Багатії і злидні Черкаської міськради: звідки мільйони і як вижити за 0 гривень

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” проаналізував декларації депутатів, щоб виявити корупційну складову або потенційну залежність міських обранців від власних інтересів, а не від волі виборців. До уваги були взяті доходи депутатів Черкаської міської ради, які вони декларували на останніх місцевих виборах за 2014 рік.

 

До ТОП-5 найбагатших депутатів Черкаської міської ради увійшли представники “Вільних демократів” та “Батьківщини”. Очолив цей список екс-міський голова – Сергій Одарич. Його сім’я у 2014 році заробила 1 млн 652 053 тис. грн, з них  майже 80 тис. грн отримав політик у вигляді заробітної плати.

Інші – півтора мільйони – заслуга дружини Анжеліни Михайлівни та повнолітніх дітей Одарича - отримані переважно від підприємницької діяльності. Нагадаємо, що бізнес сім’ї Одаричів тісно пов’язаний з однопартійцем по “Вільних демократах” Михайлом Бродським, який у 2014 році потрапив під люстрацію. Основним їхнім бізнесом є виробництво матраців - син Бродського Юрій разом із дружиною екс-мера володіє часткою у відомій ТМ “Венето”, а також ТОВ “Здоровий сон”. Крім того, їм належить баскетбольний клуб “Черкаські мавпи”. Анжеліна Одарич також контролює Інформаційне агенство “Контент-Черкаси”.

Раніше видання “Наші гроші” писало про кілька випадків, коли за часів мерства Одарича тендери вигравали пов’язані із ним підприємства. Так, у 2011 році ТОВ “Спецдревцентр” Андрія Дзюби, що перед тим був заступником міського голови, та комерційним директором ТОВ “Венето”, отримала від міськради замовлення сміттєвих контейнерів на загальну суму 6,4 млн грн.

Втративши мерське крісло, Сергій Одарич пішов у традиційно найпривабливішу для депутатів місцевих рад бюджетну комісію.  

Другим у рейтингу найзаможніших став підприємець, прогульник у минулому скликанні Роман Діскант з ВО “Батьківщина” з сумою сімейного прибутку – 1,3 млн грн. Депутат задекларував  особисто зароблених  1 млн грн та близько 300 тис. грн  задекларувала дружина. Доходи обох в основному отримані від підприємницької діяльності.

Діскант є помічником народної депутатки Альони Шкрум на громадських засадах. Зазначимо, що він увійшов до бюджетної комісії, що може призвести до конфлікту інтересів його бізнесу в депутатській діяльності. Дружина Дісканта також  займається торгівлею, неодноразово у зв’язку з цим виникали скандали

Третє місце посів однопартієць та бізнес-партнер Сергія Одарича - вільний демократ Олександр Згіблов. Директор ТОВ “Група Венето” – Олександр Згіблов – заробив за рік 254 тис. грн, інші – 817 тис. грн – підприємницька діяльність його дружини. Згіблов входить до складу комісії з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв’язку, підприємництва, екології та охорони довкілля. 

П’ятірку найбагатших депутатів замикають представники від “Батьківщини” – прогульник у минулому скликанні Руслан Петрик та Валерій Міняйло з сімейним доходом у кожного близько 1 млн грн. Зазначимо, що депутат-підприємець Міняйло є членом комісії питань житлово-комунального господарства, натомість його колега Петрик, який торік був причетний до скандалу із облаштуванням автомобільної парковки біля свого магазину “Делікат”, входить у комісію з питань сприяння децентралізації. Основна частина прибутків цих депутатів складає їхня підприємницька діяльність. Прикметно, що попри солідні статки сім’ї, згідно з декларацією 2014 року, дружина Валерія Міняйла отримала  12 тис. грн матеріальної допомоги.

Разом із багатіями у міській раді виявилося аж 12 депутатів, які відповідно до майнових декларацій у 2014 році жили за межею бідності. Знаково, що до цього списку потрапив мало не кожен 3-й депутат ради. Ось ті, хто задекларував за рік нижчі доходи за прожитковий мінімум.

На інфографіці слід звернути увагу на червоне і біле забарвлення на фотографії депутата, адже що більша площа червоного, то менше в декларанта було шансів прожити на задекларований дохід. 

“Під час аналізу декларацій депутатів з усієї України дивували ганебно мізерні задекларовані доходи й, разом з тим, наявність авто та нерухомості, лише утримання яких коштує більше, ніж депутат заробив згідно з декларацією”, – каже Андрій Круглашов, координатор руху ЧЕСНО.

Найменші доходи виявилися у підприємців Ярослава Нищика, який пропустив понад 25% засідань ради минулого скликання, зі “Свободи” та батьківщинівця Руслана Лоли. Згідно з деклараціями, у 2014 році їм не вдалося заробити жодної копійки. За які ресурси вони утримують своїх неповнолітніх дітей – з декларацій не зрозуміло. Втім сім’ї обох допомогу від держави не отримували, нерухомості, автомобілів та іншого затратного майна не мають. 

Руслан Лола відмовився надати коментар з приводу того, як можна прожити на такі доходи. 

Ярослав Нищик зазначив: "Я жив за рахунок коштів, зароблених у попередні роки. Наразі займаюсь політичною діяльністю, яка не приносить прибутку. Не займаюсь підприємницькою діяльністю, просто не закрив ФОП". 

Перед тим, як перейти до Свободи, Ярослав Нищик очолював обласну організацію ГП “Пора”, а зараз є головою міського осередку своєї партії та співзасновником видання “Кропива”. У нинішньому складі ради ввійшов до комісії з питань ЖКГ.

Примітно, що злидень Лола став секретарем комісії з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності. До цієї комісії увійшов ще один злидень Руслан Зоря. Його родина, згідно із задекларованими доходами, перебуває за межею бідності. 

Сім’я студента-свободівця Максима Шила у 2014 році жила лише на 10% від визначеного державою мінімального прожиткового мінімуму. Відповідно до задекларованого сім’я проживала у квартирі 84,9 кв. м, володіла гаражем 25 кв. м та автомобілем ВАЗ-2107 1984 року випуску. Шило очолює молодіжне крило ВО “Свобода” на Черкащині, та є наймолодшим депутатом міськради. 

На чверть від прожиткового мінімуму забезпечили себе та свої сім’ї у 2014 році – відомий у місті організатор свят і ведучий Олексій Мельник (ВО “Батьківщина”) та незаміжня завідувачка ДНЗ №73 “Мальвіна” – Альона Цегвінцева (ПВД). 

Підкреслюємо, що фахівця без управлінського досвіду, але з мандатом партії Одарича, Альону Цегвінцеву, обрали очільником комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, сім’ї, соціального захисту, освіти, науки, культури, фізкультури та спорту. Зазначимо, що Цегвінцева здобула вищу освіту лише у 2013 році. 

За бюджет Черкас відповідатимуть і злидні, і багатії

Двоє злиденних депутатів, Мельник та Куча, відповідатимуть за міські фінанси, адже працюють у комісії з питань економічного розвитку, інвестиційної політики, дерегуляції, бюджету, фінансів, тарифів та регуляторної політики. До цієї стратегічно важливої комісії увійшли також увійшли два мільйонер - колишній мер, Сергій Одарич та  Роман Діскант. 

Дохід тимчасово безробітного Андрія Кучі (ВО “Свобода”) склав 40% від прожиткового мінімуму. Такий же дохід мав комерційний директор ТОВ “Зелена Скеля” батько двох дітей Олексій Романов (“Самопоміч”) з розрахунку на одного члена родини.

60% від прожиткового мінімуму на одного члена сім’ї мали секретар КСН “Благовісний” Тетяна Чорнобіль (ПВД), студент  Артур Акопян (УОП “УКРОП”), помічник нардепа Віталій Косяк (РП Олега Ляшка) та заступник директора ТОВ "Компанія “ТЕКС” Володимир Бурячинський (БПП “Солідарність”), який за даними Інфомосту і заснував цю фірму. Прикметно, що “Компанія “ТЕКС” має скандальну репутацію в місті, отримуючи мільйонні видатки з міського бюджету за надання різного роду послуг. З 19 лютого 2016 року це ТОВ перебуває в стадії припинення. Натомість у 2015 році вже створене нове ТОВ – “ТЕКС ПРОЕКТ”, де Володимир Бурячинський теж значиться в числі засновників. Попередньо сім’я Бурячинських мала відношення до іншого ТОВ - “Текс”, що теж надавало послуги місту і було ліквідовано рішенням суду через банкрутство з численними боргами.

Якщо доходи депутатів нижчі від прожиткового мінімуму, координатор компанії “Стеж за грошима” у Черкасах – Сергій Слинько вбачає три варіанти проживання такого слуги народу:

- депутат у 2014 році спромігся вижити за задекларовані кошти, використовуючи заощадження минулих років;

- депутат має чиюсь фінансову підтримку за межами сім’ї і відповідно – може залежати від неї у прийнятті депутатських рішень;

- депутат незаконно заробляв кошти і має більші ризики застосовувати корупційні механізми для власного збагачення, користуючись  депутатськими 

"За будь-яких умов люди мають знати правду про своїх обранців і більш пильно стежити за тим, як вони використовують надані їм повноваження в управлінні містом",  – підсумував громадський діяч.

Слід нагадати, що в Черкаській міській раді 2015–2020 років скликання є 42 депутати, у попередньому скликані було 60. У раді представлено вісім партій. За результатами виборів, до міської ради потрапили 20 депутатів, які вже обиралися на попередніх скликаннях. Таким чином у порівнянні з попереднім скликанням міська рада оновилася на 52%.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” моніторитиме декларації депутатів та аналізуватиме, чи відповідає рівень життя народних обранців задекларованому. 

Також будемо аналізувати відвідування депутатів і повідомляти про прогульників Черкаської міської ради. Результати моніторингу відвідуваності депутатів міської ради та обласної ради рух ЧЕСНО оприлюднив перед виборами. З-поміж чинних депутатів є дев’ятеро прогульників, які у період минулорічного моніторингу пропустили понад 25% засідань ради: Костянтин Чернецький,  Олександр Радуцький та  Володимир Бурячинський з БПП “Солідарність”, Роман Діскант та Руслан Петрик з ВО “Батьківщина”, Олександр Згіблов та Володимир Гриценко з Партії Вільних Демократів, Сергій Тищенко з “Радикальної партії Олега Ляшка” та Ярослав Нищик зі “Свободи”. 

Автор: Сергій Слинько, координатор кампанії “Стеж за грошима” у Черкаській області, 
Віта Думанська, керівник кампанії “Стеж за грошима”


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]