Злидарі та багатії Фастівської районної ради

Фото: Злидарі та багатії Фастівської районної ради

Найзаможніший депутат району не хоче витрачати свої прибутки та заощадження, тож узяв позику в банку.

Найбільший дохід за 2017 рік задекларував голова транспортної комісії, представник фракції “Солідарність” Валерій Єременко. Разом із дружиною він заробив майже 2,8 млн грн.

Основний дохід депутат одержує від підприємницької діяльності. Він має власну АЗС.

2017 року Єременко виграв один із тендерів на суму 25 тис. грн, а 2018-го – уже на 105 тис. грн. Замовником закупівлі є Фастівська районна рада, яка переказала депутату-підприємцю кошти за бензин для службового автомобіля.

Водночас за таких доходів у минулорічній декларації Єременко зазначив фінансові зобов’язання – позику на майже 500 тис. грн, оформлену в одній з банківських установ, що працюють на території України.

На другому місці серед багатіїв опинився “батьківщинівець”, член бюджетної комісії райради Вадим Подгорнов, який задекларував близько 1,4 млн грн. Основний дохід родина депутата має від його підприємницької діяльності. Загалом, порівняно з 2016-м, 2017 року дохід депутата зріс майже вдвічі.

Із 2016 року компанія Подгорнова почала брати активну участь у тендерних закупівлях у Фастівському районі та виконувати роботи загальною вартістю майже 55 млн грн.

Я приватний підприємець. Із “Київобленерго” ми працюємо вже, певно, з 2012 року, тому не може бути, що це збіглося (з тим, що став депутатом – прим. ред.), дуже давно співпрацюємо. На окрузі своєму працюю з людьми постійно, не нарікають, – каже Подгорнов.

Третє місце серед найбагатших депутатів посів заступник голови райради, представник провладної партії “Солідарність” Володимир Куценко, чия родина задекларувала майже 1,4 млн грн.

Ви знаєте, що то за кошти? То оборот СПД моєї дружини. Це невеличка кофєйня, яка стоїть у Києві в офісному центрі. Там чистого доходу близько 100 тисяч, – пояснює Куценко.

Торік депутату вдалося заощадити та придбати автомобіль. Дата набуття його у власність, як уже писав раніше Громадський рух ЧЕСНО, через збій у програмі НАЗК є помилковою.

Я 8 років їздив на автомобілі “Лада Пріора”, потім продав його, частину грошей заощадив і таким чином зміг купити собі “Дастер”. Одразу вніс зміни до декларації, бо розумію, що це корупція, – наголошує депутат.

Але цікаво те, що на сайті НАЗК відсутні повідомлення про істотні зміни в майновому стані Куценка. Немає інформації ані про продаж попереднього авто, ані про купівлю нового.

Передостаннім у рейтингу найзаможніших обранців Фастівської райради став так само представник “Солідарності”, член регламентної комісії Сергій Дармостук. Він задекларував за минулий рік трохи більш ніж 1,3 млн грн сімейного доходу, найбільшу частку якого становить дохід від підприємницької діяльності.

Депутат зі своєю родиною задекларував 4 земельні ділянки й жодного житлового приміщення ані у власності, ані в оренді.

Громадський рух ЧЕСНО вкотре наголошує, що в тому разі, якщо декларант проживає в помешканні батьків, з якими не веде спільного господарства, або ж орендує житло, то має зазначити це у своїй декларації як інший вид користування.

І завершує п’ятірку депутатів районної ради з найбільшими доходами член регламентної комісії, “свободівець” Олександр Черняк. Він, також будучи підприємцем, задекларував майже півмільйона гривень доходу за минулий рік.

Черняк так само не навів у своїй декларації жодних відомостей про житло.

Хто найбільше заощадив?

Майже на 2 млн грн зменшилися заощадження найбагатшого депутата району Валерія Єременка. Представник “Солідарності” заніс до декларації за 2017 рік майже 7 млн грн активів, більшість із яких – це готівкові кошти та позика третій особі в сумі 50 тис. доларів.

Торік Єременко неабияк витратився на купівлю новенького позашляховика “TOYOTA CRUISER PRADO 150” вартістю майже півтора мільйона гривень.

Попри достатні річні доходи та заощадження, минулого року депутат узяв банківську позику в розмірі майже 500 тис. грн.

Другим у списку найзаощадливіших є член транспортної комісії райради, “свободівець” Вадим Омельченко. Його родині вдалося заощадити понад 1,6 млн грн.

Грошові активи сім’ї депутата значно зменшилися порівняно з 2016 роком – майже на 3 млн грн.

Зауважимо, що депутат зобов’язаний декларувати зміни у своєму майновому стані, якщо одноразові витрати перевищують 80 тис. грн, але таких змін Омельченко не зазначив.

Минулорічні доходи родини з двох осіб становили приблизно 50 тис. грн. Тож можна припустити, що сім’я жила на заощаджені кошти. Тоді виходить, що Омельченко з дружиною витрачали більш ніж по 8 тисяч гривень на день. Чи реально це для районного центру? І якими були джерела заощаджень? Відповіді на ці запитання нам не відомі, адже контакти депутатів Фастівська райрада тримає за сімома замками не тільки від журналістів Громадського руху ЧЕСНО, а й від виборців.

Третє місце серед найзаощадливіших депутатів посідає голова Фастівської районної ради, представник “Солідарності” Геннадій Сиваненко із грошовими активами більш ніж 1,3 млн грн.

Судячи з декларацій Сиваненка, заощадити йому вдалося здебільшого в той період, коли він працював викладачем у Київському національному торговельно-економічному університеті.

Понад мільйон гривень зміг заощадити член комісії з питань ЖКГ, “батьківщинівець” Віктор Грек.

Він очолює Державне підприємство "Дослідне господарство "Оленівське", яке спеціалізується на вирощуванні зернових культур.

Це кошти ще з 2000 року. Я тоді й директором не був. Займався підприємницькою діяльністю та їздив до Казахстану на заробітки. Я ще в 90-ті за один сезон у Казахстані привозив грошей на нову машину. То ми з дружиною й вирішили потім покласти їх у банк на депозит, - коментує, як вдалося заощадити, батьківщинівець.

І завершує п’ятірку найзаощадливіших Олег Коломієць із “Народного руху”, який є членом земельної комісії. Основним джерелом доходу  родини депутата є прибутки від підприємницької діяльності його дружини, на яку оформлено й банківський рахунок із заощадженнями в сумі 300 тис. грн.

Депутати Володимир Запалевич від “Партії простих людей”, “батьківщинівець” Павло Ніщименко та “свободівець” Микола Гірник узагалі не задекларували ежодних грошових надходжень.

Наразі нам не відомо, за які кошти вони жили, харчувались, утримували свої сім’ї та домогосподарства.

“Батьківщинівець” Володиир Литвиненко, судячи з його декларації, разом із дружиною живе лише на свою пенсію та гроші за земельний пай. А “радикалка” Надія Харчук працює листоношею, тому її річний дохід є також дуже скромним.

Зазначимо, що Харчук, як і кілька її колег-депутатів, не зазначила у своїй декларації жодного житлового приміщення.

Громадський рух ЧЕСНО звертався до апарату райради та до заступника Фастівської районної ради з проханням надати контакти депутатів, щоб об’єктивно висвітлити ті чи інші питання стосовно декларування, але нам відмовили.

Нагадаємо, що на початку 2018 року Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз роботи депутатів Фастівської міської ради і вже проаналізував декларації депутатів Фастівської міськради, а також мерів Київщини та депутатів Київської облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]