Резнікова і Сагайдака погодили на посади заступників Кличка

Постійна комісія Київради з питань регламенту та депутатської етики погодила кандидатури радника міського голови Олексія Резнікова та голову Святошинської РДА Іллю Сагайдака на посади заступників міського голови. Представляв на комісії кандидатури керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко. Зауважимо, що погодження кандидатур відбулося поки що без чітко визначених повноважень.

Голова комісії Олег Макаров (“Самопоміч”) поцікавився, хто із заступників буде опікуватися питанням створення районних рад та розмежуванням повноважень. 

Керівник апарату міськадміністрації Володимир Бондаренко сказав, що не може зараз відповісти: “У даному випадку не готовий відповісти. Не прийнято остаточного рішення Київрадою. І говорити про це зараз якось передчасно. Станом на зараз ці повноваження у першого заступника голови”. 

Олексій Резніков зокрема претендує на посаду “заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та реформ”. 

“Я буду відповідати за децентралізацію, за розвиток місцевого самоврядування і, звісно, що до цього буде відноситися в тому числі і розвиток місцевого самоврядування в місті Києві у вигляді створення районних рад. Ми очікуємо, що це буде так, але після, зрозуміло, що набуття повноважень”, - пояснює своє бачення власних функцій Олексій Резніков.

“Ми не проти реформ, але можете прокоментувати, як ми будемо виходити з ситуації, коли громадське якесь об’єднання чи якийсь народний депутат будуть подавати позови і перешкоджати діяльності заступника міського голови з формальних підстав, посилаючись на статтю 16 (ЗУ “Про столицю України - місто-герой Київ”). Що ми будемо робити в такій ситуації?”, - поцікавився у Володимира Бондаренка голова комісії Олег Макаров, натякаючи на те, що відповідно до вимог закону, за погодження Київради міський голова призначає і звільняє заступників лише із самоврядними, а не виконавчими повноваженнями. 

Володимир Бондаренко не заперечив, що словосполучення про реформи з назви посади можна прибрати. Секретар комісії Ігор Опадчий (БПП) також підтримав пропозицію. Отже, за Резнікова як кандидата на посаду “заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень” усі члени комісії проголосували одноголосно. 

Водночас у своєму виступі Олексій Резніков хоч і погодився на позбавлення його посади “реформаторського” звучання, проте став на захист своїх “реформаторських” повноважень:

“Саме тому я йду займатися реформами, тому що потрібно змінювати наш з вами світогляд так само. До речі, на відміну від нас з вами, міністерство регіонбуду проводило нараду і вже є постанова нашого українського уряду,  про те, що вважати доцільним введення посад заступників ОДА профільних заступників з питань реформ. І це на робочій групі комітету Верховної Ради з питань самоврядування обговорюється… Тому моя якраз ідея була, коли добавлялося слово “реформи” до цієї посади, в тому, що Київ є першим, Київ є реформаторським містом, яке не боїться схоластичного підходу. Я розумію застереження, які ми говоримо про можливість оскарження, але якщо ми посилаємося на ст. 16 Закону про столицю, то я вам як юрист радив би пам”ятати, що є ще закон про місцеве самоврядування, де якраз чітко в декількох статтях розмежовані делеговані повноваження і самоврядні повноваження. Безумовно, слова “реформи” там, як такого немає”, - виступає Олексій Резніков на захист частини своїх майбутніх повноважень. 

Під час запитань до кандидата із зали звернувся представник “Спілки землекористувачів “Джерела” Анатолій Ходзієнко, який висловив обурення тим, що Київрада не надавала йому відповіді на звернення і не вирішувала питання землекористувачів.

“Я хотів би інформувати комісію, що у вересні 2014 року міський голова доручив розглянути наше звернення до нього в установленому порядку в тому числі і секретарю Київради - заступнику міського голови Резнікову Олексію Юрійовичу. В тому числі ми піднімали питання про порушення і про незадовільну роботу, на наш погляд, адміністрації. Півроку пройшло, і не було ніякої реакції. Ми звернулися із запитом до Резнікова, щоби він нам дав хоча б свої висновки, розпорядження, доручення, які він давав при розгляді цього звернення. Не отримали ніякої відповіді. Писалися звернення, писалися запити, і так нічого і не отримали. Ми задавали питання, як можна було виділити 32 гектари кооперативу без списку членів кооперативу, і надіялися, що такий досвідчений юрист як Олексій Резніков зверне на це увагу”, - повідомляє комісії голова спілки землекористувачів.

Проте Олексій Резніков парирував закид тим, що проблеми в “Джерел” виникли до того, як він був на посаді секретаря міськради: “Я тут хотів би, шановний, уточнити, ви консультацію від мене не отримали? Реакцію? Якої реакції очікували? На порушення в сесійній залі під час прийняття рішення Київрадою? Це було рішення в 2010-2011 роках, тобто коли я не обіймав посаду секретаря. Мені важко прокоментувати, що відбувалося в сесійній залі в 2010 році...”

Погодження кандидатури голови Святошинської РДА Іллі Сагайдака відбулося ще швидше. Він претендує на посаду “заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень”.

Відповідно до подання, Ілля Сагайдак буде опікуватися питаннями транспорту та підприємництва. Як зауважив Володимир Бондаренко, Ілля Сагайдак “зголосився на таку роботу сам і повністю відповідає посаді, на яку пропонується”. Це попри те, що в серпні 2015 року Громадська організація “Центр протидії корупції” звинувачує Іллю Сагайдака в незаконному збагаченні

“Спосіб життя Іллі Сагайдака та його дорогі автомобілі не відповідають його декларації. Проаналізувавши декларації вже нового заступника Кличка за 2013 та 2014 роки, виникають питання щодо джерел збагачення Сагайдака та його родини, - стверджує Адрій Савін, юрист “Центру протидії корупції”. – Саме тому прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення цього “нового” політика, який не може пояснити походження мільйонів на його рахунках”.

У комісії до Іллі Сагайдака було лише одне жартівливе питання від Ігоря Опадчого (БПП) - на кого він покидає свій Святошинський район - “найкращий район в рейтингу КМДА”, як висловився депутат. 

Член комісії Наталія Приходько (БПП) поквапилася заспокоїти, що Ілля Сагайдак уже виховав собі наступника в районі і вишколив кадри в РДА. На що сам Сагайдак зауважив, що наступного голову Святошинської РДА призначить міський голова. 

Наголосимо, що в разі затвердження на пленарній сесії Київради обох кандидатур апарат КМДА зросте “на 20 штатних одиниць до 295 осіб - відповідно по 10 штатних одиниць кожному заступнику”, як підсумовує Володимир Бондаренко. Найближча в часі сесія Київради відбудеться 11 лютого 2016 року. У порядку денному сесійного засідання проектів рішень про призначення Резнікова і Сагайдака на посади заступників міського голови немає. 

Фото: ЧЕСНО

 

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]