Проєкт Генплану Києва пропонує багатоповерхівки замість агрокомбінату “Пуща-Водиця”

Фото: Проєкт Генплану Києва пропонує багатоповерхівки замість агрокомбінату “Пуща-Водиця”

На Мінському масиві киянам пропонують скандальний детальний план території (ДПТ). Забудова передбачає збільшення кількості жителів на понад 11 тисяч і побудову 26-поверхових будинків на 6307 квартир на землях тепличного господарства агрокомбінату “Пуща-Водиця”. Водночас один із кварталів лісу запропоновано зробити парком. Презентацію ДПТ для мешканців масиву взявся модерувати нардеп-мажоритарник від “Слуги народу” Дмитро Гурін після того, як слухання в департаменті КМДА було провалене. Проєкт Генплану враховує проєкт ДПТ з незначними відмінностями. Мешканці масиву підготували петицію №9450 щодо недопущення затвердження ДПТ та збирають підписи під вимогами зняти проєкт ДПТ з розгляду і зберегти для Києва всі унікальні лісові квартали Святошинського лісопаркового господарства.

На проєкті Генплану територія ДПТ (4.4) позначена як зона багатоповерхової житлової забудови на етапі будівництва протягом 20 років. 

Найближчі квартали лісу навколо запланованої забудови позначені як зелена зона масового відпочинку. Олександрівський сквер також позначений як зелена зона загального користування. Сквер створено за рішенням Київради від 9 жовтня 2014 року за ініціативи депутата міськради Турця.

Місцевий мешканець Євген Пожарський дивується, що незатверджений проєкт ДПТ уже відображений на проєкті Генерального плану Києва. 

“Він не затверджений, і ми зробимо все, щоб і не був затверджений. Це цікава новина, бо ми в принципі тримаємо руку на пульсі. Зверталися до нашого народного депутата Дмитра Гуріна. Депутат Київради Владислав Турець самоізолювався. Він у комісії, яка всі ці питання “мутить”, тому зрозуміло, що він нічого не робитиме, щоб цей ДПТ загальмувався”, – каже житель масиву. 

Мешканці будинків на вулиці Кондратюка вболівали за те, щоб їм залишили Олександрівський сквер на перетині вулиці Кондратюка та проспекту Маршала Рокоссовського.

Мешканці масиву підготували петицію №9450 щодо недопущення затвердження ДПТ та збирають підписи під вимогами зняти проєкт ДПТ з розгляду і зберегти для Києва всі унікальні лісові квартали Святошинського лісопаркового господарства,“Ми дуже не в захваті від тієї дороги, хотіли б, щоб її там не було… Коли я там купував житло, мені взагалі у відділі продажу обіцяли, що дороги кільцевої не буде. А що там на місці скверу буде дорога – навіть питання такого не було... Тепер же виходить, що в будинку №7 на вулиці Кондратюка навіть не поставили шумозахисний екран. У будинках №3 і №5 забудовник поставив такі екрани, а в 7-му продав квартири без шумозахисного екрана. Місто обіцяє вже другий рік його побудувати. Мешканців 7-го будинку найбільше непокоїть відсутність шумозахисного екрана від кільцевої дороги, а також Олександрівський сквер”, – розповідає Дмитро Артамонов, місцевий житель та один з авторів петиції на сайті КМР проти ДПТ. 


Сквер створено за рішенням Київради від 9 жовтня 2014 року.

У проєкті Генплану на місці скверу дороги немає.

Водночас на проєкті детального плану території сквер відсутній і є проїзд.


Мешканці масиву підготували петицію №9450 щодо недопущення затвердження ДПТ та збирають підписи під вимогами зняти проєкт ДПТ з розгляду і зберегти для Києва всі унікальні лісові квартали Святошинського та Оболонського лісопаркових господарств, які виконують функцію легень міста, є місцем масового відпочинку киян і захищають жителів Оболонського та Подільського району столиці від продуктів горіння торфовищ, акустичного шуму, транспортного забруднення повітря. Крім цього, проєкт ДПТ передбачає знесення 550 гаражів ГБК “Мінський”, що порушує права їхніх законних власників, як зазначено в петиції.

Євген Пожарський, який мешкає на масиві все своє життя – протягом 30 років, зауважує, що спільний найбільший біль жителів масиву – це також відсутність достатньої кількості шкіл, дитсадків, перевантаження медзакладів. 

Місцевий депутат Владислав Турець у коментарі Руху ЧЕСНО обіцяє гальмувати затвердження проєкту ДПТ. 

“Якщо цей проєкт ДПТ все ж спробують винести на комісію, то ми будемо його гальмувати. Там у першу чергу потрібні школа хоча б на 1000 місць, садочок. Також я точно знаю про потребу в мережах. Вивчав це питання, коли будували “Міністерський”. Поляки побудували котельню, і вона зараз вичерпана. Немає потужностей. До неї підключені “Яскравий” і будинок поруч. Тож абсурдно взагалі навіть обговорювати цей ДПТ в такому вигляді. Він нереальний”, – каже депутат Київради від Мінського масиву Владислав Турець (БПП “Солідарність”).

Зауважимо, що голова Фонду держмайна підписав наказ про звільнення Юрія Курінного – директора держпідприємства “Агрокомбінат “Пуща-Водиця", на землях якого планують реалізувати будівництво багатоповерхівок за проєктами ДПТ і нового Генплану Києва.

Інститут Генплану повідомляє, що громадські слухання щодо проєкту Генплану столиці відбудуться після закінчення карантину, і закликає киян уважно вивчити матеріали проєкту та надіслати свої зауваження й пропозиції на електронну адресу [email protected], а також на поштову адресу: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 32.

Нагадаємо, кияни захищають від забудови охоронну зону Софії Київської, активісти домагаються створення на Поштовій площі музею з вулицею часів Ярослава Мудрого, а юристи КМДА виступають на стороні забудовника. У будинках на бульварі Дружби Народів з’явилися тріщини через забудову берегів озера Глинка


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]