Як Порошенко народ покатав: одесити, уманці й херсонці відчули себе киянами (ФОТО)

Фото: Як Порошенко народ покатав: одесити, уманці й херсонці відчули себе киянами (ФОТО)

Анонсований у Києві мітинг-зустріч із Петром Порошенком мав зібрати киян-"порохоботів". Натомість каравани міжміських автобусів привезли "киян-на-годину" з Умані, Баришівки, Одеси, Херсонщини та інших регіонів України. Поліція на вході цензурувала плакати громадян. Порошенко пообіцяв не застосовувати грубої фізичної сили до "провокаторів". Плакати активістів з незручними питаннями призвели до сутичок з "порохотітушками".

Передвиборчий мітинг "Народна зустріч з Порошенком" після низки заворушень під час таких заходів у регіонах у Києві перебуває під пильною увагою поліції та нацгвардійців. Усі підходи до Михайлівської площі перекрито, правоохоронці перевіряють усіх перехожих. Показуємо редакційне посвідчення та вміст рюкзака й вільно проходимо.

У цей самий час по інший бік вулиці поліціянти розгортають плакати, що їх із собою несуть на зустріч із Президентом люди. Складається враження, що поліція намагається цензурувати написи.

Законність таких дій викликає великі сумніви. Ефективність такої цензури є нульовою: завжди можна написати новий плакат усередині охоронюваної території.

Перше, що впадає в око, – молодь стоїть окремими групками й не слухає музичні гурти, які виступають на сцені.

Ближче до сцени людей значно більше – яблуку ніде впасти. Виявляється, перед самою сценою є два кордони охорони. Щоб потрапити до "фан-зони", потрібно пройти крізь рамку металошукача.

Перед виступом Петра Порошенка присутніх розігрівають музики та довірені особи.

Один з лідерів кримських татар, довірена особа Порошенка Рефат Чубаров покладає на чинного Президента надії щодо відновлення територіальної цілісності України.

"Не дай, Боже, втратити Україну… На нас чекає Крим, кримськотатарський народ, етнічні українці, люди інших національностей… Ми маємо зробити все, щоб найближчими роками відновити територіальну цілісність нашої держави", – каже Чубаров.

Дисидент Богдан Горинь закликає голосувати за Порошенка, бо він "не стане хіхікати з Путіним".

"Від молодих років я і мої друзі – Левко Лук'яненко, В'ячеслав Чорновіл, Іван Світличний, Василь Стус – ставили за мету свого життя продовжити боротьбу за відновлення української державності… Якщо ми здобули політичну Незалежність 1991 року, то 2019-го ми здобули духовну Незалежність: ми отримали Томос – й Україна стала рівною серед рівних інших держав… Голосуймо за нашого Президента! Він не стане на коліна перед Путіним, він не буде з ним хіхікати – він буде за Україну", – наголошує дисидент.

Після кожної трійки промовців ведучі запрошують на сцену музикантів. Виступає гурт "Kozak System".

Ветеран АТО Вадим Свириденко каже коротко, але емоційно. Його промова зводиться до того, що Президент Порошенко відродив армію та взяв на себе відповідальність 2014 року.

Лікар і письменник Юрій Щербак закликає не допустити громадянської війни, якої, за його словами, так хоче Росія в Україні. "Головнокомандувача не міняють під час війни", – резюмує промовець.

Стомлені від тривалого стояння літні люди шукають місце, де присісти, і знаходять його біля технічного пункту.

Режисер, актор і довірена особа Порошенка Ахтем Сеітаблаєв каже, що не хоче, аби російський "мір" настав в Україні, адже він бачив його вдома, у Криму.

Гурт "Плач Єремії" заводить людей на площі "Червоною рутою". Слова цієї пісні добре відомі, тож натовп підспівує Тарасові Чубаю.

Актриса й довірена особа Порошенка Ада Роговцева веде мову про любов, "яка підкаже правильний шлях", і декламує власний вірш:

Буде й буде ще весна весною,
ще одтане серце – треба жить!
Піснею обернеться ясною
в нашій долі ця нестерпна мить.

Ми можем любов покалічить,
якщо на колись відкладем.
І вже не купить, не позичить
цей ніжний і болісний щем.

Нардеп Мустафа Джемілєв закликає українців не піддаватися демагогії, а кримських татар – приїхати на материкову частину України та проголосувати за чинного Президента, оскільки Меджліс кримськотатарського народу ухвалив рішення підтримати Петра Порошенка.

Після Джемілєва на сцену виходить Київський міський голова Віталій Кличко, і, здається, це перша особа, чия поява на сцені викликає десь на гальорці свист. Але кілька викриків "Ганьба!" перебивають організовані вигуки "Браво!", і, зрештою, усі присутні починають слухати промову мера про комунальні здобутки столиці. Іронія в тому, що в найближчій до сцени зоні стоять не кияни, а привезені автобусами учасники мітингу з різних областей України. Вони дивляться на Кличка захопленими поглядами, як на відомого спортсмена.

Наступна промовиця Ірина Геращенко зі сцени називає себе "україноботкою", намагаючись, імовірно, розширити поняття "порохобот" і залучити в симпатики якнайбільше народу. Опонентів Порошенка депутатка називає "політичними дезертирами" через те, що вони, за її словами, у складні часи "втекли в політичні кущі".

