Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Шовковський Олександр

Шовковський Олександр Володимирович

Рік народження: 1975

Опис політика

Футбольний тренер, колишній воротар "Динамо" і збірної України. Головний тренер ФК “Динамо” (з 2023 року). Депутат Київради 9-го скликання від "УДАРу"

У листопаді 2023 року призначений виконувачем обов'язків головного тренера ФК "Динамо" після відставки з посади Мірчи Луческу. До цього Шовковський уже виконував обов’язки головного тренера "Динамо" у квітні цього ж року, коли Луческу перебував на лікарняному.   

У 2020 році Шовковський обраний депутатом Київської міської ради 9-го скликання під номером 2 у списку партії "УДАР" Віталія Кличка. Член однойменної фракції. Член комісії  з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності. 

З 2018 року обіймає посаду помічника головного тренера Національної збірної України з футболу Андрія Шевченка.  

У 2017 році на телеканалі "2+2" відбулась прем'єра фільму про Шовковського - "Завжди перший". 

У 2016 році у віці 41 року заявив про завершення кар’єри футболіста та отримав тренерську ліцензію. 

1 грудня 2013 року у день першої великої демонстрації Євромайдану після побиття студентів на Майдані, Шовковський написав пост на підтримку мітингувальників і заявив, що теж вийде на протест. У своїй книзі-автобіографії "Усе в твоїх руках", випущеній у 2018 році, розповів, що після того посту йому дзвонили власники "Динамо" брати Ігор та Григорій Суркіси

Шовковський згадував ту розмову як "дуже жорстку і дуже довгу". З його слів, Григорій Суркіс говорив з ним про те, що "ні в якому разі не маю права ось так висловлювати свої думки та ідеї", футболіст же, каже, намагався пояснити, що відчував і чому так написав.

У 1994-2016 Шовковський грав у "Динамо" як основний воротар команди. Усю кар’єру грав за цей клуб.

Найкращий голкіпер України 1999, 2003 та 2004 років. 

З 1994-го виступає за національну збірну України. Входить у трійку футболістів, що провели найбільше матчів за національну збірну України.

Один із чотирьох воротарів за всю історію футболу, які зіграли 100 та більше матчів в Лізі чемпіонів УЄФА. Перший в історії воротар, який на чемпіонатах світу з футболу не пропустив жодного м'яча в серії післяматчевих пенальті (ЧС-2006).

Був двічі одружений і двічі розлучався. Має сина від першого шлюбу і доньку від другого. 

У 2006 році закінчив Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, займався коментуванням футбольних матчів.

Був двічі одружений і двічі розлучався. Має сина від першого шлюбу і доньку від другого. 

З семи років займався футболом спочатку в оболонській команді "Чайка", а тоді перейшов до ДЮСШ "Динамо". Щоб потрапити у футбольний спецклас Шовковський залишився на другий рік у четвертому класі.10 років грав у молодіжній команді "Динамо". 

Народився 2 січня 1975 року у Києві.

Балотування

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу