Що вдалося зробити Ігору Колихаєву та його команді за 100 днів для херсонців

Фото: Що вдалося зробити Ігору Колихаєву та його команді за 100 днів для херсонців

Перші 100 днів мера Херсона в історії України були унікальні. Це перший мер, який є міським головою і досі залишається народним депутатом і представником депутатської групи “За майбутнє”. Всупереч закону.

Після перемоги у другому турі Ігор Колихаєв вирішив набратися досвіду в питаннях місцевого самоврядування і поїхав спершу до Львова, а потім - до Харкова.

Та як з’ясувалося, для того, щоб фахівці з міста Харкова прибули до міста Херсон, мали бути не гірші, ніж у Харкові умови, - рівня “лакшері”. Але у Херсоні не дотягли, тому, напевно, в мерію з облради поступово переїхали кадри одіозного Владислава Мангера.

Попередню структуру ради Колихаєв критикував за дуже завищену кількість працівників. А цього року мер міста збільшив кількість апарату майже на 14%. Це при тому, що бюджет міста - дефіцитний. Бракує щонайменше 130 млн грн.

Але навіть із дефіцитним бюджетом мер може впливати на прийняття рішень в раді. Його партія “Нам тут жити” сформувала коаліцію з іншими політсилами. Але, на жаль, не визначила пріоритетів для розвитку міського проєкту, який уже багато років замикає всі рейтинги обласних центрів.

Рух ЧЕСНО для спецпроєкту з ZN.UA аналізує перші 100 днів роботи мера Херсона і те, як йому та його команді вдається виконувати передвиборчі обіцянки.

Як працювали міськрада і виконком?

Протягом грудня Ігорю Колихаєву вдалося зібрати умовну коаліцію, куди, окрім його фракції, увійшли ОПЗЖ і частина депутатів від “Слуг народу”, що орієнтується на голову облради Олександра Самойленка. Для цього навіть змінили голову фракції, адже група колишнього голови Юрія Кирилова відмовилася від співпраці із мером.

Цими голосами Колихаєву без проблем вдалося прийняти бюджет, частину програм та потрібних кадрових рішень. Депутати оперативно призначили двох замів, але відмовилися голосувати за нову структуру виконавчих органів. Два варіанти цього важливого документа навіть не виносили у залу, а третій прийняли тільки наприкінці лютого. 

У виконкомі Ігор Колихаєв очікувано зібрав здебільшого лояльних до себе людей. За партійними квотами з 23 членів виконкому увійшли тільки 6. 

Це мало означати, що будь-яке винесене мером рішення буде проголосоване, але вже у січні 2021 року сталася перша невдача. Виконавчий комітет не підтримав проект рішення про демонтаж МАФа на центральному проспекті, який на той час вже у медіа охрестили особистим ворогом мера. Ніякого пояснення причин такої нелюбові саме до цього МАФу немає. Один з його власників Віталій Гаврилов повідомив автору, що ніколи не мав конфліктів і готовий до діалогу. Але діалогу поки не виходить. 

Заради цієї будівлі за день до засідання виконкому навіть проводили окреме засідання комісії, на якому переголосували рішення, яке вже на той час призупинив суд. 

На виконкомі проти цього рішення виступив заступник міського голови Владислав Кондратов, якого підтримала більшість членів виконкому. 

Це вартувало Владиславу Кондратову посади. У лютому, за поданням міського голови, депутати відправили Кондратова у відставку

Кадрові питання

Ігор Колихаєв - херсонець, але увесь його сільськогосподарський бізнес сконцентрований у декількох віддалених районах області. До початку 2020 року, поки він не розпочав агресивну передвиборчу кампанію, про нього в обласному центрі мало хто чув. В степових виборчих округах Бериславщини у 2015 році його обрали депутатом облради від Блоку Петра Порошенка, а у 2019 році, на позачергових виборах до Верховної Ради по округу 184, як самовисуванця. Він і досі є деюре нардепом - через маніпуляції монобільшості, яка не хотіла призначати вибори на окрузі, парламент так і не розглянув його заяву про відмову від мандату. 

