Здати зрадника

Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Клименко Олександр Вікторович
Фото: Клименко Олександр

Клименко Олександр Вікторович

Рік народження: 1980

Фігурант Реєстру зрадників

Характеристики політика

  • ФАРи: 2

Опис політика

Олександр Клименко - український держслужбовець, держзраник, міністр доходів та зборів (24 грудня 2012 — 27 лютого 2014) в уряді Миколи Азарова за часів режиму Віктора Януковича. Клименко був членом т.зв. “сім’ї” Януковича втік з України після падіння режиму держзрадника Януковича та перемоги Революції Гідності. З 12 грудня 2015 року є почесним головою проросійської партії “Щаслива Україна” (раніше - “Успішна країна”), яку у липні 2022 заборонили. Клименка пов’язують з медіа-холдингом “Вести”. 

У 2023 році Президент Володимир Зеленський позбавив Клименка українського громадянства.

У 2019 році Печерський районний у місті Києві суд заочно заарештував Олександра Клименка, його підозрюють у співучасті в особливо тяжких злочинів проти державної власності. 

У 2017 році СБУ задокументувало нові докази щодо причетності Клименка до державної зради. У цей же час Генпрокуратура розслідувала справу щодо організації майданчиків для мінімалізації оподаткування (конвертаційні центри). Справа щодо “конвертів” була закрита через те, що в ній спливли строки давності — за законом НАБУ і САП просто не мали права далі проводити слідство.

У 2014 після перемоги Революції гідності, Верховна Рада відправила Уряд у відставку та звільнила всіх міністрів, зокрема й Олександра Клименка. Політик потрапив під санкції ЄС, які згодом зняли

У 2012 року став Міністром доходів і зборів України і отримав звання головного державного радника податкової служби.

Наприкінці 2011 року став головою Податкової служби України, а з початку року був призначений на посаду заступника голови Державної податкової служби України.

Наприкінці 2010 року був головою Державної податкової адміністрації Донецької області, а з початку року був призначений першим заступником голови Державної податкової адміністрації Донецької області.

У 2002 році балотувався до Верховної Ради від партії “Яблуко” по 46 мажоритарному округу. Вибори програв.

У 1997—2005 роках вів бізнес разом з братом Антоном Клименком, після чого вийшов з бізнесу і розпочав кар'єру політика. Став заступником начальника спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків міста Донецька. 

Народився у Макіївці на Донеччині. Закінчив Донецький державний університет управління (за спеціальністю фінанси). Пізніше, у 2010 році закінчив Дніпропетровське регіональне відділення Національної академії управління при Президентові України (магістр державного управління). 

 

Балотування

  • 2002
    мажоритарка 46
    Верховна Рада 4-го скликання: Яблуко — мажоритарка 46
    Не обрано

Посади у партіях

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

Товариш Кононенка з СБУ створив експортерам горіхів проблеми на митниці

  • надання преференцій при виконанні службових обовʼязків владні зловживання
  • невжиття заходів щодо протидії корупції владні зловживання

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу