Робочо-агітаційна поїздка Порошенка до Дніпра: пікети, черги та 2,5 млн

Фото: Робочо-агітаційна поїздка Порошенка до Дніпра: пікети, черги та 2,5 млн

5 березня у Дніпро з робочою поїздкою прибув Петро Порошенко"поговорити за майбутнє" на засіданні Ради регіонального розвитку Дніпропетровщини, яке відбулося в Палаці культури "Шинник".

Як розповів у Facebook один з очевидців, людей пропускали до приміщення невеликими групами через перевірку документів, у зв'язку з чим утворилася черга.

"Початок о 12:00. Прибув о 11:45, навіть о 12:45 потрапити всередину не зміг. Чому? А тому що впускають групами по 5 осіб (реєстрація та перевірка документів). На питання, що ми зареєструвалися попередньо, отримали відповідь: чекайте на свою чергу, зараз заходять представники іншої організації, час – 12:45. При цьому з 12:00 уже щось усередині нібито відбувається", – написав Кирило Жовтопуп.

Серед іншого Порошенко подякував мешканцям Дніпропетровщини за їхній внесок у захист України, казав про децентралізацію, наголосив на важливості збереження єдності всіх українців. Скористався також з нагоди покритикувати своїх політичних опонентів, але без прізвищ і почав здалеку. Він зазначив, що 1924 року України вже не існувало, а ціну заплатили не політикани, які поїхали до Європи, а народ у вигляді Голодомору, "червоного терору", депортації, шістдесятників.

"І саме тому зараз я вам наголошую: єдність понад усе! Бо те, що ми любимо Україну, ми це за п'ять років довели. Хто довів? У першу чергу наші воїни! Навіть тоді – без зброї, з розкраденою, розтасканою армією, зокрема й політиканами, які зараз підняли голос. Нехай би в 2014 році пояснили, де армія, де танки, де шпиталі? У Дніпрі дуже добре відомо, що відбулося зі шпиталем і як ми приймали поранених 2014 року. Де вони були?" – досить емоційно виступив Порошенко наприкінці засідання.

Імовірно, він мав на увазі й кандидата в Президенти Анатолія Гриценка, котрий з 2005-го до 2007 року був міністром оборони України. 2007-го Міноборони залучило інвестора для оновлення матеріально-технічної бази дніпровського госпіталю. Після цього й почалася темна історія, пов'язана з військовим медзакладом.

Біля ПК "Шинник", де тривало засідання Ради регіонального розвитку області, на Президента чекали активісти з плакатами: "Хто замовив Катю Гандзюк?"

"Зашел на мероприятие Президент через один из боковых входов, поэтому активистам пришлось ждать Петра Алексеевича более 2 часов, чтобы встретить его возле нужного выхода. Плакаты #ХтозамовивКатюГандзюк? Президент, безусловно, заметил, но к пикетирующим не подошел", – пишуть активісти.

Також вони повідомляють, що пікетувальників старанно охороняв понад десяток силовиків – як у формі, так і в штатському, а пряму трансляцію через Facebook намагалися зірвати дзвінками та повідомленнями у Viber.

Як інформує "ОПОРА", на засідання Ради регіонального розвитку не допустили міжнародних спостерігачів.

У межах робочої поїздки Президент виступив на обласному дитячо-юнацькому фестивалі талантів "Z_ефір".

За повідомленням "Dnipro.depo", заради Порошенка дітей без верхнього одягу тривалий час тримали на протязі в холі Палацу культури "Шинник".

Крім того, 5 березня Порошенко відвідав Іларіонівську селищну об'єднану територіальну громаду та зустрівся з учасниками соціальних проектів "Університет третього віку" й "Золотий вік" у Дніпрі.

На 18:00 було призначено народну зустріч уже з кандидатом на посаду Президента України Петром Порошенком. У програмі запланували також виступи Марії Бурмаки та гурту "Kozak System".

Такі запрошення роздавали в місті напередодні заходу

І тут не минулося без пікетів. Під час промови Порошенка представники "Нацкорпусу" загукали: "Свинарчуків за ґрати".

