Як поділили постійні комісії депутати у Рівному?

Президентська фракція у міськраді отримала менше голосів виборців ніж ВО “Батьківщина“. Але це не завадило пропрезидентській партії взяти під контроль більше комісій та поставити головами депутатів-прогульників. “Солідарність” очолила три комісії Рівненської міськради, “Батьківщина” та “Самопоміч” – по 2, одну комісію очолив представник “Свободи”. 

“Громадянська позиція”, “Радикальна партія Ляшка” та “УКРОП" не очолили жодної комісії.
 
“Солідарність” довірила фінанси та землю депутатам-прогульникам

Комісією з питань бюджету, фінансів та управління комунальною власністю тепер керуватиме депутат від “Солідарністі” Сергій Паладійчук. Він є директором телеканалу “РИТМ”, і уже вдруге засідатиме у міськраді. У 2010 році Паладійчук отримав депутатський мандат від  політичної партії “Єдиний центр” і був членом цієї ж комісії. За  методологією ЧЕСНО, Сергій Паладійчук був названий  “прогульником”, адже, за даними Рівнеради, пропустив понад 25% її засідань під час попереденьої каденції.

Друге скликання поспіль працюватиме у комісії з питань архітектури, будівництва та землевпорядкування Людмила Туровська. Цього разу вона її очолила.  За підсумками попередньої каденції депутатка також була зарахована до лав “прогульників”, адже пропустила 28% засідань цієї комісії. 

Не зважаючи на це, за Людмилу Туровську, яка пройшла в раду від “Солідарності”, проголосувала третина виборців округу, на якому вона працювала як мажоритарник міськради минулого скликання. На місцевих виборах-2010 Туровську підтримувала “Народна партія”. Професійні інтереси народної обраниці лежать у сфері її депутатських повноважень, адже Людмила Туровська - генеральний директор Асоціації "Компаній «Експерт-Рівне»", яка займається незалежною оцінкою майна, судовою експертизою, землевпорядною і землеоціночною діяльністю. Тому, ймовірно, може виникнути конфлікт інтересів.
 
Олександр Чубай друге скликання поспіль очолив постійну комісію з питань Регламенту, депутатської діяльності та етики, розвитку місцевого самоврядування. На виборах цього року кандидувався від “Солідарності”, а 2010-му йшов на вибори із партією “Всеукраїнський патріотичний союз”. Олександр Чубай за фахом юрист, він є засновником нотаріальної контори у місті Рівне. 

Варто наголосити, що в демократичних представницьких органах традиційно комісію по регламенту отримує опозиція, для того щоб контролювати владу. У Рівненській міськраді вийшло, що влада контролюватиме сама себе.

“Солідарність” не просто очолила комісію, а сформувала тут більшість. 

Більше того, регламентна комісія могла б у проекті регламенту передбачити у своїй роботі ще одну функцію - боротьби з корупцією. Деякі ради навіть створюють окремо антикорупційну комісію.

"Херсонська міська рада, яка налічує 54 депутати, створила окрему комісію, яка покликана боротися з корупцією. Створення такої комісії не всі сприйняли позитивно. Треба час, щоб оцінити ефективність роботи депутатів у цьому напрямі. Поки що на комісії заслухали представника антикорупційного відділу міської ради й визнали його роботу незадовільною," - розповідає регіональний координатор ЧЕСНО в Херcоні Сергій Нікітенко.

У Рівненській міській раді депутати вирішили такий надважливий напрям у розбудові місцевого самоврядування оминути.

Це попри те, що значна кількість політичних партій перед виборами декларувала виборцям бажання боротися із корупцією. 

“Батьківщина”  “відповідає головою” за транспорт та освіту

Постійну комісію з питань науки, освіти, культури, духовного відродження, молоді, спорту, зв’язків з громадськими об’єднаннями та засобами масової інформації у Рівнераді очолив маловідомий у сфері політики декан психолого-природничого факультету Рівненського державного гуманітарного університету Віталій Павелків, який раніше до рад різних рівнів не балотувався.

Натомість Олександр Нестерук, котрий в Рівнераді минулого скликання працював у складі постійної комісії з питань науки та освіти, у цій каденції очолив постійну комісію з питань транспорту і зв'язку. Олександр Нестерук працює адміністратором ТзОВ “Ринок”. Він має значний досвід депутатської діяльності – у 2002 році змагався на виборах як самовисуванець, а у 2006 та 2010 рр. балотувався до міської ради Рівного від Батьківщини.

Фракція “Cамопоміч” головою відповідає за господарство та економіку міста

Дві комісії дістались депутатам від партії “Самопоміч” у Рівненській міській раді. Назар Поліщук очолив постійну комісія з питань міського господарства та екології. Депутатом раніше не був, але керував виборчим штабом Радикальної партії Олега Ляшка на виборах до Верховної ради України у 2014 році.
 
Постійна комісія з питань економічного розвитку, промисловості, інвестицій та підтримки підприємництва отримала у якості керівника Ігоря Ковальця. Депутат працює на посаді  заступника директора ПП "Д-Груп". Раніше брав участь у виборчих перегонах до Верховної Ради України 2014 році від партії “Самопоміч”, але народним депутатом не став.
 
“Cвобода” головою відповідає за охорону здоров’я 

Депутат Юрій Осіпчук очолив постійну комісію з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства та соціального захисту населення.  Працює керівником Управління охорони здоров’я Рівненської обласної державної адміністрації. У 2010 балотувався до Рівненської обласної ради від партії “Фронт Змін” та у 2014 році до Верховної ради України від партії “Свобода”.

З протоколами засідань комісій всі охочі можуть знайомитися на сайті ради.
 
Громадський рух ЧЕСНО, журналісти та громадські активісти і надалі слідкуватимуть за політичними маневрами чинних депутатів та аналізуватимуть їхню відвідуваність та ефективність роботи на сесіях та у постійних комісіях міської ради.

Автор: Віталій Примак, регіональний координатор Громадського руху ЧЕСНО у м. Рівне


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]