Верховний Суд заборонив партію Клименка “Успішна країна”

Фото: Верховний Суд заборонив партію Клименка “Успішна країна”

18 жовтня Верховний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги партії “Успішна країна” (нова назва — “Щаслива Україна”) й залишив у силі рішення суду про заборону партії.

Рішення остаточне та не підлягає оскарженню. “Почесним лідером” партії є один з головних соратників Віктора Януковича ексміністр Міністерства доходів та зборів Олександр Клименко.

На відміну від більшості інших заборонених партій, Мін'юст подав позов проти “Успішної країни”/”Щасливої України” задовго до повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Розгляд справи триває з червня 2018 року.

Підставою для подання позову став лист Генпрокуратури до Міністерства юстиції, який ґрунтувався на матеріалах кримінальних проваджень щодо голови політради партії Наталії Дмітріченко. 

“Згідно з матеріалами справи, діяльність партії та створення друкованої продукції координувала саме Дмітріченко, яку наприкінці 2016 року обрали головою політради партії. У реєстрі її ім’я не фігурує через те, що Мін'юст, посилаючись на порушення, не вніс до реєстру подані партією відомості про нову керівницю. Дмітріченко підозрюють у тому, що вона поширювала матеріали, що закликали вчинити насильницькі дії для зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, вчиненими злочинною організацією, яку очолював, на думку позивача Клименко,” — розповідає Фещенко.

Адвокати просили суд скасувати рішення про заборону партії як таке, що є необґрунтованим.

“Вважаємо, що рішення суду першої інстанції є незаконним та необґрунтованим, оскільки суд зробив відповідні висновки, пославшись на недостовірні і недопустимі докази. Партія не здійснювала протиправної діяльності проти України, програмні документи, статут відповідають закону, а члени партії та її керівники завжди дотримувалися законодавства, здійснювали діяльність з огляду на інтереси України й їх дії не суперечили інтересам нашої держави”, — сказав адвокат Юрій Захарченко під час судових дебатів.

Розглянувши матеріали та доводи сторін, Верховний суд апеляційну скаргу партії залишив без задоволення. Рішення в українських судах оскарженню не підлягає, але партія може скористатися можливістю і подати позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Нагадаємо, що Верховний Суд уже заборонив ОПЗЖ, Партію Шарія, партію “Соціалісти” та партію Наталії Вітренко ПСПУ.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]