Для обміну Медведчука на захисників Маріуполя змінили Кримінальний кодекс – Осадчук

Фото: Для обміну Медведчука на захисників Маріуполя змінили Кримінальний кодекс – Осадчук

Одного із лідерів забороненої проросійської партії ОПЗЖ, кума Путіна та підозрюваного у держзраді Віктора Медведчука під час обміну прирівняли до військовополоненого. 

Про це в інтерв’ю Руху ЧЕСНО розповів перший заступник голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради Андрій Осадчук

За словами Осадчука, до Комітету з питань правоохоронної діяльності влітку звернулися представники Служби безпеки України та Офісу генпрокурора щодо урегулювання обміну військовополонених на рівні закону. 

Після чого члени комітету напрацювали відновідні внесення змін до низки кодексів України, які були ухвалені окремим законом наприкінці липня (№7436-д). Відтак, під час великого обміну військовополонених держзраника Віктора Медведчука обміняли на героїв-захисників Азовсталі вперше за новою процедурою.

"Щодо Медведчука — це гарний приклад співпраці правоохоронних органів і нашого комітету. Мова про врегулювання процедури обміну військовополонених і заручників, яка раніше взагалі не була визначена законодавчо. Раніше суддям та прокурорам доводилось робити якісь неймовірні процесуальні кульбіти", — зазначив перший заступник Правоохоронного комітету.  

 

"Я не з усіма запропонованими законодавчими змінами був згоден з академічної точки зору, але зараз не до університетських дискусій. Те, що затвердили має право на життя і, головне, механізм спрацював", — додав він. 

Водночас, Медведчук досі залишається у переліку нардепів на сайті Верховної Ради. 

Осадчук зазначив, що Медведчук наразі не є засудженим, а згідно з переліком підстав для дострокового припинення депутатських повноважень, єдина з них, яка йому точно підходить, це набуття законної сили обвинувальним вироком.

Читайте також: Портрет нардепа: парламентські будні Віктора Медведчука

"Для осіб типу Медведчука найкращою підставою позбавлення мандату було б — набуття законної сили обвинувальним вироком щодо нього. Але розслідування складних справ вимагає часу. Це ж не злодюжку спіймати за руку на вулиці на дрібній крадіжці. Тут все значно складніше. Для мене головне, що Медведчука немає в залі Ради, а вироки свої він точно отримає", — наголосив Осадчук.  

Натомість, щодо нардепа-колаборанта Олексія Ковальова, якого начебто ліквідували на Херсонщині, то він залишається у переліку нардепів ВРУ, адже наразі не можна виконати всі процедури, які необхідні для юридичного встановлення факту смерті особи.

"Не проведені усі процедури — немає доступу до тіла, висновку патологоанатомів, свідоцтва про смерть тощо. Державні органи не можуть робити юридичні рішення на основі повідомлень у ЗМІ. Я думаю, що просто поки українська влада не має доступу на тимчасово окуповані території, де він гниє і не може виконати всі процедури, які необхідні для юридичного встановлення факту смерті. Головне — він поніс покарання, він вже не буде голосувати від імені українців", — переконаний перший заступник Правоохоронного комітету.

Раніше Рух ЧЕСНО також писав про "підвішені мандати" та чому нардепи-зрадники і втікачі досі при владі.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]