Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Мамай Олександр Федорович
Фото: Мамай Олександр

Мамай Олександр Федорович

Рік народження: 1968

Фігурант Реєстру зрадників

Характеристики політика

  • ФАРи: 6
  • Гречкосійство

Опис політика

Полтавський міський голова (2010-2015, 2015-2018, 2020). 

Поширення російської пропаганди та інформації про розміщення підрозділів ЗСУ.

 У 2023 році Олександра  Мамая  звільнили з посади міського голови Полтави на час виконання вироку суду. Мамая визнали винним у розкраданні майна та внесенні неправдивих відомостей до офіційних документів.

У 2023 році прокуратура Полтавської області повідомила, що клопотатиме про тримання під вартою Мамая та про його відсторонення з посади голови на два місяці. Сам Мамай заявив, що поширена ним на пресконференції інформація про забезпечення військових була відкритою. Згодом суд розглянув клопотання про відсторонення Мамая, але відпустив його під особисте зобов'язання. Після цього СБУ провела обшуки у Полтавській міськраді.

Цього ж року Мамаю вручено обвинувальний акт через розтрату півмільйона гривень місцевого бюджету. Кошти виплатили домогосподаркам Мамая як заробітна платня в комунальній організації "Інститут розвитку міста". ВАКС визнав Олександра Мамая винним у розкраданні майна та затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокуром та Мамаєм. За умовами угоди Мамай зобов'язаний перерахувати 2 млн грн для допомоги ЗСУ. Також суд звільнив Мамая від покарання з іспитовим строком в 1 рік.

У 2022 році СБУ оголосила підозру Мамаю щодо несанкціонованого поширення інформації про розміщення підрозділів ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану (ст. 114-2 Кримінального кодексу України).

Того ж року від Мамая вимагали звільнити із міської ради доньку зрадника Іллі Киви. Тоді Мамай журналістам відповів, що донька не має відповідати за дії батька, проте, згодом Катерину Киву все ж звільнили.

У 2021 році Олександр Мамай в ефірі телеканалу "НАШ" заявив, що на території України воюють США і Росія, а російсько-українську війну назвав братовбивчою. Також він висловив жаль, що через санкції завод Полтава, який раніше "дуже багато працював на рф", перебуває на межі закриття. 

Через висловлювання мера у Полтаві пройшов мітинг за його звільнення, а в Полтавській міськраді відбулося голосування за дострокове припинення повноважень міського голови. Депутати подали 23 голоси з  28 необхідних. Цього не вистачило, щоб змінити Олександра Мамая на посаді мера. 

У 2020 році двічі змінював політичні вподобання: навесні замість "Совісті Українинадав перевагу партії "Народ", а влітку стало відомо, що він очолив список партії "За майбутнє".

Згодом був зареєстрований кандидатом на посаду міського голови Полтави від партії “За майбутнє”.

Після перемоги на виборах, Мамай назвав пункт своєї мерської програми та програми полтавського осередку партії "За Майбутнє" про побудову дельфінарію "друкарською помилкою".

Попри карантинні обмеження, влітку 2020 року влаштовував масові заходи.

У 2019 році балотувався до Верховної Ради 9 скликання по 144 округу Полтави як безпартійний самовисуванець. Розігрував квитки на концерти зірок національного рівня під час парламентських виборів, влаштовував безкоштовні концерти, на яких роздавали подарунки.

Того ж року став довіреною особою кандидата на посаду Президента України Юрія Бойка на 144 виборчому окрузі Полтава.

У 2018 році депутати Полтавської міськради визнали незадовільною роботу мера Мамая і достроково припинили його повноваження. Намагався поновитися на посаді, звертався в суд, але програв у всіх інстанціях. Невідомі незаконно вносили зміни у Реєстр і поновлювали там Мамая як міського голову Полтави. Незаконно володів печаткою міської ради після звільнення.

За каденції Мамая в Полтаві почалося встановлення МАФів, що спричинило конфлікти з громадськістю. Через дозвіл віддати арку житлового будинку у середмісті Полтави під забудову виникло протистояння, яке переросло у сутичку, були травмовані люди. 

У 2017 році отримував одну з найвищих зарплат серед українських чиновників, випереджаючи не лише міських голів, а й міністрів та президента.

Підтримував і відстоював будівництво Льодового палацу на зеленій зоні берега річки Ворскли, Прирічковому парку.

Того ж року було скоєно напад на суддю, з якою у Мамая був конфлікт з 2014 року через відкриту стосовно нього справу про корупційне адмінпорушення. За її словами Мамай був причетний до нападу.

У 2016 році на позачерговій сесії міськради Мамай цитував гімн Радянського Союзу. Затягував процес декомунізації. 

У 2015 році обраний Полтавським міським головою, балотувався знову від партії "Совість України".  Також балотувався від цієї партії до Полтавської обласної та міської рад як перший номер у списку. 

Перед виборами Мамай роздав пенсіонерам 640 тонн цукру. Того ж року "Совість України" фігурувала у провадженні за фактом порушення авторських прав, полтавець Максим Бондаревський звернувся до суду з позовом проти обласного осередку "Совісті України" через використання фрагменту його відеоролика без дозволу. 

Мамай такоє публічно побився із Сергієм Капліним. Тоді ж авто Мамая наїхало на депутата міської ради Олександра Шамоту

У 2014 році, коментуючи дії Віктора Януковича, повідомив, що "вийшов з "Партії регіонів" 1,5 року тому.

На засіданні міськради побився з активістами. Отримав найбільшу серед колег-міських голів зарплатню у понад 226 тисяч гривень.

Під час акцій протесту проти Олександра Мамая, учасники обсипали очільника міськради та чиновників гречкою.

У 2013 році як голова Полтавської міської ради підписав рішення міськвиконкому про підвищення комунальних тарифів, після чого міську раду штурмували активісти. 

У 2012 році Олександр Мамай змінив членство в партії "Совість України" на "Партію регіонів".

У 2010 році обраний міським головою від партії "Совість України", як безпартійний.

Обіцяв призначити собі та своєму заступникові, після перемоги на виборах, зарплату в одну гривню. 

У 2009 році Олександр Мамай створив ГО "Наш Дім – Полтава".  Як лідер цієї організації, отримав перемогу на Національному конкурсі України "Благодійник року-2009" в номінації "Бізнесмен". 

У 2006 році балотувався до Полтавської обласної ради від партії "Пора". Також балотувався на посаду міського голови Полтави, але зняв свою кандидатуру на користь іншого кандидата - Віктора Животенка.

Із 2009 року керівник ГО "Полтавський клуб ветеранів спорту "Україна". 

У 2000 році cтворив та очолив сільськогосподарське підприємство "Інтер-Агро" - одне з найбільших агроформувань у Полтавській області. У 2012 році компанію "Інтер-Агро", яку контролювала дружина Олександра Мамая, продали Андрію Веревському.

З 1996 по 2010 рік був ФОПом, займався неспеціалізованою торгівлею.

Упродовж 1991-1995 років маляр-штукатур на підприємстві "Лтава-2".  

З 1988 до 1991 року був двірником у дитячому садкові Полтави № 47.

Протягом 1986-1988 років працював вантажником на різних підприємствах Полтави. 

Закінчив Полтавську державну аграрну академію за спеціальністю "агрономія".

Фігурант бази "Миротворець".

Балотування

Посади

  • 2010-11-04 — 2018-09-14
    Полтавський міський голова

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

ФІРМА, ПОВ’ЯЗАНА ІЗ ДЕПУТАТОМ ВІД «СОВІСТІ УКРАЇНИ», ГОТУВАТИМЕ ДОКУМЕНТИ НА КОНКУРСИ З ПЕРЕВЕЗЕНЬ У ПОЛТАВІ

  • надання преференцій при виконанні службових обовʼязків владні зловживання

Техніка КП "Декоративні культури" була неконтрольовано передана приватним структурам за розпорядженням екс-мера Полтави Мамая

  • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання

Суддя показала відео, як мер Полтави Мамай намагався "домовитися" про закриття справи

  • використання влади чи службового становища всупереч інтересам служби владні зловживання

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу