Судові справи депутатів Сумщини: хабарництво, конфлікти інтересів та боротьба з екс-регіоналами

Фото: Судові справи депутатів Сумщини: хабарництво, конфлікти інтересів та боротьба з екс-регіоналами

Колишній мер Конотопа, “свободівець” Артем Семеніхін прагне поновитися на посаді міського голови через суд, а секретаря Глухівської міськради Олену Демішеву, навпаки, намагаються позбавити посади.

Тим часом депутат Сумської міської ради від “Батьківщини” Андрій Баранов подав апеляцію на рішення суду про конфлікт інтересів, а справу депутата Сумської обласної ради, “укропівця” Андрія Божка щодо одержання хабара в розмірі 4 тис. грн досі слухають у суді.

У яких судових справах фігурували депутати Сумщини 2018 року? Громадський рух ЧЕСНО проаналізував Єдиний державний реєстр судових рішень.

Кого із сумських депутатів судять за корупцію?

Як повідомляють сумські ЗМІ, у березні 2018 року депутата Сумської міськради від “Солідарності” В’ячеслава Степченка затримали на отриманні хабара в сумі 4,5 тис. дол. Він нібито вимагав гроші у приватного підприємця за підготовку проекту рішення щодо продовження терміну оренди земельних ділянок та винесення його на розгляд сесії міської ради.

Депутат В’ячеслав Степченко. Фото з його сторінки у Facebook

За результатами досудового розслідування дії депутата кваліфіковано як вимагання та одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України).

У липні 2018 року прокуратура направила обвинувальний акт до суду. Цю справу досі розглядають у суді.

Ще один випадок корупції стосується секретаря Сумської міської ради Андрія Баранова – позафракційного депутата, який балотувався від “Батьківщини”. Його судили за те, що під час сесійного засідання він проголосував за підвищення собі премії. Згідно із ЗУ «Про місцеве самоврядування», у цьому є очевидний конфлікт інтересів.

Депутат Андрій Баранов. Фото із сайту Сумської міської ради

Зарічний районний суд міста Суми визнав Баранова винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 і ч. 2 ст. 172-7 КУПаП (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) і наклав на нього штраф у розмірі 3400 грн.

Сумський депутат оскаржив це рішення, подавши апеляцію. І в червні 2018 року апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції та закрив адміністративне провадження в цій справі. Прокуратура у відповідь касацію не подавала.

До речі, 2017 року сумські ЗМІ повідомляли про те, що суд оштрафував Баранова за несвоєчасне подання декларації.

У хабарництві також обвинувачують депутата Сумської обласної ради від “УКРОПу”, керівника відділу Держекоінспекції в Сумській області Андрія Божка. За інформацією місцевих ЗМІ, у січні 2018 року прокуратура Сумської області затримала його нібито під час одержання хабара в сумі 4 тис. грн.

За версією прокуратури, посадовець забажав щомісячно отримувати 2 тис. грн за неперешкоджання роботі свого підлеглого та залишення його на посаді. Депутата обвинувачують у злочинах за трьома статтями ККУ, а саме за ч. 1 ст. 190 (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою), за ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа), за ч. 3 ст. 368 (одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Депутат Андрій Божок. Фото із сайту Сумської обласної ради

У липні 2018-го суд відсторонив його від посади.

Як відомо з реєстру судових рішень, у вересні 2018 року під час розгляду справи прокуратура вимагала продовжити запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, однак Ковпаківський районний суд своїм рішенням відмовив у цьому. Розгляд справи триває в суді.

Нагадаємо, що в січні 2018 року в будинок, де мешкає депутат із сім’єю, невідомі кинули коктейлі Молотова. У цьому обранець звинувачував голову Сумської облради Володимира Токаря.

Політичні протистояння в судах по-глухівськи

12 листопада 2018 року прокуратура Сумської області повідомила про підозру секретаря Глухівської міської ради, депутатку від “Самопомочі” Олену Демішеву через те, що вона незаконно звільнила працівницю міськради з політичних переконань.

Депутатка Глухівської міськради Олена Демішева. Фото зі сторінки у Facebook

 

Правоохоронці підозрюють Демішеву в тому, що вона в присутності інших осіб систематично погрожувала звільненням начальниці Управління праці та соціального захисту населення, депутатці міської ради від “Волі народу” Ларисі Громак, якщо та не голосуватиме на сесіях одностайно з міським головою. Коли ж Громак не дослухалась до «порад», секретар міськради під час виконання обов’язків міського голови звільнила її з посади нібито через одноразове грубе порушення трудових обов’язків.

У відповідь Шосткинська місцева прокуратура в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Глухівської міськради оскаржила звільнення Лариси Громак у суді, і чиновницю поновили на посаді. Суд ухвалив стягнути із секретаря міської ради 30 тис. 888 грн на користь депутатки за час вимушеного прогулу.

Демішевій загрожує штраф або позбавлення волі строком від двох до п’яти років.

До речі, Демішева стала до виконання обов’язків мера Глухова після того, як Мішель Терещенко заявив, що балотуватиметься у Президенти України.

Як пишуть глухівські медіа, ці події демонструють протистояння між командою екс-регіонала, народного депутата від “Волі народу” Андрія Деркача та командою Терещенка. Депутати з “Волі народу” постійно ігнорували будь-які пропозиції Терещенка під час сесійних засідань. У місті навіть не затвердили бюджет. А Деркач своєю чергою не розв’язує першочергових питань залучення бюджетних коштів до міської ради Глухова, що є прерогативою нардепів. І тепер, коли Мішель Терещенко офіційно не є мером, увесь тягар протистоянь ліг на Олену Демішеву.

Екс-мер Конотопа подав позов до суду, аби поновитися на посаді

У Конотопській міській раді теж не минулося без протистоянь з екс-регіоналами.

На місцевих виборах мером міста обрали АТОвця, представника ВО “Свобода” Артема Семеніхіна. Боротьба за владу досягла апогею в липні 2018 року, коли в Конотопській міськраді сталася масова бійка. За словами Семеніхіна, зі столиці привезли близько 50 “тітушок”. Тоді опоненти екс-мера намагалися усунути його з посади. Наприкінці серпня під час сесії частина депутатів зачинилась в іншій кімнаті та проголосувала за його відставку. Результати голосування з’явилися на офіційному сайті Конотопської міської ради ввечері 28 серпня. Зокрема, 26 депутатів без міського голови та секретаря міськради проголосували за дострокове припинення повноважень мера та секретаря, затвердження бюджету, обрання нового секретаря міської ради, керуючого справами міськвиконкому та заступників міського голови.

У зв’язку з цим Артем Семеніхін звернувся до Сумського окружного адмінсуду щодо поновлення на посаді. Суд не задовольнив його заяви про забезпечення позову до Конотопської міської ради, у якій позивач просив зупинити дію рішення “Про дострокове припинення повноважень міського голови” та заборонити будь-які дії новому керівництву міста до ухвалення остаточного рішення у справі. Тоді Семеніхін подав апеляційну скаргу, і Харківський апеляційний адміністративний суд залишив її без задоволення.

Чимало судових справ, у яких фігурують сумські депутати, стосуються невчасного подання ними декларацій, невнесення достовірних відомостей тощо.

Наприклад, за неповідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом десяти днів від моменту їх виникнення судили секретаря Басівської сільради. Щоправда, Сумський районний суд, урахувавши обставини справи, закрив провадження у зв’язку з відсутністю в діях підсудної складу злочину.

А от депутатку Лебединської міської ради, яка несвоєчасно подала декларацію, Лебединський районний суд визнав винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-6 КУпАП, та зобов’язав її сплатити штраф у сумі 850 грн.

Під час аналізу судових справ, у яких фігурують сумські депутати, до уваги брався період від січня до 14 листопада 2018 року.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО вже писав про те, як розподілили субвенції на Сумщині та хто з депутатів Сумської міськради може втратити мандат.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]