Як депутату бабуся під подушку 70 тисяч доларів поклала – Хмільницька райрада

Фото: Як депутату бабуся під подушку 70 тисяч доларів поклала – Хмільницька райрада

Депутати Хмільницької районної ради не декларують вартості придбаних у році декларування автомобілів і нерухомості, не зазначають доходів від продажу майна та мають покупки, що не відповідають їхнім доходам.

Головою Хмільницької районної ради є представниця “БПП” Зоя Бонсевич. Її заробітна плата, згідно з декларацією за 2017 рік, зросла на 60% порівняно з 2016 роком і становила 260 тис. грн за рік.

Заступником голови Хмільницької райради є “батьківщинівець” Анатолій Войцещук. Відповідно до його декларації за 2016 рік, у нього з’явилася квартира у Вінниці, але її вартість не зазначена. Торік Войцещук припиняє володіти житловим будинком, квартирою у Вінниці та двома земельними ділянками і, згідно з його декларацією за 2017 рік, стає безхатченком. Проте жодної копійки від продажу своєї нерухомості в декларації не згадує.

Войцещук спершу погодився прокоментувати нам свою декларацію, але, почувши запитання про квартиру, передумав і сказав, що надасть пояснення тільки під час особистої зустрічі в його кабінеті.

Голова Хмільницької райдержадміністрації Євгеній Буткевич також є депутатом райради.

2016 року він був безхатьком. У його декларації за 2016 рік немає жодної житлової нерухомості. 2017 року декларант зазначив місцем проживання своєї родини будинок, який належить його родичці Раїсі Буткевич. До призначення Євгенія Буткевича на посаду голови райдержадміністрації, згідно з його декларацією за 2015 рік, родина Буткевичів володіла лише однією земельною ділянкою. За час головування Євгенію Буткевичу вдалося отримати ще дві ділянки по 25 соток – для себе та дружини.

Депутатом райради є й попередній голова Хмільницької районної держадміністрації Олег Томашук з “Аграрної партії”. В останній поданій ним декларації він зазначив, що є старшим науковим співробітником Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України. У коментарі Громадському руху ЧЕСНО Томашук розповів, що дуже заклопотаний, бо має бізнес. Із 2010-го до 2016 року він керував Хмільницькою райдержадміністрацією, проте на сайті НАЗК його декларація за 2015 рік відсутня. Депутат запевняє, що декларацію подавав:

У 2016-му я вже не був головою райадміністрації. Я був простим депутатом, але я подав. Це точно. Просто так ключі приходять.

2015 року, обіймаючи посаду голови райдержадміністрації, Олег Томашук купив автомобіль BMW X5 2015 року випуску, але його вартості в декларації не зазначив. Він пояснив, що брав автівку в кредит, тому й не навів вартості його придбання, хоча інформація про сплату позики в декларації за 2017 рік є. Авто (разом з відсотками за кредит) коштувало депутатові 720 тис. грн.

Також у декларації Томашука за 2017 рік з’явився ще один автомобіль – Volkswagen Caddy, придбаний 2014 року. У своїй декларації за 2016 рік Олег Томашук забув його зазначити:

Я ніколи не робив (декларації – прим. ред.). Там моя дружина складала. Я думав, що це просто формальність. Та ми забули за нього. Я його продав давно. Його купив фермер Міша своїй дочці. І ми згадали, що його не переоформили.

Окрім того, 2014 року його дружина Інна Томашук, яка працює у Вінницькому науково-технічному університеті, придбала у Вінниці квартиру загальною площею 90 кв.м, вартість якої також не зазначила.

Найцікавіше – з грошовими коштами. На кінець 2016 року, згідно з декларацією, родина Томашуків мала тільки 50 тисяч доларів готівкових заощаджень, які належали дружині депутата. Протягом 2017 року, відповідно до декларації, сім’я заробила загалом 114,7 тис. грн. Однак на кінець 2017-го в Томашуків з’являються десятки тисяч доларів. Так, Інна Томашук стала багатшою на 30 тисяч доларів, а її чоловік – аж на 40 тисяч доларів, що у 16 разів перевищує офіційно задекларований дохід родини. Крім того, Олег Томашук у своїй останній декларації зазначає, що виплатив 600 тис. грн основного боргу та 120 тис. грн відсотків за кредитом, розмір якого не наведений у його деклараціях ані за 2017-й, ані за 2016-й рік.

Депутат твердить, що гроші подарувала бабуся, яка назбирала їх на старість:

Іннина бабушка нам наскладала й поклала під подушку. Каже: я вже стара, й ось вам, діти.

Депутатом Хмільницької райради є також брат Олега ТомашукаВалерій Томащук. У його декларації за 2017 рік зазначено 15 земельних ділянок по 30 кв.м та 10 – по 37 кв.м.

Брати Олег Томашук і Валерій Томащук входять до трійки найбільших землевласників Хмільницької районної ради.

Депутати райради Валерій Томащук та Олег Томашук, дружина Олега Томашука Інна є також засновниками кількох сільгосппідприємств. Проте інформація щодо володіння ними ТОВ “Бізнес Агро Імперія”, “ВП “Гранд Поділля 1”, СФГ “Явір”, ТОВ “Подільські рекреації”, ФГ “Ірина-О.Т” у деклараціях обох депутатів відсутня.

Найбільше ж землі з-поміж депутатів Хмільницької районної ради має Ольга Кулик з “БПП”. Відповідно до її декларації за 2017 рік, родині депутатки належить 64,6 га землі. Ольга Кулик до кінця 2017 року працювала завідувачкою дитячого садочка в селі Вишенька. Це бюджетна установа, однак 2016-го Кулик, згідно з її декларацією за 2016 рік, придбала квартиру у Вінниці загальною площею 62,6 кв.м, але не зазначила її вартості. За чинним законодавством України, це є підставою для детальної перевірки декларації НАЗК.

Також депутатка Кулик не зазначила, що її чоловік, як повідомляє аналітична система YouControl, володіє сільськогосподарським підприємством “Антей”.

Ольга Кулик каже, що їй допомагали заповнювати декларацію:

Я звернуся до того, хто нам допомагав. Ми на цю квартиру не один рік збирали кошти. Частково оплачували у 2016-му й частину – у 2017-му. Я подивлюся, чи це я не надала паперів, чи це той, хто нам допомагав.

Очолив п’ятірку депутатів з найбільшими доходами Олександр Штанько. На місцевих виборах він був першим у списку кандидатів від “Радикальної партії Олега Ляшка”. Його дохід як підприємця за 2017 рік, згідно з декларацією, становив 5,85 млн грн. Він також є власником і директором ТОВ “Еко Ватер”, яке протягом 2017-2018 років отримало за надані послуги 3,9 млн бюджетних коштів. Серед виконаних фірмою депутата робіт є й ремонт приміщень у підвалі Хмільницької райдержадміністрації. Сума угоди – 190 тис. грн, тож відкритих торгів не проводили.

Понад 950 тис. грн заробила за минулий рік родина депутата Юрія Фаринюка. З них 571 тис. – це його зарплата як директора філії “Зернопродукт МХП”, 103 тис. грн дружина депутата отримала за викладання у школі та 280 тис. грн – дохід від підприємницької діяльності.

У декларації за 2017 рік Фаринюк зазначив лише одну житлову нерухомість – квартиру площею 60,4 кв.м у м. Вінниці, причому її вартість і дату придбання не навів. 2016 року квартира з такою самою площею у Вінниці, згідно з декларацією за 2016 рік, належала його дружині Ользі Фаринюк. Також Юрій Фаринюк не зазначив, що є засновником сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу “Сальницький”. Громадський рух ЧЕСНО намагався сконтактувати з депутатом за номером телефону, що наведений як контактний телефон кооперативу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, але за цим номером нам відповіли, що це контакт іншої фірми, розташованої на Волині.

Родина Володимира Гуменюка, згідно з його декларацією, отримала 2017 року 887 тис. грн доходу. З них 314 тис. – заробітна плата депутата Гуменюка у ПрАТ “Зернопродукт МХП” та 159 тис. грн – відсотки з депозитів. Також, попри те, що Гуменюки мають заощадження (640 тис. грн і 25 тис. дол. на банківських рахунках), депутат одержав торік 240 тис. грн благодійної допомоги від підприємства, на якому працює. Про це свідчить його декларація за 2017 рік.

2016 року була схожа ситуація. Володимир Гуменюк отримав 187 тис. грн заробітної плати та 150 тис. грн благодійної допомоги від “Зернопродукт МХП”.

Майже 800 тис. грн доходу мала 2017 року родина депутата від “БПП” Миколи Давискиби. З них 414 тис. грн він одержав як заробітну плату на підприємстві “Хмільницьке” агропромхолдингу “Астарта-Київ”, а 252 тис. грн – це дохід від підприємницької діяльності.

У ТОВ “Хмільницьке” також працюють депутати райради Віталій Заика та Павло Заверуха. 2016-го, згідно з декларацією, Віталій Заика придбав квартиру у Хмільнику, але не зазначив її вартості. Того самого року депутата Заику, який балотувався на виборах від “Європейської партії України”, як агронома сільгосппідприємства відзначали в РДА за найкращі трудові досягнення. 2017 року депутат від “БПП” Заверуха отримав від ТОВ “Хмільницьке” заробітної плати майже 500 тис. грн, про що свідчить його декларація.

Й останнім у п’ятірці багатіїв є Олександр Гайдай з “БПП”. Його родина отримала 2017 року 745 тис. грн доходу.

Єдиним депутатом Хмільницької районної ради, у декларації якого скрізь прочерки, є Олексій Лисак. Він входить до складу постійної комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, інформації, законності та правопорядку. Депутат балотувався від “Європейської партії України”. Другий рік поспіль він подає порожню декларацію. Відповідно до його декларацій за 2016-й і 2017-й роки, він ніде не мешкає, ніде не працює, не має ані доходів, ані заощаджень.

На доходи, нижчі від прожиткового мінімуму, прожила 2017 рік і родина депутата Василя Білоуса. Він утримує доньку та двох онуків. Але, згідно з його декларацією, 2017 року він отримав лише 41 тис. грн.

Досить поширеною помилкою, якої припускаються депутати Хмільницької районної ради, є незазначення придбаного в році декларування майна, що є підставою для детальної перевірки декларації НАЗК. Так, депутат Олександр Лисий від “БПП” торік купив у с.Зарванці поблизу Вінниці квартиру площею 80 кв.м, а її вартість у декларації за 2017 рік не зазначив. Тим паче, що на кінець 2016 року в декларації депутата грошових заощаджень не було. А заробила родина Олександра Лисого 2017 року тільки 111 тис. грн.

При цьому на вторинному ринку житла квартира з удвічі меншою площею коштує, як 5 річних доходів родини депутата Лисого.

Також не зазначив у своїй декларації вартості придбаного 2016 року автомобіля Peugeot 508 депутат від “Аграрної партії України” Юрій Дячок. 2016 року він узяв кредит у “Райффайзен Банк Аваль”, але протягом 2017-го не повернув банку жодної копійки. Про це свідчить його декларація за 2017 рік (сума позики не зменшилася порівняно з 2016 роком).

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО промоніторив декларації депутатів та закупівлі Управління освіти Хмільницької міської ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]