Як “Самопоміч” здала 10 га вінницького лісу – партійців викликають на розмову до Києва

Фото: Як “Самопоміч” здала 10 га вінницького лісу – партійців викликають на розмову до Києва

Депутати Вінницької обласної ради таки протягнули рішення про дерибан 10 гектарів лісу.

Попри запевнення, що не голосуватимуть, справно тиснули на кнопки “за” представники “Самопомочі”, “Батьківщини” й “Аграрної партії України”. Майже одностайно проголосували обранці від “БПП”, “Опозиційного блоку” та “ляшківці”.

Не підтримали рішення лише “свободівці”. Узагалі не голосували “укропівці”. Голова облради Анатолій Олійник утримався. Його позиція є послідовною – він і раніше не голосував за це рішення. А очільник облдержадміністрації Валерій Коровій рішення підтримав.

4 грудня відбулася позачергова сесія Вінницької обласної ради, під час якої депутати мали розглянути бюджет і затвердити кілька регіональних програм. Проте на початку засідання вони з голосу винесли на розгляд питання, які вважали за невідкладні: звернення до Президента України щодо зменшення ціни на газ, занесення до списку об’єктів для приватизації приміщення на Театральній, 16 та дерибан 10 гектарів вінницького лісу. Останнє з цих питань уже втретє виносять на сесію. У попередні рази для ухвалення позитивного рішення забракло голосів. Не допомогло навіть кнопкодавство. Про це писав Громадський рух ЧЕСНО.

Під час останньої сесії родина Ткачуків-Станіславенко, яка лобіювала дерибан лісу, назбирала аж 46 голосів.

Процесом у залі керував депутат від “БПП” Сергій Ткачук та його тітка-депутатка Людмила Станіславенко. Вони ходили залом і спілкувалися з колегами з інших фракцій.

Сергій Ткачук перед голосуванням підходив побалакати з представниками “Аграрної партії”. І всі 5 присутніх “аграрників” із 6, що потрапили до облради від “Аграрної партії України”, проголосували за дерибан вінницького лісу. Це Володимир Василишен, Олег Ковбасюк, Олександр Корнійчук, Дмитро Рижмань та Микола Яськов. Хоча голова фракції “Аграрії Вінниччини” Олександр Корнійчук напередодні запевняв журналістів Громадського руху ЧЕСНО, що його фракція за це рішення не голосуватиме.

Очільник фракції “Самопоміч” Вадим Соляник, коментуючи журналістам Громадського руху ЧЕСНО свою позицію з цього питання, напередодні пообіцяв бути послідовним і не голосувати. Однак перед голосуванням з його фракцією поспілкувався спершу Сергій Ткачук.

А потім до депутатів від “Самопомочі” підсіла й Людмила Станіславенко.

У результаті, попри обіцянку, і голова фракції Вадим Соляник, і його однопартійці Ірина Колесник, Андрій Ковальов та Сергій Стаднік проголосували за дерибан вінницького лісу.

Під кінець сесії Вадим Соляник передумав і зробив заяву про відкликання голосів.

Голова депутатської комісії з питань регламенту Андрій Вигонюк пояснює, що механізму відкликання голосів не існує:

Немає механізму відкликання голосів, і ніякими нормативними документами це не передбачено. Тож, якщо депутати хочуть скасувати рішення облради, то мають іти до суду, якщо на це будуть підстави”.

Чи знав очільник фракції “Самопоміч” в облраді про те, що свої голоси не можна відкликати, Громадському руху ЧЕСНО не вдалося дізнатися. Депутат не брав слухавки, попри неодноразові спроби йому додзвонитися.

За дерибан лісу проголосували і представники “Батьківщини”. Серед них і голова фракції Олег Мейдич та його бізнес-партнер – депутат Анатолій Ткач. Також рішення підтримали Сергій Лановик і голова бюджетної комісії Геннадій Мазур. Керівниця обласної “Батьківщини” Людмила Щербаківська не голосувала.

Дякуємо активістам Руху ЧЕСНО за відслідковування корупційних ризиків під час ухвалення рішень у місцевих радах. Ми стоятимемо на сторожі доброчесності, добропорядності та нульової терпимості до корупції на всіх рівнях. Неодноразово підтверджували це виключенням депутатів з партії й запуском процедури відкликання: ми таке проходили у Хмельницькому, Херсоні, Чернівцях”, – коментує член виконкому партії “Самопоміч” Роман Кизима.

За фактом учорашнього голосування депутатів керівництвом партії розпочато перевірку. Ми запросили наших вінницьких колег на зустріч до Києва, щоб розібратись у ситуації та отримати від них пояснення. Попередньо вивчивши надані документи, засуджуємо дії наших депутатів. Вважаємо неприпустимими такі голосування, де високими є корупційні ризики. Якщо підтвердяться обставини й факти, за результатами перевірки будемо звертатися до місцевої громади з пропозицією відкликання”, – резюмує Кизима.

Фракція президентської партії дала за дерибан лісу 21 голос із 27. Зокрема, рішення підтримали голова облдержадміністрації Валерій Коровій, директор Департаменту фінансів Микола Копачевський та очільник фракції “БПП” в облраді Олександр Крученюк. Не голосували голова обласної ради Анатолій Олійник, голова Жмеринської райадміністрації Олег Легеза та Василь Ліцький.

Перед голосуванням Олександр Крученюк радісно обговорював щось із депутаткою від “Опозиційного блоку” Тетяною Антонець. Після Майдану її звільнили з посади керівниці Вінницької обласної дитячої лікарні та відкрили проти неї кримінальне провадження через завищені ціни під час закупівель для лікарні. Про це вінницькі активісти та журналісти інформаційного агентства “Власно” навіть зняли фільм.

Фракція “Опозиційний блок” у повному складі проголосувала за рішення про дерибан лісу. На голосування навіть з’явився “опоблоківець” Юрій Яремчук, який до цього був відсутній у залі.

Додала голосів і “Радикальна партія Олега Ляшка”. За рішення про передання лісу у приватні руки проголосували 4 депутатів, а саме Жанна Дмитренко, Леонід Галушко, Анатолій Ковальчук та Володимир Крисько.

Під час сесійного засідання депутати від “БПП” устигали ще й робити власні справи. Так, керівник “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук читав електронну книгу та розмовляв телефоном.

А депутат Геннадій Вацак листувався в месенджері.

Голова фракції “УКРОП” Григорій Зозуля вважає, що депутати вже готуються до парламенту, тому питання місцевої громади їх не цікавлять:

Проблема в тому, що більшість депутатів уже бачать себе подумки в сесійній залі Верховної Ради, тому їм усе одно, що дерибанити на місцевому рівні”.

Громадський рух ЧЕСНО публікує результати поіменного голосування за дерибан вінницького лісу.

Нагадаємо, що 20% депутатів Вінницької обласної ради – прогульники. Дві третини обранців Вінниччини не опублікували депутатських звітів на офіційному сайті Вінницької облради. Громадський рух ЧЕСНО також проаналізував декларації найбільших землевласників Вінницької обласної ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]