Порошенко на Київщині довіряє Яремі та представникам забудовників Карплюка й Столара

Фото: Порошенко на Київщині довіряє Яремі та представникам забудовників Карплюка й Столара

У Київській області кандидат у Президенти Петро Порошенко обрав довіреними особами екс-Генпрокурора Ярему, екс-помічника нардепа Столара – депутата Київської облради Георгія Цагареішвілі та радника депутата Ірпінської міськради від "Нових облич".

На сайті ЦВК оприлюднено список довірених осіб кандидатів у Президенти в Київській області.

Рух ЧЕСНО поцікавився, кому ж кандидат Петро Порошенко довірив свою репутацію на Київщині.

Довірені особи, згідно із законом, ведуть агітацію та сприяють кандидату на посаду Президента України у виборчому процесі, представляють його інтереси у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями. Про це йдеться в статті 67 закону "Про вибори Президента України".

Ось список тих, кому Петро Порошенко довіряє на Київщині.

Ярема працює задля виборів до парламенту

На Яготинщині, Бориспільщині, у Згурівському районі та Переяславі-Хмельницькому (округ №98) Порошенко довірився Віталію Яремі, котрий, як повідомляв Рух ЧЕСНО, планує балотуватися на цьому окрузі до парламенту.

 

На початку 2018 року Ярема став заступником керівника обласної парторганізації "БПП" Ігоря Кононенка. Після цього обласні осередки "БПП" почали розпадатися. Головою Переяслав-Хмельницької РДА призначили екс-регіонала Юрія Клименка, який уникав мобілізації. У такий спосіб, як твердять колишні партійці "БПП", Ярема посилював адмінресурс у регіоні, де планує йти на парламентські вибори.

У 2014-2015 роках Ярема був Генпрокурором. Під час перебування на посаді він став фігурантом кількох скандалів та антикорупційних розслідувань.

Зокрема, він призначив заступником начальника управління ГПУ екс-керівника Сумської та Луганської митниць за часів Януковича Володимира Орлова. Згідно із законом про очищення влади, Орлова мали люструвати, бо він понад рік у період з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року обіймав згадані вище посади.

Відомо, що Ярема намагався відбілити Сергія Клюєва перед Євросоюзом. За інформацією нардепа Сергія Лещенка, Генпрокурор Віталій Ярема написав листа на ім'я головної дипломатки Євросоюзу Федеріки Могеріні про те, що українське слідство не має доказів для висунення Клюєву обвинувачень у скоєнні злочинів.

Лист датовано 29 січня 2015 року, за місяць до перегляду Євросоюзом санкцій щодо найближчого оточення Януковича.

Ярема був депутатом ВРУ трьох скликань, представником "Нашої України", НУНС, "Батьківщини". Якщо він балотуватиметься в нардепи, то статус довіреної особи та участь у президентській кампанії має підвищити його рейтинг на окрузі.

Помічниця нардепа Різаненка

У Березані, Броварах, Баришівському районі, частині Броварського району (округ №97) довіреною особою Порошенка стала Ірина Нечаєнко.

Як зазначено на сайті ЦВК, вона працює в ТОВ "Светкомплект Україна". А також з 2012 року є помічницею на громадських засадах народного депутата від партії "УДАР" Павла Різаненка, обраного на цьому ж окрузі. На виборах до парламенту Нечаєнко була довіреною особою кандидата Різаненка як представниця ГО "Прозоре суспільство".

 

Людина Карплюка: помічник екс-заступника голови ОДА Денисенка

У Вишгороді, Бучі, Славутичі, Бородянському, Вишгородському, Іванківському, Поліському районах (округ №96) Порошенко довірився Віталію Чернілевському.

Чернілевський – юрист, адвокат, керівник і засновник приблизно десяти адвокатських компаній та громадських організацій, зареєстрованих у Житомирі, Ірпені та Бучі.

Він пов'язаний з депутатом Ірпінської міськради від "Нових облич" Юрієм Денисенком, який до 2018 року був заступником екс-голови Київської ОДА Олександра Горгана.

Саме Чернілевський був радником Денисенка під час його перебування на посаді заступника очільника КОДА. До того, як піти працювати до КОДА, Денисенко був секретарем Ірпінської міської ради. На цю посаду його запропонував екс-мер Ірпеня, фігурант антикорупційних розслідувань Володимир Карплюк.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО писав про те, що Київський осередок "БПП" співпрацює на президентських виборах з Карплюком.

Політик сам залишив посаду міського голови й заявив, що планує балотуватися в нардепи на 95-му окрузі, до якого входять Києво-Святошинський район та Приірпіння.

Чому довірена особа – юрист акредитувався журналістом

Місто Ірпінь, Приірпіння та частину Києво-Святошинського району (округ №95) Порошенко довірив адвокату Романові Хорольському.

