Багатії та злидні Хмельницької міськради: звідки мільйони і як вижити на нуль гривень

Фото: Багатії та злидні Хмельницької міськради: звідки мільйони і як вижити на нуль гривень

Найбільше у 2015 році заробив депутат від БПП “Солідарність” Григорій Галкін. Голова фракції “Батьківщина” Олександр Скочеляс не задекларував жодної копійки доходу. Половина “свободівців” живе за межею бідності.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” проаналізував декларації депутатів Хмельницької міської ради за 2015 рік.

Троє з п’яти депутатів, що мають найбільші доходи, - представники “Солідарності”.

Найбільше заробив голова фракції, директор мережі автоцентрів "ЛІГА" Григорій Галкін. Депутат отримав понад 1,1 млн грн заробітної плати та 2,8 млн грн дивідендів та відсотків. Галкін працює у складі земельної комісії та обраний депутатом удруге. Минулого скликання він балотувався від партії “Сильна Україна”.

Натисніть для збільшення

Його однопартієць Андрій Кветко, який очолює ТОВ “Прайм”, заробив понад 1,7 млн грн, з них 0,9 млн грн отримано від підприємницької діяльності, 0,6 млн грн склали дивіденди та проценти, решта - заробітна плата та дохід від продажу майна.

Варто згадати, що Кветко був помічником нардепа Олега Лукашука, який фігурує в антикорупційних розслідуваннях ЗМІ. Нагадаємо, за результатами моніторингу відвідування депутатами засідань сесій та комісій, який проводив рух ЧЕСНО, Кветко потрапив до списку кандидатів на відкликання. Зауважимо також, що минулого скликання цей депутат обирався від партії ВО “Батьківщина”. Зараз він - у лавах БПП “Солідарність”.

Віталій Коліщак - син колишнього очільника Хмельницької РДА, Віктора Коліщака. Згідно з декларацією, депутат “Самопомочі” отримав торік 1,2 млн грн доходу, більшість яких - 723 тис. грн - надходження від підприємницької діяльності.

Представник “Батьківщини” Станіслав Мельник, який також увійшов до списку ТОП-найбільших доходів,  за попередньої каденції, як і Кветко, пропускав засідання сесій, тому фігурує у списку прогульників у моніторингу ЧЕСНО. Свої статки у 2015 році цей депутат заробив на посаді директора ринку ТОВ ТСЦ “Кооператор” - це 120 тис. грн. Але значно більшу суму вдалось отримати у вигляді заробітної плати трьом членам родини Станіслава Мельника - 1 млн 550 тис. грн

Представник БПП “Солідарність” Олександр Білик за 2015 рік заробив  півмільйона гривень, а члени його родини 905 тис. грн.

Варто зауважити, що у Білика найбільший автопарк серед міських обранців. Він складається з 8 автомобілів та одного мотоцикла. Наявність такої значної кількості транспортних засобів депутат пояснив так: "У мене велика родина і цим транспортом користуються члени моєї сім’ї".

Натисніть для збільшення

У середньому в депутатів Хмельницької міської ради по дві автівки, представники громади надають перевагу іноземним автомобілям.

Якщо ж поглянути на загальні статки міських обранців, то найбагатшим депутатом ради є Андрій Кветко, тоді як за рівнем доходів у 2015 році він на 2-му місці.

 

Натисніть для збільшення

Найбільше статків Анатолій Собко має у вигляді внесків до статутного капіталу, а саме 8 млн 677 тис. грн. У звітному році депутат за допомогою підприємницької діяльності заробив 1 млн 200 тис. грн.

Представник фракції об’єднання “Самопоміч”, директор державної бюджетної установи “Хмельницький регіональний центр з інвестицій та розвитку” Богдан Міхняк, заробив минулого року 76 тис. грн. Проте, члени його родини мають майже 4 млн грн у статутних капіталах товариств.

До списку заможних депутатів увійшов також приватний підприємець Руслан Афійчук. За минулий рік дохід декларанта склав 900 тис. грн. Решту статків, як і у попередніх його колег, становлять кошти у статутних капіталах підприємств, а саме - 1 млн 600 тис. грн.

Цікавим є той факт, що до рейтингу найбільш заможних депутатів потрапили також двоє фігурантів зі списку “безхатченків”: колишній регіонал Анатолій Собко та екс-фронтовик Руслан Афійчук.

 

Натисніть для збільшення

Що ж стосується відсутності житлової нерухомості у декларації голови фракції “За конкретні справи” Руслана Афійчука, це він пояснив так:  “Живемо у квартирі, яку подарував сину”.

Статки ж сина, в якого проживає депутат, у декларації не фігурують. Декларант має вказувати доходи членів родин, з якими має спільний побут.

Окрім Афійчука, до лав безхатченків потрапив і голова фракції “Свободи” - Віталій Діденко разом зі ще 5 своїми однопартійцями.

Житла також не мають згаданий директор ПВРП “Мазсервіс” Анатолій Собко, голова правління АТ “Облагропостач” Сергій Болотніков.

У когорту “безхатченків” міської ради потрапили представник фракції “Самопоміч” Юрій Вавринюк та приватний нотаріус Тетяна Нагорна (фракція партії “Поруч”).

Загалом, кожен четвертий міський депутат ради є безхатченком, тобто ні він, ані члени його родини не мають помешкань, згідно з наданою декларацією. Більше того, ті, що не мають житла, опинилися за рівнем доходів у 2015 році за межею бідності. З-поміж таких депутатів - “свободівці” Віталій Гунько, Тетяна Прядун, Анастасія Ярова, Володимир Ясенко та член фракції “За конкретні справи” Болотніков.

Рейтинг найбідніших депутатів очолюють два приватних підприємці, свободівка Тетяна Прядун та голова фракції ВО “Батьківщина” у міській раді - Олександр Скочеляс.

Скочеляс у коментарях ЗМІ зазначив: “Я більше займаюсь політичною діяльністю, ніж бізнесом зараз. На мене працюють мої члени сім’ї, друзі родичі. Є якась нерухомість оформлена, зароблена, але це не прямі мої доходи,  доходи членів моєї сім’ї”.

Натисніть для збільшення

Скочеляса також місцеві ЗМІ пов’язують з низкою скандальних будівництв.

На 800 гривень більше за свою колегу заробив свободівець Олег Гунько, котрий зумів прожити 2015 рік на цю суму. Як вдалось  прожити депутату Володимиру Ясенку увесь рік на 3000 гривень разом із сім’єю з двох чоловік нам дізнатись не вдалось. Помічник депутата не прокоментував дану інформацію, промовчав і сам депутат. Цікаво, що сам Ясенко не заробив торік ані копійки, хоча є власником фермерського господарства “Ясенків сад”, а вказаний дохід принесли син та дружина.

Свою присутність у даному рейтингу прокоментував також депутат від “Самопомочі” Ігор Мельничук: “Офіційно працевлаштування моє завершилось у листопаді, тому і надходження були меншими. Але в той самий час, там вказані і доходи з інших джерел, наприклад, в мене вказано, що я отримав доходи за діяльність за межами України. Тобто в Польщі я викладав на певних семінарах та конференціях”.

Цьогоріч декларації депутатів уперше з’явились у вільному доступі на сайті міськради. Цього вдалося досягти завдяки внесенню змін до регламенту роботи депутатського корпусу міста. Ці зміни були ініційовані громадськими активістами та прийняті депутатами.   Тобто тепер усі депутати зобов’язані подавати декларації до апарату ради, а міськрада повинна оприлюднювати їх на сайті. Тепер кожен без проблем довідатися про статки та доходи представників громади.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]