і працював. Після звільнення я одразу був поставлений на облік Центру зайнятості, де й отримував допомогу по безробіттю.


Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО виявив, що у Житомирській міській раді найбільшими землевласниками є “батьківщинівці”. Найближчим часом ЧЕСНО підготує матеріал про автолюбителів та землевласників Житомирської облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]