Через Столара Оболонь потрапила в антирейтинг районів під №5

Позафракційний депутат Київради Вадим Столар, згідно отриманими рухом ЧЕСНО даними, потрапив до списку прогульників. У бюджетній комісії, за членство в якій постійно триває боротьба між новообраними депутатами, Столар пропустив 35% засідань. Це єдний оболонський мажоритарник, який потрапив до списку прогульників.

Через це Оболонь опинилась під №5 у антирейтингу ЧЕСНО.

Відвідуваність і запити - це лише кількісний показник, який не дає виборцям вичерпного уявлення про те, які ж насправді інтереси є у депутатів.

Аби громада Оболоні могла детально ознайомитися з тим, хто представляє мешканців у раді, пропонуємо огляд політичної ситуації в районі.

ВАДИМ СТОЛАР

Столар, за інформацією деяких ЗМІ, один із засновників “Еліта-Центру" (втім, міліція та прокуратра повідомляли, що він не фігурує в кримінальних справах навколо "Еліта-Центру"). Депутат, який не має часу на роботу в Київраді, восени балотувався до парламенту, який засідає значно частіше. Саме цей 217-й округ став на цих виборах найскандальнішим у столиці.

Поблизу дільниць у день виборів були “тітушки”. Правоохоронці вилучали навіть зброю.

З дільниць під час підрахунку виганяли журналістів, які знімали роботу ДВК.

Зрештою Столар визнав свою поразку, бо відрив від переможця Андрія Білецького склав понад 15%.

На парламенських виборах 2012 року він теж зазнав невдачі. Програв як самовисуванець у цьому ж таки окрузі представникові “Батьківщини” Олександрові Бригинцеві.

Столар був нардепом у ВРУ VI скликання. Він отримав мандат нардепа і недоторканість. Знаково, що він показав нульові результати в парламенті. Не вніс жодного законопроекту і жодної поправки.

Політичну кар’єру починав як член Партії регіонів.

У Київраді Столар написав лише три депутатські запити.

ВЛАДИСЛАВ МИХАЙЛЕНКО

Решта дапутатів від Оболоні - УДАР-івці.

У Солом’янському, Святошинському, Печерському районах під брендом УДАР-у пройшли люди з команди Леоніда Черновецького. І Оболонь - теж не виняток.

До Київради пройшов помічник екс-депутата від блоку Черновецького Віталія Лавриненка - УДАР-івець Владислав Михайленко.

Фото з facebook Constantine Globa

Лавриненко, у свою чергу, має тісні зв’язки з депутатом Столаром. Цю інформацію підтверджують ЗМІ. Більше того, на офіційному сайті ЦВК є інформація про те, що Лавриненко був офіційним спостерігачем від кандидата в нардепи Вадима Столара.

Приймальня на сайті Столара зараз має ту ж саму адресу, що і приймальня депутата Михайленка.

Більше того, за даними “Інтерфаксу”, Михайленко брав участь у рейдерському захоплені книгарні “Сяйво”.

З таким послужним списком член фракції УДАР потрапив до комісії з питань містобудування та архітектури.

На засідання ходить майже справно. На його рахунку 5 депутатських запитів.

У Київраді вже є доволі сильна тенденція, коли політики вищого ешалону формують свої міцеві комнади.

Так, у Солом’янському районі своїх депутатів у Київраді має нардеп від БПП Дмитро Андрієвський, у Шевченківському районі - екс-нардеп Віктор Пилипишин, який голосував у парламенті за антидемократичні закони 16 січня, у Печерську - посилений вплив представниці команди Леоніда Черновецького - Алли Шлапак. У сусідньому Святошино активізується команда Третьякова. 

ВЛАДИСЛАВ ТУРЕЦЬ

В Оболоні є депутат-мажоритарник з команди нардепа Володимира Ар’єва (БПП) - Владислав Турець. Це син народного артиста, що співав у хорі імені Верьовки.

 

Турець починав свою трудову кар’єру у Секретаріаті Київради (2004-2007 років).

Зараз помічник-консультант нардепа Володимира Ар’єва, директор ТОВ “Новітні транспортні технології”. Потрапив у комісію з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Він був одним із кандидатів на голову Оболонської РДА. Але у боротьбі за це крісло тоді переміг інший кандидат - Тихонов. Як зазначають ЗМІ, це друг екс-нардепа Бригінця.