Кадрова політика нового херсонського мера почала формуватися ще до перемоги у другому турі. Не дочекавшись оголошення результатів виборів, Ігор Колихаєв поїхав до Вінниці і Львова. У цих містах він переймав досвід, а по поверненню звідти заявив, що його заступниками на посаді мера будуть немісцеві спеціалісти найвищого класу з цих міст. 

 

Але ніхто з мешканців цих міст заступником Ігоря Колихаєва не став.

Напередодні першої сесії міськради до Херсона дійсно приїздили люди з команди Андрія Садового: Вікторія Довжик та Андрій Шевців. Вони консультували команду Колихаєва, але ні про який переїзд не домовлялися.

“Я точно не планую переїзд до Херсона і не буду працювати його заступницею. Ми просто допомагаємо вашому новообраному меру, консультуємо, сподіваюся, це допоможе вашому бюджету”, - розповіла Вікторія Довжик в коментарі ЧЕСНО.

На цьому спроби привезти до Херсона спеціалістів з інших міст Ігор Колихаєв не припинив. 

На початку січня 2021 року він відвідав Харків, де за круглим столом переймав досвід “керівного складу Харківської міської ради”. Результатом цього став приїзд до Херсона делегації на чолі із заступницею голови департаменту з питань сім’ї, молоді та спорту Харківської міськради Вікторією Грецькою-Миргородською

Вона навіть виступала перед херсонськими депутатами з промовою про “сприяння розвитку громадського руху та реформування органів державної влади”. 

І в той же час, прямо під час сесії, обговорювала з Ігорем Колихаєвим умови переїзду звиклих до лакшері спеціалістів з міста Х до міста Х. Цей момент сфотографували місцеві журналісти 

 

https://lh6.googleusercontent.com/MMZjM-qofCdrS0Iup-4xZ4bKZn1CFHE-hh3anhjoNeJEH_k-Q90g9l5Rk7ki03OlUyfGGSRzTIVR8McJTAfzNBP5Wl2uTIxhAn4HW_GhyR3Qpt0n1naZWeHWlwEWoVcHAdtsfx8L

Фото Newscity.in.ua

Після цієї переписки лакшері-кадри у Херсоні більше не з’являлися. 

Єдиним спеціалістом з іншого міста, який потрапив до команди Колихаєва, став колишній мешканець Керчі Борис Вейшторт. Його планували призначити на посаду реформованого Департаменту міського господарства, а до його створення поставили радником міського голови. Щоправда, пробув він у статусі радника рівно 2 дні. 

У день призначення вийшов матеріал про кримське минуле та херсонське сьогодення нового радника мера Херсона, в якому згадували його російське громадянство, участь у будівництві та прославленні Кримського мосту та інші не дуже приємні  речі. 

Наступного дня він перестав бути радником, але відвідує наради у кабінеті Колихаєва й досі. 

Слабка кадрова політика Колихаєва стала першим неприємним сюрпризом для його виборців, яким він обіцяв “армію креативних менеджерів”, яких підготував на своїх тренінгах колишній секретар міської ради часів Володимира Сальдо Юрій Погребний. Декілька місяців він проводив платні тренінги для бажаючих працювати у мерії, але жодного відомого учасника у владі ми поки не бачили. 

Натомість Юрій Погребний, у якості радника міського голови на громадських засадах,  провів тестування для чиновників, результати якого досі невідомі. Як і невідомі правові наслідки складання чи нескладання цього тесту, який в.о. начальника юрвідділу міськради Сергій Циганок назвав щорічним оцінюванням

До речі, сам Циганок є найкращим прикладом кадрової політики Ігоря Колихаєва, котрий у своїй передвиборчій програмі, про яку ми поговоримо трошки згодом, обіцяв прозорі конкурси на всі посади. Але екс-першого заступника обласного прокурора Циганка призначили радником міського голови, звідки перевели на посаду спеціаліста юридичного відділу і, щоби не проводити конкурс, який міг за всіма  параметрами виграти хтось інший, поклали на нього виконання обов’язків начальника відділу. 

Сергій Циганок став відомим всій країні участю у фальсифікації справи нападу на Катю Гандзюк. А саме у частині затримання “стрілочника” Миколи Новікова. Він як в.о. облпрокурора особисто курував справу Новікова  і стверджував, що саме він  і є нападником, в тому числі особисто автору. 

Менш відомий він участю у справі про рейдерське захоплення сільгосппідприємств на Херсонщині, де він виступав на стороні екс-нардепа Миколи Паламарчука та його помічника Ігоря Павловського

Цікаву розмову із Циганком наводив у facebook нардеп Борислав Береза після засідання у Херсоні тимчасової комісії по справі вбивства Каті Гандзюк. 

Але широкий  шлейф з дрібних справ,  про який добре знають херсонці,  не завадив Ігорю Колихаєву призначити Циганка на посаду в. о. начальника юридичного відділу.

До речі, ймовірний замовник нападу на Катю Гандзюк Владислав Мангер сам не встиг стати членом команди Ігоря Колихаєва, хоч і збирався. Але його люди після виборів переїхали з кабінетів в обласній раді до міської ради. Заступницею мера стала Оксана Рукавішнікова, що була заступницею Мангера як голови облради, в.о керуючого справами - Максим Кондратенко, який працював на такій же посаді у Мангера, а радить Колихаєву Антон Калініченко, що очолював неіснуючий Палац спорту. Прес-секретаркою мера стала екс-комунікаційниця Мангера Галина Ляшевська, яка ще нещодавно писала листи Юлії Мендель та запевняла  усіх у невинуватості свого керівника. 

Майже повним складом у мерію, без будь-якого конкурсу, перекочували співробітники відділу аудиту. Їх всіх оформлювали радниками мера і переводили без конкурси на посади у новоствореному відділі

Фінальним акордом ста кадрових днів мера Херсона стало призначення на посаду Директора департаменту архітектури та землекористування депутата облради від Блоку Володимира Сальдо Михайла Жарова, який нібито виграв конкурс, хоча про його перемогу у ЗМІ казали задовго до появи результатів. Він вже працював на цій посаді і після звинувачень у корупції і непрозорому розподілі земельних ділянок, що передбачалися для учасників АТО, підставним людям, був звільнений. 

У грудні 2019 року у Жарова, який офіційно не працював в Укртрансбезпеці приходили з обшуками співробітники СБУ у рамках кримінальної справи щодо корупції у цьому відомстві.

Цікаво, що під час передвиборчої кампанії майже всіх цих людей публічно не будо в команді майбутнього мера.  Схоже, їх соромилися показати виборцям. 

Чи виконує мер Херсона передвиборчі обіцянки?

Скажемо відразу – знайти передвиборчу програму Ігоря Колихаєва ще під час кампанії ми не змогли. Частково, як ми зрозуміли пізніше, її опублікували у газеті кандидата та у матеріалах із ознаками замовності у ЗМІ, але цілісного документу ми не мали.

Пізніше сайту “Херсон.Громада.Ініціатива” вдалося відшукати та опублікувати цей документ

І перше, що ми зафіксували за результатами його вивчення – мер розпочав свою роботу не з виконання передвиборчих обіцянок, а з теми МАФів, хоча цієї проблеми у його програмі взагалі не було. 

Під час першого спілкування зі ЗМІ у якості мера, Ігор Колихаєв заявив, що його першим рішенням стане заборона будівництва МАФів, які “заважають жити херсонцям”. 

Мер розпорядився оновити мапу ларьків, після чого з’ясувалося, що частина  незаконних МАФів належать… його депутатам. Питання по демонтажу частини з них показово опублікували на сайті, але поки не виносять на засідання виконкому. Тим часом депутати частково змінили своє ж рішення про заборону встановлювати нові МАФи у місті, шляхом прийняття рішення про дозвіл на продовження так званий паспортів прив’язки, що дасть можливість поновити документи нелегальних депутатських ларьків. 

Боротьба херсонського мера із МАФами триває сто днів, але жодна зі сторін перемогу в ній досі не святкує.

Перейдемо до  обіцянок. Програма кандидата побудована таким чином, що в ній наводиться якийсь факт про життя міста, який не задовольняє самого кандидата чи його виборців, і повідомляється, як цю проблему вирішить Ігор Колихаєв.

Врядування та бізнес

Щоб закінчити з кадровими питаннями, нагадаємо, що кандидата Колихаєва не задовольняла кількість працівників виконавчих органів Херсонської міської ради. Дані про існуючих 542 співробітника у програмі подані як негатив. Тоді як у новій затвердженій структурі депутати, за поданням мера, встановили чисельність чиновників на рівні 619 осіб. 

До того ж, ще у січні мер самоусунувся від виконання частини роботи. Він видав розпорядження, яке шляхом запитів на інформацію знайшли журналісти, бо його не публікували на сайті міськради, відповідно до якого відмовився розписувати документи. Це право він передав заступникам та секретарю ради. 

У сфері відкритості Колихаєв обіцяв звітувати зі своєю командою кожні 6 місяців, що перевірити поки не можна, зате можна вже констатувати, що обіцянку регулярних особистих прийомів і виїзних нарад міський голова у перші сто днів роботи не виконував. 

Інформації про жоден проведений особистий прийом міського голови, що має відбуватися у 1 і 3 понеділки кожного місяця, на сайті міської ради немає. Як і немає жодного доручення, виданого за результатами таких прийомів. Зате ми фіксували скарги голів ОСББ на те, що у міського голови немає особистих прийомів. 

Велика частина програми кандидата Колихаєва була присвячена розвитку малого та середнього бізнесу. Тут були як розпливчасті обіцянки “сформувати стабільні прозорі правила для підприємців”, так і цілком вимірювані - на кшталт створення ЦНАПів у всіх районах міста, канікули до 1 року зі сплати міських податків для інноваційних підприємств і тих, які створюють нові робочі місця. Жодної програми, в якій би згадувалися ці напрямки, в міській раді поки не створили, як і не заклали коштів на будівництво ЦНАПів у мікрорайонах у бюджет на 2021 рік. Ба більше - ніяких грошей на проектування та будівництво нового міського ЦНАПу, замість тісного і непристасованого для маломобільних громадян існуючого, теж не передбачили. 

Серед виконаних  обіцянок цього блоку стало створення Департаменту економіки та інвестицій зі штатом у 30 осіб та Управління маркетингу міста та туризму, щоправда, фінансування комплексної програми розвитку туризму в місті Херсоні, у порівнянні із минулим роком, не збільшили, залишивши трохи менше 600 тис гривень. Напевно, у Колихаева є якісь приховані резерви, або він сподівається на перерозподіл вільних залишків.

Як і обіцяв мер, його депутати почали створювати “Муніципальну варту”, і планують наділити її широким колом повноважень -  від кінології до парковочного бізнесу. 

Комунальне майно, благоустрій, ЖКХ та дороги

Окремо кандидат у мери обіцяв навести лад у із комунальним майном та землею. Він обіцяв новий Генеральний план міста, який не оновлювався із середини 2000-х років, але у бюджеті на ці потреби заклали 2,6 млн гривень, тоді як головний розпорядник коштів вказав про необхідність виділити на ці роботи майже 9 млн гривень.

У цьому ж розділі кандидат обіцяв, що виділення земельних ділянок в оренду та їх продаж будуть відбуватися тільки на умовах прозорих конкурсів та аукціонів. Але вже 15 січня 2021 року Ігор Колихає підписав непублічну мирову угоду із підприємцем, подовживши без рішення сесії йому строки оренди.  

Велика частина програми Колихаєва та його агітаційна кампанія будувалися на питаннях ремонту доріг, модернізації пасажирського транспорту  та благоустрою. Обіцянки тут були теж доволі розпливчастими, але зафіксувати плани з виконання частини з них ми можемо. Так, у бюджеті на 2021 рік не закладено коштів на придбання комунальної техніки, тоді як у програмі була обіцянка придбати три одиниці. Немає також у бюджеті коштів на оновлення комунального транспорту. 

Окрім цього, в бюджеті на 2021 рік ми побачили зменшення фінансування ремонту доріг. Якщо минулого року міська влада, яку критикував кандидат у мери Ігор Колихаєв, витратила на заходи, пов’язані з ремонтом доріг 12,5 млн гривень, при запланованих 7 млн гривень, то у бюджеті нового мера запланували всього 8,8 млн гривень. При тому, що головний розпорядник коштів подав бюджетний запит на 35 млн гривень.

Найболючіше питання - передача до комунальної власності державної Херсонської ТЕЦ, що забезпечує опалення половини міста вдвічі дорожче за комунальне підприємство, теж було серед обіцянок кандидата у мери, але за 100 днів херсонці так і не почули, яким чином буде вирішуватися ця проблема. 

Разом з тим, як і обіцялося у програмі, мер Херсона почав, перевіряти підрядників, що ремонтують ліфти, виділяти кошти на проектування реконструкції парків та скверів у сумі 1,1 млн. гривень, наводити лад у питанні комунального полігону твердих побутових відходів, долучати підприємців до благоустрою міста, вести перемовини із потенційними будівельниками смітєпереробного заводу.

Школи, лікарні та соціальний захист

У програмі кандидат також обіцяв побудувати школу та поліклініку новому мікрорайону Таврійський 4а, на яких за останні 15 років не піарився тільки лінивий кандидат. У бюджеті навіть передбачили майже 5 млн гривень на проектні роботи з будівництва школи, але 10 березня на позачерговій сесії міськради ці гроші зняли і передали на інший об’єкт, пояснивши відсутністю у державному бюджеті коштів для співфінансування проекту. Грошей на поліклініку у бюджеті не передбачили.

Як і не передбачили коштів на: новий хоспіс і хоспісні відділення у міських лікарнях, утворення просвітницького центру для батьків при одній з лікарень, програму підтримки молодих лікарів. 

На розгляд депутатів досі не винесли обіцяне рішення про заборону продажу приміщень шкіл та дитсадків, та повернення їх з оренди непрофільних організацій. 

Окрім цього, майбутній мер обіцяв, що у разі його перемоги, за п’ять років у Херсоні побудують два дитячі садки, або реконструюють два нині не діючі. З огляду на швидкість будівництва дитячого садочку при школі №5, який почали будувати за рахунок коштів з ДФРР ще у 2019 року, і досі не завершили, вже у рамках “Великого будівництва”, то проектувати потрібно вже цього року, але коштів на це в бюджеті не передбачено.

У питаннях соціального захисту обіцянок було особливо багато. Це і створення “Центру допомоги херсонцям”, на яке не передбачили коштів у бюджеті,  будівництво звукових світлофорів і пандусів, на що теж грошей поки не запланували. Натомість, за поданням мера, депутати ліквідували міський Будинок ветеранів

Очевидно, що депутатам і меру дістався непростий бюджет, реальний дефіцит якого наближається, за словами голови бюджетної комісії Андрія Дмитрієва, до 130 млн гривень, але їм доведеться шукати додаткові ресурси, щоб виконати хоч частину обіцяного. Але, вже очевидно, що у мера і його команди немає певних пріоритетів, які б могли стати хоч якимись точками росту для депресивного обласного центру, який багато років знаходиться у хвості усіх загальнонаціональних рейтингів.

Щодо інших передвиборчих обіцянок кожен бажаючий херсонець може, хай і після 100 днів після виборів, переглянути програму і оцінити її виконання на власний погляд. 

Рух ЧЕСНО для спецпроєкту з “Дзеркалом тижня” - “100 днів роботи мера” також проаналізував, як виконував обіцянки мер Києва Віталій Кличко.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]