Рік роботи Вінницької облради:

«маркерна область» прогулює найбільше
20% депутатів можна відкликати за прогули. Найбільше депутатів може втратити «Солідарність». «Свобода» голосує найбільш опозиційно. З-поміж тих, хто найчастіше утримується або голосує проти, — голова облради Анатолій Олійник. Голова «Опоблоку» вважає, що його депутати «ніхто» і їм голосувати не обов'язково. У раді безкарно кнопкодавлять.
За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»)
Вінниця — це так звана «маркерна область». Так кажуть місцеві політики. Вони вважають, що мають бути зразком, оскільки і Прем'єр-міністр Володимир Гройсман і Президент Петро Порошенко тісно пов'язані з Вінниччиною. Але, що стосується дисципліни й відвідування ради, на Вінниччині ситуація одна з найгірших, яку виявили під час моніторингу журналісти Громадського руху ЧЕСНО.

Микола Виговський
координатор
Громадського руху ЧЕСНО
"Для Вінницької облради Громадський рух ЧЕСНО зробив піврічний моніторинг відвідуваності депутатів. Тоді ми виявили, що майже кожен другий депутат був прогульником. Зараз відсоток зріс до 60, Але навіть ті дані, які ми проаналізували, можуть бути спотворені, бо в раді зафіксували кнопкодавство. Одні депутати голосують за інших. Це в тому числі й спроба приховати відсутність колег"
Ось ті депутати облради, які мають втратити мандат через те, що пропустили забагато засідань сесій або комісій. Загалом 17 кандидатів на відкликання.
Найзатятіший прогульник «аграрій» Володимир Васильович Барцьось не бачить проблеми в тому, що пропускав засідання сесій та комісій. За рік він взяв участь в 11 голосуваннях. Загалом їх було понад 760. Він пропустив 80% засідань комісії з питань АПК і земельних відносин, де депутата обрали головою.

Володимир Барцьось
депутат від "Аграрної партії" Вінницької облради
"Питання не в тому - відвідую чи не відвідую. Я голова комісії — я проводжу засідання комісії і всі, які на часі, — комісії проведені мною особисто. Якщо я не присутній на тій чи іншій сесії, то ті чи інші питання, які відпрацьовуються і узгоджені по нашій партійній лінії, то вони погоджені і критичного питання, що я не був і не голосував — не стоїть. Питання розглядається і воно обговорюється на нашій фракції, тому взагалі не бачу ніяких проблем і підстав… Депутатська робота ж не означає тільки прийти на сесію і проголосувати чи не проголосувати, є ж інші питання, тому питання про відкликання можуть поставити тільки ті люди, які мене обрали"
Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що депутат за результатами виборів отримує представницький мандат. І в інтересах громади, яка його обирала, має брати участь у голосуванні. За законом депутат зобов'язаний відвідувати засідання і сесій, і комісій.

Як виявилося, голова комісії Володимир Барцьось навіть уявлення не має про те, скільки засідань комісії було за рік. Він твердить, що комісія засідала більше 30, хоча, за офіційними даними облради, усього за рік їх було 15. Після того, як Громадський рух ЧЕСНО назвав точну кількість засідань голові комісії, Барцьось запевнив, що рада дала нібито недостовірні дані.

Володимир Барцьось
депутат від "Аграрної партії" у Вінницькій облраді

"
Вам неправильно дали дані. Я на кожній комісії був присутній, і не 15 разів ми збиралися, а набагато більше, тому що були ще питання, які не виносились на комісії, тому засідань було гораздо більше"
До кандидатів на відкликання потрапив «батьківщинівець» Віктор Цибульський. Він пропустив понад 50% засідань і сесій, і комісії. Депутат каже, що два місяці пролежав у лікарні з підозрою на тяжку хворобу і нарікає, що за цей час Людмила Щербаківська навіть не поцікавилася, що з її депутатом відбувалося.

