Рік роботи Київської облради:
чому депутати реєструються і тікають з сесій
Найзатятішим прогульником Київської обласної ради є екс-голова ОДА Шандра. Це представник фракції БПП "Солідарність". Його не виключають із фракції попри те, що він давно член "Аграрної партії". Екс-голова фракції Парцхаладзе теж став кандидатом на відкликання. Загалом у раді 6 депутатів можуть втратити мандат. Частина депутатів реєструється і тікає з сесій. Найбільше прогулюють депутати з нових політпроектів — "Солідарність", "Наш край", "Опоблок". Місцеві обранці безкарно кнопкодавлять. Опозиція в облраді відсутня.
За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату.
ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"

Микола Виговський
координатор
Громадського руху ЧЕСНО

"Ми оприлюднили результати піврічного моніторингу роботи облради влітку. Щиро хотілося вірити, що депутати зважать на те, що вони в зоні ризику. Але, як бачимо, політики погіршили свої показники"
6
кандидатів на відкликання є
у Київські обласні раді
3
кандидатів з
Блоку Петра Порошенка
Володимир Шандра за результатами піврічного моніторингу облради від ЧЕСНО очолив антирейтинг. У коментарі він тоді сказав, що нібито має причини не ходити на сесії і на своє виправдання послався на відсутність проголосованого Регламенту.
"Прокоментую, що все одно проводиться робота — буду надолужувати в цьому році… Причин декілька. Перше, що дійсно там було досить багато позапланових сесій. Якщо взяти подивитися, то там біля половини позапланових сесій, які назначаються за два, а то й за один день. Складно підгадати свій графік: усе ж таки це робота не основна, а додаткова, громадська. Я думаю, що це основна причина, яка була. Ну і є ряд інших причин… але робота є, так що рухаємся"

Володимир Шандра
депутат від БПП у Київоблраді
При цьому Шандра не уточнює, яка причина пропусків засідань бюджетної комісії.

Зауважимо, що за законом, роботодавець зобов'язаний відпускати на час проведення сесій та комісій депутата, який отримав представницький мандат від громади. Якщо депутат не відвідує понад 50 % засідань — його можна відкликати.

Екс-голова фракції БПП Лев Парцхаладзе у коментарі ЧЕСНО влітку заявляв:

Лев Парцхаладзе
колишній голова фракції БПП у Київоблраді

"Ми зараз створимо дисциплінарну комісію і будемо суворо підходити до цього питання"
Тоді і він потрапив до лав прогульників — тих, хто пропустив від 25 до 50%. Роботи дисциплінарної комісії не видно. Тепер і сам Парцхаладзе — кандидат на відкликання. Він пропускає засідання регламентної комісії, яка і має стежити за відвідуваністю депутатів.

Влітку політик поєднував мандат депутата та був заступником голови Київської облдержадміністрації. Після того, як КОДА очолив Олександр Горган, Парцхаладзе пішов на підвищення — став заступником міністра з питань ЖКГ.

Таким чином політик намагається поєднати мандат депутата, який зобов'язує відвідувати сесії та комісії, головування у фракції та роботу в виконавчій владі — Кабміні.
"Дійсно, напружений графік на посаді першого заступника голови КОДА, в.о. голови, а пізніше — заступника міністра не завжди давала можливість особисто бути присутнім на засіданнях комісій. Проте брав і беру досить активну участь у формуванні спільної з колегами позиції щодо напрямків роботи комісії, завжди в курсі питань, що опрацьовуються"

Лев Парцхаладзе
колишній голова фракції БПП у Київоблраді
Громадський рух ЧЕСНО поцікавився в голови регламентної комісії Романа Титикала, чи не пропонував він колезі Парцхаладзе перейти до іншої комісії.

Роман Титикало
голова регламентної комісії у Київоблраді
"Я його навіть не бачу — запропонувати не міг. На минулій комісії це питання обговорювали і хотіли йому направити лист з пропозицією перейти в іншу комісію чи проводити засідання в нього в міністерстві. Але маємо надію його побачити особисто та йому запропонувати це особисто"
Представник "Опозиційного блоку" Микола Фурдичка теж потрапив до лав кандидатів на відкликання через те, що пропустив понад 70% засідань комісій. Сесії депутат нібито відвідує справно. Але Громадський рух ЧЕСНО зафіксував у сесійній залі факт використання картки Фурдичка за його відсутності. Замість депутата голосувала невстановлена особа та колеги.

"Ви що, смієтеся? Я два рази не був на комісії і на останній тоже — там не одмітили просто… Я знаю, я два рази не був на комісії — може три од сили… Давайте, я завтра зв'яжуся з головою комісії і завтра ми з вами поговоримо"

Микола Фурдичка
депутат від "Опозиційного блоку"
у Київоблраді
"Батьківщина" теж має свого депутата-порушника. Це Віктор Гринчук, який працює на платній основі помічником нардепа екс-регіонала Олександра Онищенка і на парламентських виборах, ймовірно, помічник Гринчук виконував функцію техкандидата Онищенка. Балотувалися на одному окрузі.

"Батьківщинівець" і помічник екс-регіонала Віктор Гринчук дивується, що пропустив 60% засідань земельної комісії і дякує ЧЕСНО за інформацію.

Віктор Гринчук
депутат від "Батьківщини"
у Київоблраді
"Чесно, от ви зараз мені говорите, але або я щось не пам'ятаю, або десь інформація не співпадає… 60%? якби, може, ви сказали, там 10%, я з цим би ще погодився, а 60% — це просто якась інформація… я взагалі не розумію… Зараз я зателефоную і, принаймні, виясню хоча б сам для себе. Мені дуже цікаво, дуже дякую за інформацію"
Голова земельної комісії "свободівець" Євген Чубук каже, що на комісії, попри те, що до неї входить лише троє членів, один з яких потрапив у кандидати на відкликання, кворум завжди був.
"Кворум був завжди — однозначно. Ви знаєте, у мене три чоловіки в комісії, і їхати в Київ тільки з-за того, щоб кворум не відбувся, я не ризикував. Тому завжди я уточнював, дзвонив увечері, а потім ще вранці, чи буде кворум… Майже завжди був Іван Кудлай і от іноді не було Віктора Гринчука, тому кворум був у мене завжди"

Євген Чубук
голова земельної комісії у Київоблраді
Якщо в міськрадах земельні комісії — це, як і бюджетні комісії, предмет боротьби між депутатами, то земельні комісії облрад не займаються землевиділенням в межах населених пунктів. Тому земельна комісія Київоблради — одна з комісій, яка збирається найрідше.

"Самопомічівець" Петро Мороз розповідає, що пропустив сесії та комісії за станом здоров'я — через операцію.

Петро Мороз
депутат від "Самопомочі"
у Київоблраді

"Я на операції був — мені зробили операцію, я ще тільки починаю ходити… Всіх членів комісії і всю фракцію повідомив про це. Зараз уже вдома. Приїхав. В цей понеділок пішов на роботу"
З-поміж кандидатів на відкликання міг би опинитися ще один представник БПП — Гліб Лірник. Якби він пропустив хоча б ще 1 сесійне засідання, то міг би залишитися без мандату. Але результати поіменного голосування свідчать, що депутати насправді працюють ще гірше, ніж свідчить офіційний показник відвідуваності.
Чому депутати бояться голосувати?
Якщо проаналізувати не лише відвідуваність депутатів, а й те, скільки разів вони просто не беруть участь у голосуванні і тому не виконують делегованої їм громадою функції, то показники будуть значно гірші.
Якщо найвищий показник нерішучості кандидата на відкликання Володимира Шандри й не дивує, то що заважало брати участь у голосуваннях іншим нерішучим депутатам, які нібито були присутні на засіданнях — загадка. Не виключено, що депутати реєструвалися й шли геть.

Наприклад, з-поміж кандидатів на відкликання немає таких представників БПП як Гліб Лірник, В'ячеслава Соболєва, Жори Цагареішвілі тощо. Разом з тим ці депутати, як свідчать результати поіменного голосування, у більшості випадків не беруть участь у прийнятті рішень ради. Тобто на папері вони присутні, а в реальності на сесіях не працюють.

