Холодильник розбрату та шкарпетки для Капліна – витрати неПростих людей

Фото: Холодильник розбрату та шкарпетки для Капліна – витрати неПростих людей

Полтавський обласний осередок Соціал-демократичної партії переказує кошти центральному офісу. Той своєю чергою оплачує рекламу на Полтавщині. Лише в одному інтернет-виданні партія розмістила понад 200 матеріалів. Звіту СДП за ІV квартал 2017 року на сайті НАЗК немає. Коментарів журналістам Руху ЧЕСНО в обласному осередку не дають.

Полтавська обласна організація СДП упродовж двох років витратила близько 500 тис. грн. Для порівняння: обласний осередок Аграрної партії України, яка також не отримує державного фінансування, за 2016-2017 роки задекларував 1,2 млн грн видатків.

33 тис. грн обласна організація переказала на центральний (загальноукраїнський) рахунок партії. Очільник СДП Сергій Каплін уважає, що регіони повинні фінансувати центральний офіс для реалізації загальнонаціональних проектів. На його думку, це забезпечує незалежність місцевих осередків партій.

Найбільше коштів, а саме 163 тис. грн, обласна організація СДП витратила на друк партійної газети. Близько 35 тис. грн сплатила за розміщення матеріалів у місцевих ЗМІ: на телеканалах “ІРТ-Полтава”, “Лтава”, “Місто”, “5-й інформаційний”, в обласній газеті “Зоря Полтавщини”.

Центральний офіс також дає гроші на піар на Полтавщині. До речі, офіційно партія піариться лише в цьому регіоні, на рекламу в інших областях вона коштів не виділяє. За розміщення матеріалів на місцевих телеканалах, радіо та в інтернет-виданнях центральний офіс додатково заплатив 221* тис. грн (2016 року та в І-ІІІ кв. 2017-го, звіту СДП за ІV кв. 2017-го на сайті НАЗК досі немає – прим. авт.). Із цієї суми 88,5 тис. грн за рекламні послуги одержало ІВ “Полтавщина”, де протягом 2016-2017 років з’явилося понад 200 рекламних публікацій за підписом прес-служби СДП. Вартість розміщення одного матеріалу – 700 грн, тому ці витрати мали б становити 140 тис. грн.

Близько третини публікацій на сайті ІВ “Полтавщина” присвячено Сергію Капліну. Серед них є і заяви, і звернення нардепа. Наприклад, до колеги з Полтавщини – Юрія Бублика.

Фрагмент звернення С. Капліна до Ю. Бублика (джерело – ІВ “Полтавщина”)

До речі, у Верховній Раді Каплін теж дозволяє собі епатажні висловлювання.

Є на сайті ІВ “Полтавщина” статті й про виїзні зустрічі Капліна з громадянами. Під час одного з таких візитів нардеп отримав у подарунок в’язані шкарпетки.

С. Каплін у в’язаних шкарпетках від полтавської пенсіонерки (джерело – ІВ “Полтавщина”)

Також трапляються статті про ремонт державних закладів за кошти субвенцій, залучених Капліним. У публікації про реконструкцію обласного санаторію для дітей-спинальників є фото пацієнтів.

На світлині видно, що дехто з дітей ховає обличчя. Хоча фотографувати людину й тим паче публікувати її знімки можна лише за її згодою (ст.ст. 307, 308 ЦКУ). У випадку з дітьми дозвіл мають надати батьки чи опікуни.

Пацієнти обласного санаторію для дітей-спинальників (джерело – ІВ “Полтавщина”)

Частину матеріалів на сайті інтернет-видання присвячено відкликанню з Полтавської міської ради депутатів від СДП Сергія Луценка та Дениса Поліщука.

Збирання підписів за відкликання депутатів Полтавської міськради від СДП (джерело – ІВ “Полтавщина”)

Відкликання депутатів ініціювала сама партія, коли члени її фракції вирішили голосувати в унісон із провладною більшістю. І хоча процедура почалася 2017 року, соціал-демократи залишили раду лише цьогоріч. Як і їхній однопартієць Ярослав Мартинюк, який ще до ініціювання його відкликання добровільно вийшов зі складу фракції.

Нагадаємо також, що влітку цього року фракція “СДП” у міській раді перейшла з опозиції до коаліції, а її очільник Олександр Шамота став виконувачем обов’язків міського голови Полтави.

До речі, публікації, присвячені Шамоті, на сайті ІВ “Полтавщина” також є.

Одна з рекламних публікацій на сайті ІВ “Полтавщина”

Чому обласний осередок СДП не коментує свою діяльність

У полтавському осередку СДП коментарів Руху ЧЕСНО не дають. Голова обласної організації СДП Валерій Прядко каже, що журналісти його образили, тому він не має бажання спілкуватися:

Ви дуже необ’єктивно подаєте про нас інформацію. Я вам усе розказую, мої однопартійці все розказують, а ви зовсім, зовсім усе перекручуєте. Я тільки шо в Миргороді був, то дуже жалілися на вас мої колєги”.

Як виявилося, причина скарг – публікація на сайті Руху ЧЕСНО, у якій згадано, що мешканець Миргорода, депутат Полтавської обласної ради від СДП Костянтин Кірпосенко подарував Байрацькій школі Великобагачанської ОТГ холодильник. Інформацію про це було оприлюднено на офіційній сторінці осередку у Facebook.

Фрагмент матеріалу на сайті Руху ЧЕСНО

Прядко ж запевняє, що особисто давав гроші на холодильник, а Кірпосенко лише вручив його школі як представник партії. Хоча на офіційній сторінці СДП про це жодного слова.

Дарував насправді його я, а ви навіть це не вияснили, приписали, що він за свої кошти. Це ж брехня відверта. Ні в які ворота не вкладається”, – нарікає Прядко.

 

Формулювання наших журналістів повністю збігається з поданим на сайті партії, і слів про те, що Кірпосенко придбав холодильник власним коштом, у статті Руху ЧЕСНО немає.

Нагадаємо, що перед цим Костянтин Кірпосенко, попри офіційні дані обласної ради, заперечував, що прогулює сесійні засідання.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО започаткував серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Журналісти вже проаналізували, якими коштами розпоряджалися партійні осередки у 2016-2017 роках, дослідили видатки міської й обласної організацій “Самопомочі” та місцевого осередку Аграрної партії України. А також розповіли, як “Солідарність” узяла шефство над маленькими гімнастками. Найближчим часом чекайте на рейтинг найбільших марнотратів з-поміж партій Полтавщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]