Основними помилками чинної влади Геращенко вважає кадрові хиби та повільний темп реформ. Одразу ж на контрасті вона зауважує, що опоненти Порошенка буцімто ніколи не визнають своїх помилок:

"Чи хтось із них особисто вибачився перед вами за прогули в парламенті, за розпродану армію, за укладені угоди з Путіним, за те, що з ним "хіхікали", за те, що сміялися з України?" – запитує Геращенко, забуваючи про власну колоду в оці, за яку вона не перепросила: під час її перебування в Одесі картка депутатки голосувала в парламенті.

"Я переконана, що Київ ніколи не голосує за ковбасу. Київ голосує за свободу. Київ голосує за незалежність. Київ голосує за велику мету – членство в ЄС і НАТО", – звертається до киян зі сцени на Михайлівській площі Геращенко, напевно, не знаючи, що перед нею стоять люди, здебільшого звезені з усієї України автобусами.

Порошенко: "Нас провокують на застосування грубої фізичної сили"

Після промов довірених осіб і показу роликів на екрані про 5 років президентської каденції на сцені нарешті з'являються Петро й Марина Порошенки.

Свій виступ Порошенко починає із засуджування провокацій і спроб зірвати його зустрічі з виборцями.

"Кампанії спілкування з виборцями дуже намагаються перевести у формат вуличних заворушень. Це вже навіть не брудна передвиборча технологія. Це спроба поставити під загрозу сам факт проведення виборів, зірвати їх. І чуєте? Це точно не український сценарій! Обов'язок української влади – цього сценарію ніяк не допустити. Його автори, його замовники, його спонсори та виконавці всіма правдами й неправдами провокують нас на застосування грубої фізичної сили. Друзі, але тому ми й сильні, що ми не будемо давати їм такого подарунка. Наша відповідь – це наше з вами багатотисячне протистояння, боротьба за державу, зібрання справжніх українських патріотів. Це зібрання команди, яка протистоїть гібридній агресії Путіна, яка кожним днем кропіткої роз'яснювальної роботи з людьми руйнує плани Кремля привести до влади в Україні будь-кого, тільки не Порошенка", – каже про себе Президент у третій особі.

Перед камерами та Порошенком на передньому плані люди тримають плакати на підтримку Президента. Їхня стилістика натякає на те, ніби вони виготовлені вручну й не нагадують штабної поліграфічної продукції. Але всі плакати згуртовані в одному місці саме для фотозони.

За межами другого кордону активіст тримає плакат з написом, який нагадує Президенту про його невиконану обіцянку відрубувати руки тим, хто краде в армії під час війни.

На активістів, попри присутність поліції, нападають "тітушки", які виривають з рук і шматують "незручний" плакат.

Тим часом біля сцени народ аплодує Президентові.

Порошенко у відповідь дякує людям промовистими жестами.

Коли Порошенко завершує свою промову, усі разом з Тарасом Петриненком співають Державний Гімн України, а потім ведучий оголошує, що з Президентом можна буде зробити селфі.

Частина публіки побігла ближче до сцени в надії отримати селфі з Президентом, але більшість швидко пішла на вихід своїм шляхом. За 5 хвилин після закінчення мітингу "фан-зона" майже спорожніла: люди несли вудки від прапорів і згорнуті стяги.

"Ми не з мітингу – ми на екскурсію приїхали"

На всьому просторі між Михайлівською та Софійською площами почали гуртуватися люди навколо осіб зі списками. Учасників мітингу в цих групках видають вудки й пакети з прапорами.

Помічаємо, як якась жінка починає позначати на своєму аркуші інших учасників мітингу. Щойно підходимо ближче, чуємо, що вони просто обмінюються номерами телефонів.

Неподалік переклик триває повним ходом.

Люди розслабились і чекають на свої автобуси, номерні знаки на яких виказують широку географію.

Заходимо в автобус із номерами Черкаської області. У ньому сидить напоготові водій і півсалону пасажирок чекають на решту. Жінки віджартовуються: "Та який мітинг, ви що? Ми на екскурсію приїхали – в театр. Ще сходили в музей медуз і музей води".
Водій хитає головою й каже: "Ой, дівчата, сказали б правду".

Ще за мить дізнаємося, що автобус із Умані й приїхали всі добровільно. На запитання про гроші не відповідають, знову переходячи на жарти.

Вирішуємо скористатися з нагоди й роздаємо в автобусах спецвипуск Руху ЧЕСНО з довідковими матеріалами на 10-х найрейтинговіших кандидатів.

Люди беруть газетки охоче: дорога довга, і після почутих палких промов їм цікаво почитати суху інформаційну довідку про кандидатів.

Те, що організатори замість киян привезли учасників мітингу автобусами, помітили й щирі прихильники Порошенка.

Нагадаємо, у Київській області кандидат у Президенти Петро Порошенко обрав довіреними особами екс-Генпрокурора Ярему, екс-помічника нардепа Столара – депутата Київської облради Георгія Цагареішвілі та радника депутата Ірпінської міськради від "Нових облич". У Києві серед довірених осіб Порошенка є лікар, юристи й екс-кандидат від провального "Руху за реформи" Сергія Думчева.

2 березня в Бучі відбувся захід Тимошенко, на який так само привозили людей автобусами. Учасникам акції пошматували плакати. Руху ЧЕСНО вдалося зафільмувати інтерв'ю з очевидцем, котрий розповів, що людям пропонували гроші за участь у мітингу.

Окрім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про всіх кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото: Сергій Огородник


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]