Рік роботи Харківської облради: 9 екс-регіоналів можуть втратити мандат

Фото: Рік роботи Харківської облради: 9 екс-регіоналів можуть втратити мандат

Скласти повноваження може голова “Опоблоку” Олег Каратуманов. Він пропустив понад 50% засідань. Відпочиває з Добкіним. Загалом в раді 40% прогульників.

Найбільше таких в “Батьківщині” та “Солідарності”.  Олена Колмик - голова регламентної комісії - просить ЧЕСНО її не турбувати. Каже: вона людина зайнята. БПП голосує спільно з “Відродженням”. “Самопоміч” в опозиції.

Якщо депутат пропускає 50% і більше засідань сесій або комісій за повний рік каденції, то він, згідно з чинним законодавством, може втратити мандат.  Закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

Харківська облрада - одна з найбільших в Україні. По 120 депутатів залишили після скорочення кількості мандатів на рівні облрад лише тут та в облраді Дніпровщини. Навіть на Київщині кількість депутатів скоротилася до 84.

Із 120 депутатів Харківської області прогулюють 40%. Ось ті депутати, які пропустили понад 50% сесій чи комісій і стали кандидатами на відкликання. Всі вони - екс-“регіонали”.

Натисніть для збільшення

Згідно з даними огляду політичних сил, підготовленим Громадським рухом ЧЕСНО,  партії “Відродження” (в облраді взяли 50 мандатів), “Опозиційний блок” (19 мандатів),  “Наш край” (11 мандатів) - реінкарновані проекти колишніх членів “Партії регіонів”.

Двоє депутатів з “Відродження” - Тетяна Біловол  та Віктор Попов стали кандидатами на відликання за результатами пропуску і сесій, і комісій. Їхня соратниця Тетяна Головаш пропустила більшу половину засідань комісії.

Всі три депутати та лідер фракції “Відродження”  Володимир Скоробагач відмовились давати коментар Громадському руху ЧЕСНО. Політики уповноважили на всі питання відповісти  прес-службу партії у Харківській області.

 

Партия не может решать вопрос отзыва депутатов, это могут инициировать только граждане. Обращений от граждан никаких не поступало с жалобами на этих депутатов. По данным партии, эти люди плотно работают в округах. Головаш болела,  у Попова в прошлом году  было 6-7  командировок. Но на комиссиях присутствовали их представители, насколько я знаю это законно, - пояснюють у прес-службі.

 

Ймовірно, юридичні компетенції в прес-служби залишають бажати кращого. Юристка Громадського руху ЧЕСНО Галина Чижик наголошує, що помічники депутатів, які не мають права голосу, не можуть замінити присутність депутатів на комісіях чи сесіях:

 

Місцеві депутати взяли собі за правило ставити дитячі майданчики, роздавати продуктові набори, освітлювати вулиці і ремонтувати під’їзди. І в їхній щільний графік робота в комісіях чи відвідування пленарних засідань ніяк не вписується.  Помічники, які роблять це за них, порушують закон так само, як і депутати, які не виконують своїх обов’язків.

 

Кандидатами на відкликання стали троє представників “Опозиційного блоку”, зокрема голова фракції Олег Каратуманов, Євгеній Сироткін, Денис Кришталь.

Судячи з профілю голови фракції “Опоблоку” у мережі Facebook, він багато подорожує, що, ймовірно, може пояснити його численні прогули.

На відпочинок їздить не лише сам, а й другом - Михайлом Добкіним. Ось політики усміхаються біля Стіни плачу.

У пошуках депутатів “Опозиційного блоку”, ЧЕСНО звернувся до гарячої лінії партії, яка виявилася зовсім не “гарячою”, бо не вирішує питання терміново.

 

Служба не відповідає на питання, вона тільки  записує звернення громадян, а потім їх розглядає керівництво, - пояснює диспетчер.

 

На питання: “Хто саме є вашим керівництвом та хто саме розглядає питання?”, диспетчер не змогла відповісти, адже служба не відповідає на запитання. Скільки буде розглядатись звернення “взяти коментар у депутатів” - невідомо, дослівно: “Як розглянеться”.

Відверто дивує тенденція, що складається в Харкові щодо відкритості депутатів місцевого рівня, а саме представників “Опозиційного блоку”, “Відродження”. Навіть до народних депутатів легше додзвонитися, дістати телефон, написати у соцмережі.

Громадський рух ЧЕСНО намагався взяти коментар в народного депутата України від “Опоблоку” Михайла Добкіна щодо планів партії на відкликання недобросовісних депутатів місцевих рад за прогули. Але якщо “гаряча лінія” партії до запитань відчутно охолола, то з-під “гарячої руки” Михайла Добкіна ми отримали відмову від нардепа офіційно коментувати будь-що.

Нардеп пояснює своє небажання спілкуватися з журналістами ЧЕСНО, оскільки “не хоче давати коментарі грантоїдам”.

Здається, що депутати Харківщини хочуть відгородитися парканом та помічниками  від громадян міста та вбачають ворогів у представниках преси та активістах. Кількістю помічників та засекреченими номерами телефонів депутати навряд чи підвищать свій авторитет сучасного політика.

Кандидатами на відкликання з “Нашого краю“ стали Максим Водка та Віктор Намчук.

Депутата з “Нашого краю” лікаря-хірурга та директора філіалу Міжнародного благодійного фонду "Фонд Олександра Фельдмана" в Харківській області, Максима Водку, вдалося знайти в Ізраїлі. Водка є членом постійної комісії з  питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО. Він пропустив 54% її засідань.  Депутат попросив посилання на закон, який зобов’язує його не прогулювати комісії, додавши, що він про нього чув, але в очі не бачив.

Водка вважає, що на комісії ходити особисто не обов’язково:

 

Член комиссии в первую очередь получает и экспертирует информацию и решения, по направлению в котором компетентен, для соблюдения интересов команды и избирателей. Для этого присутствие не обязательно,  есть интернет. Убеждаю других членов комиссии соблюдать интересы избирателей. Для этого так же присутствие не обязательно. Здесь все дублируется на сессии.

 

Для кандидатів на відкликання та прогульників риторика про те, що присутність на засіданнях комісій не є обов’язковою, бо рішення приймається на сесії, - доволі типова.

Але саме під час засідань комісії депутати мають ретельно розглядати проекти рішень, давати свої пропозиції й напрацьовувати вирішення проблем, щоб їх в подальшому винесли на розгляд всієї ради.

Законодавство між важливістю засідань сесій і комісій ставить знак дорівнює. Депутати, які отримали від виборців представницький мандат, мають від їхнього імені брати участь у всіх засіданнях.

Судячи з фотографій депутата Водки, він, як і голова фракції “Опоблок”, теж багато подорожує. Це він у Лондоні.

Кандидатами на відкликання стали не лише колишні регіонали. З-поміж 9 депутатів, які можуть втратити мандат, є представниця фракції БПП - Лариса Орлова. Вона пропустила більше половини засідань у комісії, до якої входить і Водка. Зауважимо, що тут Орлова не просто член комісії, а має виконувати обов’язки заступника голови.

Лідер фракції “Солідарність”, Віктор Коваленко відкликати депутатку не збирається:

 

Для меня важно мнение избирателей.  Как человек работает на округе и на местах.  Скольким она помогла, сколько сделала для избирателей. Пропуски - конечно плохо, но надо сначало выяснить, может она болела. Для меня важно как человек работает в округе и на местах.

 

Громадський рух ЧЕСНО намагався з’ясувати в Орлової причину такої кількості пропусків, але з нею так і не вдалося сконтактуватися.

 

Чому депутати бояться голосувати?

Якщо проаналізувати участь у всіх голосуваннях Харківської облради, то дані, які отримав Громадський рух ЧЕСНО, свідчать, що у понад 50% випадків взагалі не голосують ось такі політики. Відповідно вони не приймають у більшості випадків рішень і не виконують покладений на них громадою обов'язок. Це переважно депутати “Опоблоку” та “Відродження”.

Натисніть для збільшення

Рейтинг нерішучих дає можливість побачити тих депутатів, які не вирішують нічого у більшості випадків під час засідань Харківської обласної ради.

Зауважимо, що з-поміж кандидатів на відкликання немає представника “Опоблоку” Валерія Білокудрі, депутата від “Батьківщини” Олександра Мельника та члена “Відродження” Віктора Попова. Але всі вони не приймали рішення і не впливали жодним чином під час голосувань у більше, ніж 50% випадків.

Це пояснюється тим, що на кожному пленарному засіданні розглядалася різна кількість питань -  2 до 82 питань. І якщо депутат пропустив сесійне засідання, на якому відпрацювали найбільше питань, то він міг не потрапити до кандидатів на відкликання.

Ще один можливий варіант, це коли депутати реєструються і тікають із засідань. Таке часто практикують депутати Київради, яка теж налічує 120 депутатів. Тут часто депутати реєструються і залишають картку в слоті системи голосування, щоб значитися присутніми. Таких депутатів, які нібито є присутніми під час голосувань, але не беруть участі в голосуваннях, ЧЕСНО відносить до категорії пасивних.

У Харківській облраді найбільше пасивних депутатів у фракції “Опозиційний блок” (Валерій Білокудря, Денис Кришталь, Віталій Терещенко , Валерія Мураєва, Ігор Нестєров).

З “Нашого Краю” -до пасивних потрапили Віктор Костенко та Віктор Намчук.  З “Відродження” - Людмила Немикіна,  з “Солідарності” - голова ХОДА Юлія Светлічна та її заступник -  Віктор Коваленко.

Щодо депутатів, які є і не голосують, то голова фракції “Самопоміч”

Тетяна Бідняк каже, що іноді депутати губляться:

 

Мы с коллегами замечали,что при рассмотрении некоторых вопросов, есть группа депутатов ,которые голосуют по команде и в определенный момент просто теряются. Сидят на своих местах, а кнопки не нажимают.

 

Ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань включно, потрапляють до лав прогульників. Якби Олександр Мельник пропустив хоча б на одне засідання більше, то він би потрапив у кандидати на відкликання.

Натисніть для збільшення

 

Чому в облраді слабка опозиція

Поіменне голосування дає розуміння, як працює опозиція в облраді. За рік рада розглянула 337 питань на 6 засіданнях. Якщо припустити, що сесія тривала в середньому 6 годин, то на розгляд одного питання депутати витрачали десь по 6 хвилин.

Найбільш опозиційною в Харківській облраді є “Самопоміч”. Партія має 12 депутатів, що становить рівно 10% від всього складу облради.


Для порівняння відсоток опозиційності в Харківської міської ради найвищий також у “Самопомочі”, але там він становить 33%. У облраді фракція “Самопоміч” голосує опозиційно в середньому у 17% випадків.

 

Подчеркиваю,что мы единственная действительно оппозиционная фракция в областном совете. Но мы голосует “против” или воздерживаемся не просто так, из принципа, а именно по тем вопросам, где действительно не согласны, где имеем свое видение и имеем альтернативные варианты решений. В основном те вопросы, где мы были “против”, связаны с решениями бюджетной и жилищно-коммунальной сферы, - коментує лідер фракції “Об’єднання СамопомічТетяна Бідняк.

 

Найопозиційніший - Дмитро Булах, депутат обласної ради від “Самопомочі”. За результатами голосувань “утримувався” або був “проти”  майже у 40% питань, що відрізняє його навіть від колег по фракції.

 

У меня есть принцип - я не голосую за решения, в которых я не уверен или где я усматриваю высокие коррупционные риски. В таких случаях я воздерживаюсь. Это принципиальная позиция. Это часто касается программ, где я вижу подозрительные объекты или подозрительные суммы, а также программ, которые мне кажутся атавизмом или сомнительными. В случаях несогласия я, естественно, голосую против. Что касается прогульщиков - я сторонник того, чтобы депутаты, которые допускают подобные случаи, были отозваны или лучше всего сложили мандат. Ведь, если депутат регулярно не является на заседания комиссий или пленарные заседания, то, фактически не представлен интерес значительной части избирателей области и они лишены своих прав.

 

Найопозиційніший депутат Харківської облради Булах твердить, що кнопкодавства в раді він не помічав.

 

Лично я не замечал случаев, когда депутаты отсутствуют  на месте, а их карточка голосует или просто находится в гнезде, чтобы создавать видимость присутствия. Необходимо понимать, что обзор с депутатского места очень ограниченный и это сделать физически очень тяжело. Но я хотел бы обратиться к нашим СМИ с просьбой, по возможности, стараться мониторить эту ситуацию и в случае обнаружения информировать меня, как во время сессии, так и после нее. Т.к. это очень грубое нарушение, - додає Булах, який входить до регламентної комісії.

 

Рівень опозиційних голосувань “Батьківщини” сягає 3,4%. У “Опоблоку” - 2%. Знаково, що фракція “Наш край”, як і БПП, голосує опозиційно лише в 1% випадків.

Що дивує, так те, що депутатка від БПП, яка одночасно є головою Харківської ОДА, - Юлія Світлична має доволі високий рівень опозиційності - голосує проти або утримується у за понад 9% питань.

Найбільша фракція “Відродження”, яка завела 50 депутатів, голосує майже завжди “за”. Найбільша фракція має свого голову облради - Сергія Чернова. Він за попередніх каденцій теж очолював облраду як депутат від “Партії регіонів”.

Ось ті депутати, які прогулюють комісії.

Натисніть для збільшення

Найбільше прогулює “Батьківщина” та “Солідарність”

З 8 депутатів у “Батьківщині” прогульниками стали 5 депутатів.

Натисніть для збільшення

 

Політичний баласт: чи оновлять партії свої лави?

Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови - в кінцевому результаті рішення прийматиме партія.

Якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Натисніть для збільшення

3 депутати “Опоблоку” можуть втратити мандат (Денис Кришталь, Євгеній Сироткін, Олег Каратуманов).

Згідно з інформацією на сайті ЦВК, до ради можуть потрапити: Вячеслав Гуляєв - генеральний директорв ТОВ "ВКГ "Лісова казка", директор КП “Лозівська друкарня” Богдан Рева та Микола Коваль, начальник Великобурлуцької районної державної лікарні ветеринарної медицини.

“Відродження” теж може оновитися. Замість кандидатів на відликання Тетяни Біловол, Віктора Попова та Тетяни Головаш, депутатами можуть стати: Президент  Товариства з обмеженою відповідальністю "Ріал-сервіс", Давид Чихладзе,  директор школи-інтернату “Дивосвіт” Віра Сивицька та пенсіонер Василь Міщенко.

У “Нашого краю” два кандидати на відкликання - Віктор Намчук та Максим Водка. Замість них можуть стати депутатами - пенсіонер Ніна Павленко та начальник відділу Державного реєстру виборців Первомайської райдержадміністрації Микола Бакаєв.

“Солідарність” може замінити Ларису Орлову на Юрія Фесенка, директора філії “Шебелинкагазвидобування".

Олена Колмик - голова регламентної комісії Харківської обласної ради. Саме ця комісія мала б стежити за тим, щоб депутати не порушувати закон. На прохання прокоментувати ситуацію, яка склалася в Харківській облраді депутатка від БПП Руху ЧЕСНО, відповіла рішуче:

 

Нет. Потому, что я очень занятой человек и прошу меня больше не беспокоить.

 

Після цього вона поклала слухавку.

Загалом депутати Харківської облради в своїй більшості неохоче йдуть на контакт із журналістами. Залишається відкритим питання, як ті, кого не можуть знайти навіть журналісти Гомадського руху ЧЕСНО за допомогою прес-секретарів провідних партій в парламенті, спілкуються з виборцями.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО зробив аналогічний моніторинг діяльності депутатів Харківської міськради.

P.S.

Після випуску статті до нас звернулась депутатка від фракції “Відродження” Анастасія Кобец:

 

Для меня это очень важный вопрос, я знаю точно,что у меня нет столько пропусков как вы написали. 33% - это слишком много.

 

Кобец розібралась з цим питанням з секретарем комісії та виявилось, що депутатку записали у “вітсутні” випадково. І в такому випадку вітсоток прогулів не перевищує 25%. Протоколи були змінені на сайті обласної ради. 

Громадський рух ЧЕСНО  виключає Кобець з лав прогульників.

Також вже після випуску статті зателефонувала Тетяна Головаш:

 

Я просто в шокє! Я не пропускала стільки засідань сесій! Один раз я хворіла , потім я не змогла прийти, але якщо я не приходжу, то в мене поважна причина. Але на моєму місці сиділа помічниця. А той четвертий раз, що ви записали, то я була, але я пізніше приїхала. Я живу у Куп'янську. Хіба я винна в тому, що потяг затримується? На 40 хвилин запізнився! Мені довелось брати таксі. Я спізнилась, а мене записали у вітсутні.  Я не знаю кто это делает и зачем. Меня вся страна знает, я много кому помогла, у меня весь кабинет в грамотах. То в перший раз таке, що про мене щось погане пишуть. 

 

Рік роботи облради - спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект  - частина "Політичної пам'яті"  ЧЕСНО - онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.  


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]