"Я не розумію, що я вам должен звітувати, які в мене показники! Я два місяці пролежав у Вінницькій обласній лікарні ЛОР. Але слава Богу, прогнози не підтведилися, бо я ще тиждень лежав у лікарні в Києві... Ви Олійнику не дзвонили й не питали — чи йому складати мандат, чи нє?.."

Віктор Цибульський
депутат від "Батьківщини" у Вінницькій облраді
Цибульський був відсутній на сесіях значно більше, ніж 2 місяці. Його не було на 6 з 10 засідань.

Депутат виправдовується, що працює на окрузі:

Віктор Цибульський
депутат від "Батьківщини" у Вінницькій облраді
"Я сам фермер. Я орендую у людей в 7-ми селах. От сьогодні позамітало всі сім сел, і я роблю все для того, щоб прогорнути їм дорогу. Тільки що дзвонив директор хлібзаводу — що туди хліб не завезли, а отговорка яка — що туда не може пройти машина. А я пояснюю, що до 9 години дорога вже була прогорнута. Я підняв тракторістів, щоб людям привезли хліб… Це є робота з округом, чи нє?"
На питання, що заважає йому скласти мандат і працювати далі на благо громади як фермер-активіст, депутат каже, що справляється, а втратити мандат не боїться, бо мовляв, люди за нього.
"Я сам фермер, який був головою адміністрації… За всю історію цеї області, щоб просто люди захотіли вибрати головою адміністрації фермера. Я відпрацював 6 місяців — 2014 рік, коли в нас по 4 чоловіка привозили сюда хлопців "груз 200", я знав у кожній сім'ї, де ці хлопці живуть, ми зібрали тільки півмільйона гривень і ми ці гроші спрямували тільки на людей з нашого району і міста… І хто мене буде відкликати? Люди, які тут живуть, які мене вибирали? Ну хай відкликають! Приїдьте й спитайте в них — хто такий Цибульський!"

Віктор Цибульський
депутат від "Батьківщини" у Вінницькій облраді
Цибульський визнає, що депутат повинен ходити на засідання ради і обіцяє в новому році справно працювати.

Найбільше кандидатів на відкликання у «Солідарності». Це найчисельніша фракція в раді.

Є депутати, які стали кандидатами на відкликання через пропуски саме засідань комісії. Представник «Солідарності» Михайло Вдовцов був присутній лише на 2 засіданнях комісії з 8-ми. Каже, що йому самому соромно за це і він розуміє, що його можна відкликати за прогули.

Михайло Вдовцов
депутат від "Солідарності" у Вінницькій облраді

"Я прекрасно розумію. Я зробив аналіз в кінці року… по роботі в комісії, я знаю, що в мене є проблеми… Так сталося. Вже у 2017 році будемо плотніше працювати, а може перейду в якусь іншу, менш важливу комісію"
Тут варто зауважити, що менше засідань було лише в комісії з питань промисловості й підприємництва. За рік депутати збиралися лише 6 разів.

На питання, в якій би комісії депутат хотів би більше працювати, Вдовцов каже, що… транспортна теж важлива і йому підходить:

"Ця комісія, яка є — вона мені підходить: Ямпіль сьогодні — найдальша точка від обласного центру, то ми маємо працювати в транспортній комісії. І я там давав свої рекомендації… але я бачу, що там мало хто чує"

Михайло Вдовцов
депутат від "Солідарності" у Вінницькій облраді
Депутат від «Солідарності» Микола Юрчишин, який став кандидатом на відкликання і через прогули сесій і через прогули комісій, спершу пообіцяв дати коментар, але послався на те, що хворіє, і попросив перетелефонувати пізніше, але ні пізніше, ні на другий день слухавку не підняв.

Варто зауважити, що «Солідарність» привела в раду найбільшу кількість депутатів, які несумлінно відвідували засідання. Перед виборами 2015 року ЧЕСНО закликав не кандидувати таких політиків знову.

