Депутати облради від Борисполя та Баришівки: “Опоблок” із УКРОПом

На відміну від Київради, в облраді після виборів стало значно менше депутатів. Із 120 мандатів понад чверть перед виборами скоротили. З новою системою виборів не кожен округ має свого безпосереднього представника.

Виборці в Бориспільському районі та в м. Бориспіль на місцевих виборах мали можливість обирати депутатів до Київської обласної ради в 6-ти округах, по  3 округи  в м. Бориспіль та в Бориспільському районі. Від міста до обласної ради пройшли 2 представники від "Опозиційного блоку" - Юрій Чередніченко (ТВО №64) та Валерій Ксьонзенко (ТВО №65). 

Варто наголосити, що у Київській облраді “Опозиційний блок” посунув низку кандидатів, які мали вищий рейтинг, щоб мандати отримали саме Чередніченко та Ксьонзенко. Останнього від прохідного бар’єру відділяло аж 10 кандидатів. Для кого ж “Опозиційний блок” звільнив місця в облраді?

Від Борисполя пройшов помічник екс-регіонала Бойка та забудовник

Інформація про депутата Юрія Чередніченка на сайті ЦВК доволі скромна: освіта вища, член Політичної Партії "Опозиційний блок", пенсіонер, місце проживання: м. Київ.

За інформацією сайту "Посіпаки", на сьогодні пенсіонер Юрій Чередніченко на громадських засадах є помічником-консультантом голови парламентської фракції "Опозиційного блоку" - Юрія Бойка. Бойко за часів Партії регіонів очолював Мінпаливенерго та курував партійну роботу в Київській області.

Окрім того, Чередніченко був помічником у “регіонала” Володимира Макеєнка та Кирила Поліщука.

 

До того, як Чередніченко пішов на пенсію, він був генеральним директором ДП "Украерорух" з 2002 до 2014 р., він замінив на посаді Кирила  Поліщука, обраного нардепом і до якого він потім пішов у помічники. 

Політичну кар’єру Чередніченко розпочав у 2010 р. – обраний в депутати обласної ради в одномандатному мажоритарному виборчому округу №55 як самовисуванець. У обласній раді входив до фракції Партії регіонів до втечі Януковича з країни

У 2012 р. Чередніченко безуспішно кандидувався в народні депутати на одномандатному виборчому окрузі №98 з центром в Яготині, посівши 5 місце.

У податковій декларації за 2011 рік кандидат вказав свій річний дохід у розмірі дещо менше 1 мільйона гривень. 

Одним з пунктів передвиборчої програми в народні депутати Чередніченка було будівництво Будинку культури в м. Бориспіль, про що неодноразово писали місцеві засоби інформації та активно обговорювалося на засіданнях міської ради.

Помічник депутата облради Юрія Чередніченка Анатолій Долженков зареєстрував навіть благодійну організацію “Благодійний фонд на підтримку проектування та будівництва Палацу культури у місті Борисполі”, яку сам же й очолив. 

“Юрій Анатолійович узяв на себе зобов’язання, що будинку культури у Борисполі бути. А він людина слова.... Скажу більше, Юрій Анатолійович переконаний, що його можна збудувати уже до 1000-ліття Борисполя — до 2015 року. Благодійний фонд працює, гроші надходять”, - повідомляв ще в липні 2012 року Анатолій Долженков

Натомість будівництво Будинку культури в м. Бориспіль закінчилося ще в 2013 році в традиційному стилі українських депутатів, коли нардеп Сергій Міщенко звинуватив депутатів міськради та облради в тому, що вони замість Палацу культури зводять “комерційний центр”.

“Те, що Міщенко називає "комерційним центром", є МакДональдс та Billa, бо біля них, справді, знаходиться Меморіал Слави”, - розповідає мешканець Борисполя Олександр. 

ДП “Украерорух”, очолюване Юрієм Чередніченком, фігурувало в низці скандальних новин. Так, за головування Чередніченка ДП "Украерорух" нібито купило кавові автомати за ціною автомобілів, уклавши угоду з ТОВ "Компанія "Ліберті Україна" на придбання вендінгових автоматів на суму 463 тис. грн. У 2014 році СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом розкрадання держкоштів в "Украерорусі", для чого згідно з наказом міністра інфраструктури Максима Бурбака Юрія Чередниченка було усунено від виконання обов'язків голови "Украероруху".
 
В облраді Юрій Чередніченко очолює комісію з питань свободи слова та засобів масової інформації.

Колега Чередніченка по "Опозиційному блоку" - киянин Валерій Ксьонзенко є менш відомою особою та не з такою багатою біографією.

