Дитмайданчики на 4 млн закупили в дружини та кума нардепа з “Народного фронту”

Фото: Дитмайданчики на 4 млн закупили в дружини та кума нардепа з “Народного фронту”

На Рівненщині ТОВ “ТІВОЛІ-ЛЕНД” має монополію на встановлення дитмайданчиків.  Дружина нардепа Вознюка та його кум є співзасновниками товариства.

Про це писали місцеві ЗМІ. Рух ЧЕСНО перевірив і виявив, що дружина і кум значилися помічниками нардепа Ворзнюка.Нардеп не бачить тут конфлікту інтересів. Натомість рекламує якість роботи фірми дружини та кума. Товариство створили якраз у рік надходження субвенційних коштів.

Виділення субвенції на округ могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти. Субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет.

 

Субвенція на розвиток громад розподіляється між регіонами нерівномірно. Округи депутатів коаліції та депутатів, що підтримують бюджет, отримують у середньому більше, ніж округи нелояльних депутатів. Фактично брак прозорого механізму розподілу, який є для інших субвенцій, призводить до того, що розвиток регіонів стає заручником політичної лояльності мажоритарників”, — розповідає аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олексій Вєдров.

 

 

Натисніть для збільшення

Депутат-кнопкодав Юрій Вознюк від "Народного фронту" голосував за бюджет 2018 року. Його округ отримав 80 млн.

Натисніть для збільшення

Виявилося, що державні мільйони на встановлення дитячих майданчиків освоїла фірма ТОВ “ТІВОЛІ-ЛЕНД”. Її створили саме у рік надходження субвенцій. Про це свідчать дані з Єдиного держреєстру юросіб.

 

Директором товариства став екс-помічник нардепа Вознюка Руслан Шевчук.

 

Шевчук є кумом депутата від “Народного фронту”, про що свідчать фото у соцмережах Вознюка.

 

На другій світлині похресниця Шевчука разом з татком Юрієм Вознюком.

Редакція громадського руху ЧЕСНО спробувала взяти коментар у Шевчука. Але на питання, чи товариство було створене для освоєння субвенцій, кум нардепа так і не відповів.

Другим засновником ТОВ “ТІВОЛІ-ЛЕНД” стала дружина Вознюка Зоряна.

З моменту заснування ТОВ уклало 45 угод на постачання обладнання, замовниками якого були здебільшого органи місцевого самоврядування, на 4 млн грн. З них 2,5 млн — це кошти субвенцій. Решта — замовлення з місцевих бюджетів рад. Варто зазначити, що і Зоряна Вознюк також була помічницею чоловіка-нардепа, при чому на платній основі дві каденції поспіль.

 

 

Я б на вашому місці проаналізував би ринок Рівненської області по цих майданчиках і їхню ціну та якість. Тоді вам все стане зрозуміло. В мене є маса звернень із сільських рад про встановлення цих майданчиків. Це реально річ попитна не тільки в області. У Рівненській області таких компаній, які постачають майданчики, нема взагалі. Якщо ви вважаєте, що дитячі майданчики — це дуже серйозний і прибутковий бізнес, то ви дуже помиляєтеся”, — твердить Вознюк.

 

Також слід звернути увагу, що в деклараціях внесено подарунки в грошовій формі, які кілька років поспіль роблять дружині Вознюка то Валентин Тимофійович Богуславський, який також є помічником Вознюка на громадських засадах, то Тимофій Богуславський — імовірніше за все, батько першого дарувальника.

 

Я не буду коментувати, хто це робить. Запитайте самі у дружини”, — говорить Возняк.

Місцеві ЗМІ зазначали, що Валентин Богуславський - батько дружини нардепа.

 

Нагадаємо, на Чернігівщині народний депутат від “Народного фронту” прогульник Олександр Кодола у передвиборчий час привіз майданчик до одного з сіл, але після невтішних для політсили результатів на виборах забрав його. Тільки після публікації руху ЧЕСНО майданчик у селі таки встановили. Попри те, що його встановили бюджетним коштом, нардеп Кодола повісив на ньому свою іменну табличку.

За рік до виборів округ нардепа від БПП Руслана Сольвара отримав майже 10 млн субвенцій на дитмайданчики, які також можна використовувати для передвиборчого піару.

 

Є проблеми з мажоритарною системою. Перша — чимало мажоритарників значно менше цікавляться загальнодержавними проблемами, ніж інтересами округу. Парламент не працює ефективно, коли 50% займається субвенціями, щоб переобратися. Друга проблема — безкарний підкуп виборців. Мажоритарні округи порівняно невеликі, тож роздача гречки чи грошей впливає на результати. Тому чинна коаліція й обіцяла виборчу реформу — перехід на відкриті регіональні списки, де всі депутати будуть пов’язані спільною партійною програмою”, — каже Єгор Поляков, полісі-аналітик з питань виборчої реформи ГО “Центр UA”.

 

Також Громадський рух ЧЕСНО виявив, що на Одещині в окрузі нардепа Олександра Пресмана ("Відродження") субвенції йдуть на фірми з кримінальним шлейфом. Питання з розподілом субвенцій виникають і на окрузі Валерія Писаренка ("Відродження") в Харкові.

Загальноукраїнську акцію під парламентом щодо виборчої реформи, яка має змінити правила на виборах і позбутися мажоритарної системи, проводить Громадський рух ЧЕСНО 6 вересня о 9:00.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]