Окрім кандидатів на відликання, у Вінницькій обласній раді є прогульники. Це ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань. Ось ті, хто прогулювали і сесії, і комісії.
Депутат від «Батьківщини» Іван Кухаренко каже, що всі його пропуски нібито були з поважних причин.

Іван Кухаренко
депутат від "Батьківщини" у Вінницькій облраді
"Наразі не можу згадати всі причини (пропусків - прим. автора), вони, безумовно, всі були поважні. Скажімо, можу згадати два останні засідання. Перше — позачергова сесія, про те, що вона буде відбуватися, я дізнався на кордоні… на Сході України, я не міг прибути на сесію. Чергова сесія — я про неї узнав, будучи у відпустці. Щодо інших… кожна причина була поважною, повірте мені. Що стосується комісій, то я не знаю, як ви вираховуєте присутність чи неприсутність на комісії… но я на всіх засіданнях стараюсь бути і стараюсь не пропускати"
Зауважимо, що закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків. Якщо депутат пропускає 50% і більше засідань за повний рік каденції, то він, згідно з чинним законодавством, може втратити мандат.

Іван Кухаренко, як і інші депутати, які потрапили до лав прогульників, переконує, що успішно працює на окрузі.


"Щодо складання мандату депутата — поки таких планів у мене немає"

Іван Кухаренко
депутат від "Батьківщини" у Вінницькій облраді
А ось ті депутати, хто комісії відвідував, але прогулював сесії.
Депутат від «Солідарності» Володимир Гнатишен дуже дивується тому, що пропустив 50% сесійних засідань, він переконує, що був відсутній усього двічі, а засідань за рік облрада, за його словами, провела не менше шести.

Насправді, згідно з відповіддю облради на запит ЧЕСНО, за 2016 рік було проведено 10 сесійних засідань на 5-ти з яких Володимир Гнатишен був відсутній. Депутат обіцяє уточнити дані в облраді і розібратися, як це сталося.

Володимир Гнатишен
депутат від "Солідарності" у Вінницькій облраді
"Абсолютна неправда! Мені так стидно — ви тоді пустили і по телебаченню і в газету — не було цих 50% пропусків! (ймовірно, депутат мав на увазі піврічний моніторинг - прим. авт.) Я не був на двох засіданнях обласної ради за весь період, коли рада працює. Що, рада засідала 4 рази? Це зовсім не такі дані! Це треба підняти й подивитися реєстрацію. Я всього 2 рази не був: був закордоном один раз у командировці, а один раз у мене була нарада на моєму підприємстві — це два рази, коли були пропущені сесійні засідання. І один раз, коли я був закордоном — була пропущена робота в комісії"
При цьому не пригадує, скільки ж усього було в 2016 році сесійних засідань.

"
Це мені треба піднімати рішення, а я, на жаль, зайнятий… а приблизно було… дай Боже, пам'ять, я думаю, було не менше 6-ти. Це можна підняти й подивитися. Ні в якому разі такого не може бути! Це я вам відповідально говорю — я хочу уточнити і взяти ті дані в них"

Володимир Гнатишен
депутат від "Солідарності" у Вінницькій облраді
Чому депутати бояться голосувати?
Якщо ж проаналізувати участь у всіх голосуваннях Вінницької облради, то дані, які отримав Громадський рух ЧЕСНО, свідчать, що у понад 50% випадків взагалі не голосують такі політики, вони не приймають у більшості випадків рішень і не виконують покладений на них громадою обов'язок.
Варто зауважити, що з-поміж 10 депутатів, які не беруть участь у голосуванні у понад 50% випадків, є троє представників фракції «Опоблок», які мали б бути опозиційними.

«Опоблоківець» Олег Олексієнко не вірить, що має аж 69% нерішучості в облраді, але визнає, що на засідання їздить рідко.