Тихонова за кілька місяців зняли з посади, він пішов в АТО, а натомість призначили Олександра Цибульщака, якому ЗМІ закидають тісня зв’язки з Столаром та бізнесменом Василем Хмельницьким.

Турець, який так і не очолив РДА, у Київраді став фігурантом медіаскандалу. У березні, у сесійнй день Турець обурився, що журналісти заходять в ліфт, бо він, депутат, має нібито пріорітетне право користуватись ліфтом Київради.

“Братішка, ти ніхто і звати тебе ніяк,” - сказав Турець журналісту.

Після інциденту міський голова Віталій Кличко привів Турця до журналістів і зобов’язав вибачитися.

У цей же день Турець вдруге став об’єктом для дискусій. У групі “Оболонь” соціальної мережі Facebook, яка налічує понад 6 тисяч підписантів, Турця звинуватили в тому, що під час важливого голосування за повернення громаді 16 гектарів землі на Прирічній, коли Київраді забракло голосів, він був у їдальні,

Такі закиди Турець спростовує.

За півроку роботи в Київраді Турець написав лише 4 депутатські запити.

Окрім Турця, до Київради зайшов ще один депутат з команди Ар’єва - Георгій Ясинський. Щоправда, він не мажоритарник, а списочник УДАР-у.

Цей міський урядник, згідно з інформацією на сайті ВРУ, теж помічник нардепа Ар’єва на громадських засадах з 2012 року.

Ясинський - засновник і директор “Homeland Capital” - компаніі, що займається будівництвом, управлінням проектами та інвестиціями. Більше того, цей депутат - бізнес-партнер голови Нацбанку Валерії Гонтаревої у фірмі “Людвинівка 31”, за інформацією “INSIDER”.

На парламенських виборах він балотувався до ВРУ у списку БПП, щоправда, під непрохідним номером - 195.

У Київраді потрапив до популярної з-поміж депутатів бюджетної комісії і став її секретарем. На засідання сесії ходить практично справно (пропустив 2 із 26). Але запитів за весь час так і не написав.

Наявність кількох депутатів у Київраді дозволяє говорити про те, що Ар’єв, який балотувався у Святошинському та Оболонсьому районі, нарощує свій вплив й просуває у місцеву раду своїх помічників, як і нардеп від БПП Олександр Третяков у Святошино.

Аналогічна ситуація зі Столаром, який був нардепом і діє в одній кеоманді з УДАР-івцем Михайлишиним.

ВІКТОРІЯ КУСТОВА

УДАР-івка Вікторія Кустова - за інформацією ЗМІ - причетна до ПП “Ніка-1”. Саме це підприємство, як повідомила програма “Гроші”, щороку виграє тендери на поставки продуктів для харчування школярів. Виграє навіть тоді, коли конкуренти пропонують закуповувати харчі за нижчою ціною.

За рік підприємство депутатки Кустової, яка публічно переконувала, що живе на пенсію у тисячу гривень, отримує понад 50 мільйонів гривень.
 

Загалом фірма Кустової перемогла у понад 70 тендерах. Лише на Оболоні на цьому отримала майже 20 мільйонів.

“Конкурентам Кустової, які пропонують закупити м’ясо за нижчою ціною, відмовляють. Причина вражає. Одна з довідок, яку приніс учаник тендеру, надана російською мовою”, - повідомляють журналісти 1+1. - “Ніка-1” не є виробником. Просто перевозить товар від виробника у холодильники держустанов. На цьому й живе. Місто у виробників, щоб було дешевше, харчі не закуповує, натомісь очільник УДАР-у Віталій Кличко, який курує містом, неодноразово скаржився, що грошей на харчування катма.”

Журналістів програми “Гроші” Кустова запевнила, що не є керівником фірми, і теперішній керівник для неї - “ніхто”. Але журналістське розслідування 1+1 показало, що “ніхто” Кустовій доводиться рідним зятем. А донька Кустової їздить відпочивати по світу.

Депутатка Кустова відзначилась не лише з тендерами. Її вміння паркувати авто жваво обговорюють в Facebook у групі “Герой парковки”. Це при тому, що у сюжеті ТСН міська урядниця переконувала, що авто для неї - це недоступна розкіш.

Кустова - депутатка зі стажем. Вона двічі обиралась депутатом Оболонської райради. Востаннє - 2006 року йшла від “Батьківщини”.

