Третє пришестя: для кого Вінницька облрада протягує дерибан 10 гектарів лісу?

Фото: Третє пришестя: для кого Вінницька облрада протягує дерибан 10 гектарів лісу?

Вінницький ліс намагаються втретє роздерибанити. Це 10 гектарів поблизу в’їзду до Вінниці між Київською трасою та Південним Бугом

На сайті Вінницької облради знову з’явився проект рішення щодо передання 10 гектарів землі в користування ТОВ “Терра-Грін Холдинг”, яке місцеві активісти пов’язують з родиною депутатів Станіславенко-Ткачуків.

Цю приватну фірму зареєстрували торік у травні зі статутним капіталом лише 1 000 грн. Зазначений проект рішення під час минулих сесійних засідань депутати облради вже двічі відхиляли.

Цікаво, що 10 років тому міська рада Вінниці своїм рішенням надала рибоводному сільськогосподарському товариству “Голуба нива” 20 га землі біля Вишенського озера та заплави річки Вишня для ведення рибного господарства. Згодом цільове призначення цієї земельної ділянки змінили із земель водного фонду на будівництво, поділили її на частини по 6-10 соток і передали у приватну власність. У цьому дерибані комунальної землі також фігурувала династія Ткачуків.

Тепер земельне питання знову на порядку денному облради.

Востаннє проект рішення про передання 10 га вінницького лісу під час сесійного засідання Вінницької облради навіть намагалися протягнути кнопкодавством. 5 однопартійців скористалися картками своїх колег, проте голосів для ухвалення рішення забракло. Про це писав Громадський рух ЧЕСНО.

Депутат від “Свободи”, голова постійної комісії облради з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності Андрій Вигонюк уважає, що запропонований проект рішення не враховує інтересів громади:

Це не вперше влада вносить на розгляд проект рішення, аби в межах м.Вінниці передати в користування 10 га лісу на 35 років! Очевидно, що така послідовна й упереджена діяльність свідчить про лобіювання владою інтересів приватної компанії у збиток місцевим громадам”.

Попри попередні невдалі спроби голосування за дерибан вінницького лісу, проект рішення знову подали на розгляд постійної комісії облради з питань регулювання комунальної власності та приватизації, яку очолює Олександр Масленніков.

Голова фракції “УКРОП” Григорій Зозуля, котрий є членом цієї комісії, розповідає, що з-поміж присутніх на засіданні комісії депутатів він єдиний проголосував проти:

Були відсутніми депутати від “Батьківщини” та від “Свободи”. Я єдиний голосував проти, і таке ж рішення прийняла наша фракція. Ми не голосуватимемо за цей проект дерибану землі громади. Під час засідання комісії за це рішення проголосували колишній “батьківщинівець” Олександр Масленніков, члени президентської партії Микола Юрчишин і Сергій Ткачук, представник “Опозиційного блоку” Юрій Яремчук та “ляшківець” Тарас Кобець.

Депутат обласної ради від “Батьківщини” Владислав Рой повідомив, що їхня фракція також не підтримає дерибану 10 гектарів вінницького лісу:

Ми свою позицію висловили й раніше. Ми в ці ігри не граємо”.

Не голосуватиме за таке рішення й очільник фракції “Самопоміч” в облраді Вадим Соляник:

 

“Ви прослідковували наше попереднє голосування? Ми послідовні в голосуванні, не відступатимемо від нашої політики. Я особисто не голосуватиму. Сьогодні ввечері буде збиратися фракція, і ми будемо з ними обговорювати це питання”.

Голова фракції “Аграрії Вінниччини” Олександр Корнійчук розповів, що його фракція не брала участі в попередніх голосуваннях:

 

Ми не брали участі в голосуванні минулих разів, і цього разу я думаю, що нічого не зміниться. Але до цього питання не дійде, бо бюджетні питання важливіші. Головне – прийняти бюджет”.

Попри те, що минулого разу більшість депутатів від “БПП” підтримали це рішення, голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, який теж є представником “БПП”, голосував проти.

Голова облради не дав конкретної відповіді щодо прийдешнього голосування:

З результатами голосування ознайомитесь завтра. Тоді зробите висновки. Хоча я не сподіваюся на об’єктивність”.

Журналістам Громадського руху ЧЕСНО не вдалося взяти коментар у депутата від “РПЛ” Тараса Кобця, оскільки його телефон був поза зоною досяжності. У Viber він прочитав наше запитання, але нічого не відповів.

Отже, “свободівці”, “батьківщинівці”, “укропівці”, “аграрії” та голова фракції “Самопоміч” пообіцяли не підтримувати це питання своїми голосами.

Із представниками “БПП”, “РПЛ” та “Опоблоку” нам сконтактувати не вдалося. Очільник фракції “БПП” Олександр Крученюк спочатку зазначив, що перебуває на засіданні, і попросив перетелефонувати, а потім не відповідав на дзвінки. Голова фракції “Опозиційний блок” Сергій Чорноокий сказав, що передзвонить “якось пізніше” й кинув слухавку. Цікаво, що на засіданні комісії “опоблоківець” та депутати від “БПП” голосували “за”.

Тож не виключено, що ці три політичні сили разом дадуть достатню кількість голосів за ухвалення питання про дерибан вінницького лісу.

Нагадаємо, що 20% депутатів Вінницької обласної ради – прогульники. Дві третини обранців Вінниччини не опублікували депутатських звітів на офіційному сайті Вінницької облради. Громадський рух ЧЕСНО також проаналізував декларації найбільших землевласників Вінницької обласної ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]