Фігуранти справи "Приватбанку" та помічники екс-регіоналів фінансували кампанію Зеленського

Фото: Фігуранти справи "Приватбанку" та помічники екс-регіоналів фінансували кампанію Зеленського

Серед тих, хто здійснював внески у виборчий фонд Зеленського, є люди, близькі до фігурантів справи про виведення коштів з "Приватбанку", помічники нардепів від "Батьківщини", "радикали" й меценати львівської богеми.

За розміром внесків у виборчий фонд Володимир Зеленський перебуває на шостому місці. Гроші йому переказували 203 фізичні особи та 4 юридичні.

Після повернення коштів, перерахованих у виборчий фонд Володимира Зеленського людьми, які не мали на це права, його розмір становив 95,4 мільйона гривень. Наразі фізичні особи можуть надавати на виборчу кампанію щонайбільше 1,65 мільйона, а юридичні – майже 3,34 мільйона гривень. Якщо фізособа чи підприємство переказали більше, то надлишок їм повинні віддати назад.

Разом із сімома мільйонами повернених внесків, які перевищили дозволені ліміти, було б 102,8 мільйона гривень.

Внескодавців на кампанію Зеленського можна поділити на кілька категорій: партія та сам кандидат, працівники й засновники студії "Квартал-95", юристи та помічники політиків попередніх десятиліть, підприємці й фігуранти справи щодо виведення коштів з "Приватбанку".

Партійний квартал

Найбільшим донором Зеленського є партія "Слуга народу". Ця політсила, яка раніше ніколи не збирала більш ніж кілька сотень тисяч гривень, передала на кампанію Зеленського 15,7 мільйона. Звідки такі гроші, не буде відомо ще довго. Фінансові звіти за перший квартал партія подасть аж у квітні – на початку травня.

Ще на 11,6 мільйона гривень свій виборчий фонд поповнив сам Зеленський. Згідно із законом, на фінансування кандидатом власної кампанії не поширюються обмеження на суму коштів. І, судячи з декларації, Зеленський з натяжкою може дозволити собі такі видатки.

Квартал "Кварталу"

1,8 мільйона перерахував Євген Ярмілко. Серед підприємств, котрими він керував, є ТОВ "ГАУДІ СТУДІО", яке заснували кліпмейкер Алан Бадоєв і художній керівник, автор студії "Квартал-95" Борис Шефір.

Шефірів у звіті Зеленського аж четверо. Разом вони переказали 5 мільйонів. Сергій і Борис Шефіри пожертвували по 1,5 мільйона, а Олена й Лариса – по 1 мільйону.

Юридичний квартал

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов зауважує серед донорів Зеленського кластер юристів, які мають стосунок до заступника голови Адміністрації Президента за часів Віктора Януковича Андрія Портнова та чи не головного юриста кампанії кандидата Андрія Богдана.

З-поміж таких Ніколов зазначає мешканців Львівщини Євгена Веничука й Ігоря Мендограла, які перерахували Зеленському по 1,2 мільйона:

"Евгений Веничук и Игорь Мендограло – соответственно бывший директор и актуальный подписант фирмы "Укррослизинг", которая отжала через суд у Киева 2 ярда денег за вагоны метрополитена. Эти юристы как раз вошли в фирму, когда она стала принадлежать Фуксу, и обеспечили ей судебную победу. Раньше Веничук официально светился как партнер Гранцева, который партнер Портнова".

1,2 мільйона переказала й Валентина Стародубцева – бухгалтерка Адвокатського об'єднання "Пукшин і партнери", де працює Андрій Богдан.

"Портновським крилом" юридичного підрозділу донорів Ніколов називає й адвоката Володимира Макара, який перерахував Зеленському 120 тисяч гривень. Він був помічником народного депутата Порнова у ВРУ V-VI скликань. У парламенті VII скликання допомагав екс-регіоналу, а на той час уже "батьківщинівцю" Володимирові Пилипенку. А зараз є помічником нардепа від ВО "Батьківщина" Олега Кулініча.

50 тисяч пожертвував ще один помічник Пилипенка Костянтин Граніч.

З юридичного крила найбільше, а саме 3 мільйони гривень, Зеленському віддало черкаське ТОВ "Агроче плюс". Це підприємство належить співзасновникам культового львівського "Мистецького об'єднання "Дзиґа", власникам бізнес-центрів і хлібозаводів Анатолію Гурському та юристу Богдану Куспісю. Куспісь у Facebook не прокоментував, чи він знав, що його компанія фінансувала Зеленського.

Енергетичний квартал

Три мільйони Зеленському перерахувало ТОВ "Інтеренерготрейд". Бенефіціар підприємства – Андрій Ілюха, котрий керує ще кількома фірмами, співзасновниками яких є люди, що надають брокерські та фінансові послуги.

1,6 мільйона, майже ліміт дозволеного фінансування фізособами, переказав на кампанію Зеленського Костянтин Зубков із Дніпра. Він є засновником ТОВ "Укртрансліт", яке торгує хімічною продукцією. Раніше керував чи співзасновував підприємства, що працюють у нафтогазовій сфері й мали засновників на Віргінських Островах.

 

Зокрема, Зубков був керівником ТОВ "Промислова комплектація", котре заснували кілька офшорних компаній. Усі ці засновники фігурують у справі щодо виведення коштів з "Приватбанку" перед його націоналізацією як фірми, у яких менеджмент банку часів Ігоря Коломойського позичав гроші.

Політичний квартал

Частину коштів Зеленському перерахували люди, які були колись або є нині депутатами. З першої десятки донорів таким є одесит, нардеп ВРУ IV-V скликань від "Нашої України", колишній голова Одеської обласної організації НСНУ Олексій Козаченко. Він надав у виборчий фонд Зеленського три мільйони гривень.

Цікавим донором є й Роман Лещенко, котрий переказав кандидату 1,6 мільйона. Він є депутатом Жашківської райради на Черкащині від "Радикальної партії Олега Ляшка". 2017 року Лещенко задекларував менш ніж 150 тисяч гривень доходу. Сумнівно, що він мав гроші на фінансування кампанії Зеленського, хіба що вигідно продав усе майно або раптово став успішним підприємцем.

Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО опублікував рейтинг кандидатів за обсягом надходжень на виборчі рахунки. Лідерами за розміром виборчих фондів є Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Порошенко вклав у власну кампанію 415,6 мільйона гривень, а ВО "Батьківщина" перерахувало до виборчого фонду Тимошенко 167 мільйонів.

Рух ЧЕСНО вже знайшов серед донорів Олександра Вілкула менеджерів підприємств Ріната Ахметова. А Микола Габер отримав у свій виборчий фонд тільки 500 гривень.

Майже половина внесків у виборчий фонд Анатолія Гриценка надійшла від мешканців Володимира-Волинського, райцентру у Волинській області. Жителі 30-тисячного містечка перерахували Гриценку 28 мільйонів гривень.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]