Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Кіпер Олег

Кіпер Олег Олександрович

Рік народження: 1980

Опис політика

Голова Одеської обласної військової адміністрації, керівник прокуратури Києва.

У 2023 році Кабмін призначив Кіпера головою Одеської обласної військової адміністрації. При цьому у ЗМІ повідомляли, що до призначення він був позаштатним радником голови Офісу президента Андрія Єрмака.

У 2022 році Кіпер потрапив у скандал через 10-денну відпустку за кордоном під час воєнного стану і заборону чоловікам на виїзд з країни. Сам Кіпер пояснив, що подав необхідні документи і отримав на це дозвіл. Згодом визнав, що з початку повномасштабної війни це була його друга відпустка, до цього він їздив у Австрію на лікування.

У 2020 році генпрокурор Ірина Венедіктова призначила Кіпера головою прокуратури Києва, до цього він офіційно повернувся до структури прокуратури після рішення суду та був заступником голови прокуратури столиці.

У 2019 році Кіпера поновили на посаді старшого прокурора нагляду ГПУ за рішенням скандального ОАСК. Суд, при цьому, назвав люстрацію незаконною, а зв’язок Кіпера з Віктором Януковичем - недоведеним. Крім того, суд зобов'язав державу виплатити Кіперу “компенсацію за прогул” у розмірі 800 тис. грн.

Того ж року став співвласником двох енергетичних фірм: ТОВ "Геліос групп "Хриплин-5" та ТОВ “Ренто-Техно”, які мають сонячні електростанції на Івано-Франківщині. Його партнеркою в цьому бізнесі була Марина Кізь - дружина іншого, вже колишнього, прокурора Сергія Кізя.

У 2016 році отримав адвокатське посвідчення, а потім - заснував адвокатське об’єднання “Астрея ОВС”.

У 2015 році Кіпер невдало балотувався до Одеської міської ради як самовисуванець. 

У цьому ж році Кіпер разом зі своєю дружиною взяв участь у ток-шоу “Говорить Україна” на телеканалі “Україна”, у ході якого близько години учасники обговорювали ніс прокурора.

У 2014 році Кіпер потрапив під дію закону про люстрацію через роботу у Генпрокуратурі Януковича, отримав заборону працювати в органах державної влади до 2024 року.

За часів президентства Віктора Януковича у 2010-2014 роках Кіпер був заступником начальника управління відділу в ГПУ, на цю посаду його призначив ексгенпрокурор і фігурант реєстру держзрадників Віктор Пшонка.

У 2001 році Кіпер влаштувався на першу роботу в структурі прокуратури, спочатку був слідчим Котовської міжрайонної прокуратури Одеської області, згодом став прокурором відділу області. 

Згодом працював на посадах прокурора відділу Генеральної прокуратури України, начальника управління прокуратури Івано-Франківської області, заступника прокурора Івано-Франківської області.

У 2002 році закінчив Одеську національну юридичну академію за спеціальністю “правознавство”. Кандидат юридичних наук.

Одружений, його дружина - Тетяна Кіпер має російське громадянство.

Народився 1 травня 1980 року у місті Тимкове в Одеській області.

Балотування

  • 2015
    мажоритарка
    Одеська міська рада - голова, 2015: САМОВИСУВАННЯ — мажоритарка
    Не обрано

Посади

  • 2023-05-30 — ...
    Голова Одеської обласної військової адміністрації
  • 2020-07-27 — ...
    Керівник прокуратури Києва

Читайте на ЧЕСНО

ТСК по Києву: розмежування повноважень держорганів столиці і QR-коди

ТСК по Києву: розмежування повноважень держорганів столиці і QR-коди

Розмежування повноважень Київської міської військової адміністрації (КМВА) та Київської міської державної адміністрації (КМДА), а також ризик підтоплення ста...

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу