Кожен третій депутат Харківської міськради — прогульник

Фото: Кожен третій депутат Харківської міськради — прогульник

Найбільше прогулюють депутати від ОПЗЖ: чверть депутатів цієї фракції стали кандидатами на відкликання. Виборці також можуть відкликати лідера опозиційної фракції “Блок Світличної” Анатолія Бабічева та колишнього директора департаменту ЖКГ Романа Нехорошкова з “Блоку Кернеса”.

Найзакритіша міська рада країни, як і за часів мера Кернеса, продовжує виставляти рахунки за надання публічної інформації. 

Рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність пленарних засідань та комісій депутатами Харківської міськради.

Згідно з Законом “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат, який пропустив понад 50% засідань сесій і/або комісій протягом календарного року, може бути відкликаний з ради й позбавлений мандату.

https://lh4.googleusercontent.com/HebJORsATW6hgSG4xjXFZvWWTYFXXIMyZuEgdfQLHXDlDFS1ZDWE6k8XRSylvajFo6PpvxZyPefYQckc6SDFtNmZk3s66bTVqxIwhSMUZWJOoBg3U5o4cfWihYD8nvj9zUcxfpVZ

Дев'ятеро депутатів Харківської міськради пропустили понад 50% засідань комісій та можуть бути відкликані виборцями. 

Колишній суддя з ОПЗЖ Денис Нев’ядомський жодного разу за рік не з’явився на своїй профільній комісії з питань забезпечення громадського порядку, дотримання законності, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян. 

Його колега по фракції Дмитро Хівренко пропустив дев’ять з 11 засідань постійної комісії з питань місцевого самоврядування, гласності та депутатської діяльності. Депутат вирішив не коментувати причини своєї відсутності, але по його сторінці у Фейсбуці можна побачити, що місце проживання депутата — Київ. Чому депутат балотувався до Харківської ради — це питання.

Сергій Насінник пропустив 83% засідань комісії з питань екології, але про причини пропусків Руху ЧЕСНО так і не відповів. Його пропуски прокоментувала голова профільної комісії депутатка Ірина Гончарова та поскаржилась, що через прогульника Насінника кворум комісії — на межі:

“Він участі у роботі комісії не бере, у чаті комісії також, наприкінці року з'явився та сказав, що не був присутнім, бо хворів на СOVID-19. Але дивно, чого так довго — з січня аж по грудень, при тому, що на пленарних засіданнях він був. А зараз знову зник. Через прогули депутата кворум комісії — на межі”. 

Найопозиційніший депутат фракції ОПЗЖ Анатолій Роздинський пропустив майже всі засідання своєї комісії. Свої пропуски депутат пояснює неефективністю комісій як таких: 

“Ще за часів Геннадія Кернеса було прийнято регламент міськради, за яким у комісій відсутні повноваження, а їхні засідання є формальною імітацією роботи для того, щоб виконати вимоги Закону “Про місцеве самоврядування”. Якщо, наприклад, у Києві та в інших містах, проєкт рішення не виноситься на голосування, поки його не підтримають кілька профільних комісій ради, то в Харкові позиція комісій не має жодного значення. Також у Харкові багато питань виносять на розгляд так званого “спільного засідання постійних комісій”, яке взагалі не передбачено жодним законом”. 

Але, за законодавством, депутати мають працювати й на сесійних засіданнях, і на засіданнях комісії.

Депутат Андрій Спаський з ОПЗЖ пропустив майже 70 % засідань комісій, відповідно до протоколів, розміщених на сайті міської ради. Депутат пояснює пропуски тим, що дні комісій збігалися з приймальними днями, а основна робота депутата відбувається на окрузі. 

“...Иногда комиссии совпадали с приемными днями. Я постоянно на связи с жителями. Мы проводим встречи и мероприятия. О моей депутатской активности знают все”, — розповідає депутат. 

Дійсно, на сторінці депутата є інформація про зустрічі. До прикладу, Спаський роздавав солодощі до Дня святого Миколая та влаштував безоплатний концерт. Це є нічим іншим, ніж гречкосійством. Депутати роблять це для того, щоб їх потім завдяки гречкосійству, а не ефективній роботі в раді, переобрали. 

https://lh3.googleusercontent.com/su-QeLAYVy9IHsvSO_H2Kve6y5cdHB5xkyXbhZ3q3AAGTO9NLd_AUVgEIwoB5svfR9058NBC-geZu56Op8OieME3qsA4PEpgU_dyQ4Vz3k7pOYDeUYscTqqVm3vnJzJZMfEL2ELi

Функції депутата — не організовувати заходи на окрузі, а брати участь у роботах пленарних засідань та комісій, впливати на прийняття рішень радою й під час обговорень представляти своїх виборців, оскільки саме депутати мають представницький мандат.

Лідер фракції ОПЗЖ Андрій Лесик вважає прогули депутатів питанням особистої відповідальності: 

“Все депутаты взрослые люди. Я не могу сказать по прогульщикам, почему они пропускали, это надо спросить у них, возможно, люди болели. И заранее о сессиях нас не уведомляли. А кто заслуживает отзыва, то партия, политсовет, будет по ним принимать решение…”, — прокоментував Лесик.

Троє кандидатів на відкликання від “Блоку Кернеса — Успішний Харків” — Роман Нехорошков, Семен Сирота та Володимир Чумаков — не пояснили причини своєї відсутності. Вони проігнорували можливість надати коментар Руху ЧЕСНО та спробувати виправдатись перед виборцями за свою депутатську безвідповідальність. 

Лідер фракції “Блок Світличної” та проректор університету ім. Каразіна Анатолій Бабічев був відсутній на понад половині засідань гуманітарної комісії, членом якої він є. Але складати мандат він не збирається та пояснює свою відсутність незапланованими засіданнями через позачергові сесії:

 
“Просто по плану комісія — один раз на два місяці. То, мабуть, перед позачерговими сесіями було багато позапланових. Були відрядження і колись на лікарняному був”. 

Те, що міська рада не попереджає заздалегідь про проведення сесій, розповідає і прогульниця з ЄС Ірина Гончарова, яка була відсутня на трьох з семи пленарних засіданнях. 

Відпустка за основним місцем роботи. Мене не було в Україні, сесії були позачергові. Призначати сесії за 2-3 дні — неповага до депутатів”.

https://lh5.googleusercontent.com/ih-nRgNp5tRFDD5syIgkKSukxh-PT4U6QGvnQtVdh9x8L8Bcy5uFjRKOM-XNEPb702lS2I-zXNVP2P50pHloPcryP6zpoQ4GZbKAyIJkqtNV--Na1lc6IoPlXcvTmef_0lCceJxJ

Голова Слобідської районної адміністрації та депутат від “Блоку Кернеса” В’ячеслав Ільєнко пропустив 40% засідань транспортної комісії. 

“На комиссиях, касающихся дел горсовета, я был на всех. Может пропускал какие-то отчеты профильных департаментов в связи с загруженностью по работе”, — пояснює депутат. 

“Слуги народу” налічують двох прогульників. Ними стали лідер фракції “Слуги народу” Максим Бондаренко та колишня кандидатка у нардепки по 174 округу Вікторія Алєксєйчук

“...якщо і пропускаємо засідання — тільки з поважних причин. Як у випадку Вікторії Алєксєйчук, так і в моєму — сесії пропущено у зв’язку зі станом здоров’я”, — пояснив Бондаренко. 

Наголошуємо, що закон не передбачає поважних та неповажних причин для пропуску комісій або пленарних засідань.

Розповіді Ігоря Терехова про бажання зробити Харківську міську раду найвідкритішою так і залишились передвиборчим піаром та обманом виборців. 

https://lh6.googleusercontent.com/j8jFqGEFKvH3x9zYOphNCRI4UNR0OrlCKVyLuIyVSRGa1I4czbpCMV1sOYC2oBcW_Tlzbjep73P8CMZYG2--AC424m3uqOiYuAuaMs84R0etYe3qpCpab5L8B8Baai3ftacf5ewZ

 

https://lh4.googleusercontent.com/K1jKlBDUqH8QPZxO7aIeOzIBzjk6KkZC61mu-KgzzIh2O2_foniWKXdXzD292a1PMpzOMT7Ecq6Z-as_EDIgVzo5l0ZyZgQXwQjCE5HbMIVZ9nuf7Tens5XReNMbtg-hVd6caDjz

Натомість Харківська міська рада знову виставила рахунок за надання публічної інформації про прогульників ради та назвала запити Руху ЧЕСНО для себе надмірним тягарем, який потребує значних інтелектуальних зусиль. Рух ЧЕСНО зібрав всі протоколи й підрахував вручну дані для того, щоб інформувати містян та керівництво партій про кандидатів на відкликання. Для порівняння, інші ради, де, як і в Харкові, діють електронні системи голосування, надають на запит ЧЕСНО один файл, де всі дані зведені автоматично


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]