Журналісти вирішили поцікавитись у нього про його обов'язки на окрузі.

"Усю інформацію такого роду я надаватиму через офіційні канали зв'язку. Таку інформ запитуйте в штабі", – сказав Хорольський.

На запитання, що ж робить Хорольський як довірена особа, він відповів так:

"Усе те, що передбачено законом про вибори: агітація, подача документів і так далі".

Хорольський також зазначений на сайті ЦВК як акредитований представник газети "Правова столиця".

"Тому що я представник ЗМІ в тому числі. Не розумію, для чого ви цікавитеся. Я маю акредитацію, щоб перебувати на засіданні ЦВК як журналіст", – розповідає Хорольський.

На запитання журналістів Руху ЧЕСНО, чи писатиме він щось про вибори, відповів:

"У тому числі. Я ж зареєстрований".

Постає питання, чи може довірена особа кандидата Порошенка писати незаангажований матеріал як журналіст.

Нагадаємо, що на Київщині неодноразово під час виборів використовували "тітушок", яким видавали журналістські посвідчення.

Зв'язки із забудовниками: голова фракції "БПП" в облраді

Довіреною особою Порошенка в містах Васильків й Обухів, а також у Васильківському та Обухівському районах (округ №94) став депутат Київської обласної ради від "БПП" Георгій Цагареішвілі, обраний від Обухова. У раді він є одним із затятих прогульників. 2017 року не голосував на сесіях за 53% питань.

Цагареішвілі – двоюрідний брат заступника міністра регіонального розвитку Лева Парцхаладзе, який теж є депутатом-прогульником облради. Раніше фракцію "БПП" в облраді очолював Парцхаладзе, але після його призначення на посаду в міністерстві її головою став Цагареішвілі.

Він є генеральним директором ТОВ "Інвест Капітал Девелопмент". Також був помічником на громадських засадах нардепа від "Партії регіонів" Вадима Столара, якого ЗМІ звинувачують у причетності до оборудки з "Еліта-Центром".

Науковець, визволений з полону

У містах Миронівка, Переяслав-Хмельницький, Ржищів, а також у Богуславському, Кагарлицькому, Миронівському, Рокитнянському районах (округ №93) довіреною особою Порошенка став Ігор Козловський – науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України.

Протягом двох років він був у полоні в бойовиків у Донецьку, його визволили наприкінці 2017 року, обмінявши на бойовиків з Донбасу, яких утримувала українська сторона.

Соліст гурту "Мандри" за Порошенка подався в мандри

У місті Узин, у Білоцерківському, Володарському, Ставищенському, Таращанському, Тетіївському районах, частині Сквирського району (округ №92) довіреною особою Порошенка став підприємець Сергій Фоменко, який є солістом гурту "Мандри".

Він агітує не лише на Київщині, а й уже встиг побувати на Полтавщині. А 9 березня виступив з концертом на зустрічі Порошенка з виборцями в Черкасах.

Актор і режисер театру на лівому березі

У селищі Макарів, місті Фастів, Макарівському, Фастівському районах, частині Києво-Святошинського району (округ №91) довіреною особою Порошенка став режисер Ахтем Шевкетович Сеітаблаєв, котрий зняв кінофільм "Кіборги". Він актор і телеведучий, заслужений артист Автономної Республіки Крим, наразі працює в Театрі драми та комедії на лівому березі Дніпра.

Попри те, що Сеітаблаєв – довірена особа Порошенка на Київщині, у соцмережі Facebook він запитує, чи повинна публічна особа, якою він себе вважає, казати публічно про свої політичні вподобання.

У коментарях до допису журналіст Руху ЧЕСНО Сергій Огородник зауважив, що Сеітаблаєв може висловлювати свою позицію, оскільки офіційно є довіреною особою Петра Порошенка на виборах.

Учителька, вдячна за Томос

У місті Біла Церква (округ №90) кандидата представляє вчителька української мови та літератури Білоцерківського колегіуму Галина Миколаївна Склярова, яка також керує цим навчальним закладом.

Як членкиня партії "Солідарність" 2015 року вона безуспішно балотувалася до Білоцерківської міської ради.

У коментарі Руху ЧЕСНО Склярова зауважила, що не приховує своєї підтримки Порошенка, зараз опікується реєстрацією членів дільничних виборчих комісій і спостерігачів.

Найперше, за що вдячна Порошенку вчителька, – за створення єдиної помісної церкви. Від нього вона чекає й на закон про українську мову.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб у столиці Петра Порошенка, Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко, а також оприлюднив інформацію, з ким на Київщині домовилися в обласному осередку "БПП" на парламентських перегонах і хто планує йти в нардепи в Києві.

Окрім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото: REUTERS


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]