Олег Олексієнко
депутат від "Опозиційного блоку" у Вінницькій облраді
"Вибачайте — чищу сніг біля хати — закидало по самі вуха… Не може бути, що 69% я не беру участі в голосуванні, може бути, що я десь не так часто посіщаю. Але це тому, що на сьогодні я знаходжуся без роботи, а сьодні в мене поїздка з району на Вінницю коштує в районі 500-600 гривень (дорога до Вінниці громадським транспортом займає півтори години, а квиток коштує 56 грн - прим. авт). Посіму, може й не всігда й получається їхати, але всігда я голосую, коли я на сесії, і не ігнорую, і живу, як кажуть, життям району і життям області. Може не так активно, як би комусь хтілося, але на свому рівні, я думаю, що достатньо. Входжу в комісію по здоровоохороні, занімаємся сьогодні плідно округами, які нам реформа від Кабінету міністрів предоставила. Ми активно з цим боремся, тому що так як воно все проходе без обговорень, то воно нікому не потрібне: в першу чергу люди повинні вирішувати, куди їм їздити і де їм обслуговуватись"
Депутат, який не бере участь в житті ради, не може безпосередньо впливати на те,що відбувається на рівні області. До слова, переділ на госпітальні округи, про які говорить Олексієнко, на Вінниччині викликав шквал протестів
На питання, чи не боїться Олексієнко через невідвідуваність втратити мандат, депутат, як і інші його колеги, відповідає з філософським спокоєм: вирішуватимуть його виборці.
"Люди хай собі рішають своїм голосуванням, якщо я думаю, оправдаю чи не оправдаю їхні надії, то на нашому окрузі є 3 депутати і вони вирішать і на слідующий раз мені не предоставлять такої можливості, а предоставлять тим, хто активно працює. Виберуть собі з того активу, який є… Посіму — людям вирішувати. Я думаю, що при тих розкладах, які були раніше, все-таки люди мені довірили й проголосували за мене, хоча я був головний лікар — працював при злочинній владі і треба було мені йти з роботи… А на сьогодні хай люди оцінюють — хто працював, а хто не працював"

Олег Олексієнко
депутат від "Опозиційного блоку" у Вінницькій облраді
Голова фракції «Опоблоку» Сергій Чорноокий твердить, що високий рівень нерішучості — це нібито ознака опозиційності фракції. Чорноокий вважає депутатів «Опоблоку», яких обрала громада, ніким.

Сергій Чорноокий
голова фракції "Опозиційного блоку" у Вінницькій облраді
"Что вы от меня хотите? Ми не влада — ми опозиція, це по-перше. По-друге, я вам скажу так — все, що сьогодні в державі відбувається, за це хто повинен нести відповідальність? Влада! У нас є влада — це БПП, БЮТ і тд і тп… У них є коаліція, вони розподілили посади… А ми не представлені ні в одній комісії головами, ми — ніхто. Тому всі ті рішення, які вони приймають, ті що треба… ми єстєственно, голосуєм, а ті, що ми їх вважаємо неправильними, і протів народа — ми не голосуємо. Отак, якщо просто пояснити, — я вам відповів"
Якщо депутати вважають себе опозиційними й виступають проти рішень, за які голосує більшість, то вони відвідують засідання ради, записуються на виступ, роз'яснюють свою позицію, як представники громади, вносять свої пропозиції до редакції проекту рішення і, якщо проект рішення їх не влаштовує, то вони голосують проти. Якщо проект рішення не підтримують частково, то депутат має право утриматися.

Громадський рух ЧЕСНО виявив під час засідання облради факти кнопкодавства. Зокрема і з боку «Опоблоку», який вважає себе опозицією. Таким чином реальні показники відвідування сесій депутатами та голосувань можуть бути значно гірші, ніж про це свідчить офіційна статистика.
Кнопкодавство в облраді: чому досі ніхто не покараний?
Депутат Вінницької обласної ради Юрій Яремчук грубо порушив регламент. Він скористався картками колег по фракції «Опоблоку» та кнопкодавив. Правопорушення мало місце щонайменше двічі на позачерговій сесії 30 червня. Це чітко видно з офіційної трансляції на відео.

