Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Холодов Андрій

Холодов Андрій Іванович

Рік народження: 1972

Характеристики політика

  • ФАРи: 2
  • Прогульництво

Опис політика

Нардеп Верховної Ради 9 скликання від "Слуги народу" (до серпня 2023 року). Фігурант антикорупційних розслідувань.

У 2023 році Верховна Рада позбавила Холодова депутатських повноважень після виходу журналістського розслідування про те, що він пів року повномасштабної війни живе за кордоном. За позбавлення Холодова мандата проголосували 308 депутатів.

Раніше розслідувачі "Схем" з'ясували, що Холодов у січні 2023-го виїхав з України і відтоді не повертався навіть на засідання парламенту. Упродовж пів року він не відвідував засідання Верховної Ради й не голосував.

За даними розслідувачів, політик проживає на Кіпрі, де володіє маєтком, і разом із сім'єю розбудовує бізнес за кордоном. Усього від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року 50-річний Холодов 12 разів виїжджав з України.

Після розголосу Холодов написав заяву про складання депутатського мандату. Також нардепа виключили з партії "Слуга народу".

Згідно з аналітикою Руху ЧЕСНО, Холодов увійшов до списку прогульників серед народних депутатів Верховної Ради 9 скликання. За даними дослідження Андрій Холодов пропустив 42% голосувань в проміжку від початку 2022 року і до травня 2023 року.

У 2021 році журналісти Bihus.info писали про те, що Холодов взяв на посаду помічниці за зарплатні основі Лесю Васильченко – бізнес-партнерку своєї дружини Катерини Шаховської. За два неповних роки Леся Васильченко отримала понад 700 тисяч гривень виплат з бюджету. Такий підхід до обрання помічників свідчить про непотизм та конфлікт інтересів.

У 2020 році розслідувачі "Схем" з’ясували, що Холодов був на весіллі пасинка кума Путіна та фігуранта реєстру держзрадників Віктора Медведчука. Його дружина, Катерина Шаховська є кумою дружина Медведчука - Оксани Марченко.

У тому році НАЗК виявило реальний конфлікт інтересів у депутата Холодова, справу передано до суду, нардепу загрожує штраф. Зокрема нардеп звертався до директора НАБУ Артема Ситника з вимогою надати інформацію про результати  розслідування у кримінальних провадженнях, в яких він фігурував сам

У 2019 році журналісти "Схем" виявили, що Холодов пов'язаний з тютюновим бізнесом і лобіював у ВРУ свої інтереси. 

У 2019 році був обраний народним депутатом Верховної Ради 9 скликання від партії "Слуга народу" (№22 у списку), як безпартійний. Член однойменної фракції. Заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

У ході своєї роботи в комітеті Холодов не підтримав  законопроєкт про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості

У тому ж році журналісти Руху “ЧЕСНО” з’ясували, що його бізнес пов’язаний з ринком МАФів у місті Києві.

У 2013 році став заступником директора, а згодом директором з питань зовнішньоекономічної діяльності ТОВ “Текам плюс”. Займається орендою і продажем комерційної та житлової нерухомості, девелопментом, бізнес консалтингом, іншими видами господарської діяльності. Співзасновник ТОВ "Ефкон-вікна" та "Флорентіно". Був фізичною особою-підприємцем.

У 2005 році заснував і очолив компанію "Ефкон-вікна", яка займалась виробленням будівельних металевих конструкцій для кіосків.

У 1998 році почав займатись власним бізнесом, зокрема орендою та продажем житлової нерухомості, консалтингом та девелопментом.

У 1993 році влаштувався на роботу в компанії "Дункан-Київ", яка займалась ремонтом автомобілів, згодом став директором з продажу.

У 1993 році закінчив Національний транспортний університет за спеціальністю "автомобілі та автомобільне господарство".

Народився 20 серпня 1972 року у місті Кременчук Полтавської області. 

Освіта

  • Освіта
    Освітній рівень: освіта вища

    Балотування

    Фракції

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Слуга народу

    Міжфракційні обʼєднання

    Комітети

    • Верховна Рада 9
    • Серпень 2019 — ...
      Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики

    Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

    Дізнатися більше

    Депутат Холодов пов’язаний із тютюновим бізнесом і лобіював у Раді свої інтереси

    • діяльність в умовах конфлікту інтересів порушення антикорупційного законодавства

    Народний депутат Андрій Холодов взяв у депутатські помічники бізнес-партнерку дружини

    • діяльність в умовах конфлікту інтересів порушення антикорупційного законодавства
    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Голосування у Верховній Раді 9

    У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

    Промови у Верховній Раді 9

    Дивитись більше про політика в інших джерелах

    Декларації
    Посіпаки
    Посіпаки-2
    Реєстр національних публічних діячів
    Гарна Хата
    Вони голосують для тебе
    Серпом по рейтингу