На агітаційному мітингу в Дніпрі, як і в Запоріжжі, під час виступу Порошенка одна дівчина кілька разів крикнула: "Почему вы преследуете Анатолия Шария?" Чоловік біля неї теж намагався звернутися до Президента, вигукуючи: "Петр Алексеевич! Петр Алексеевич!" Але їх обох вивели з натовпу.

Згодом цей чоловік заявив, що хотів поставити Петрові Порошенку запитання, яке стосувалося не Шарія, а наркотиків у Дніпрі. Наступної ночі, як він розповів, спалили його автомобіль. За фактом підпалу поліція відкрила кримінальне провадження.

А 11 березня "Наші гроші" повідомили про те, що команда голови ДніпроОДА Валентина Резніченка "заплатила 2,5 мільйона за форум з Порошенком, на який звозили людей з регіонів".

Для організації форуму Департамент економічного розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації залучив підприємницю Олену Молотову.

У договорі від 1 березня написано, що форум "Регіональна рада. Стратегія 2019" є дводенним.

У кошторисі зазначено тільки про оренду зал у культурно-діловому центрі "Менора" й немає жодного слова про ПК "Шинник". Зауважимо з посиланням на сайт "Менори", що ідея щодо створення такого центру, а також реалізація проекту стала можливою завдяки президенту Дніпровської єврейської громади Геннадію Боголюбову та президенту Об'єднаної єврейської громади України Ігореві Коломойському. Цей центр вони передали в дар дніпровській єврейській громаді.

Згідно з кошторисом, 1,16 млн грн сплатили за забезпечення місць проведення заходу технічним обладнанням, 388 тис. грн – за оренду зал у "Менорі", 345 тис. грн – за кава-брейки, майже 100 тис. грн – за декорування зал у "Менорі".

Бюджетні кошти також витратили на оздоблення приміщень і прилеглої території Дніпропетровської облдержадміністрації, розроблення постерів, інформаційну та сувенірну продукцію, організацію перевезень, створення документального фільму та YouTube-трансляцію.

У договорі, утім, зазначено, що план і дати проведення форуму можуть бути змінені замовником.

"Вначале в ДК "Шинник" у нас все происходило, а потом – в "Меноре". Оно переехало все с одного места на другое", – пояснила Руху ЧЕСНО підприємниця Олена Молотова, яка організовувала форум.

Вона також сказала, що Порошенко залишився в Дніпрі до 6 березня. На уточнювальне запитання, у які саме дні в місті тривав форум, відповіла:

"Менора" была шестого. Значит, пятое-шестое (березня – авт.)".

Молотова додала, що замовник змінював конфігурацію замовлень.

Проте зранку 12 березня радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голік написав у Facebook про те, що жодних заходів за участю Президента в "Менорі" не було та що гарант брав участь саме в Раді регіонального розвитку, а не у форумі.

"Рада регионального развития с участием Президента была. Форума не было. Ни форум, ни Рада с участием Президента в "Меноре" не проходили".

Але що тоді відбувалось у "Менорі"? Бо, наприклад, на YouTube-каналі Дніпропетровської ОДА, один з департаментів якої був замовником організації форуму, є тільки двогодинна пряма трансляція засідання Ради регіонального розвитку з Палацу культури "Шинник" та її нарізки. Відповідно до кошторису, на YouTube-трансляцію з бюджету витратили 20 тис. грн. Та й на сайті облдержадміністрації розміщені новини лише з ПК "Шинник".

У місцевих медіа інформацію про форум у центрі "Менора" ми теж не знайшли.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував, як тривала агітація в інших областях України. На Дніпропетровщині Олександра Вілкула зустріли із зеленкою, а "Ляшкобус" – із камінням. Кошулинський інтенсивно об'їжджає маленькі міста на Київщині та Житомирщині. А Каплін притягнув до окружної комісії особу, яка навесні 2014-го збирала мітинг під триколором. Журналісти виявили, що серед довірених осіб Зеленського на Дніпропетровщині – екс-регіонал, БППшник та мама друга.

Фото: УНІАН


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]