Неодноразово Ксьонзенко пробував свої сили в політиці: був кандидатом в народні депутати у 1998 році як самовисуванець та у 2002 році

Згодом успішно балотувавася в депутати Бориспільської міської ради, де його обрали секретарем з 2013 по 2014 рік. Пройшов до міськради за списком Партії регіонів і очолював тоді інвестиційно-будівельну компанцію “Місто”.  Справи у депутата-забудовника були настільки прибуткові, що він міг дозволити собі позичати маловідомим людям сотні тисяч доларів. Принаймні так він стверджував журналістам

Після 5 років депутатства Ксьонзенко не залишив будівельний бізнес. Тепер він президент ТОВ “СпецвисотмонтажБуд”

Валерій Ксьонзенко входить до складу Комісії з питань бюджету та фінансів. Варто наголосити, що свого часу політик був акціонером головою наглядової ради Банку регіонального розвитку, який у 2009 році Національний банк України вирішив ліквідувати. У 2011 році столична прокуратура відкрила провадження щодо позичальників банку, які отримали кредити на 70 млн грн. 

Таким чином, з 6-ти представників "Опозиційного блоку" в облраді, 2 представники зайшли завдяки місту Бориспіль, але вони ніколи б не потрапили до облради, якби “Опозиційний блок” не змінив порядок кандидатів у списку, через що непрохідні стали прохідними. 

Жодного депутата, який би безпосередньо представляв Бориспільський район у облраді немає. Так само жодного представника немає від одного з районів міста Бориспіль (округ №66).

Баришівка: політичні династії “Партії зелених” в лавах “УКРОПу”

Якщо Бориспіль делегував до облради 2 представників “Оппоблоку”, то сусідній Баришівський район - 2 представників “УКРОПу”. У Баришівському  районі виборці при обранні депутатів обласної ради голосували  в 2-х округах ТВО №1 та №2. Таким чином з 7 “укропівців” Баришівку представляють - Мар’яна Лук’яненко (округ №1) та Микола Семеняка (округ №2). 

Микола Семеняка має багатий політичний досвід - він пройшов довгий шлях від “Партії зелених України” через “Народний фронт” і тепер став “УКРОПівцем”. Неодноразово намагався пройти до Верховної Ради, тож, ймовірно, облрада для нього - стартовий майданчик до парламенту.

Свій 20-річний депутатський стаж Семеняка розпочав у Коржіській сільській раді. На наступних виборах він подався до Баришівської районної ради від Партії зелених України. За даними моніторингу Громадського руху ЧЕСНО Микола Семеняка через пропуски засідань у 2014 році став кандидатом на відкликання з Баришівської райради. Цього ж року його обирали головою райради з березня по травень місяць.

2012-рік - Семеняка став кандидатом у народні депутати на одномандатному  виборчому  окрузі №97 як самовисуванець. Тоді він посів друге місце і поступився чинному нардепу Павлові Різаненку.

У декларації за 2011 рік значиться, що політик заробив менше 110 тисяч гривень.

У 2014-му році він знову спробував свої сили з Народним фронтом і в цьому ж окрузі програв Різаненку.

На момент 2014 року на сайті ЦВК значиться, що політик мав загальну середню освіту. І рівно за рік депутат на сайті ЦВК кандидат до облради зазначає, що у нього вже вища освіта.

У облраді Микола Семеняка входить до складу комісії з питань екології, природокористування, водних ресурсів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій.

Наступний представник Баришівського району в облраді від УКРОПУ – Мар’яна Лук’яненко, яка на момент виборів була тимчасово безробітною й проживала в с. Пасічна.

Відомо, що закінчила Академію державної податкової служби України і цілих 10 років (з 2002 до 2012 року) пропрацювала старшим інспектором-ревізором у Баришівській ОДПІ. 

У 2013-2014 роках оформлена як бухгалтер у ФОП Сергія Лук’яненка, імовірно, свого чоловіка, який став депутатом Баришівської райради від того ж УКРОПу. 

Раніше Сергій Лук’яненко, як і Микола Семеняка, теж був депутатом Баришівської райради. У 2010 році балотувався як кандидат від “Партії зелених”. За результатами моніторингу ЧЕСНО, чоловік новообраної депутатки облради Сергій Лук’яненко,якого знову переобрали, через прогули у2012 - 2014 роках став кандидатом на відкликання.

Ймовірно, що свекор депутатки облради Мар’яни Лук’яненко - місцевий Баришівський перевізник. 

У облраді Мар’яна Лук’яненко входить до складу Комісії з питань бюджету та фінансів.

Громадський рух ЧЕСНО продовжує робити огляди депутатів облради. Нагадаємо, що вже оприлюднені огляди представників Києво-Святошинського району, Приірпіння, Білоцерківщини, Броварщини, Вишгороду, Бородянки, Обухова та Василькова.

Автори: Анжела Анісімова, волонтер Громадського руху ЧЕСНО, Сергій Огородник - журналіст Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]