Знаково, що депутатка, яка так дбає за ситість дітей у школах, не пішла до непопулярної з-поміж депутатів освітньої комісії.

Кустова - член комісії з питань містобудування та архітектури. Пропускає майже кожне четверте засідання.  І хоча Кличко пообіцяв журналістам “Гроші” розібратися із корупційною схемою на дитячому харчуванні в лавах УДАР-у, Кустова і досі - член фракції.

Для УДАР-у Кустова - цінний кадр. Вона навіть балотувалась у парламент за списком у 2012 році під номером 71.

Із декларації випливає, що вона мала ще кілька років тому і машину, і гараж.

Доходи її були вдесятеро більшими. На сайті ЦВК є інформація, що кандидатка тоді - тимчасово не працювала.

На останніх парламентських виборах у 2014 році Кустова йшла підкорювати парламент у лавах Блоку Петра Порошенка. Але на цей раз їй дісталося значно гірше місце у списку - 179.

За весь час написала 3 депутатських запити.

ОЛЕКСІЙ БЕЗПАЛИЙ

Ще один депутат Оболоні, який рвався захищати громаду на виборах під стягом УДАР-у, - Олексій Безпалий.

Він - директор ТОВ “Антрес Компанії”, заснованої у 1995 році.

“Яким вже 20 років із задоволенням керує,” - значиться у агітці політика і далі він додає: - “Давайте міркувати тверезо, один ларьок - це одне робоче місце.”

Це підприємство дійсно займається продажем алкоголю врозріб. ЗМІ зазначають, що Безпалий - власник оболонських МАФ-ів.

Як і Кустова, цей бізнесмен у Київраді потрапив у комісію з питань містобудування та архітектури. І як і Кустова, має 21% прогулів комісії.

Щодо запитів,то тут УДАР-івецьБезпалий на один запит обігнав свою колегу. У нього на рахунку їх - 4.

ЮРІЙ ЛЕЩЕНКО

Єдиний, хто не пропустив жодного засідання Ради та комісії - це Юрій Лещенко. Цей УДАР-івець є заступником голови екологічної комісії. На його рахунку  і найбільша кількість запитів з-поміж депутатів Оболонського району - 12.

Поза Київрадою цей УДАР-івець працював помічником-консультантом нардепа попереднього скликання - Олександра Бригінця.

Після того, як Бригинець, який у 2012 році виграв вибори як мажоритарник по Оболоні, не потрапив до парламенту, його влпив на Оболоні суттєво зменшився.

Його колишній поміник Лещенко попри те, що в Оболоні є рекордсменом за кількістю запитів, до списку найдопитливіших депутатів Київради і не потрапив.

Оболонь в середньому за кількістю запитів посіла 7 місце, розділивши його з Солом’янським та Деснянським районами.

Директор з питань науки та розвитку Інституту громадського суспільства Анатолій Ткачук  зазначає, що місцеві урядники, навіть ті, що мають мандат протягом кількох каденцій, не вміють користуватись інструментом депутатського запиту і часто виносять запити на розгляд ради тоді, коли треба писати просте депутатське звернення:

"Це все від малограмотності. Депутати не хочуть працювати реально, а переслати питання на найвищий рівень, щоб потім сказати виборцям: я для вас все зробив, що міг. Я переконаний, що треба було провести навчання для депутатів та їхніх помічників. Але це треба не лише для Київради".

"Партійні середовища повинні готувати свої кадри. Але в Україні така культура відсутня. Академія держуправління маленька і неадекватна система. Тому така реальність – від  малограмотності," - додає Ткачук.

У рік місцевих виборів вкрай важливо знати, хто потрапив у Київраду і які інтереси в потенційних кандидатів.

Оболонці були чи не найсвідоміші перед виборами і провели своє розслідування перед місцевими виборами. Частина цієї інформації потім стане підгрунтям для журналістських розслідувань провідних телеканалів.

Тоді їм не вдалося вчасно донести масово інформацію до членів своєї територіальної громади. І частина фігурантів громадських журналістських розслідувань таки отримали мандати в Київраді.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує моніторинг роботи місцевих рад в рамках кампанії “Чесна весна - відповідальна осінь”. Усіх охочих доєднатися просимо писати нам на скриньку: [email protected]

Авторка: Тетяна Катриченко, журналістка та мешканка Оболоні спеціально для руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]