73 тонни пшениці – хабар для голови сільради: судові справи депутатів Херсонщини

Фото: 73 тонни пшениці – хабар для голови сільради: судові справи депутатів Херсонщини

На Херсонщині депутати є фігурантами судових справ щодо корупції. “Опоблоківця” з Дніпровської райради Олександра Власова з дружиною підозрюють у нападі на офіс “Самооборони”. Кілька років тому він також брав участь у сутичці й відкусив “азовцю” вухо.

Тим часом депутат від “Нашого краю” Дмитро Больбот подав до суду на НАЗК через протокол, складений на нього у зв’язку з недостовірними відомостями в декларації.

У яких судових справах фігурували депутати Херсонської області 2018 року? Громадський рух ЧЕСНО проаналізував Єдиний державний реєстр судових рішень.

Депутата райради та його дружину судять за напад на активістів

У Херсонському міському суді розглядають справу про напад на офіс місцевої “Самооборони”, здійснений депутатом Дніпровської районної в місті Херсон ради від “Опоблоку” Олександром Власовим і його дружиною Лілією Якубсон.

Олександр Власов із дружиною. Фото: “Главком”

Під час цього інциденту, що стався наприкінці серпня, побили очільницю організації Інну Усачову та представницю “Правого сектора” Наталю Вотеічкіну.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 186 ККУ (грабіж, пов’язаний з насильством, що карається позбавленням волі строком від чотирьох до шести років), і 30 серпня Власову та Якубсон оголосили про підозру. Суд обрав для них обох запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Власов перебував під цілодобовим домашнім арештом, а його дружина – під нічним з використанням електронного браслета.

Проте 30 жовтня, коли сплив термін дії запобіжного заходу, Власов до суду не з’явився, і, як пишуть місцеві ЗМІ, запобіжний захід йому не продовжили.

Як відомо з реєстру судових рішень, під час засідання 6 листопада суд замінив Лілії Якубсон домашній арешт на особисте зобов’язання.

Це не перший інцидент, де фігурує “опоблоківець” Власов. 2015 року він відкусив вухо в лідера ЦК “Азов” під час сутички в центрі міста. Та вироку в цій справі досі немає.

Корупція та конфлікти інтересів депутатів Херсонщини

2018 року депутат Херсонської міської ради Дмитро Больбот (“Наш край”) звернувся до суду з позовом, у якому просить визнати протиправним і скасувати рішення НАЗК.

Депутат Дмитро Больбот. Фото: “Херсон онлайн”

Під час повної перевірки його декларації за 2016 рік Національне агентство з питань запобігання корупції виявило серйозні порушення, а саме невнесення відомостей на загальну суму понад 1 млн грн.

Ідеться про те, що депутат “забув” зазначити зареєстрований на його матір будинок, у якому він мешкає, а також корпоративні права в багатьох підприємствах.

У липні 2018 року своїм рішенням НАЗК зобов’язало Больбота повторно подати декларацію вже з достовірними даними. Натомість обранець громади звернувся до Херсонського окружного адміністративного суду, щоб скасувати це рішення.

Ухвалою від 25 вересня підготовче засідання в цій справі відклали. А 14 листопада розгляд справи призупинили у зв’язку з вирішенням питання про відвід судді. Відповідну заяву подав позивач, оскільки суддя відмовила йому в задоволенні клопотань про призначення економічної експертизи та витребування доказів. Однак суд виніс ухвалу, якою відмовив у задоволенні заяви про відвід судді, тому справу й далі розглядає суддя Хом’якова.

А от депутата Херсонської міськради від “Нашого краю” Юрія Климентенка НАЗК підозрює в тому, що він порушив вимоги щодо врегулювання конфлікту інтересів.

Депутат Юрій Климентенко. Фото: “Херсонські факти”

Національне агентство з питань запобігання корупції направило до суду два протоколи за частинами першою та другою статті 172-7 КУпАП.

Депутат під час засідання однієї з постійних комісій міськради не повідомив про наявність у нього реального конфлікту інтересів і проголосував за підготовку проектів рішень та винесення їх на розгляд сесії міської ради, серед яких було й рішення про продаж земельної ділянки його дружині. Судове засідання в цій справі ще не відбулося.

Ще один імовірний конфлікт інтересів стосується депутата Херсонської міськради, “укропівця” Валерія Боржкова.

У серпні 2018 року з порядку денного Херсонської міської ради зняли проект рішення щодо приватизації земельної ділянки херсонцем, який працює у фірмі Боржкова “Тойота Центр Херсон” і в якого виник конфлікт із сусідом. За інформацією ЗМІ, підлеглий Боржкова розпочав будівництво, залізши на сусідню ділянку, що згодом підтвердила судова експертиза. А депутат погрожував його сусіду, аби той, мовляв, не перешкоджав його працівникові там будуватися.

Проте приватизувати цю земельну ділянку заборонив суд своїм рішенням, яке під час сесійного засідання Херсонської міської ради показав депутат Олег Романюк. Тоді Боржкова в залі не було.

А згодом НАЗК у відповідь на звернення Романюка повідомило, що розглядається можливий факт конфлікту інтересів депутата Боржкова. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook:

У Центрально-міському районному суді Кривого Рога розглядають справу щодо хабарництва голови Зарічненської сільради Високопільського району Херсонської області Юрія Худоби.

Із судових рішень відомо, що влітку цього року посадовець вимагав хабар у розмірі 73 тонни пшениці ринковою вартістю 350 тис. грн у головного агронома АФГ “Ольвія”, що працює на території сільради, а також неправомірну вигоду у вигляді відсотка від щорічного прибутку цієї асоціації фермерських господарств за результатами господарської діяльності за рік. Окрім того, Худоба вимагав віддати іншому фермерському господарству 116 га землі за невтручання в діяльність асоціації. Частину коштів представник АФГ “Ольвія” йому таки передав.

Такі дії сільського голови кваліфікували за ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди у великому розмірі, що карається ув’язненням строком від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати деякі посади чи вести певну діяльність строком до трьох років).

Затримання Юрія Худоби в Зарічненській сільраді. Фото: Військова прокуратура Південного регіону

Очільнику Зарічненської сільради обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із застосуванням електронного браслета та усунули з посади.

У цій справі термін досудового розслідування завершувався 29 листопада. Але за клопотанням правоохоронців суд продовжив його до 29 січня.

Значна частина судових справ щодо херсонських обранців стосується незазначення ними певних даних у деклараціях чи неподання декларацій. Переважно йдеться про депутатів сільських і селищних рад, невеликих міст.

Важливо додати, що в резонансній справі стосовно вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк (улітку її облили кислотою, а в листопаді вона померла в одній з київських лікарень) слідчі СБУ проводили обшуки в депутата Херсонської обласної ради, “радикала” Миколи Ставицького. Однак відповідних ухвал суду щодо цих обшуків у реєстрі судових рішень ми не знайшли.

Під час аналізу судових справ, у яких фігурують херсонські депутати, до уваги брався період від січня до 27 листопада 2018 року. Проаналізовано справи, розгляд яких розпочався в минулі роки і триває досі, та ті справи, що розглядатимуть найближчим часом.

Нагадаємо, що, як повідомляв Рух ЧЕСНО, кожен четвертий депутат Херсона має мізерні доходи.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]