Сумська рада: чверть депутатів мали б втратити мандат

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань постійних комісій Сумської міської ради (клікніть на графіку, щоб збільшити).

 

Знаково, серед інших депутатів є і чинний міський голова - Олександр Лисенко. До того, як його обрали у травні 2014 року, він був депутатом від “Батьківщини”  і у 2013 році пропустив 4 з 6 засідань комісії з питань охорони здоров’я, праці та соцзахисту населення.

Як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, у 2013 році ця комісія не засідала взагалі півроку. Чому прогулював у статусі депутата чинний міський голова, якого обрали після революції, тепер уже не пригадує:

“Вже не пам’ятаю, з якої причини не відвідував, може, в мене були відрядження або ще щось.”

Згідно з результатами моніторингу, найбільше кандидатів на виліт у Сумській раді саме з “Батьківщини”. Це, до слова, найбільша фракція в раді. Кандидатів на виліт у лавах цієї політсили - 9.

Найбільше відзначився депутат Юрій Братушка. Він пропустив 100% засідань комісії з питань охорони здоров’я.

“Не відвідував, бо з вересня 2011 року по лютий 2014 сидів в СІЗО,” – коментує Громадському руху ЧЕСНО депутат-мажоритарник Братушка.

Депутат Юрій Братушка разом із головою Глухівського БТІ розподіляли пільгові кредити на молодіжне будівництво. Попри те, що в Сумах працювало з десяток забудовників, пільгові кредити отримували лише дві фірми: ТОВ “Номак-Інвест” та ТОВ “Молодіжний житловий кооператив “Міранта”.

“Засновниками сумського… ТОВ “Номак-Інвест” є депутат Сумьскої міської ради (2002-2006), екс-заступник мера Сум Володимир Шамрай, Зінаїда Надточій і Сергій Братушка. Директор фірми – депутат Сумської ради від ВО “Батьківщина” Анатолій Сагач”. Зауважимо, що депутатом Сумської міськради (з 2006 року) є Юрій Братушка… Його звинувачують у заволодінні земельними ділянками в Сумах. Зінаїда Надточій є тіткою Юрія Братушка,” – повідомляли журналісти програми “Наші гроші.

Іншу фірму курував “регіонал” з Глухівської міськради, який очолював тамтешнє БТІ. На той час, коли затримали Братушка, він був головою земельної комісії ради і засідання, зрозуміло, не пропускав.

Як бачимо, після затримання з голови комісії його перевели в рядові члени постійної комісії з питань охорони здоров’я, яка могла по півроку не засідати.

Таким чином округ Братушка майже всю каденцію не мав свого представника в раді.

Погано відвідував засідання комісій “батьківщинівець” Юрій Бабічев. Він - списочник. Чого прогуляв понад 50% засідань у 2013 році, як і міський голова, не пам’ятає.

Є й такі депутати, яким працювати в комісіях, на їхню думку, заважає робота.

Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати і не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Так “батьківщинівець” Сергій П’ятаченко пояснює, чому потрапив у кандидати на виліт у 2014 році:

“Не був тому, що комісії призначалися у незручний для мене час, я працюю в університеті і залежний від розкладу”.

При тому, що мажоритарник П’ятаченко пропустив понад 60% засідань комісії  з питань освіти, культури, спорту сім’ї та молоді, він є заступником голови цієї комісії.

Списочник  “Батьківщини” Віктор Гордієнко, який увійшов до депутатської групи “Єдність”, свою відсутність на комісіях визнає, але вважає роботу поважної причиною для відсутності:

“Це пов’язано з відрядженнями, я працюю не на комунальному підприємстві, я свою роботу планую на рік уперед, а про засідання комісії часто повідомляють за півгодини, за 2 години чи напередодні. Я вже неодноразово озвучував цю проблему.”

Варто зазначити, що в його комісії з питань транспорту, зв’язку, промисловості, енергозбереження, підприємництва, торгівлі та побутових послуг менше 10 депутатів, і засідання можна організовувати так, щоб депутати встигали їх відвідувати.

До слова, комісія не перепрацьовує і за останній рік засідала лише 6 разів.

Ще одна мажоритарниця від “Батьківщини” Тетяна Гончаренко так пояснює свою відсутність на засіданнях комісії у 2013 році:

“Пропускала, бо в мене була маленька дитина.”

Але це не є поважною причиною. Для прикладу, депутатка Європарламенту від Італії Лічія Ронзулі взяла із собою на засідання до Стразбургу 1-місячне маля.

Ронзулі мала 1 місяць

І сталося це у 2010 році. Саме в цей рік в Україні громадяни обирали місцеву владу.

Ронзулі й надалі бере з собою доньку на засідання.

Але відсутність Гончаренко на засіданнях комісій ради не завадило депутатці через рік податися в секретарі ради. Це, на відміну від депутатскої роботи на громадських засадах, оплачувана посада у міській раді, яка вимагає щоденної присутності.

Більше того, Гончаренко, якій було не до засідань постійної комісії, вирішила податись у народні депутати. Щоправда, партія її заслуги оцінила непрохідним 217 номером. Ця інформація міститься на сайті “Батьківщини”, але згодом Гончаренко зникла зі списку.

Варто зауважити, що чоловік кандидатки на виліт Гончаренко, Ігор Гончаренко, створив у Сумах ГО “Чесно”.

І ця організація псевдочесно використовує логотип Громадського руху ЧЕСНО для публікації неправдивої інформації.

Деякі політики уже позивалися до суду на псевдочесно.

Громадський рух ЧЕСНО теж подав до суду і зобов’язав правоохоронців відкрити кримінальне провадження.

Якщо кандидатка на виліт Гончаренко свою відсутність на комісіях виправдовується наявністю дитини, то у чоловіків причини інші.

Депутат від партії “Рідне місто” Антоненко Андрій пояснює свою відсутність на засіданнях комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, обліку, цін та інвестиційної політики роботою у виконавчому органі влади:

“Мабуть, головна причина у тому, що я працюю ще у виконавчих органах, і, мабуть, масові заходи співпали з часом проведення комісій. Можливо, певна частина пропусків пов’язана  з перебуванням на лікарняному. В принципі я старався не пропускати комісій, але іноді це неможливо”.

Із 17 засідань комісії мажоритарник Антоненко пропустив 10. У цій комісії теж менше 10 депутатів, і неможливість організації роботи комісії таким чином, щоб депутати могли прийти на засідання, виглядає сумнівною.  

У соратника Антонтоненка, який балотувався від партії “Рідне місто”, списочника Віталія Шилова відсутність пов’язана не з роботодавцем. Коли призначають засідання комісії, депутат Шилов ходить на прийом до міського голови. Інакше – не може:

“Получилось так, что у нас личный прием городского главы и заседания комиссии происходят в одно и то же время, потому приходилось выбирать - либо туда, либо туда. А еще я мог просто опаздывать, меня могли отметить, как отсутствующего, если я приезжал позже.”

Депутатам місцевої ради варто до того, як приступати до роботи, читати ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”. Депутат має право при здійснення депутатських повноважень на невідкладний прийом. Про це йдеться у п.2 ст. 11 Закону.

Більше того, якщо присутність депутата, як стверджує Віталій Шилов, не відмічають на комісії, і він голосує, то тоді у комісії не зійдеться кількість голосів за проект рішення і кількість присутніх депутатів у залі. Тому і секретар, і лічильна комісія має фіксувати запізнення депутата і відображати його у протоколі.

Із відвідуваннями засідань Сумської ради ситуація дещо краща. Тут лише 6 кандидатів на виліт.

Частина з них ті, хто так само несправно відвідує засідання комісій.

Громадський рух ЧЕСНО вдячний Сумській міській раді, яка на наше прохання систематизувала й оперативно підготувала дані.

На жаль, громадський рух ЧЕСНО щене має систематизованої інформації про кількість депутатських запитів, які місцеві урядники написали за 4,5 роки своєї роботи і подали на розгляд ради.

Громадський рух ЧЕСНО у рік місцевих виборів проводить моніторинг роботи місцевих рад. І депутатські запити - один з критеріїв оцінки роботи ради.

“...регламентом Сумської ради VI скликання не передбачено ведення переліку депутатськтих запитів. Таким чином, надати інформацію щодо запитів, які виносилися депутатами Сумської міської ради VI скликання на розгляд сесії, немає можливості,” - йдеться в офіційній відповіді за підписом заступника міського голови, керуючого справами виконкому Віктор Волонтирець.

Результати нашого моніторингу вже засвідчили, що у Харкові за 4,5 роки лише один депутат подав один-єдиний запит. Для порівняння, менші ніж за рік роботи Київради депутати подали близько 800 запитів.

Щойно громадський рух ЧЕСНО систематизує дані щодо депутатських запитів, які були подані на розгляд Сумської міської ради, ми її так само оприлюднимо.  

Автори: Ірина Федорів - регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО, Юлія Борисенко - журналіст


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]