Депутат від БПП Гліб Лірник дуже дивується, що має такий високий показник нерішучості.

"Я хожу на заседания и голосую. Очень удивлен, на самом деле. Может из-за каких-то технических причин не срабатывала карточка"

Гліб Лірник
депутат від БПП у Київоблраді
До депутатів Соболєва та Цагареішвілі, які не беруть участь у голосуваннях чи не найчастіше, дотелефонуватися ЧЕСНО так і не вдалося.
Хто і чому прогулює сесії облради?
Ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань сесій, згідно з методологією ЧЕСНО, потрапляють до лав прогульників.
"Свободівець" Максим Запаскін розповідає, що пропустив кілька сесійних засідань через хворобу, а два засідання припали на час його відпустки.

Максим Запаскін
депутат від "Свободи"
у Київоблраді
"У мене пропущено було 3 пленарних засідання. Це було у лютому, коли я хворів, потім там були 2 засідання протягом тижня. Вони якраз випали на той час, коли в мене була відпустка і я вже не міг нічого змінити… Ну два пленарних засідання на одному тижні — не фарт!"
Представник УКРОПу Микола Ляшенко дивується пропускам сесій і каже, що пропустив тільки одну перед новим роком.

"Я не знаю, звідки ви взяли такий відсоток: я, по-моєму, тільки одну сесію пропустив. Це перед новим роком, коли в мого батька була річниця, а всі інші я був присутній. Давайте я завтра заїду в апарат ради, подивлюся і підніму протоколи голосування — вони зараз відкриті — і завтра вас наберу"

Микола Ляшенко
депутат від УКРОПу
у Київоблраді
Депутат-укропівець Армен Шахар'янц каже, що восени пропускав сесії через хворобу, а одну сесію влітку пропустив, бо їздив на фронт.

Армен Шахар'янц
депутат від УКРОПу
у Київоблраді
"Я вже четвертий місяць хворію і все одно стараюсь бути присутній. І на комісії був… із запаленням легенів… Я листопад і грудень лежав під крапельницями два місяці і досі не вилікувався, і, мабуть, знову буду лягати на крапельниці. Я пенсіонер і в мене немає коштів на лікування в Феофанії… А літом я одне засідання пропустив — так я був на фронті в те врем'я. Я дуже часто їжджу на фронт і якщо співпало — то співпало"
Голова регламентної комісії Роман Титикало підтверджує, що Армен Шахар'янц дійсно хворів, хоча надання довідок голові комісії і не передбачене.

"У нас не передбачено процедуру витребування, як на роботі чи школі, медичних документів, але Шахар'янц дійсно постійно ходить, але ввозив волонтерську допомогу на схід захворів на запалення легень, і декілька засідань пропустив"

Роман Титикало
голова регламентної комісії у Київоблраді
Київську облраду вразила хронічна хвороба Верховної Ради — кнопкодавство
Громадський рух ЧЕСНО на сесійному засіданні 26 грудня 2016 року зафіксував факт кнопкодавства. При цьому правом голосу депутата від "Опоблоку" Миколи Фурдички скористався навіть не депутат, а взагалі стороння особа (!).
Кнопкодавство у Київській облраді
Попри роз'яснення регламентної комісії для тих депутатів, які не читають регламент і не знають, що мають голосувати особисто, на засідання 16 березня 2017 року "Опоблок" в особі Миколи Фурдички знову помічений в кнопкодавстві.

Голова фракції екс-регіонал Олександр Качний, який очолює фракцію "Опоблок", каже, що іноді самі депутати просять колег проголосувати за них:
"Мы единомышленники и обсуждаем все, что у нас происходит на фракции, каждое голосование. Поэтому у нас всегда, если даже кто-то за кого-то там проголосовал, то мы знаем, что это не подсов никакой. А люди ж работают на громадських засадах, они же приезжают и зарплату не получают и не являются госслужащими… Если человек с чем-то не согласен, то он свою карточку забрал и пошел. Если согласен, то бывает он говорит "Подстрахуйте, ребята", потому что действительно у нас сейчас каждый голос на весу"

Олександр Качний
голова фракції "Опозиційного блоку"
у Київоблраді
Інший депутат Київської обласної ради від "Нашого краю" Ярослав Добрянський також щонайменше двічі кнопкодавив протягом сесійного засідання 16 березня 2017 року. Депутат розуміє, що став порушником, але все одно намагається знайти виправдання.

Ярослав Добрянський
депутат від "Нашого краю"
у Київоблраді
"Якщо є життєво важливі питання в нашій області, то інколи можна і підтримати думку того депутата, який виходить із залу… Ви розумієте, про що я кажу... Але взагалі наша принципова позиція фракціїті депутати, які відсутні, то їхні карточки теж відсутні"
Кнопкодавили зокрема за передачу в оренду без конкурсу комунального підприємства "Автогосподарство", але попри зусилля кнопкодавів забракло голосів.

Регламентна комісія та голова облради мають належним чином реагувати на випадки кнопкодавства і вимагати притягнення депутатів до відповідальності. Зауважимо, що в Київраді діє спеціальна система, яка має навіть вищий рівень безпеки, аніж у Верховній Раді і депутати не можуть голосувати один за одного, оскільки одночасно треба тримати дві кнопки.

Але попри це навіть у Київраді був зафіксований у 2016 році єдиний випадок, коли замість депутата голосувала стороння особа. Її зрештою звільнили з Київради, але депутат, який залишив картку в слоті так і не поніс покарання.
Чому в облраді немає опозиції?
Під час обрання голови облради свою кандидатуру спробували проштовхнути прихильники БПП. Для обрання головою облради депутата Олександра Горгана партії не вистачило буквально одного голосу.

Депутати інших фракцій згуртувалися, супроти БПП й обрали головою облради представницю "Батьківщини" Ганну Старикову, яка, як виявилося, на зарплату чиновника спромоглася придбала за 4 тисячі доларів квартиру поблизу столиці та "Ягуар".

Можна було б припустити, що Київська облрада поляризована між "Батьківщиною" та БПП й тут є сильна опозиція, але результати аналізу поіменного голосування доводять, що опозиція фактично відсутня і депутати голосують практично в унісон.
Найопозиційнішими є такі депутати:
12%
Тимофій Нич,
"Самопоміч"
11%
Андрій Пещерін,
БПП "Солідарність"
10%
Олег Іваненко,
БПП "Солідарність"
Опозиційність даних депутатів перевищує індекс опозиційності їхніх фракцій у 2 рази. Тобто вони частіше за інших голосують "проти" або "утримуються".

Тимофій Нич сміється, коли чує, що голосує найбільш опозиційно і каже, що в цьому не сумнівався.
"Положення про фракцію, яким ми керуємося, дозволяє депутатові голосувати навіть всупереч рішенню фракції, але при умові, що буде окрема думка… і ця позиція має бути відкрито заявлена на фракції… По кожному питанню, де я мав свою власну думку і вона розбігалась навіть із позицією фракції, я про це відкрито заявляв або на фракції або перед голосуванням. У "Самопомочі" такі речі допускаються, хоча не дуже вітаються. Тому з багатьох питань, де навіть фракція ішла на в певній мірі компроміс, я все одно стояв на своєму…"

Тимофій Нич
депутат від "Самопомочі"
у Київоблраді
За його словами, він найбільше не підтримував політичні рішення, а також бізнесові рішення.

Тимофій Нич
депутат від "Самопомочі"
у Київоблраді
"Бувають голосування, які абсолютно політичні. Кожен має займатися своє роботою. В облради є чіткі повноваження. Коли облрада намагається впливати політично на рішення адміністрації або інших органів — до прокуратури пише чи ще кудись — ми таким чином перевищуємо свої повноваження, займаємося не справою, а політикою. І часто в таких кадрових питаннях я казав, що ми не володіємо реальною ситуацією, ми не знаємо мотиви цього рішення і підігравати тій чи іншій стороні, як на мене, нечесно навіть по відношенню до тих людей, рішення щодо яких ми намагаємося ухвалити. Бувають багато таких питань, які пов'язані… з гірничими відводами, погодження в межах там якихось лісів… я розумію, що це питання бізнесове, часто там взагалі документів малувато — на комісіях воно розглядається не зовсім глибоко. Я часто утримуюсь, тому що розумію, що це просто іде дерибан якихось обласних активів, а я не хочу потім за це відповідати"
При цьому Нич запевняє, що не є опозиціонером до самої фракції "Самопомочі":


"Я ні в якому випадку не є опозицією всередині фракції. Ми в усіх питаннях єдині, але от… скажем так… я прийняв для себе таке рішення"

Тимофій Нич
депутат від "Самопомочі"
у Київоблраді
Для порівняння рівень опозиційності фракції "Самопоміч" в Харківській облраді сягає 17%. Тому в Київській облраді варто говорити не про опозиційність, а радше про рівень лояльності до влади.
Найвищий рівень провладності — у фракції "Радикальної партії Олега Ляшка", — депутати якої не підтримують усього 0,5% рішень. Тільки в Наталії Гунько і Вікторії Киреєвої по 1% опозиційності в фракції. Всі інші — або повні нулі, як Станіслав Лисак і Микола Стариченко, або "серединка на половинку" — від 0 до 0,5%.

"Радикалам" дихає в спину у перегонах на лояльність до влади УКРОП, депутати якого так само не підтримують усього 0,5% рішень. Майже 2% опозиційності у фракції в Володимира Боднара. Троє депутатів — цілком лояльні з 0% опозиційності — Мар'яна Лук'яненко, Микола Ляшенко й Володимир Майбоженко.

На третьому місці за лояльністю до влади — "Опоблок" з його 0,85% опозиційності. Найбільший опозиціонер у фракції — Олександр Качний і Юрій Чередніченко — по 1%.

Голова фракції "Опоблок" Олександр Качний каже, що фракція не шукає ворогів і опозиційність треба дивитися по кожному питанню окремо.

Олександр Качний
голова фракції "Опозиційного блоку"
у Київоблраді
"Вы знаете, можно по-разному это оценивать. Лояльный или конструктивный или еще как-то… тут оценки разные бывают. Это надо смотреть отдельно по каждому вопросу. Но "Баба Яга против" — это не наш метод, мы абсолютно не зациклены на таких вещах. И вообще мы не люди, которые ищут врагов, у нас этого нет"
Олександр Качний додає, що в облраді, на його думку, нівелюється партійність.
"Я как руководитель областного совета в прошлом могу вам сказать, что чем ниже уровень местного самоуправления, ближе к земле… тем там эти партийные флажки они немножко нивелируются. Здесь главный вопрос — это авторитеты людей, которые возглавляют ту или другую организацию и видят те или другие решения… В областном совете конфигурация — на личностях, а не на партийных каких-то процессах, и конфигурация не стройная какая-то стойкая, которая определяется какими-то жесткими критериями…"

Олександр Качний
голова фракції "Опозиційного блоку"
у Київоблраді
Опозиційність "Батьківщини" становить усього 1,3%. Тому фракція на 4 місці за лояльністю. При цьому найвищий рівень опозиційності у фракції — 3%, якого досягли троє депутатів — Микола Швидкий, Владислав Хахулін і Григорій Тищенко. Найлояльніші з 0% — голова облради Ганна Старикова й Олександр Нігруца. Всі інші коливаються між заледве 1% і 2%.

Трішки менш лояльний до влади "Наш край", — який сягнув за рівнем опозиційності 1,7%. Найопозиційніший у фракції депутат Олександр Леляк — 6%. Найлояльніший — Ярослав Добрянський — 0%.

"Свобода" опинилася на 6-му місці за лояльністю до влади з її 2,6% індексу опозиційності. Найопозиційніші в "Свободі" Євген Чубук, Максим Запаскін і Ігор Сабій, у кожного з яких по 3% рівня опозиційності.

Максим Запаскін пояснює такий рівень лояльності фракції тим, що, за його словами, облрада є сама по собі опозиційною до чинної влади.

Максим Запаскін
депутат від "Свободи"
у Київоблраді
"Оскільки в нас в принципі є опозиція до тої влади, яка є в державі… у нас багато звернень, які критикую ті чи інші рішення як Президента, так і уряду і парламенту… тому ми не є опозиційною фракцією, бо ми входимо в більшість, яка є в Київській обласній раді — УКРОП, "Батьківщина", "Самопоміч" і, відповідно, "Свобода", тобто ці партії, які на державному рівні є опозицією до чинної влади — БПП, "Народний фронт" і все інше… Тому в принципі внутрі Київської облради ми не є такою опозиційною, але вважаємо, що Київська обласна рада є опозиційною до тієї більшості, яка є в державі"
БПП на 7-му місці за рівнем лояльності до влади демонструє індекс опозиційності 4,2%. Найбільш опозиційні в БПП депутати Андрій Пещерін (11%) і Олег Іваненко (10%).

При цьому найлояльніші — Жора Цагарейшвілі (0%), Володимир Шандра (0%), Сергій Федорченко (0%), Наталія Юрович (1,3%) і Лев Парцхаладзе (1,6%).

Фракція "Самопомочі" має найменший рівень лояльності — її індекс опозиційності 6,3%. Найопозиційніший депутат "Самопомочі" й облради загалом — Тимофій Нич (12%). На другому місці у фракції — Роман Титикало (9%). Найлояльнійший депутат у фракції — Сергій Кармазін (3%).
Наприкінці 2016 року депутат облради Горган, якому не вдалося головувати в облраді, отримав посаду Голови Київської облдержадміністрації. Одним із конкурентів Горгана на цій посаді був Костянтин Бондарєв — представник "Батьківщини", який фігурує у схемах фінансування партії.
З огляду на те, що колишній голова фракції БПП Лев Парцхаладзе, який був до того заступником голови ОДА, після призначення Горгана отримав нову посаду й працює заступником міністра ЖКГ, у облраді одностайність у голосуваннях може похитнутися.

БПП може спробувати переформатувати коаліцію під новопризначеного голову ОДА, якому колись не вдалося очолити облраду.
Хто прогулює засідання комісій облради?
Олег Кищук депутат з Броварщини від "Батьківщини" міг би, як і його колега по фракції Віктор Гринчук, стати кандидатом на відкликання. Він пропустив майже половину засідань комісій.
Проте спілкуватися з журналістом Громадського руху ЧЕСНО Олег Кищук не бажає.


"Слушайте, вы лучше позвоните другим депутатам. У меня нет времени с вами разговаривать. До свиданья!"

Олег Кищук
депутат від "Батьківщини"
у Київоблраді
Нагадаємо, нещодавно Кищук виявляв бажання спілкуватися з Громадським рухом ЧЕСНО й зізнався, що не робив жодних внесків на рахунки своєї партії "Батьківщина", після чого за ініціативи ЧЕСНО почалася позапланова перевірка партії з боку НАЗК.

Аналогічна ситуація і в іншого представника "Батьківщини" Олександра Нігруци. Він теж заледве не потрапив до лав кандидатів на відкликання.
Оскільки голова облради Ганна Старикова після публікації ЧЕСНО щодо її майна та доходів, заблокувала телефон журналіста, то ЧЕСНО направив їй листа, аби отримати офіційний коментар щодо того, що вона як представниця "Батьківщини" і голова облради планує робити з прогульниками.
Кілька відсотків до того, щоб потрапити у лави кандидата на відкликання через пропуски бюджетної комісії не дотягнув "свободівець" Ігор Сабій. Саме він очолив список партії на виборах. При цьому Ігор Сабій не пропустив жодного засідання сесії.

Ігор Сабій пояснює свої пропуски бюджетної комісії участю в слідчих діях і судових засіданнях, які він аж ніяк не міг пропустити.

Ігор Сабій
депутат від "Свободи"
у Київоблраді
"Основна частина пропусків бюджетної комісії пов'язана з тим, що я проходжу як обвинувачений у справі "захисників Конституції 31 серпня"… І, власне, в мене часто або слідчі дії, або уже самі судові засідання припадали якраз на той день, коли мали бути бюджетна комісія. Я би краще ходив на комісії, безперечно! А з початку року я ще був під домашнім арештом, а потім слідчі дії, судове розслідування, суд… бувало і по 2 засідання на тиждень"
Показники відвідуваності депутата від "Нашого краю" Василя Цвика після піврічного моніторингу ЧЕСНО покращилися. Але попри це, якби депутат зі Згурівщини пропустив на 1 засідання комісії більше, — він би втратив мандат.

Цьогоріч депутат постраждав від розбійного нападу на його оселю невідомих зловмисників. Напад було скоєно в ніч з 12 на 13 березня у селі Черевки Згурівського району.

Речник обласної поліції Микола Жукович у коментарі Громадському руху ЧЕСНО повідомив, що відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 187 КК України, тобто за фактом розбійного нападу, поєднаного із проникненням у житло. І станом на сьогодні ведуться слідчі дії.

У "Нашому краї" за кількістю прогулів після Цвика йде Станіслав Поліщук. У нього 40% прогулів комісій.

Голова фракції "Наш край" Ярослав Добрянський, який за попередньої каденції сам потрапив до лав прогульників, пояснює, що депутати пропускали сесії, бо не було чіткого плану їх проведення і часто проводилися позачергові сесії.
"Думаю, що в них потрібно безпосередньо запитувати (в депутатів - прим. авт.). Депутати ж працюють на громадських засадах. Фракційна дисципліна в нас присутня, але… це в цьому році у нас є графік плановості проведення сесій, а в минулому році такого, власне, не було і спонтанність прийняття рішень про оголошення сесій якраз була викликана тим, що депутати планували теж свої відрядження"

Ярослав Добрянський
депутат від "Нашого краю"
у Київоблраді
Ярослав Добрянський каже, що депутат Цвик торік не міг підлаштуватися під позачергові сесійні засідання, який було 12 із 15.

Ярослав Добрянський
депутат від "Нашого краю"
у Київоблраді
"Якщо є питання до Цвика, то він в минулому році активно розвивав свою торгову марку козиного молока… Він час від часу від'їжджав закордон, тому що ставив у себе на підприємстві іноземне обладнання, тому він не міг ніяким чином підлаштуватися під ті сесії, які мали місце в минулому році"
Партійна безвідповідальність
Найбільше прогульників у відсотковому співвідношенні у партій "Солідарність", "Наш край" та "Опоблок".
У "Самопомочі" партійна дисципліна з відвідуваністю в Київській облраді найкраща.
Політичний баласт: ким можна замінити неефективних депутатів?
Неефективних депутатів із БПП Володимира Шандру, Лева Парцхаладзе і Василя Скрипу могли б замінити наступні за списком депутати. Це заступник сільського голови з Софіївської Борщагівки Володимир Чечет. Також мандат міг би отримати директор ТОВ "Зеніт" з Володарського району Микола Каплун і фізкультурник із Баришівки Сергій Шинкарук.

З огляду на те, що з-поміж кандидатів на відкликання опинився голова фракції — доволі сумнівно, що БПП планує позбутися кандидатів на відкликання.

У "Батьківщині" замінити Віктора Гринчука в облраді могла б Маріанна Римаренко — безробітна членкиня партії з Білої Церкви. Повна тезка Маріанни Римаренко була помічницею на платній основі одночасно двох нардепів із БЮТ у 6 скликанніОлега Тищенка та Ігоря Воротнюка. Також Маріанна Римаренко є керівником "Благодійного фонду Віктора Світовенка "За Київщину! За нашу Батьківщину!".

Маріанна Римаренко спершу дивується, чому їй телефонує журналіст розпитувати про діяльність облради, але після пояснення, що вона наступна за списком, просить не квапитися. Переконує, що поки не має амбіцій працювати в облраді.

"А я тут як?.. А.. Давайте ми не будем обсуждать це питання, я не готова з вами співпрацювати з даного напрямку… Пока у мене немає таких амбіцій
"

Маріанна Римаренко
потенційна депутатка від "Батьківщини"
у Київоблраді
Кандидата на відкликання Миколу Фурдичку від "Опоблоку" в облраді міг би замінити пенсіонер із Борисполя Віктор Бурмістров. Віктор Бурмістров — керівник бориспільської організації товариства охорони пам'яток історії та культури, його повний тезка був помічником на громадських засадах у нардепів Леоніда Сваткова (4 скликання, "За єдину Україну!") та регіоналів Павла Солтуса (5 скликання) і Валерія Бевзенка (6 скликання).

Голова фракції "Опоблок" Олександр Качний каже, що в депутата Миколи Фурдички проблеми зі здоров'ям.

Олександр Качний
голова фракції "Опозиційного блоку"
у Київоблраді
"Он болеет, у него инсульт. Поэтому мы его сейчас не очень беспокоим… Его только пару дней назад забрали из больницы… Мы тоже не знали, это повторно… Положили в больницу, оказалось, что он инфаркт на ногах перенес и сейчас инсульт после инфаркта. Думали как — побаливает и побаливает. А он говорит — "Лікуюсь і лікуюсь…"
Пропозицію відкликати Миколу Фурдичку і дати можливість йому спокійно пролікуватися голова фракції вважає неетичною й недоречною.
"Ну послушайте, каждый должен своим делом заниматься. За ним большое количество избирателей. Он помогает людям. Чего это мы должны сейчас ему говорить "Давай, ты заболел, вали давай отсюда". Ну мы ж нормальные люди, мы ж должны по-человечески относиться друг к другу. Пусть человек работает: как получается — так и работает и ничего от этого хуже не будет..."

Олександр Качний
голова фракції "Опозиційного блоку"
у Київоблраді
Замість "самопомічівця" Петра Мороза до облради міг би увійти безпартійний президент "Національної федерації академічного веслування України" Володимир Власенко.

Народний депутат від "Самопомочі" Олег Лаврик каже, що з приводу пропусків депутата облради Петра Мороза брали в нього пояснення.

Олег Лаврик
народний депутат від "Самопомочі"
"Ми брали в нього пояснення, ...щоб він дав таку інформацію, чому його не було справді. Він мав зламану ногу, був півроку на лікарняному, зараз відновився і бере участь в засіданнях — все гаразд. У нас було таких три депутати по Україні, які потрапили в зону критики, але яких ми відмовилися відкликати саме з питань їхнього здоров'я, хвороби"
Олег Лаврик додає, що процес очищення партії йде по всій Україні: десь депутати самі написали заяви на складання повноважень, а десь триває збір підписів за їхнє відкликання.
"У більшості регіонів, де громадськість мала застереження до наших депутатів, ми провели ініціативні збори. Це відбулося в Київські області, на Волині, в Черкасах, у Херсоні і так дальше. У Чернівцях депутати виявили бажання і самі написали заяви — чекаємо рішення сесії,... така сама ситуація є по Київській міській раді — в нас депутат Роман Марченко теж написав за власним бажанням нібито заяву — це скоріша процедура, ніж іти через народну ініціативу. На наступному засідання сесії Київрада має підтримати таке рішення. Зараз по всіх регіонах України відбувається процес збору підписів. Єдина рада, де підписи вже зібрали й здали в ТВК — це є Херсонська міська рада. У Херсонському місцевому ТВК при голосуванні за відкликання не вистачило одного голосу, там, по суті, промерська більшість разом з "Опоблоком" завалила процес відкликання. Ми подали в суд і очікуємо ухвали суду — рішення суду в першій інстанції"

Олег Лаврик
народний депутат від "Самопомочі"
Залишається питання, чи інші партії скористаються процедурою відкликання депутатів, які порушують вимоги закону.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО визначає зв'язки депутатів з народними депутатами та політиками, аби з'ясувати, хто може мати вплив на депутатів Київської облради та процес прийняття рішень.
Матеріал підготували:
Сергій Огородник
журналіст ЧЕСНО
Ірина Федорів
координаторка регіональної мережі ЧЕСНО
Читайте також
comments powered by HyperComments

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda