Хто фінансує передвиборчі кампанії кандидатів у Президенти України

Чи знаєте ви, хто оплачував кампанії кандидатів у Президенти 2010 року в Україні? Сайт ЦВК, куди здавали свої фінансові звіти кандидати, про це не інформує.

А ось, наприклад, в США на сайті їхньої виборчої комісії і тепер можна побачити мапу, кому з кандидатів, хто і скільки перерахував коштів. Там також є інформація, як ці кошти було використано.
 

Наприклад, щоб дізнатись хто і скільки пожертвував Баракові Обамі, треба вибрати будь-який штат на карті, скажімо, той, де його суттєво підтримали – Каліфорнію. Далі вибрати, хто з конкретного міста переказав йому кошти. Звітність включає прізвище та ім'я людини, яка відправила гроші. Зазначено і ким ця людина працює, в якому місті вона живе, яку суму і коли перерахувала. Відповідно до американського закону, громадянам не можна жертвувати понад 2,5 тисячі доларів.

Гортаючи деталізовані звіти, можна помітити, що чимало людей жертвували кілька разів по 15, 50 чи 100 доларів.

Навіщо це роблять в цивілізованих країнах? Очевидно, щоб знати, хто дав найбільше коштів і чи згодом, коли кандидат стане Президентом, не віддячить, бува, він своєму "інвестору". В Україні поки погодились добровільно звітувати Анатолій Гриценко та Ольга Богомолець. Перший детально вказує, хто дав і куди пішли кошти, але не згадує сум.



Пані Богомолець навпаки – інформує про суми, але не про тих, хто їх надав. Пояснює, що люди, які жертвують, часто не вказують хто вони.
 


Решта кандидатів, серед яких Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Сергій Тігіпко, Дмитро Ярош, Олег Тягнибок, Олег Ляшко,, Петро Симоненко, Михайло Добкін, Василь Цушко, Микола Маломуж, Вадим Рабинович, Валерій Коновалюк, про суми і тих, хто їх надав, на своїх сайтах чи соцмережах не згадують.

Водночас, кандидати в президенти Петро Порошенко, Анатолій Гриценко та Ольга Богомолець обіцяють оприлюднити звіти про надходження та витрати коштів з передвиборчих фондів.

Про це повідомив рух  Чесно, учасники якого в рамках кампанії "Чесний кандидат" провели перші 3 зустрічі з кандидатами на посаду президента України.

Також учасники руху та експерти IFES-Україна підготували законопроект, відповідно до якого кандидати у президенти мають публічно прозвітувати про надходження та витрати коштів на свою кампанію ще до 25 травня.

Як зазначено на сайті руху "Чесно", учасники Руху надіслали відповідний законопроект всім  кандидатам у президенти та головам парламентських фракцій із закликом підтримати його, зареєструвати у Верховній Раді та ухвалити на найближчому пленарному тижні, щоб законодавчо зобов'язати кандидатів оприлюднити фінансування своєї кампанії ще до виборів 25 травня. Цей законопроект тепер в руках народних депутатів України, серед яких, до речі, і низка кандидатів у Президенти. Можна простежити, хто з них готовий підтримати цей законопроект про розкриття фінансів та на практиці продемонструвати дійсно нову якість прозорості.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]