Юрій Яремчук допоміг колегам по фракції не отримати «прогул». Депутат порушив регламент і зареєстрував своїх однопартійців самотужки:
Яремчук самотужки реєструє фракцію "Опоблоку"
На відео можна побачити, як Юрій Яремчук вставляє картку депутатки Тетяни Антонець. Після реєстрації виявилося, що Антонець присутня на сесії, попри очевидну її відсутність на депутатському місці під час реєстрації (як і протягом усієї сесії).

Цікаво, що сам Юрій Яремчук себе не зареєстрував. Але це не заважало йому виступати з місця та голосувати.

Яремчук до цього ще у лютому був спійманим журналістами із одразу двома депутатськими картками. На запитання звідки у депутата дві картки, Яремчук процитував народну мудрість: «Щедро посієш, щедро пожнеш. Скупо посієш — скупо пожнеш».
“2. Реєстрація депутатів, які прибули на сесію, розпочинається за годину до відкриття пленарного засідання Ради, проводиться за пред'явленням депутатом посвідчення та одержання картки для голосування, що фіксується його особистим підписом в списку реєстрації депутатів в графі про одержання картки. При цьому депутатам видаються додаткові матеріали до засідання сесії...

8. Після завершення пленарного засідання Ради депутат повертає картку для голосування в загальний відділ виконавчого апарату обласної Ради, про що працівником відділу робиться відмітка в графі про повернення картки"
— стаття 14 Регламенту Вінницької обласної ради
Насправді, у Регламенті Вінницької облради прописано покарання за маніпуляції із чужими депутатськими картками:
“8. Якщо депутат допускає образливі висловлювання по відношенню до інших депутатів, або здійснює дії, що суперечать правилам депутатської етики, голосує за іншого депутата, передає свою картку для голосування іншому депутатові, постійна комісія Ради з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності має право прийняти до нього таку міру впливу, як попередження з повідомленням в засобах масової інформації"
— стаття 24 Регламенту Вінницької обласної ради
Далі — ще цікавіше. На цій сесії після більш, ніж півгодини обговорень, настав час для голосування. І виявилося, що окрім Юрія Яремчука проголосував ще й голова фракції нерішучий Сергій Чорноокий, який не просто не був зареєстрований, але й взагалі фізично був відсутній на місці для голосування. Замість нього проголосував все той самий Юрій Яремчук.
Депутат від Опоблоку Юрій Яремчук кнопкодавить на сесії
Сергій Чорноокий у коментарі телефоном журналісту Громадського руху ЧЕСНО заперечує, що за нього голосував Юрій Яремчук.


"
Він не голосував моєю карткою. Я не знаю такого, щоб він голосував моєю карткою, моя картка завжди у мене"

Сергій Чорноокий
голова фракції "Опозиційного блоку" у Вінницькій облраді
Випадки кнопкодавства розглядають на засіданні регламентної комісії, яка має стежити за тим, щоб депутати дотримувалися законів України. Але як виявилося, не всі члени постійної комісії засуджують порушення закону.

Андрій Вигонюк
голова регламентної комісії, депутат від ВО "Свободи" у Вінницькій облраді
"Нам беззаконня нормою хочуть зробити. І я не знаю хто кращий: той, що фальсифікує голосування в раді, чи той, що шукає виправдання таким діям! На останньому засіданні члени "регламентної" комісії взагалі відмовилися переглядати відеозапис із звинуваченням чергового депутата у кнопкодавстві, стверджуючи що "1 раз можна". Надавайте інформацію офіційно, залюбки публічно розглянемо"
Принагідно Громадський рух ЧЕСНО нагадує, що до регламентної комісії Вінницької облради входять представники різних політчиних партій («Свободи»,
«Батьківщини», БПП, «Радикальної партії» та
«Самопомочі»
).

Голова регламентної комісії депутат від «Свободи» Андрій Вигонюк каже, що комісії ніяк не вдається розглянути інциденти з кнопкодавством.
"У випадку Вінницької обласної ради відбувається системне присвоєння депутатами повноважень інших депутатів. На моє переконання за це має бути кримінальна відповідальність. У тому числі на "регламентну" комісію покладено функцію розміщення публікацій у ЗМІ, про депутатів які "кнопкодавлять" і за яких тиснуть кнопки аби виборці дали оцінку. Проте, на останньому засіданні комісії одномоментно розглядали вже три останніх факти кнопкодавства, але члени комісії від "Самопомочі" та "ляшківці" просто втікли із засідання, аби вкотре уникнути розгляду покарання для фальсифікаторів"

Андрій Вигонюк
голова регламентної комісії, депутат від ВО "Свободи" у Вінницькій облраді
«Самопомічівець» Ігор Хміль каже, що до питання про кнопкодавство комісія тоді навіть не дійшла через розбіжності щодо звільнення «радикала» Олександра Качура з посади заступника голови облради і складання ним мандату депутата.

Ігор Хміль
депутат від "Самопомочі" у Вінницькій облраді
"Ось у нас була комісія за день до сесії. Качур написав заяву, що він складає повноваження і як депутат обласної ради і як заступник голови обласної ради. Людина відпрацювала два тижні, як положено, написала заяву — він же на виборах пройшов до міської ради Немирова — ми прочитали це питання на голосування, але наш колега Вигонюк разом із БЮТом Коров'ячуком приймають рішення, що ми не будем голосувати, щоб його звільняти… Ну а я кажу: "Андрій Володимирович, якщо ви зараз не даєте мені пояснення, чому ви не закриваєте це питання щодо Качура, я виходжу з комісії..." Вони пояснення мені не дали — ні Коров'ячук, ні Вигонюк — я встав і вийшов"
Голова облради Анатолій Олійник визнає, що в раді траплялося кнопкодавство. Він припускає, що це була провокація.
"Так, пару раз було зафіксовано. Це не масово, але, можливо, навіть з метою певної провокації це робилося. Ми відреагували! Комісія в нас є регламентна, яка розглядала, яка вносила свої пропозиції, в тому числі й у рамках робочих груп ми обговорювали це питання. Але в сесійній залі та пропозиція, яку запропонувала регламентна комісія, більшості не знайшла"

Анатолій Олійник
голова Вінницької облради
Чому в облраді слабка опозиція?
<10%

не перевищив показник опозиційності у Вінницькій облраді в жодній з 7 партій
Для порівняння, у Харківській міськраді «Самопоміч» перебуває в жорсткій опозиції до влади. Тамтешні депутати не підтримують понад 30% рішень ради. У Дніпровській міськраді найбільші опозиціонери висловлюються проти або утримуються під час 15% голосувань.
7%
випадків «укропівці» голосують «проти» та «утримався», в середньому саме УКРОП має найвищий
показник таких голосувань
Найбільш опозиційним є депутат Бородій. «Свобода» поступилася УКРОПу 0,2%. «Самопоміч» голосує проти або утримується в середньому за 6,5% рішень ради.

Цікаво, що Барцьось, якого позбулися «свободівці», голосує «проти» або «утримався» у 5,6% випадків. Такий середній показник притаманний «Солідарності». У «Свободи» найбільше опозиційними є Зарічанський, Вигонюк, Фурман та Скрипченко. У «Солідарності» найчастіше «проти» або «утримався» голосують Копачевський, Саволюк, Крученюк, Вдовцов та Олійник.

«Батьківщина», як і «радикали», не підтримує 5,5% проектів рішень. В аграріїв цей показник менший на 1%.

Найменший рівень опозиційності в «Опозиційного блоку» — 3,5%.
10%
голосувань «проти» або «утримався» у чинного голови Вінницької облради Анатолія Олійника, який формує порядок денний засідань
Голова облради Анатолій Олійник дивується, що опинився з-поміж тих, хто найчастіше утримується і не голосує, і відповідає питанням на запитання:

Анатолій Олійник
голова Вінницької облради
"У нас найбільше сесійних засідань відбулося за останні три скликання. І найбільше прийнято з урахуванням об'єднаних проектів рішень — найбільше прийнято рішень — 278 по пам'яті. Якби я найбільше утримувався як голова обласної ради, ми могли би продуктивно працювати?"
Голова облради переконує, що за всі питання, які зрозумілі й узгоджені, він завжди голосує «за».
"Я завжди голосую за ті проекти рішень, які узгоджені: між фракціями, у фракції і так далі, які виносяться не спонтанно, а узгоджено — я завжди голосую "за". А якщо є ті, які не узгоджені, ті, які не мають більшості, ті, щодо яких фракція "Солідарність", яку я представляю, має якусь інакшу точку зору, то я голосую "проти". А якщо я в принципі міг би підтримати даний проект рішення, але ще не зовсім у тій редакції, в якій він виноситься в сесійній залі на голосування, то я утримуюсь"

Анатолій Олійник
голова Вінницької облради
69

голосувань, згідно з даними поіменного голосування, Олійник голосував «проти» або «утримувався»
>760

голосувань відбулось за 2016 рік
у Вінницькій облраді
10

сесійних засідань провела Вінницька облрада за 2016 рік
Навіть якщо припустити, що 1 засідання тривало 6 годин, то виходить, що:
<5 хв

витратили в середньому на обговорення і голосування за одне питання депутати
В апараті наголошують, що за одне й те ж питання голосує рада за основу і в цілому. Якщо це так, то:
<10 хв

витрачають на розгляд одного питання 84 депутати (представники 8 політсил). Кожен з них має право на виступ
За словами голови облради, така швидкість розгляду питань — завдяки тому, що більшість питань до голосування погоджені в комісіях і робочих групах.

Анатолій Олійник
голова Вінницької облради
"Ми працюємо в комісіях, ми працюємо на президії, ми працюємо у фракціях, ми працюємо у спільних робочих групах… Ця серйозна робота уже до сесійної зали дозволяє знаходити конструктив, і всі інші питання — безпосередньо в сесійній залі. Ті питання, які не змогли знайти точки дотику, які не мають більшості в сесійній залі, — от вони якраз на грані, коли доводиться утримуватися чи голосувати проти"
Хто потрапив до лав прогульників комісій?
Ось ті, хто стали прогульниками, згідно з аналізом відвідування комісій облради. Офіційні дані свідчать, що саме ці депутати пропустили 25% і більше засідань.
До лав прогульників потрапив і член регламентної комісії Ігор Хміль — «Самопоміч».
"Я до цього (відкликання - прим. авт.) ставлюся дуже позитивно. Тому що для чого було цих депутатів вибирати, щоб вони не ходили на сесію? Депутати повинні ходити, а якщо не ходять — то треба відкликати… У мене один пропуск - я був у Польщі у відрядженні - одну комісію і сесію пропустив… На сесії ходжу завжди, а от на комісії — то я ще й працюю, буваю у відрядженнях часто… Комісії, які в нас по Регламенту кожний четвер, я на них буваю… а які скликають із сьогодні на завтра — у нас таке теж буває — можу бути не завжди"

Ігор Хміль
депутат від "Самопомочі" у Вінницькій облраді
Партійна безвідповідальність
Після піврічного моніторингу тільки «Солідарність» та «Опоблок» покращили свої показники. «Опоблок», імовірно, зробив це завдяки кнопкодавству. Але «Солідарність» у «маркерній області», як і раніше, за кількістю прогульників посідає перше місце.
За останні півроку суттєво погіршили свої показники «Свобода» та «Радикальна партія Олега Ляшка».
Політичний баласт: чи оновлять партії свої лави?
Якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату
(ст. 37, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»)


Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови — в кінцевому результаті рішення прийматиме партія.
Якщо в БПП буде політична воля, то облрада позбудеться 7 депутатів — Вацака, Юрчишина, Легези, Лещенка, Вдовцова, Крижанівського та Коровія. Перші 4 — прогульники попередньої каденції, яких «Солідарність» всупереч вимогам Громадського руху ЧЕСНО кандидувала знову.
Керівництво партії на загальнонаціональному рівні мало б слідкувати за тим, щоб кандидати на відкликання складали повноваження. Але тут варто зазначити, що головою партії «Солідарність» є Київський міський голова Віталій Кличко, який, згідно з моніторингом Громадського руху ЧЕСНО, під час голосувань в Київраді є найбільш нерішучим та найбільш пасивним.

«Батьківщина» може зробити три заміни. Мандати можуть втратити такі депутати: Сколотяний, Цибульський та Копера. Нагадаємо, Сколотяний був мобілізований. Таким чином він не може якісно виконувати свої представницькі повноваження і голосувати. Задля того, щоб його однопартійці могли ефективніше працювати, Сколотяний може скласти мандат.

Першою, хто мав би пройти до облради за списком «Батьківщини» мала б бути Ганна Давиденко. Але вона вже є депутатом міськради. Вибори 2015 року для Давиденко пройшли з внутрішньопартійним скандалом. Вона у суді домоглася перерахунку голосів і з'ясувалося, що протоколи на дільниці, де перемагав її колега по партії, ймовірно, були сфальшовані. Оскільки діє партійний рейтинг, то в Олега Коров'янчука він виявився на кількасот десятих більший. Не чекаючи результатів суду, Давиденко зареєструвалася як депутат міської ради.

Ганна Давиденко
депутатка від "Батьківщини" у Вінницькій міськраді

"
Питання було не в мандаті. Я відмовилась від мандату депутата облради після того як довела факт фальсифікації. Є навіть окрема постанова ЦВК по цій справі"
Таким чином Степан Шимко, Михайло Повшедний та Анатолій Сидоренко можуть стати новими депутатами облради від «Батьківщини», якщо у партійного керівництва буде політична воля позбутися кандидатів на відкликання, які не дотримуються закону.
У «аграріїв», як і в «Батьківщини», теж може відбутися три заміни. Повноваження можуть скласти Яськов, Барцьось, Ковбасюк. Ось ті депутати, які можуть їх замінити.
«Свободівця» Володимира Зарічанського може замінити Михайло Фрик — командир 1-го танкового взводу 13 БТрО «Чернігів-1». «Радикала» Леоніда ГлушкаЮрій Семенюк. Він працює як фізособа-підприємець. Проживає в Крижопільському районі.

У списку «Самопомочі», якщо втратить мандат Сергій Стаднік, наступними мали б бути медики Володимир Околіта та Олександр Колісний. Але вони вже є депутатами міськради.

Тому найбільш імовірно наступним депутатом від «Самопомочі» може стати Ігор Сеньків — гендиректор ТОВ «МП Юлія». «Самопоміч» вже наголошувала Громадському руху ЧЕСНО, що вже ініціює процес відкликання для деяких депутатів партії.

Замість представника «Опоблоку» Олега Олексієнка могла би отримати мандат Олена Лепей, але вона вже є депутатом міськради. Відповідно наступним у списку є безробітний з Немирова — Євгеній Романов. Для того, аби депутатами стали Олег Олексієнко та Олександр Побережець
«Опоблок» посунув список на 50 осіб.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже оприлюднив огляд про депутатів, які увійшли до облради від таких політичних партій «Опоблок», УКРОП, «Самопоміч», «Свобода».
Матеріал підготували:
Сергій Огородник
журналіст ЧЕСНО
Ірина Федорів
координаторка регіональної мережі ЧЕСНО
Надя Кельм
інформаційна дизайнерка ЧЕСНО
Читайте також
comments powered by HyperComments

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda