Як тебе не катати, виборцю мій! - як депутати киян на Дніпрі розважають

Фото: Як тебе не катати, виборцю мій! - як депутати киян на Дніпрі розважають

Депутати Київради полюбляють катати своїх виборців. Прогулянки Дніпром пропонує депутат від "Єдності" Костянтин Яловий. Так само катає своїх виборців корабликом по Дніпру депутат від БПП "Солідарність" заступник голови земельної комісії Київради Владислав Турець.

Екскурсовода, розмальовки для дітей і краєвиди Києва виборці доповнюють принесеними з собою алкоголем та закускою. Громадському руху ЧЕСНО вдалося потрапити на теплохід і поспілкуватися з пасажирами. Виборці розуміють, що це непрямий підкуп, але залюбки кататимуться іще. ЧЕСНО проти підкупу виборців, журналісти повернули гроші депутату за квитки.

Кияни з Мінського масиву повідомили Громадському руху ЧЕСНО, що депутат Київради з їхнього округу роздає через приймальню запрошення на безкоштовну прогулянку теплоходом по Дніпру. На багатьох будинках на масиві висять ось такі оголошення.

За словами виборців, це схоже на непрямий підкуп і загравання депутата з електоратом.

Журналісти ЧЕСНО вирішили перевірити інформацію і записатися на екскурсію. У приймальні повідомили, що записатися можна на другу поїздку. На першій поїздці був сам депутат і 170 жителів Мінського масиву із 200 запрошених.

 

Не всі прийшли минулого разу, бо з малими дітьми злякалися дощу", - каже працівниця приймальні, яка люб’язно питає, скільки квитків треба і пропонує заповнити анкету-опитування.

 

В анкеті стандартні запитання про те, чи задоволений виборець роботою свого депутата на окрузі і які проблеми він би хотів вирішити. Насамкінець в анкеті є графа з адресою та ПІБ виборця.

Заповнивши анкету, отримуємо два квитки.

Квитки на безкоштовну прогулянку Дніпром від депутата Турця

У приймальні кажуть, що графік катань підлаштовують під депутата:

 

Сьогодні він буде, чи буде наступного разу - як там у нього буде час. Ми вибираємо ті дні, коли депутат може бути особисто присутній".

 

За словами працівниці приймальні, катання триватиме 1,5 години.

Вартість години оренди кораблика на 200 місць коштує 3000 грн, як повідомляють у касі Річкового порту. Тож один такий квиток щонайменше може коштувати 15 грн.

У квитку написано, що час відправлення - 17:30, проте в цей час ще не всі охочі сіли на теплохід.

На причалі зібрався чималенький натовп - пенсіонери, дорослі з дітьми, яких можна було брати без квитка.

Біля входу на корабель стояли працівники приймальні депутата і брали в людей заповнені анкети й квитки з прізвищами, адресами й контактними даними.

Зауважуємо, що це непоганий спосіб зібрати персональні дані своїх виборців. Самі ж жителі масиву тим, схоже, зовсім не переймалися і зручно вмощуючись за столиками, діставали принесені із собою наїдки й напої.

Капітан завів двигуни, старенький "Ай-Петрі" запрацював, але не відпливав, доки працівниці приймальні не дочекалися екскурсовода з іншого кораблика - "Говерла".

Депутат Турець цього разу не прийшов на прогулянку.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО депутат Турець пояснює, що не зміг прийти і "хоча б відправити людей", бо був зайнятий у Київраді питаннями округу.

 

Да, я вчора не пішов в останній момент - займався в Київраді питаннями округу. Я хотів навіть просто приїхати і відправити хоча б людей,.. не приїхав", - бідкається депутат.

 

Відсутністю депутата виборці нітрохи не журилися.

Працівниця приймальні Турця привітала на борту пасажирку, яка святкувала свій день народження. Усі зааплодували.

Екскурсовод запитала, як їй вести екскурсію:

 

Можу мовою мами, а могу на языке папы".



Із салону хтось вигукнув:

 

Давайте на мові мами!"

 

Але екскурсовод чи то не дочула, чи то не збиралася вести екскурсію українською:

 

Ну на языке папы - так папы. Хорошо".

 

І продовжила російською розповідати про мости над Дніпром, церкви на схилах і про те, як "наши, отступая, заминировали Лавру".

Щоби трохи вгамувати та розважити дітей, працівниця приймальні депутата роздала їм розмальовки та олівці.

Пенсіонери спілкувалися між собою і оглядали зелені береги Дніпра.

Тим часом молодше покоління дорослих із пакетів нишком наливали собі в пластикові стаканчики алкоголь і з новим покращеним настроєм бралися до селфі.

Хтось, як у приміській електричці, стояв біля бортів, тоді коли інші пасажири поклали речі на вільні місця, щоб насолоджуватися краєвидами на самоті без зайвих сусідів поряд.

Одна з пасажирок каже, що час для катання незручний - робочий час, але вона дуже задоволена, бо квиток за 150 грн (така вартість, якщо купувати в касі) не може дозволити собі з пенсії.


 

- Вы же понимаете, что это непрямой подкуп избирателей? - запитуємо в сивочолої пані навпроти.

- Понимаю, - зітхає пенсіонерка. - Это же дорогое мероприятие, сколько было этих кампаний и не каждый может...

- Вы хоть фамилию депутата запомнили?

- Турець? Владислав. А по отчеству не припоминаю, - каже пенсіонерка.

- Это повлияет на ваш выбор? Будете за него голосовать?

- Да. Это повлияет, - відповідає пенсіонерка з Мінського масиву.

На причал сходять веселі після прогулянки люди. Трішки стомлені після шумної прогулянки й свіжого повітря пенсіонери важко долають незручні трапи.

Працівники з приймальні депутата усміхаються при виході і запитують, чи сподобалася прогулянка, чи все було гаразд. Люди у відповідь схвально кивають.

Сходами піднімається ціла родина. Чоловік років 35-40 веде під руку маму-пенсіонерку, а поряд його дружина тримає донечку. Запитуємо в батька сімейства, чи сподобалася прогулянка. Відповідає ствердно, мабуть, приймаючи нас за працівників депутатського штабу. Він також розуміє, що це непрямий підкуп виборців.
 

Але якщо інший депутат вас покатає на кораблику, то ви за нього проголосуєте?", - ставимо провокаційне питання.

 

Чоловік задумався, розсміявся і каже, що ні, це не вплине на його вибір.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО депутат Київради Владислав Турець повідомив, що катав виборців за власний кошт і не проводив жодної агітації при цьому.

 

А що в цьому поганого? Ну ніяких же немає ні виборів, нічого мені від людей не треба. Гарна погода - в нас Київ на Дніпрі. Що в цьому поганого? Я особисто нічого поганого в цьому не бачу… Це мої власні кошти, я вам більше того скажу - ви будете сміятися, що це коштує реально невеликі гроші. Це коштує найняти такий корабель на 1,5 години разом з екскурсоводом - 3,5 тисячі гривень. Це мій подарунок для людей і я не думаю, що це якимось чином може мене скомпрометувати… Ви ж бачите, що це все без політики й без агітації проводиться", - каже депутат.

 

Турець підкреслює:

 

В інтернеті багато пишуть про то, що я там катаю людей… так просто ж не я перший і не я останній. Це дуже прикольна ідея взагалі - нагадувати про себе людям, це не є погано, я вважаю. Я ж не додому до них прийшов!".

 

Координаторка Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська каже, що катання на кораблі - це креативна і дешева "гречка":

 

Ціна контакту з виборцем - менше 18 гривень. Прикро, що навіть молоді політики, не працюють з групами інтересів, не будують плани системного розвитку мікрорайону, а шукають дешеві способи самопіару. Очевидно, що Турець нарощує особисту впізнаваність, щоб знову потрапити в Київраду".

 

Владислав Турець був помічником на громадських засадах народного депутата Володимира Ар’єва. У приймальні Турця досі висять спільні фото з нардепом і вони разом паралельно ведуть прийом виборців.

 

Я не рахуюся офіційно його помічником. Я ж самостійно обраний депутатом Київської міської ради… Я вважаю, що бути помічником на громадських засадах народного депутата - ну це круто, мабуть, престижно, але це не є самоціль", - каже Турець.

 

 

Турець переконує, що не збирається балотуватися до Верховної Ради.

 

Це питання досить складне. Тому що по-перше, це округ Володимира Ігоровича. І я думаю, що Володимир Ігорович буде балотуватися до Верховної Ради… Я не думаю, що ми з ним зможемо… Ми з ним в одній партії. Тому на вибори до Верховної Ради я не буду балотуватися. А те, що ви говорите про округ і про мою діяльність на окрузі, я депутат КМР з 2014 року і постійно намагаюся на окрузі робити якомога більше", - розповідає депутат Київради.

 

Зауважимо, що по Дніпру своїх виборців катає не лише Турець. На сторінці приймальні депутата від "Єдності" Костянтина Ялового є пост про подібну прогулянку на тому самому "Ай-Петрі".

 

Як бачимо на фото, на одній із пасажирок була накидка з прізвищем депутата.

Фото зі сторінки у Facebook Костянтина Ялового

На відміну від Турця Костянтин Яловий не став коментувати чи вбачає він ознаки підкупу виборців і за який кошт організовував екскурсію.  

Нагадаємо, у Громадського руху ЧЕСНО є спеціальний альбом з прикладами, коли депутати роздають виборцям різні безкоштовні блага. Запрошуємо наших читачів надсилати фото на адресу: [email protected].


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]