Прес-марафон: Зеленський про законопроект “Про столицю”

Фото: Прес-марафон: Зеленський про законопроект “Про столицю”

Під час великого прес-марафону президента Володимира Зеленського, журналісти мали можливість задати питання щодо законопроекту “Про столицю” (№2143-3). Цей документ подали на розгляд парламенту нардепи від “Слуги народу” і він вже пройшов перше читання.

Журналістка радіостанції “Голос столиці” спитала Президента, чи підпише він новий закон “Про столицю”. Зеленський нагадав, що цей законопроект іще мають доопрацювати в комітеті, після чого буде друге читання.

“Я хотів би його побачити до голосування, але… Якщо вони його проголосують і я побачу, що все нормально, я підпишу цей закон. Якщо ні – відправлю на доопрацювання”, – сказав глава держави.

У відповідь на уточнююче запитання журналістки, як він визначатиме “нормальність” закону, Президент пояснив, що це поняття включає дуже багато пунктів: розподіл районних бюджетів, запобігання концентрації влади в Києві в одних руках, розподіл повноважень префекта, мера, райрад тощо.

Фото: Дмитро Єршов, ЧЕСНО

Автори законопроекту пропонують повернути райради, наділити голову КМДА повноваженнями префекта. Робота депутатів Київради буде оплачуваною, але ніхто наразі не прокоментував, якою має бути гідна оплата за роботу депутата.

Проект передбачає, що депутата Київради можуть відкликати, якщо він прогуляв більше половини засідань сесій та комісії протягом шести місяців, але це рішення будуть приймати на сесії самі ж колеги прогульника - депутати.

На запитання, які кандидатури на посаду голови КМДА він зараз розглядає, Зеленський відповів, що головний претендент – нардеп від “Слуги народу”, екс-гендиректор холдингу “1+1” Олександр Ткаченко. Водночас Президент додав, що на крісло очільника столичної адміністрації претендують “іще дві людини”.

“З однією я не зустрічався, а з другою, чесно кажучи, не готовий, тому що в нього в минулому є не дуже доброчесні дії, тому я не розглядаю цю людину”, – резюмував Зеленський.

Раніше ЗМІ називали ще одним кандидатом на посаду голови КМДА, окрім Ткаченка, іншого нардепа від “Слуги народу” – Андрія Холодова. Як з'ясував Рух ЧЕСНО, бізнес Холодова пов'язаний з ринком МАФів у Києві. А “Схеми” повідомляли, що депутат є кумом Оксани Марченко – дружини одного з лідерів “Опозиційної платформи – За життя”, кума Путіна Віктора Медведчука.

Читайте також: Прес-марафон: що Зеленський відповів про кнопкодавів

Нагадаємо, рух ЧЕСНО вже писав про те, що у Києві можуть відновити райради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]